#Şişecam finansallarını incelemeyi sürdürüyorum ve bu kez yapısal değişiklikler nedeniyle biraz uzun sürecek.
Çok genel yorumla: Satışlar azalırken, brüt kâr marjı artmış, FVÖK marjı daralmış (yine de güçlü). Maliyet artışı ve talep koşullarındaki daralmanın etkisi görülüyor.
Raporlama değişikliğine Alper Bey, kısaca yer verdiği aşağıya ekledim.
Bunun dışında yatırımlar, satın almalar ve soğuk bakım gibi önemli kararlar sermaye harcamaları ve nakit akışını etkiliyor. Tabi iyi taraftan, gelecek kârlılık ve büyümeyi de.
1) Bugün finasal tablo detaylarına grafikler ve belgelerdeki açıklamalar üzerinden yaklaşarak #Şişecam şirketi için 2023 yılının ilk çeyrek performansına ve geleceğe ilişkin beklentilere bakalım.
Fiyat düşerken belki o kadar keyifli olmuyor, ama değer yatırımında işin özü bu.
2) Küresel ölçekte yüksek enflasyonun getirdiği maliyet artışları ve tüketici cephesinde yaşanan satın alma gücü kaybı, tüm şirketlerde olduğu gibi Şişecam’ın da kâr marjını olumsuz etkilemiş.
Buna rağmen yönetim, zor zamanlarda başarılı bir çeyrek çıkarmıştır.
3) Finansal raporda dikkatimi çeken en temel değişiklik daha önce bahsettiğim faaliyet gruplarının yeniden düzenlenmesidir.
Şişecam daha önce 6 faaliyet başlığı altında bilgi sunuyordu.
4) Artık “Diğer” kalemi içinden “Enerji” başlığı ayrılarak 7 başlık mevcuttur.
“Otomotiv Camları” isim değişikliği ile “Endüstriyel Camlar” şeklini alırken “Mimari Cam” dışındaki tüm kalemlerde sayısal değişiklikler olmuş. Gelecek planları adına hayırlı olmasını dilerim.
5) #SISE faaliyet grupları arasında 2023/1Ç Hasılat içinde en büyük pay %27 ile #Kimyasallara aittir.
7) Takip ettiğim raporlardan biri, geçen çeyreğe göre (QoQ) ve bir önceki yılın aynı dönemine göre (YoY) değişimlerdir.
Aşağıda hem faaliyet grupları hem de bölgelere göre hasılat açısından gelişmeler yer almaktadır.
8) Bu daire grafikteyse bölgelere göre hem 2023/1Ç satış gelirlerini hem de bunların toplam içindeki paylarını birlikte sundum.
(Burada müşterinin konumuna göre yapılan coğrafi gruplamayı esas aldım.)
9) Yılın ilk üç ayında uluslararası satışların payı %62’ye ulaşırken 1,3 milyon ton cam ve 1,1 milyon ton soda külü üretimi gerçekleştirilmiştir. Endüstriyel ham madde üretimiyse 908 bin tondur.
Dönem içi yatırım harcaması tutarı 2,8 milyar Türk lirasıdır.
10) Ham madde tedarik ihtiyacı bakımından maden yatırımları daha önce Mersin ve Tarsus başlıklarıyla duyurulmuştu. İkisinin de Eylül 2024’te tamamlanması bekleniyor.
11) California’da Ciner Grup ortaklığıyla liman işletmesi ve yeni yatırımlar sürüyor. Düz cam hatlarından ilki olan TR-1’in soğuk bakıma alınması da nakit akışı açısından büyük bir çıkış olsa da arz talep koşulları açısından resesyon dönemi zamanlamasını çok iyi buldum.
12) Bunun dışında yeni satın alım, birleşme, yatırım ve hisse gerim alım programları sürüyor ve büyüme adına adımlar atılıyor.
Kısa vadede şartlar zaten sıkıntılı ve bunlar hisse fiyatlamasına olumsuz da yansıyabilir, ancak gelecekteki potansiyel umut vadediyor.
13) #Şişecam için izlediğim özet finansal bilgiler şu şekildedir:
📌 Satış gelirleri 2023 yılı birinci çeyreğinde 28,4 milyar TL,
📌 Satışların maliyetiyse 18,8 milyar TL’dir.
➡️ Böylece #SISE için brüt kâr 9,6 milyar TL olmuş,
➡️ Brüt kâr marjı da %34’e yükselmiştir.
14) Akışın başında dikkat çektiğim satış düşüşü geçen çeyreğe göre %2 ile hafif bir gerilemedir. Ancak satışların maliyeti %10 gerilediği için brüt kâr marjı geçen çeyreğe göre %17 artış göstermiştir.
Sıkıntılı kısımsa FVÖK'deki sert düşüştür. Buna sonra değineceğim.
15) #GelirTablosu değerlendirmemi, diğer detaylı grafikleri ve İndirgenmiş Nakit Akışları Analizi (#İNA) çıktısı olan #İçselDeğer hesabı gibi kapsamlı çalışmamı ilerleyen günlerde blog yazımda paylaşacağım.
16) Şişecam şirketi yönetimi ve çalışanlarına bu vesileyle başarılı performans için teşekkürlerimi sunar; yatırımların tüketicilere, şirkete ve biz ortaklara hayırlı olmasını dilerim.
Okuduğunuz ve ilginiz için teşekkürler, başarılar.🙏🏻💁🏻♂️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."