Zo inspreken bij de Provinciale Staten Noord Holland, het Bevoegd Gezag voor Tata Steel. Over de plannen van #TataSteel die ze zelf duiden als 'groen staal'. Mijn betoog in een draadje: noord-holland.nl/Onderwerpen/Ge…
De olifant in de kamer is kooksfabriek 2. Het Tata-plan gaat uit van sluiting in 2030, maar dat is onrealistisch, want die stokoude, kankerverwekkende fabriek lekt en gaat van dwangsom naar dwangsom. Als Bevoegd Gezag haar taken serieus neemt dan haalt deze fabriek 2025 niet.
Gedeputeerde @jeroenolthof zei wel eens dat hij twee petten heeft, die van vergunningverlener en handhaver, maar die kun je hier helemaal niet los van elkaar zien, want door goed te handhaven gaat Tata Steel met de huidige plannen kopje onder en komt dat 'groen staal' er niet.
Tata Steel geeft namelijk zelf aan dat sluiting kooksfabriek 300 miljoen euro per jaar kost. Die oude rammelbak is hun moneymaker. En terwijl Tata India sinds 2007 al voor ruim 20 miljard euro aan winst heeft weggesluisd, kan Tata Nederland dit schijnbaar niet ophoesten.
De directie van Tata India gaf in een recente aandeelhoudersvergadering nog duidelijk aan geen cent meer in Tata Nederland te gaan steken. En ze staan ook niet garant.. seekingalpha.com/article/460133…
Dit Zwaard van Damocles verklaart de tegenwerking die omwonenden ervaren bij het toezicht en handhaving.. De @Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft onlangs gehakt gemaakt van die houding bij de overheid. De gezondheid van omwonenden moet voorop staan. nos.nl/artikel/247124…
Conclusie, het huidige plan moet worden vervangen door een plan waar sluiting kooksfabriek 2 onderdeel van is. Anders gaat het niet gebeuren. Moet toch al want huidige plannen zijn niet circulair. Tata blijft ijzererts importeren, wat zeer schadelijk is. eenvandaag.avrotros.nl/item/meer-gift…
Tata Steel gebruikt nu maar 15% staalschroot, terwijl dat in de EU gemiddeld 56% is, en in de VS nog veel meer. Tegelijkertijd exporteert Nederland 80% van het schroot. Tata Steel kan en moet dus een inhaalslag maken op circulair staal.
Nederland wil in 2030 50% circulair zijn en in 2050 100%. Hoe kan de overheid een nieuwe staalfabriek faciliteren die daar haaks op staat? Tata zal zeggen: Ja maar wij maken hoogwaardig staal. Daar valt veel op af te dingen.
Ongeveer de helft gaat naar automotive en verpakkingen, de andere helft naar toepassingen waar geen hoogwaardig staal voor nodig is. Primair staal voor automotive/verpakkingen zijn krimpmarkten. Er is overcapaciteit. Geen reden dus om niet vol in circulair staal te stappen.
Statenleden en @jeroenolthof zullen mij vragen: Maar hoe kunnen wij dat dan afdwingen? Door het stellen van de juiste randvoorwaarden. De huidige randvoorwaarden komen van Tata zelf (!) en zijn niet eens randvoorwaarden want niet meetbaar, behalve wanneer het Tata uitkomt:
"een positive impact op de leefomgeving" No Shit. En "een bedrijfseconomisch verantwoorde wijze"? Is dat inclusief het feit dat Tata Steel sinds 2007 voor ruim 20 miljard euro aan winst naar India heeft weggesluist?
Randvoorwaarden moeten allereerst meetbaar een veilige en gezonde leefomgeving garanderen, Daarbinnen mag Tata Steel staal blijven maken. Dat is de juiste volgorde die ook het OVV bepleit. Dat betekent Zeer Zorgwekkende Stoffen naar nul, fijnstof naar advieswaarde WHO,
CO2 uitstoot minimaal 45% lager in 2030, stikstofuitstoot drastisch omlaag. Binnen die kaders komt circulair staal en wellicht een lagere productie vanzelf in beeld. Aan Tata of ze daarin willen opereren. Ik wens Bevoegd Gezag alle wijsheid toe.
Ik mag hopen dat de onderhandelingen niet zijn gestoeld op de misvattingen over #kernenergie die ik in dit artikel lees. Een draadje: (1/9) volkskrant.nl/nieuws-achterg…
Er is hooguit ruimte voor één nieuwe kerncentrale in Nederland, in Zeeland. De rest van Nederland wil hem niet. Stel het wordt een hele grote van pakweg 2,5 GW, dan levert dat maximaal 20 TWh elektriciteit op. Electriciteitsvraag is in 2035 pakweg 130 TWh (KEV2021).
Dus kern kan max 15% van de vraag leveren... als die full-time aanstaat. Maar met 85% zon en wind zal een kerncentrale meestal afgeschakeld staan, tenminste in een gezonde merit order, waarin de bronnen met de laagste marginale kosten altijd draaien. Dat is dus zon en wind.
Het plafond in het klimaatakkoord is een subsidieplafond. In de miljoenennota staat dat de regering dat plafond wil ophogen met nog eens 2,5 Mton. 2/15
Gek zou je denken, want Tata Steel ziet onder publieke druk af van CCS waardoor het opslagproject Athos niet doorgaat. Porthos gaat wel door, maar voorziet vooralsnog maar in 2,5 Mton. Waarom dan toch een ophoging? 3/15
De uitstoot van broeikasgassen daalde met gemiddeld 1% per jaar van 2009 - 2019. Alleen door corona lijkt NL @urgenda-vonnis te halen. Voor Parijs is verzesvoudiging (!) van uitstootdaling nodig. (2/24)
De uitstoot van de zware industrie, lucht- en scheepvaart steeg over de afgelopen 10 jaar, terwijl de uitstoot bij huishoudens en veel mkb juist flink daalde. (3/24)