Ali Cenk Gözen Profile picture
May 10, 2023 6 tweets 2 min read Read on X
Pegasus (#PGSUS) bilançosunu aldık. Şirket tarihinin en iyi ilk çeyrek EBITDA performansı gerçekleşti. 🛫

Geçen seneye göre (-60 mio) bu sene daha düşük (-21 mio Euro) zarar geldi.

Havacılığın ilk çeyreğinde bu çok normal. EBITDA büyümesi ve marjları çok daha önemli.

(1/6) Image
Bana göre en sevindirici olan taraf yolcu sayıları ve spesifik olarak dış hat tarafında artış.

İlk çeyrekte seyahat talebinde görülen ivme ile birlikte bir trafik oldukça iyi seyretti.

(2/6) Image
Dış hat misafir sayısında kaydedilen %40 artışın desteğiyle ilk çeyrek toplam misafir sayısı geçen seneye göre %29 artış gösterdi.

Toplam doluluk oranı %84.4’e ulaştı. Dış hat doluluk oranı ise 6.1 puan artışla %83.7 oldu.

(3/6) Image
Sunumda bilet satışlarının hız kazanmaya başladığı ve dış hat yolcu talebinin yaz sezonunda kuvvetli olacağı bekleniyor.

%20'lik kapasite artış beklentisi devam. Son 3 gün içinde 2 A-321neo aileye katıldı. (Video)

(4/6)
2023’de toplamında 2022’ye göre dış hat doluluk oranında 1-2 puan, toplam yan gelir/misafir oranında yüksek tek haneli artış öngörülüyor.

Yan gelirler Pegasus için önemli. İlk çeyrekte 442 milyon Euro gelirin 156 milyonu buradan geldi.

(5/6) Image
Ben havacılığı beğenmeye devam ediyorum. 2023 turizm sezonu için oldukça umutluyum.

Şirket hedge yaparak devam etse de petrolün geri çekilmesi de burada önemli bir detay.

Teşekkür ederim.

(6/6)

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ali Cenk Gözen

Ali Cenk Gözen Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @acgozen

Jul 20
Yoğun bir haftayı geride bırakıyoruz.

Dün gece tam 11 yıl aradan sonra Moody’s kredi notumuzu yükseltti. İçeride haber akışları genel olarak pozitif devam ederken, globalde ABD seçimleri etkisiyle sıcak günler yaşıyoruz.

Detaylara inelim.

(1/21) Ian Whadcock / The Economist
ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu @moodysratings, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin son kararını yayımladı.

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu B3 seviyesinden iki kademe yükselterek B1 seviyesine çıkararak 11 yıl sonra Türkiye’nin kredi notunu artırdı. Bu güncelleme sonunda, Moody's'in Türkiye için belirlediği kredi notu, diğer iki önemli kredi derecelendirme kuruluşu S&P ve Fitch ile aynı seviyeye geldi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitif olarak belirledi.

Moody's, kredi notundaki bu artışın temel itici gücünün ekonomi yönetimindeki iyileşmeler ve ortodoks para politikasına kararlı dönüş olduğunu belirtti. Raporda, pozitif görünümün ülkenin kredi notu üzerinde yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı ifade edildi. Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu tavanı B2'den Ba3'e, yerel para cinsinden kredi notu tavanı ise Ba3'ten Ba1'e yükseltildi. Kuruluş, Türkiye'nin siyasi risklerinin bir derecelendirme kısıtlaması olmaya devam ettiğini ve ılımlı politika duruşunun ülkenin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığını vurguladı.

Moody's, enflasyon ve iç talebin ılımlı bir seyir izlemeye başlamasının, önümüzdeki aylarda ve 2025 yılında enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağına dair güvenlerini artırdığını belirtti. Bu gelişmelerin, Türkiye'nin başlıca makroekonomik dengesizliklerinin azaltılması açısından ilk gözle görülür sonuçları verdiğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's'in Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmesine ilişkin, "Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s, görünümü pozitif olarak korudu" değerlendirmesinde bulundu.

(2/11)Image
@Merkez_Bankasi, eli güçlendikçe daha radikal kararlar açıklamaya devam ediyor. Dün gece @moodysratings kararından sonra yeni bir karar yayımlayan TCMB, yabancı para krediler için %2 olan aylık büyüme sınırının %1,5’e indirilmesine, Türk lirası kredilerde %2 olan aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verdi.

Ek olarak yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamı genişletilerek; uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredileri Türk lirası ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulacak. Döviz kredilerindeki artışı sınırlama amacıyla alınan bu kararla, şirketlerin döviz yükümlülüklerinin sınırlandırılması amaçlanıyor.

(3/21)Image
Read 21 tweets
Jun 1
Ekonomide iletişim bombardımanıyla geçen bir ayı geride bırakıyoruz. Pazartesi en kritik veri olan TÜFE verisini öğreneceğiz.

Yavaşlama, sıkılaşma, normalleşme yeni kelimelerimiz bundan sonra.

Yeni ayın ilk cumartesi okumalarını yapalım.

(1/23) Image
Dün büyüme verisini aldık.

Türkiye ilk çeyrekte güçlü tüketimle %5,7 büyüdü. Ekonominin büyümesi bir ekonomi için önemlidir ancak bizim isteğimiz şu an da bu değil. Büyümeden ödün vermek acı ancak tüketimle büyüyen bir ekonomi olduğumuzdan 2-3 çeyrek bundan taviz vermek zorundayız.

İlk çeyrek performansı olarak en çok dikkat çeken sektör inşaat sektörü oldu. Sektör, ilk çeyrekte yüzde 11,1 büyüdü. Tarımda yüzde 4,6 büyüme, sanayide yüzde 4,9 büyüme görüldü. Hizmetler tarafında büyüme yüzde 4,3 oldu.

İlk çeyrekte büyümenin ana motoru tüketim oldu. Bunu ithalat verilerinden de takip ettik. Ancak ikinci çeyrek için bu trendin normalleşmesi bekleniyor. Daha ılımlı bir tablo göreceğiz. Kart harcamaları reel olarak zayıflıyor, imalatçıların yurt içi sipariş beklentileri geriliyor. Tek problem nisan ayında da tüketim malları ithalatı artmaya devam etti. Mayıs verilerinde durum biraz daha net ortaya çıkacak.

(2/23)Image
Merkez Bankası analitik bilançosundan bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, 29 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi 2020'den bu yana ilk kez pozitife döndü.

Yapılan hesaba göre TCMB’nin hazine mevduatı ve swap hariç net rezervi -5 milyar dolar oldu. Hazine mevduatı eklendiğinde ise swap hariç net rezervler +0.9 milyar dolar ile pozitif tarafa geçti.

Swap hariç net rezervler en son 20 Mart 2020’de pozitif seviyedeydi. Bu yıl yerel seçimler haftası olan 29 Mart haftasında -65,5 milyar dolarla en düşük seviyeyi gördü. Seçimlerin ardından Merkez Bankası’nın rezerv için döviz alımları, yabancı yatırımcıların girişi ve yurtiçi yerleşiklerin dövizden TL’ye geçişi swap hariç net rezervleri pozitif seviyeye taşımada etkili oldu.

(3/23)Image
Read 23 tweets
May 25
Faiz sabit bırakıldı, PPK metni şahindi. Yabancı raporlar yağmaya devam ediyor. Yapı Kredi'nin satış dedikodusu bankacılık endeksini sürüklüyor. Rezervlerde rekor üstüne rekor kırıyoruz.

Olumlu haber akışı devam ediyor, cumartesi okumalarıyla detaylara inelim.

(1/20) Image
Merkez Bankası politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını art arda iki toplantıda yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Metinde hizmet enflasyonundaki katılığa vurgu yapılarak sıkılaşmanın devamı mesajı verildi. Parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi.

(2/20)Image
TCMB, faiz kararından sonra TL mevduatı destekleyici, KKM'de düşüşü hızlandırıcı ve döviz kredilerinde artışı sınırlayıcı bir dizi adım attı.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e çıkarıldı. Kısa vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseldi.

Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilirken sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk Lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verildi. Amaç, piyasadaki fazla TL’yi çekerek mevduat faizlerinin düşmesini engellemek. Zorunlu karşılık adımıyla bankaların kredi verme kapasitesinin azaltılması amaçlanıyor. Likidite azaldığında bankalar, mevduatlarını artırarak ellerindeki likiditeyi korumak isterler.

Bu durum, bankaların daha fazla mevduat çekebilmek için mevduat faizlerini yükseltmelerine yol açabilir. İkinci bir etkisi de kuruyan likidite bankaların kendi aralarında mevduat yarışına girmelerine sebep olabilir. Bu da mevduat faizlerinin artması anlamına gelebilir.

(3/20)Image
Read 20 tweets
May 18
Türkiye'nin geri dönüş hikayesi satın alınıyor.

2013-2023 çıkış döneminin ardından yabancı yatırımcılar tekrardan Türk varlıklarına ilgi gösteriyor.

Haber akışı oldukça pozitif bir haftaydı. Cumartesi okumalarımızı moralli yapıyoruz.

(1/20) Image
Türk varlıklarına ilgi rekor seviyede. Özellikle tahvil tarafına çok ciddi bir giriş var. 10 Mayıs haftası verilerine göre Türk tahvillerine haftalık bazda son 11 yılın en büyük girişi gerçekleşti.

Geçen hafta 761 milyon $ tahvil girişi görülürken, bu hafta 2,83 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleşti. Yabancılar ihalelere fazlasıyla ilgi gösteriyor ve talep rekorları geliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen hafta 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil, 9 yıl vadeli tahvil, 2 yıl vadeli tahvil ve 11 ay vadeli bononun ihracı gerçekleştirdi.

Bu ihalelerde toplamda 48,2 milyar TL'lik borçlanma gerçekleşti.

(2/20)Image
Yabancıların Türk bankalarıyla yaptığı swap miktarındaki artışlar da dikkat çekici.

Geçen hafta swap miktarında 4,6 milyar dolar artışlık artış gözlemliyoruz. Son yedi haftada kümülatif swap miktarı artışı ise 13,6 milyar dolar.

Dolar borçlanıp Türk lirası varlıklarına yatırım yapmak, gelişmekte olan piyasalarda son 6 ayın en fazla getiri sağlayan "carry-trade" işlemi oldu.

(3/20)Image
Read 20 tweets
May 11
Yoğun bir gündem ve haber akışı içindeyiz. Özellikle yurt dışı kaynaklı.

Haftanın en önemli gelişmesi II. Enflasyon Raporu toplantısıydı ve yıl sonu beklentilerine dair yukarı yönlü revizyon yapıldı.

Rutin cumartesi okumalarımızı yapalım.

(1/20) Illustration by Katie Raso
Yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı, perşembe günü Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlendi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahmininlerini 2 puan artışla yüzde 38’e revize ettiklerini açıkladı.

Enflasyonda beklediklerinden daha yüksek bir seyir olduğunu vurgulayan Karahan, zirvenin mayıs ayında yüzde 75-76 seviyesinde görüleceğini söyledi. 'Sıkılaşma' vurgusu basın toplantısının ana fikrini oluşturdu. Fatih Karahan, dünyada merkez bankacılığı için çok kritik bir ifade olan "ne pahasına olursa olsun" ifadesini kullandı. Karahan, "Haziran'dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise, para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız. Bundan sonra da enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

TCMB'nin rezerv ve kur hedefi yok. Başkan yardımcısı Hatice Karahan, rezervler konusunda uluslararası normları referans aldıklarını söyledi. Swap hakkında gelen sorulara Fatih Karahan, yetkinin TCMB'de olmadığını söyledi.

(2/20)Image
Para politikasında atılan adımlardan sonra şu anda ana gündem tasarruf önlemleri. Pazartesi günü kamuda tasarruf paketinin açıklanması bekleniyor.

Bloomberg News'in perşembe günü geçtiği haberde bir dizi önlemden bahsediliyor. Tasarruf paketinin hükümetin tasarruf tedbirlerinin harcamaların gözden geçirilmesini, bazı kamu harcamalarının yavaşlatılmasını ve bazı sektörlerdeki yatırımların azaltılmasını içereceği söyleniyor. Detaylar pazartesi belli olacak ancak bazı somut maddeler var:

◽️ Fiziki ilerlemesi %75'in altındaki projeler yavaşlayacak.
◽️ 2-3 maaşlıların limiti aşan bölümleri bütçeye aktarılacak.
◽️ Sadece emekliler yerine yeni alım yapılabilecek.
◽️ Taşıt, bina alım ve kiralamaları duracak.

(3/20)
Read 20 tweets
Jan 27
Haftanın iki önemli gelişmesi Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD'den gelen F-16 haberiydi.

Sanki yeni bir faza geçiyoruz; dışarıdaki algımızın 2013 öncesine döndüğü, yabancı girişlerinin artabileceği bir faz.

Cumartesi okumalarımızı yapalım.

(1/18) Yeyei Gómez / New York Times
Beklentilere paralel 250 baz puan artış gördük.

Metindeki en önemli kısım, çerçeve içine aldığım kısımdı. MB, şu andaki faiz seviyesinin yaratacağı etkileri izlemek istiyor. Son cümle de aşırı bir rehavetin ortaya çıkması durumundaki uyarı sinyali.

(2/18) Image
2013'ten beri haklı-haksız tartışmasından müstesna, dış ilişkilerde farklı bir dönem geçirdik. İsveç kararıyla birlikte tekrardan Batı bloğuyla normalleşme rüzgarları esmeye başladı.

Bunun savunma boyutu haricinde algıdaki boyutu çok kuvvetli.

(3/18) https://www.bloomberght.com/abd-senatosu-dis-iliskiler-komitesi-baskanindan-turkiye-ye-f-16-satisina-yesil-isik-2346389
Read 18 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(