Selçuk Salih Caydı Profile picture
Apr 30 15 tweets 3 min read Twitter logo Read on Twitter
Olağanüstü zamanlar, daha öncenin “olağan” düşünce kalıplarına sığmadıklarından, eskinin klişe ve rutinlerinden kopamayanlar için önce “anlaşılmaz”dırlar ve genellikle “zaman içinde” anlaşılır hale gelirler, -ama (“Ben”den ziyade)“Biz Çağı”nda artık böyle olmak zorunda değil… >>
1. Esnek olmak (yani Flexibility/Flexibilität), pragmatizmden daha farklı bir kavram, Yeni Dönem’de öne çıkıyor ve eski/eskimiş düşünceleri/kanıları -kişilik sorunu yapmadan- aşmaya yardımcı olacak gibi görünüyor.
Yeni dönemin başında bir çok konu yeniden düşünülmek zorunda…
2. Ayrıca artık yirmi-yirmibeş yıl öncesine nazaran hergün, en az eskinin beş misli daha fazla veriye maruz kalıyoruz ve bunlar arasında yaşamaya, fikir oluşturmaya vs. çalışıyoruz, hem de eskisi gibi gazete okumaksızın, televizyon seyretmeksizin, -sadece internetle…
3. Yabancı dostlarımın yardımıyla yapay zeka kullanmayı da öğrendim, elektronik kitap okuyorum ve Dünya basınında gördüğüm, eleştirisini okuduğum kitapları okuma aparatından okuyorum -bunlar, yirmi yıl önce düşünemeyeceğim şeylerdi.
Bildiğimiz anlamda “yüksek IQ” da yetersiz… >
4. Kadın yükselişiyle birlikte, EQ’nun (Duygusal Zeka’nın) önem kazanacağı bi süreç yaşıyoruz; bu yeni gerçek, “çok bilmek” konusunun da yeniden tarifini gerektiriyor.
Yüksek IQ sahibi olanlar, gördükleri/ilgilendikleri alanlarda hemen “bildik” (eski) martisleri “keşfediyorlar”…
5. Baktığımız yerde “yüksek zekamız” ile bildik alışıldık eski matrisler yerine, yepyeni şeyler görmeye/keşfetmeye açık olmak için, kuru IQ değil, derinlikli EQ gerekiyor.
Çok zeki olup eski bilgileri yutmuş olanların, o bildiklerini değiştirmekle daha fazla uğraşacakları açık…
6. Bir de, “tasdik ihtiyacı” denen durum var. Ekranda anlatıyor-anlatıyorsunuz ve diğerleri sizi destekleyip tasdiklediğinde rahatlıyorsunuz veya baktığınız her yerde, düşüncenize uyan bir yan arıyorsunuz.
Bu durumlar, ‘Yeni Gerçekler’le başetmek önünde engel teşkil ediyor… >
7. Yeni Dönem’de düşünce hayatında benimsenmesi gerekebilecek en uygun durum, insanın kimliğini ve kişiliğini bilgisi (ve mesleği) üzerinden değil, YÜKSEK DEĞERLER üzerinden tanımlaması olacak gibi.
Bunu açmalıyız…
Kriterler: insanlık, iyilik, dürüstlük, kamu yararı vd…
8. Konuyu -kapitalizm çağına özgü bir görüngü olan- ‘İdeolojiler’ üzerinden anlatmak da mümkün.
Eğer asıl düşünce modu, verilere dayalı (bilimsel) rasyonal yaklaşım ve veriler değişince yaklaşımı değiştirmek ise:
Düşünceyi ideoloji haline getirip bir yerde dondurmamalısınız…
9. Hızlı değişen durumlara göre değişim gösterecek fikri, bir “ideoloji”ye dönüştürmemek gerekir, -bilimcilerin son isteyeceği şey de budur. Yoksa Bohr’un atom modelinde takılıp kalırsınız, “Kuantum” denen konuya da kendinizi kapatmış olursunuz -bilimin doğasına aykırıdır…
10. Bilimsel anlamda ‘Fikrini Değiştirmek’ -eğer verilere dayanan bir durum ise-gayet anlaşılabilir bir şey iken, aynı metodu esas alarak fikir değiştirmeyip eski fikrinde “direnmek”, bir tür yanlış kişilik yoğunlaşmasıdır. Kişinin tanımı çok bilmişliği üzerinden yapılamaz…
11. Asıl konu, bildik/alışıldık düşüncelerimizin tasdikinden çok, değişken gerçekliğe göre esnek bir düşünce ve HAREKET biçimi geliştirmek.
Tabii bu YENİ yaklaşım tarzına engeller çıkacaktır, mesela “bu işlemez” denilip “tecrübelere aykırı” veya “karmaşık” bulunabilecektir…
12. Yeni Dönem’de ön almak için yeni esnek bir yaklaşım tarzı benimsemek, yanılmayı izzet-i nefis meselesi yapmamak falan gibi konulardan bahsettikten sonra konunun özüne gelebiliriz, o da, sahiden iyi ve insani kaliteleri yüksek insanlar olmak ile alakalı görünüyor…
13. ‘Yüksek Değerler’i kimlik/kişilik odağı haline getirmek, para/maddiyat yerine başka yüce değerlerin esas olacağı bir atmosfer kurmakla alakalı. Bunun dış çeperi sağlam/sıkı bir Hukuk Devleti kurmak demektir. Kamucu ve Dişi değerlerin yükseleceği bir Dünyadan bahsediyoruz…
14. Mesela insanın yanıldığını anlayıp, pozisyonunu yenilemesini kişilik sorunu haline getirmemesi, hem bilim adamı/kadını yaklaşımını, hem de kibirli olmamasını gerektiriyor.
Kibrin ahmaklarda daha çabuk “üreyip serpildiği”, -başka bir Thread konusu… <<
#KonstantiniyeNotları

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Selçuk Salih Caydı

Selçuk Salih Caydı Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @selcuksalih

Apr 29
Türkiye’de akıllı olmanın bir süre kurnazlıkla (hatta şark kurnazlığıyla) karıştırılması bir yana, 2020 sonrası ‘Yeni Dönem’inin AKIL (intelligence/Intellıgenz) anlayışının nasıl değişmekte olduğu ve ona nasıl uyum sağlayıp ön alınabileceğini konuşmalıyız… >>
1. ‘Akıl’ın geleneksel tanımı, genellikle düşünme ve öğrenme kapasitesiyle ilgilidir. Türkiye’de de Akıl, “çok bilmek” ile karıştırılıyor ve daha çok bilgi çokluğu/toplaması ile ilişkilendiriliyor.
Mesela biri Harvard Üniversitesine girmişse, o en akıllı uslu sayılıyor.
Öyle mi?
2. Eğer “çok bilmek”, bildiklerinden yeni ve -saçmalamadan- orijinal bilgi üretimine neden oluyorsa, yani yaratıcılıkla ilişkili olabiliyorsa, bunu, yeni anlamda Akıl ile karşılayabiliriz ama bu da, Yeni Dönem için “asgari” olanı ifade ediyor, -tabii ‘bilimsel’ olması koşuluyla..
Read 14 tweets
Mar 29
Türkiye’nin süreç içinde nasıl yeni bir döneme girmekte olduğunu, son on yılda siyaset anlayışında yaşanan sosyoekonomik ve sosyopsikolojik değişimde görmek de mümkündü. Bu süreç aynı zamanda, “Neoliberal Partiler”in aşılması süreciydi… >>
1. Neoliberal dönem elbette 70’lerin sonunda başladı ama Türkiye’de bu dönem, 1980 darbesi sonrası, 1982 Anayasası ile birlikte, yani 24 Ocak kararları sonrasının Özal iktidarı döneminde yaşandı ve 2013 öncesi Ak Parti iktidarı, bu dönemin zirvesini teşkil etti…
2. Neoliberal Partilerin özelliği, iktidara gelmek ve iktidarda kalmak üzere kurgulanmış “çok eğilimli” olmalarıdır, nitekim ilk örneklerinde “Eski Solcu (Yeni Sağcı) ‘Liberaller’”den, “Milliyetçi Ülkücüler”e, “Milli Görüş kökenli Muhafazakarlar”a kadar her eğilim mevcuttu…
Read 17 tweets
Mar 28
İdeolojik teolojik “Pragmatizm” türlerinin yalan söyleyebilme katsayısı oldukça yüksek halini üstün bir meziyet sayan “siyaset” kendi ayağına dolanıp düşe düşe yorulmuş görünüyor, son kullanım tarihi de dolmak üzere. Rusya versiyonu, hepsinin nasıl -aynı- işlediklerine örnek… >>
1. “Algı operasyonu” şampiyonu ve bilgisayar/internet manipulasyonu maraton koşucusu Rusya, Dünya’nın her yerinde her renkten radikalleri desteklerken ve Batı’yı atom bombasıyla tehdit ederken, kendi saflarında Pragmatizminin tel tel döküldüğü görülüyor…
2. Rusya, “bir operasyonla korkutup” teslim alacağını sandığı Ukrayna’da bataklığa saplandı.
Zamanın ideolojik maçovâri dandik pragmatik Rus muktedirleri, korku salmak üzerinden işleyen bir “önkabul”e sahipler. Diğerlerini “kolay korkutulacak ürkek koyunlar” sanan bir “özgüven”…
Read 13 tweets
Feb 19
Depremin kapsamlı acısı gün geçtikçe daha belirginleşiyor ve ertelenemeyen seçimlerle birlikte, yıkıntıların ve islamcılığın da hızlıca kaldırılacağı, yeni dönemin başka bir yerden başlayacağı anlaşılıyor. Bunun merakı ve telaşı, çeşitli biçimlerde herkesi sarmış görünüyor… >>
1. 2020’de başlayan ve en hızlı/etkili versiyonu tahminen 2025/26’ya kadar sürecek olan YENİ DÖNEM’de kuşkusuz birçok konunun konumun “siyeset” dediğimiz ömür törpüsünün ve onun -büyük çoğunluğu- günümüze ve halka uzak “kişi”lerinin (Subjekt) yeniden tanımlanacağı bir dönem…
2. Bu süreçte sosyal barışı korumak önemli. Halkta oluşabilecek ateşli (devrimci) tepkiyi “bastırmak” bir yana, kontrol etmeye bile kalkmak, buna yeltenenlerin daha sonra pişman olacakları konuma düşmelerini beraberinde getirebilir.
O nedenle, ‘yeni gerçekler’i konuşmak gerek…
Read 12 tweets
Jan 15
70 yıllık eski Türkiye'nin aşılacağı 2023/2024'de çözülmesi gereken en köklü sorunların başında, "sadece nepotizm/yandaşlık sayesinde devlet desteğiyle" (yani kamu kaynaklarının kullanılmasıyla) 'önemli/zengin' olanlar/sayılanlar safrasından artık kurtulmak sorunu geliyor... >>
1. Türkiye'de Arapları küçümseyip "aşağı" gören bir "anlayış" vardı, bu durum sessiz sedasız ortadan kalktı, herhalde bunda, Birleşik Arap Emirlikleri pasaportunun dünyanın en değerli pasaportu sayılmasının, Katar'ın en zengin ülkelerden biri haline gelmesini vs. rolü var...
2. Türkiye'deki Arap imajının son birkaç yıldır tamamen değişmesi sadece maddiyat nedeniyle değil. Ürdün'de yaşayan Filistinli mültecilerin bile Euro'dan değerli Dinar'la alışveriş yapmak için Türkiye'ye gelebilmelerinden çok, oralarda bile "Liyakat" dikkat çekiyor...
Read 18 tweets
Nov 25, 2022
Yeni Dönem'in eli kulağında, doğum sancıları başlıyor...
Seçimler yaklaşırken, iktidarın hem ülke içinde hem ülke dışında bastırdığı ortam, 1919 yılı gibi. Herkesin gelecekten umudunu kestiği, Türkiye'nin sadece kendi iç dinamiğiyle kaderini belirlediği döneme benziyor... >>
1. Tıpkı 1919'lar gibi, Avrupa'da, Türkiye'nin Muhalefetinin seçimleri kazanacağına inanılmamasının yanısıra; bir de Otokrasiler arasında dayanışma gibi acaip bir durum söz konusu. Mesela Putin'in, iktidarın başarısı için hareket ettiği açık, Belarus'da da destek vermişti...
2. Dünyada kimileri alışkanlıktan, kimileri çıkarları için, Türkiye'deki iktidarın seçimleri kazanacağını düşünüyor/istiyor.
Burada Muhalefetin zayıflığı ve çekingenliği üzerine bir de halkın demoralize edilmesi isteği söz konusu.
Galiba 1919'daki gibi fena halde yanılıyorlar...
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(