Wouter Duyck Profile picture
May 7 12 tweets 6 min read Twitter logo Read on Twitter
De #brooddozen discussie blijft verhit. Werkelijk nièmand is voorstander van hongerige/arme kinderen. Maar net omdat armoedebestrijding moeilijk is, is evidence-based, doordacht en gericht beleid noodzakelijk om de wereld te verbeteren
Een poging om wat rationaliteit #7dag (1/x)
en data bij de emotie te voegen. 1. Als je een probleem wil aanpakken is het belangrijk dat je wéét wélk probleem: hoe groot, wie en waarom. Na maanden debat zijn deze cijfers in Vlaanderen er nièt. Er zijn enkel anekdotes en 'signalen'. We weten niet om hoeveel kinderen (2/x)
gaat en wélke ouders. Daarom liggen enkel ongerichte bazooka maatregelen op tafel. (Gratis) maaltijden voor iederéén. De enige cijfers die er wél zijn tonen dat in Europa het risico op kinderarmoede (gelukkig) 20% groter is dan hier. Dit risico is in Eurostat cijfers niét (3/x) ImageImage
toegenomen. De private bijdragen tot schoolkosten is hier ook véél lager dan elders. 2. Elk effect wat je zou kùnnen verwachten heeft als voorwaarde dat schoolmaaltijden gezonder moeten zijn dan wat men anders eet. Voor kinderen met een lege brooddoos is dat evident, voor (4/x) Image
anderen zijn schoolmaaltijden allicht niet gezonder dan wat men thuis krijgt. Studies met gecontroleerde experimenten tonen dat het effect van schoolmaaltijden op eetgedrag en gezondheid vaak tegenvallen. 3. "Kinderen leren niet met een lege maag" en dus worden in die (5/x) ImageImageImage
studies ook leerprestaties meegenomen. Ja, de effecten zijn soms positief, en significant. Typisch in deze studies (zie vb) is een effect van 0.05 tot 0.1 standaardeviaties. Dat is de hélft van wat in onderzoek typisch als een bruikbaar, klèin effect beschouwd wordt (6/x) ImageImageImageImage
Meestal vindt men alles onder 0.2 irrelevant. Zie de tabel van Hattie, waar een effect van 0.1 helemaal onderaan zou staan. 4. Er zijn ook (iets minder) studies waar géén, of een negatief effect gevonden wordt. Het effect is dus onzeker, en afhankelijk van context en (7/x) ImageImageImageImage
leerlingenkenmerken. 5. Gezinnen besparen (tot 20%) op inkopen. Dus wat op school gegeten wordt, wordt thuis bespaard. 6. Aan 4 EUR/dag spreken we over een extra, structurele uitgave van 4.8 miljoen EUR per dag of 840 miljoen per jaar. Dat is ongeveer 5% van het volledige (8/x) Image
onderwijsbudget voor 1 maatregel. Voor dat bedrag heb je bijvoorbeeld 21.000 leraren 7. Schooldagen zijn iets minder dan de helft van het jaar. Elke interventie die enkel op onderwijs richt, en niet op het gezin/ouders laat een bestaand probleem van ondervoeding dus bestaan (9/x)
voor het grootste deel van het jaar. 8. Een van de voornaamste redenen voor uitstroom (beginnende) leraren is een gebrek van focus op de kerntaak lesgeven. Verdere verschuiving naar zorg versterkt dit. Conclusie: we weten niet goed hoe groot en waar het probleem zit. De (10/x)
interventie is heel duur, het effect op leren onzeker en klein. Er is kans op negatieve bijwerkingen. Dit lijkt dus een maatregel die emotioneel heel goed voelt, maar bij algemene uitrol veel ondoelmatiger en inefficiënter is dan gerichte interventie via welzijnsdiensten. (11/11)
PS 9. 57% van onze schoolgebouwen is ouder dan 1970. De infrastructuur om dagelijks 1.2 miljoen maaltijden te verstrekken is er niet. Bovenstaande kostprijs is exclusief de noodzakelijke infrastructuur investering die dit zou vereisen. En dan niet naar klassen gaat.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Wouter Duyck

Wouter Duyck Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @wduyck

Nov 26, 2022
Vooral in Nederland (na wetsvoorstel Christendemocraten) is er opnieuw discussie over verbod smartphones op school. Wat zegt het onderzoek? 1. Eerst de basics: onze hersenen kunnen niet multitasken (zelfs vrouwen niet). Dus afleiding is meestal nefast. In deze experimentele (1/x) Image
studie (sciencedirect.com/science/articl…) scoorden studenten bv veel lager op een test als ze tijdens de les push meldingen op de telefoon kregen. 2. Blauw licht van smartphones verstoort dag/nachtritme (via melatonine) en zo ook concentratie. Vermijd gebruik 's avonds en gebruik (2/x) ImageImageImageImage
filter blauw licht in bril/lenzen (goedkoop) 3. Ja, bij extreem gebruik krijg je dezelfde negatieve effecten/processen als bij andere verslavingen (middelen). Regels/afspraken over redelijk gebruik voor kinderen zijn daarom aangewezen. En bij verslaving dalen leerprestaties (3/x) ImageImage
Read 10 tweets
Nov 15, 2022
1. Er bestaat geen (algemeen) 'hoofddoekenverbod' voor (aspirant-)leraren in het onderwijs. 2. (enkel) het gemeenschapsonderwijs heeft een verbod op àlle levensbeschouwelijke tekens. Dit is logisch voor het onderwijs van de staat/gemeenschap in een land met scheiding (1/x)
kerk/staat. Neutraliteit en laïcité dient net pluralisme, diversiteit en godsdienstvrijheid. 3. Bij de grootste speler (katholiek onderwijs vlaanderen), vrij onderwijs, bestaat zélfs dat verbod op levensbeschouwelijke tekens niet. Idem stedelijk onderwijs etc. Bij de grote (2/x)
meerderheid van scholen (> 75%) stelt dit probleem zich dus niet. 4. Scholen hebben wel vrijheid (ook binnen KOV) om via het schoolreglement keuze te maken voor het eigen pedagogisch project. Wie *dit* in vraag stelt, stelt de vrijheid van onderwijs in vraag en dit heeft (3/x)
Read 8 tweets
Sep 21, 2022
@VanDammeEDU Ik aanvaard uiteraard dat socialisten voor sterkere overheidssturing zijn dan liberalen. Er is het principiële aspect van individuele verantwoordelijkheid (die ouders voor mij per definitie hebben en aanvaarden voor hun kinderen). Dat is een ideologische voorkeur. Mr zelfs (1/x)
@VanDammeEDU als je vr meer staatssturing bent is er ook de budgettaire overweging. Je kan altijd met nieuwe uitgaven returns creëren (zou er nog aan mankeren), maar bij structurele begrotingstekorten moet je wel bij elke grote nieuwe structurele uitgave afvragen of die het meeste welzijn (2)
@VanDammeEDU oplevert vr dat budget (hier: als je 2 eur/kind/dag rekent 400 miljoen, of 3% van het totale onderwijsbudget), en daar wringt het schoentje, om verschillende redenen: 1. Er valt hier en daar een anekdote over een doos maar niemand toont/heeft cijfers. Over hoeveel kinderen (3)
Read 12 tweets
Jul 11, 2022
(1) In de discussie over harde knip klinkt het argument dat men onnodig vertraagt 'wegens 1 vak'. Dat was precies reden invoering flexibilisering (vakken meenemen). Ipv verwachte studieverkorting is omgekeerde gebeurd: lager rendement/langere studieduur. Als doel maatregel (1/x)
gemist wordt moet men durven terugdraaien. (2) In 2005 (figuur links) was de dropout hier nog extreem laag. In 2017 was de completion rate (opgelet: omgekeerde variabele dus) hier veel slechter (figuur rechts) (3) argument in opiniestuk dat graduation age hier laag is klopt (2/x)
mààr dit komt dus niet door goed studierendement, wel door heel slecht levenslang leren/adult degrees. (4) bij berekeningen hoeveel studenten men door knip verliest ("1100" in opinie) maakt men de assumptie van ongewijzigd gedrag. Dit terwijl de geschiedenis net toont dat (3/x)
Read 8 tweets
Mar 7, 2022
Over lesopnames in hoger onderwijs. Goed idee of niet? Wel, it's complicated. 1. De beste samenvatting van onderzoek dat afstandsonderwijs vergelijkt met campus, toont een licht positief effect. Dus er is potentieel voor online. Maar: het effect is (zeer) klein, het geldt (1/x)
enkel voor hoger onderwijs (zelfredzaam) en in dit onderzoek is er bias naar goede praktijken: enkel goed uitgewerkt online aanbod belandt in dit soort studies. Het is dus geen garantie op succes, maar het kàn. 2. Afstandsonderwijs is nog iets anders (meer) dan lesopnames. (2/x)
Waar zeker duidelijkheid over is, is dat aanwezigheid in de les positief (causaal) effect heeft op leerprestaties. Dit is een (heel) groot effect. Het meeste onderzoek dateert wel van voor de praktijk van online lesopnames. 3. Verschillende studies tonen dat lesopnames (3/x)
Read 15 tweets
Feb 7, 2022
Hebben we een kortere schoolvakantie nodig? Wat gedetailleerdere samenvatting van het onderzoek hierover? 1. In weken uitgedrukt zijn hier iets meer schoolvrije weken dan in EU, maar niet gek veel meer. 2. In dagen en uren onderwijstijd hebben we > 10% minder (ondanks 20% (1/x)
hogere kost). Dus daar kan iets bij. 3. Onderwijstijd uitbreiden heeft een positief effect op leerprestaties, al zijn deze effecten niet zeer groot. De effecten zijn het sterkst in betere studies, en voor kwetsbare studenten. 4. (lange) zomervakanties creëren een cognitief (2/x)
verlies dat overeenstemt met 1 maand school. Verlies was sterker voor wiskunde dan voor taal. Voor taal gaan kwetsbare kinderen wel 3 maand achteruit, terwijl kansrijke kinderen beter worden. 5. Longitudinaal sociologisch onderzoek toont dat de helft van de kloof tussen (3/x)
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(