לצורך ההדגמה, ניקח את הר האוורסט, נכניס אותו לתוך שקע מריאנה ועדיין ישארו לנו 2146 מטר מים מעליו…
״הצלקת של כדור הארץ״- איך נוצר שקע מריאנה, ובתוכו תהום צ׳לנג׳ר, הנקודה הכי עמוקה על פני כדור הארץ ואיזה יצורים חיים בו…🔽
שקע מריאנה, the Marianas Trench, הוא הנקודה הנמוכה ביותר על פני כדור הארץ. העומק שלו הוא כמעט 11 ק״מ והוא נוצר כאשר 2 לוחות טקטוניים זזו אחד מהשני ואחד מהם, הימני פה בתרשים, פשוט התיישב מתחת ללוח שמולו. זה מה שיצר את השקע.🔽
לחץ המים בנקודה העמוקה ביותר הוא פי 1000 מפני הים. לצורך הדוגמא, אם נניח תצללו עד למטה, הלחץ עליכם יהיה כמו 50 מטוסי 747 אחד על השני- על הראש שלכם.
נשמע כמו משהו לוחץ…
שקע מריאנה נוצר לפני 180 מיליון שנה, ולמעשה מאז שאנחנו בודקים, אין תזוזה בלוחות.🔽
אז מה חי בשקע מריאנה בו כל העת חושך מוחלט וקור מקפיא? בעיקר בעלי חיים מוזרים.
למשל Amphipods, פה בתמונה. הבעיה שלחץ מים כה גדול ירסק לו את השיריון. אז מה הפטנט? הוא ״כורה״ אלומיניום מהקרקעית ואוכל אותו והאלומיניום מחזק לו את השיריון.🔽
הוא ניזון משאריות חומרים אורגניים השוקעות לקרקעית השקע.
בעל חיים נוסף מעניין הוא ה- Pseudoliparis snailfish, פה בתמונה הראשונה, שגם מחזיק בשיא לדג שנצפה הכי עמוק אי פעם- 8,336 מטר…
בעזרת מלכודת אפילו הצליחו ללכוד כמה פרטים שעברו מחקר לראשונה.
בע״ח נוסף מעניין הוא כריש Goblin🔽
המוגדר ״מאובן חי״ ונציגה היחידי של משפחת ה-Mitsukurinidae שהייתה נפוצה לפני 125 מיליון שנה. הוא ניזון בעיקר מרכיכות שהאף הרגיש שלו מאתר בקרקעית.
דגים נפוצים נוספים בשקע מריאנה הם ה״חכאים״ (Angelfish).
הבקטריות הזוהרות בקצה החכה באפלה השוררת מושכת טרף לאור וככה למעשה החכאי צד.🔽
הוא נפוץ בכמה עומקים לאורך שקע מריאנה והרבייה שלו, כפי שכבר כתבתי כאן בעבר, מרתקת.
יש עוד המון יצורים מרתקים בשקע מריאנה- כולם למדו לשרוד ללא אור בכלל, עם מזון מועט ותנאים קשוחים. הם מסתדרים עם לחץ מים אדיר ועם חושים חדים שאף אחד מהם לא כולל ראייה.🔽
ויש עוד משהו שמצאו בקרקעית של שקע מריאנה, בעומק של 11 ק״מ.
מיקרופלסטיק.
100% מעשה ידי אדם…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
הסיפור הבא מוקדש ל- @AmirHetsroni ונזכרתי בו כי אני ואישתי בדיוק דיברנו הערב על Lavinia Borromeo (שאם אתם לא יודעים מי היא, בהמשך תגלו) באיזה הקשר.
שנת 2009, אני איש בטחון אל על בשדה התעופה של מלפנסה, מילאנו.
לתשאול דרכון זר (איטלקי) מגיעה אליי בחורה צעירה, גבוהה ובלונדינית-
>>>
אחד הדברים שמלמדים אותך בתשאול זרים הוא להיזהר ״מאפקט ההילה״.
בגלל שאני מכיר את עצמי, נשים יפות לא הייתי מתשאל, הייתי מעביר אותן למישהו אחר.
אבל הייתה משמרת דלת נוכחים והייתי היחידי שהיה יכול לתשאל אותה.
מולי עומדת אישה 1.80, נעימה ומנומסת.
הייתי משוכנע שהיא תרגיל מטה קלאסי-
>>>
תרגילים שהיה מריץ השירות, ומנסים עליי את ״אפקט ההילה״.
בזמנו, היינו מתשאלים נוסעים עם דרכון זר- מטרת נסיעה, הכרויות, תכנון הטיול…
מגיעה הבחורה, קצת מתביישת, רואים שהסיטואציה זרה לה.
אני בדלפק מולה, מתחיל לשאול שאלות סטנדרטיות.
בתוך כמה דקות, אני מבין שאין כל כך עם מה לעבוד:
>>>
סיפור לשבת:
יש לי שותפים, חברה איטלקית ציבורית גדולה.
הם אקס Olivetti שכולם מכירים ועושים באמת המון, בהמון תחומים.
הסיפור התחיל במנכ״ל שלהם, חובב ספורט מוטורי ששמע יום אחד מחבר על חברה איטלקית קטנה שמייצרת כימיקלים מסוימים שאיתם הם מייצרים גם חומר פלא שמשפר את ביצועי הגלגלים.
>>>
המנכ״ל, בעלים של כמה רכבי ספורט, נוהג לקחת את אחד הרכבים בסוף השבוע, להביא אותו למסלול מירוץ, לנהוג בו במהלך היום ובערב לחזור הביתה.
הוא קרא קצת על החברה החדשה ואז ביקש מהחבר לקנות לו דוגמא.
הצבע הוא למעשה כיסוי שקוף, ע״ב Polysil, שבעצם עוטף בשכבה דקה את המשטח ומבודד אותו.
>>>
הבידוד, מאפשר פיזור חום בין הג׳אנט לצמיג ועמיד עד 1000 מעלות.
הבלמים עובדים טוב יותר החל מ-400 מעלות, פיזור החום טוב יותר והרכב יציב, מהיר יותר ומגיב טוב יותר לנעילות גלגלים.
המנכ״ל ניסה, אהב והתחיל לחקור על החברה הקטנה מ- Sassuolo לעומק.
לצערו הוא היה איטי מידי כי בזמן
>>>
השבוע קיבלנו טלפון ממנהל הבנק שלנו באיטליה-
״התשלום לטורקיה לא עבר, אנחנו צריכים כמה מסמכים כדי לאפשר את ההעברה הבנקאית״.
המסמכים היו פשוטים- קצת פרטים על החברה הטורקית, מי בעלי המניות, מה הקשרים שלנו איתם…מרגיש שרצו להציק יותר מאשר לברר מידע.
זה היה מוזר אבל בזרם העבודה,
>>>
לא ייחסנו לזה חשיבות.
יומיים מאוחר יותר, הגיע טלפון דומה רק שהפעם, מהבנק ההולנדי.
גם הוא, דרש להבין יותר על היחסים עם נמען התשלומים.
פה כבר נדלקה לנו נורה אדומה ועם תחקור קצר, הבנו שאירופה, מתחת לפני השטח, מתחילה להילחם בהברחות הרוסיות, בעיקר של מוצרי אנרגיה, דרך טורקיה.
>>>
קשה להגיד אם יש קשר למתיחות של אוקראינה עם וושינגטון אבל קל להגיד, שמעולם לא היו בדיקות כאלה כשתשלומים שלנו זרמו לטורקיה, בעיקר בעבור Waste.
האם מקורו ברוסיה? יכול להיות, אבל הדרך שלנו לגלות את זה בכלים שלנו, היא מוגבלת.
שיטת ההסוואה פשוטה מאד-
החומר מגיע מרוסיה לטורקיה,
>>>
בתור יבואן, עליית מכסים ומלחמות הם הסיוט הכי גדול שלנו.
בטווח זמן הקצר, העלאת מכסים תוביל להתייקרות מוצרים שהיבואן כמובן יגלגל הלאה לצרכן.
בהמשך, היא עלולה גם להוביל לאינפלציה.
מצד שני, היא כלי גיאופוליטי יעיל מאד.
הנה ההגיון מאחורי ההחלטה של טראמפ.
וכן, יש הגיון…
>>>
בדרך כלל משתמשים במכסים כדי להגן על ייצור מקומי.
למשל בחקלאות, תעשייה וטכנולוגיה.
במקרה של טראמפ, הוא משתמש במכסים ככלי גיאופוליטי ולא ככלי לעידוד ייצור מקומי.
למעשה, המכסים שטראמפ מעלה, הם על מוצרים שבכלל לא מיוצרים בארה״ב ולכן התוכנית שלו שנויה במחלוקת ומתקבלת בבוז.
>>>
אבל יש מאחוריה הגיון ולתוכנית של טראמפ יש 3 מטרות: 1) הכנסות. המדינה מכניסה ממכסים והעלאה שלהם מעלה את ה- Revenues. 2) לסגור Deficit ולאזן את יחסי המסחר. 3) ללחוץ על מדינות לקבל את דרישות ארה״ב.
הנקודה הראשונה ברורה- מכס מכניס כסף למדינה.
זה אמנם יוצא מהכיס של האזרחים אבל זה
>>>
יש לי סיפור מעולה שהיה אמור להיכנס לספר, אבל בסוף היה נראה לי קצת Out of context אז השארתי אותו על ״רצפת חדר העריכה״.
הנה הוא פה, מובא לראשונה…
שבת שלום!
בקיץ 2008 עזבתי את בולוניה למילאנו.
התקבלתי לעבודה באל על כאיש בטחון בשדה התעופה מלפנסה והתחלתי לעבוד בתחילת ספטמבר.
>>>
הדירה הראשונה שלי במילאנו הייתה דירת Open space בגודל 30 מ״ר בקומת הקרקע ב- Via Ascanio Sforza 31.
זה היה בניין שישב על תעלת המים של מילאנו (Naviglio) עם ״לובי״ פתוח, מה שנקרא באיטלקית- Cortile- פה בתמונה.
לבניין היו לו 3 קומות ובכל קומה מסדרון פתוח שלאורכו הדלתות של הדירות.
>>>
מעליי גר בחור צעיר, עוד כמה דירות היו של סוכנויות דוגמנות שהיו משכנים בהם דוגמנים ודוגמניות, משפחה של 4 נפשות ועוד משפחה אחת.
הוא היה מצרי, מוסלמי אדוק. בחור צעיר, אז בן 40.
אישתו הייתה איטלקיה. היא התאסלמה, לאט לאט התעטפה, עד שהסתובבה מכוסה כמעט לחלוטין.
היה להם גם ילד- עבד.
>>>
עד הפלישה הרוסית לאוקראינה, מינרלים היו 6% מהתל״ג האוקראיני ותפסו נפח של 30% מהייצוא.
מאז הפלישה הרוסית, האוקראינים מתקשים להפיק והסינים נכנסו לוואקום.
האמריקנים פחות אהבו את זה וחיפשו פתרון.
ואם אתם חושבים שאת הפתרון הגה טראמפ- אתם טועים.
הגה אותו זלנסקי, עוד בספטמבר 2024…
>>>
כאשר נפגש עם טראמפ במגדלי טראמפ.
טראמפ רמז עוד קודם שהעזרה הצבאית האמריקנית נמצאת בסימן שאלה אם ייבחר וזלנסקי, שתלוי בה, נתן לטראמפ הצעה- לי יש מינרלים ואתה שונא סינים- שלח את החברות האמריקניות לאוקראינה ונפיק ביחד את המינרלים.
זלנסקי עשה 1+1 והבין שחוץ מאספקה של ציוד צבאי
>>>
אף רוסי, אפילו לא פוטין, לא מספיק משוגע להתעסק עכשיו עם הפצצות שעלולות לפגוע באמריקנים מפיקים.
אבל זלנסקי הוא קומיקאי ולא איש עסקים והוא שכח כלל ברזל בחוזים עסקיים- קודם מסכמים על חלוקת הרווחים, אחר כך על כל השאר.
זלנסקי חזר הביתה בהרגשה טובה, טראמפ נבחר וחזר לסגור חשבון.
>>>