ℹ️ Bankaların 2023-1. çeyrek raporlarının çoğu geldi. Buradan yaptığım hesaplamalara göre, Mart sonundaki 1,7 trilyonluk #KKM miktarının %79'u TCMB destekli "dövizden dönüşen" cinsten... aynı oran korunmuştur dersek, $123 milyara gelen güncel KKM'nin $97 milyarı TCMB'ye satılmış!
Yani, KKM'nin hemen bugün kapanması senaryosunda;
1. $26 milyara denk kur düzeltmesi Hazine tarafından TL olarak ödenecek. Bu tutarda TL dövize yönelebilir.
2. $97 milyara denk KKM ise talep edilirse dolar ödenecek. Piyasaya bankalardan gelebilecek dolar talebi de bu olacak...
Bu tutarlarda döviz talebini piyasanın kaldırmayacağını, kuru sakinleştirecek hiçbir silahın da adamakıllı kullanılmayacağını bildiğimize göre... hayalî senaryomuz hayalî kalmaya devam edecek. Bir şeyin oluru hiçbir şekilde yoksa olmayacak demektir, fazla dert etmeye gerek yok :)
KKM ilk başladığında TL/DD oranı 1:1 gibiydi ve böyle devam eder varsaymıştık. 2022 sonunda bu oranı 1:2 almaya başladım. Şimdi bunu güncelliyor ve 1:4 devam ediyorum. Sonuç olarak Mayıs sonu itibariyle; tahmini hesaba dayalı kur farkı ödemesi 200 milyar TL'ye ulaşmış olacak. #
Dip not: KKM vadelerinde TCMB'den direkt bir döviz çıkışı YOK. TCMB bankaların gişe kurlarından (bol soslu) kur farkını TL olarak ödüyor. Bankalar açık pozisyonlarını piyasadan dolar alarak kapatıyor. Oradaki satıcı da dolaylı olarak MB, ayrı mesele :)
KKM'de bugün 1. Yatırımcı 1 yıl vadeli %40 peşin primli $1 milyon DDKKM yapar 2. Banka hesaba peşin $400 bin yatırır 3. Onu da DDKKM yapar 4. Peşin $160 bin prim... 5. Onu da... 6. Peşin $64 bin yatar 7. Onu da... 8. Yatırımcı yeter der 9. Bir yıl sonra $1.649.600 geri alacak(?)
Teorik olarak mümkün olan bu işleyişin hafif farklı versiyonu fiilen yapılmış (gözlere siyah bant çektim)... Oransal zirve olarak %41 duyuldu... Peşin primde %20 stopaj alan var, almayan var... MB'nin "KKM düzeltme ödemesinden bu primi düşünüz" ültimatomu tamamen pas geçiliyor...
Zaruri notlar: 1. Bunun hemen bitmesini umuyorum. İsim vermemem + olayı afişe etmem bundan. (İsteyen PM'le öğreniyor) 2. Bu oranlar bankalara ne yapar? Batırır 3. Bunu niye yapıyorlar? %9'dan 10 yıllık tahvil almamak için. Sanırım sadece Mayıs'ı atlatma amaçlı, değişmesi umuluyor
Elinizde dolarınız var. Kurun çok kısa içerisinde aniden yükselmesini bekliyorsunuz. Sadece düz matematik açısından hangisi doğru olur? [c önermeyin. a>b or b>a?]
Kur düşükken bağlanan KKM, paranızın $ cinsi sabit kalmasını sağlar. O kadar.
Ya kur, sert yükseliş sonrası düşecekse?? KKM korumakla kalmaz, yüksekten $ sattığınız için ekstra para kazandırmış olur. Düşükten alan 1, ek olarak yüksekten satan 2 kere kazanır.
B'lere tebrikler 😉
Konu KKM olunca ilk akla gelen "TL'de kalmak mı, korumaya almak mı?" oluyor. Fakat soru zaten "dolarınız var" diye başlıyor, yani yükselişe hazırsınız. Fakat; tepeden düşüş, KKM'yi o noktada başlatana ayrı fırsat tanıyor.
Bu hafta bitmeden KKM'ye koşmayı düşünenlere ithaftır :)
"Doların küresel para birimi unvanı, ilk temeline dayanmıyor. ABD cari açığını kapatmak için dünyanın dolar kabul etmesi, karşılıksız borçlanabilmelerini sağladı. Bu tek taraflı kolaylık, doların tarafsız bir takas aracı olduğunu varsayar; oysa tek devlete verilen bir kredidir."
Ünlü bir figür tarafından uluslararası para sistemini değiştirmek için söylenen bu ifadeler, hangi yılda beyan edilmiştir?
Çoğunluğun doğru tahmin etmesi güzel. İçgüdüsel mi yoksa şıkların en mantıklısı gözüktüğü için mi bilemedim :)
O zamandan beri dolar için her 3-5 yılda bir "gitsin artık" deniliyor fakat şu nokta unutuluyor:
ABD'nin dış borcu: $7,3 trilyon
ABD harici, $ cinsi borç: $13 trilyon