Omdat Jesse Marschs naam nu toch echt begint te gonzen hier. Is je ouwe Opa even in de filosofie van de beste man gedoken. Even de oude journalistieke veren afgestoft. Om in de termen van Fabrizio Romano te spreken: here we go. #PSV
Het belangrijkste is dat hij alle 11 spelers constant op elkaars positie letten. Als 1 speler gaat, MOET hij kunnen vertrouwen op beweging achter zich. Zo creëer je vrijheid voor agressiviteit en overtalsituaties.
Als er eilandjes ontstaan, verliezen spelers hun motivatie om door te drukken (waar kennen we dat van PSV-ers?) en daarom is dat vertrouwen het allerbelangrijkste.
'Je zet geen druk om de bal te veroveren. Je zet druk om daarvanuit te scoren. Daar is het hele spel zonder bal op gebaseerd. Hoe zorg je dat je maximaal druk zet en daarbij verticale mogelijkheden creëert? Eenheid en agressiviteit.'
Fitheid staat dus ook bovenaan het lijstje van prioriteiten. Spelers moeten 90 minuten kunnen gaan om Marschball te spelen.
In zijn eerste half jaar bij Salzburg gebruikte hij 9(!) verschillende systemen, omdat zijn team de wedstrijd zo maximaal kon beïnvloeden. We passen ons constant aan, ook tijdens wedstrijden. 'Je moet niet overdrijven natuurlijk, maar flexibiliteit is is ongelofelijk belangrijk'.
Marsch focust voornamelijk op 'overloads' in de as. Bijna iedereen beweegt zich binnen de randen van de 16 meter, afgezien van de backs, zij zorgen voor de breedte in het spel. Het zorgt ervoor dat je de bal razendsnel kunt terugveroveren als je hem kwijt raakt.
De opbouw is dus niet gestoeld op het vinden van ruimte, maar op combinatiemogelijkheden in de as. De verdedigers verplaatsen de bal van links naar rechts om ruimte te creëren voor een verticale pass tussen de linies door (daar hebben we dus nieuwe verdedigers voor nodig).
Het is risicovol, maar ook enigszins ingecalculeerd. Door de compacte opstelling, is balverlies tijdens de opbouw niet per definitie slecht. Als de tegenstander direct omschakelt en PSV direct de bal terugwint, ontstaan er nieuwe ruimtes die benut kunnen worden om uit te scoren.
Als balbezit behouden wordt begint het korte combinatiespel. De aanvaller die aangespeeld is, legt de bal het middenveld in en het hele team komt voorwaarts in beweging om de twee centrale verdedigers overrompelen. Doorstappen of niet? Zo creëert Marsch passingsmogelijkheden.
Kortom: Aanvallen doen we in de as en met spelers als Bakayoko, Xavi, El Ghazi en Veerman, lijkt dat wel te passen. Als een vleugelspeler de bal breed verliest, zijn medespelers vaak te ver weg om het te corrigeren.
Al met al, enthousiast, al lijkt het op het verhaal van Schmidt en destijds bleek dat onze selectie simpelweg niet in staat was om uit te voeren wat hij in zijn hoofd had. We zullen dus flink moet versterken.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
‘Nature has an order. A power to restore balance. I believe he is that power’
Armel Bella Katchop. Jullie wilden een beest? Dan krijgen jullie een beest. Duits international, begeerd door Bayern, maar te bewonderen in het Philips stadion. Here. We. Spreekbeurt.
Een ‘fysiek wonder’, zo noemden scouts hem. Met een lengte van 1,90 is hij op zijn zachtst gezegd indrukwekkend om te zien. En toch is hij razendsnel. Een topsnelheid van 33 kilometer per uur (sneller dan Teze) en heel snel op de eerste meters. En hij is altijd overal.
Zijn snelheid maakt hem een geweldige verdediger voor clubs die hoog druk zetten. Iemand met zo veel snelheid, gecombineerd met zijn enorme lichaam en kracht: zie je zelden.
Volgens @PieterZwartNL (best terecht) moet PSV niet tevreden zijn. Dat we Rangers in de hand hebben gespeeld dinsdag, maar hoe meer ik over zijn analyse nadenk, hoe meer ik denk: 'Wat moeten we anders dan?'
Ja, Rangers lokt ons naar voren en loert op de counter met snelle spitsen. 'Het scenario dat Rangers wenste' volgens Pieter. Hadden we Rangers de bal moeten geven? Dat ook niet lijkt me.
Ja, het was slordig achterin natuurlijk, waardoor we onszelf in de problemen brachten. Maar dit is toch de enige manier waarop wij tegen Rangers kunnen spelen? Als je Rangers de bal geeft wordt het een wedstrijd op duelkracht en dan verliezen we sowieso.
De man die ons vorig jaar uit de Champions League hield, moet ons nu gaan helpen om er in te komen. Een spreekbeurt over Malik Tillman. De Amerikaanse Pogba (al zegt hij het zelf). Here. We. Spreekbeurt.
Malik Tillman: geboren in Duitsland. Duitse moeder en een Amerikaanse vader die daar (uiteraard) in het leger zat. Malik en zijn broer Timothy speelde samen in de opleiding bij Greuther Fürth’s en vertrokken samen naar Bayern als tieners.
Een jongen met een hoog ‘voetbal-IQ’ volgens de scouts. Uitstekend in de opbouw en in het zien van ruimtes in de verdediging. Zowel passend, dribbelend en in de combinatie. Daarbij is hij ook fysiek sterk genoeg om zijn man van zich af te houden.
Ik had hem al aangekondigd: een spreekbeurt over het tactisch falen van Ruud van Nistelrooy bij PSV. Over onbegrijpelijke keuzes, een wispelturige managementstijl en een trainer die zijn spelers niet begreep. En Guus Til. Veel over Guus Til.
Guus is het meest frustrerende en onduidelijk aspect van ons seizoen. Tegen de topclubs kon iedereen zien waar hij goed in is. Over Luuk de Jong heen denderen en bijsluiten in de spits voor hoge ballen. Waarom werd hij dan nooit zo gebruikt?
Guus is geen allrounder. Hij moet het hebben van die situaties waar hij zijn fysieke kwaliteit kan gebruiken. Zodra we tegen ‘de kleintjes’ speelden, werd zijn gebrek aan techniek een enorm probleem. We hebben allemaal gezien dat Joey zich kapot ergerde aan hem toch?
Goedemorgen! Ik kreeg de analyse niet als draft opgeslagen, dus ga ik maar gewoon op 'tweet all' klikken.
Om het trio aan analyses dan maar compleet te maken. Het ‘kamikaze-voetbal’ van Peter Sylvester Bosz. Ja, hij heet Sylvester. Met bewegend tactiekbord deze keer! Rawr! #PSV
Ik heb ‘voor de leuk’ Peters systeem bij Leverkusen aangehouden voor mijn spreekbeurt. Ik snap dat de beste man ongetwijfeld volwassener is geworden in de tussentijd, maar Leverkusen voelt als het onvervalste onverdunde Bosz-systeem. Volle bak gaan.
Om maar met de deur in huis te vallen: Bosz’ aanstelling gaat zorgen voor pijnlijke keuzes op het middenveld. De Apeldoorner speelde bij Leverkusen met een ‘dubbele tien’ en een ‘energieke balafpakkende zes’. Ziet u het probleem al?
Nou, here we go. Opa heeft zich ook maar even verdiept in "Cocuball". Ik ben toch aangenaam verrast door de verhalen over ons clubicoon of zoals Rooney zei: ‘de beste coach waar ik ooit mee heb gewerkt.’ #PSV
Ook in Phillips verhaal (net als bij Marsch) gaat het over flexibiliteit. Elkaars positie overnemen en door die positiewisselingen ruimte te creëren. Hij begon zelf natuurlijk als linksbuiten en veranderde in een van de beste verdedigende middenvelder die Nederland ooit had.
De hoofdregel: je zorgt eerst dat je de basisprincipes goed op orde hebt, voordat je extra dingen kunt doen. Voor sommigen houdt het dus op bij de basis, maar anderen kunnen uiteindelijk de momenten in het spel herkennen die kansen opleveren.