1\ בסוף השבוע חשפה איראן טיל בליסטי חדש מתוצרת עצמית - ה״חוראמשהר-4״. #פידצבא
הרושם שנוצר בשנים האחרונות הוא שאיראן חושפת חימושים חדשות לבקרים, כמות החימושים גדולה, אבל שהטכנולוגיה שלה איננה בשורה אחת עם יכולות התקיפה וההגנה המערביות המתקדמות.
האמנם? ⬇️
2\ החוראמשהר-4 הוא דור חדש במשפחת טילים הקרויה על שם עיר במערב איראן ושכינויה ״עיר הדמים״. חוראמשהר זכתה בכינוי המפוקפק בעקבות קרב עקוב מדם בו נכבשה על-ידי העיראקים בספט׳-נוב׳ 1980, במלחמת איראן-עיראק.
האיראנים כבשו חזרה את חוראמשהר ב-24 במאי 1982 - מכאן נקבע מועד חשיפת הטיל. ⬇️
3\ על-פי חומרים גלויים, טיל החוראמשהר מבוסס על טכנולוגיה צפון-קוריאנית, בעיקר זו של טילי ה-Hwasong-10 ו-Hwasong-12 אם כי הגרסה האיראנית קטנה יותר.
החוראמשהר-4 הוא טיל בליסטי דו-שלבי בעל טווח מוצהר של כ-2,000 ק״מ עם רש״ק גדול יחסית (1.5 טון). ⬇️
4\ לפיכך יש לחוראמשהר-4 יכולת תיאורטית לשאת רש״ק גרעיני (שכנראה טרם פותח) ממערב איראן לכל נקודה בישראל.
איראן קיימה ניסויים מוצלחים עם טילי חוראמשהר כבר ב-2017 ושוב ב-2020, כמו גם ניסויים כושלים של טילים בין לבין, כך שעד כאן אין שום דבר חדש.
איזו ״בשורה״ מביא עמו החוראמשהר-4? ⬇️
5\ החוראמשהר-4 מונע בדלק היפרגולי (נוזלי) חדש, שתופס פחות נפח ושניתן לשמור אותו במיכלי דלק בטמפרטורת החדר במשך שנים רבות. תכונה זו מאפשרת הכנה קצרה מאד לשיגור (כ-12 דק׳). כתוצאה מכך מתקצרת גם ההתרעה המודיעינית מההחלטה לשגר ועד השיגור בפועל והשרידות של הטיל והמשגר גדלים. ⬇️
6\ בנוסף, מבנה הטיל עשוי מחומרים חזקים יותר.
אולם התכונות החדשות החשובות יותר של הטיל היא יכולת ניווט ותיקון מסלול מחוץ לאטמוספירה, כמו גם מהירות הטיסה הגבוהה (לכאורה) בתוך האטמוספירה, תכונות שהופכות את היירוט של החוראמשהר-4 למאתגר יותר ומגדילות את החסינות שלו לשיבושי ל״א. ⬇️
7\ הטיל מגיע למהירות מקסימלית של 16 מאך מחוץ לאטמוספירה (8 מאך בתוך האטמוספירה) ולפיכך הטווח התיאורטי שלו גדול מ-2,000 ק״מ.
על אף שהוא טס במהירות היפרסונית, אין מדובר בטיל ״היפרסוני״ (הסבר בציוץ המקושר). ⬇️
8\ יכולת הניווט הלווינית של הטיל מחוץ לאטמוספירה מאפשרת עדכון של מערכת הניווט האירנציאלית בשלבים מאוחרים של מסלול הטיסה ותיקון מסלול הטיסה בהתאם - בדומה לטילים בליסטיים מתקדמים.
הטיל מסתחרר בקצב גבוה וחוזר לאטמוספירה בזווית תלולה - אלה מאפשרים לו דיוק גבוה יחסית (כ-30 מ׳ CEP). ⬇️
9\ ניתוח של מבנה הטיל מלמד שמקטע ההנחייה גדול יותר מהגרסאות הקודמות, יש מי שרומז שהנפח הנוסף נועד למוץ (אמצעי הטעייה נגד טילי הגנ״א מונחי מכ״מ).
בנאום שנשא שלשום מפקד הכוח האווירי של משמרות המהפכה, ציין הגנרל חאג׳יזאדה ש״שמונים מטרות ייפגעו מטיל חוראמשהר-4 יחיד״. ⬇️
10\ הכוונה היא ככל הנראה לכך שמקטע הרש״ק יכול להכיל עד 80 תתי-חימושים פשוטים יחסית בגודל דומה לזה של רש״קי גראד 122 מ״מ.
היכולת הזו אינה דומה ליכולות המעצמתיות המתקדמות של תתי חימושים מונחים המותקנים בטילים בליסטיים בין-יבשתיים ושמסוגלים לפגוע בדיוק רב במטרות שונות (MIRV). ⬇️
11\ איראן היא אחת מ-31 מדינות בעולם האוחזות בטילים בליסטיים והיחידה בעולם בעלת טילים לטווחים העולים על 2,000 ק״מ ללא יכולת גרעינית. הארסנל שלה כולל בין 16 ל-19 סוגים שונים של טילים כאלה (!) לטווחים של 130 ק״מ עד למעל 6,000 ק״מ, רובם מתוצרת עצמית, לא כולל רקטות וטילי שיוט. ⬇️
12\ על-פי הצהרות של בכירים איראניים, המדינה עוסקת כעת בפיתוח יכולות ביות אלקטרואופטיות ומכ״מיות, כמו גם יכולות שינוי מהירות והתחמקות מגילוי על-ידי מכ״מ.
בנוסף איראן מנסה לפתח גרסה מתקדמת של הטיל חאג׳ קאסם (על שם סולימאני) עם יכולת גלשן היפרסוני.
בתמונה - השוואה ל-DF-17 הסיני. ⬇️
13\ האם הטכנולוגיה של איראן, על-פי פרסומים גלויים בלבד, עומדת בשורה אחת עם היכולות הכי מתקדמות של המערב?
עדיין לא, אבל איראן מדביקה את הפערים בקצב מהיר וכבר עתה עומדות לרשותה יכולות משמעותיות - איכותיות וכמותיות - המציבות אתגר לא קטן לאויביה (לא רק לישראל).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1\ בשבוע שעבר פורסם שמעבדת המחקר של חיל האוויר האמריקאי (AFRL) מפתחת טכנולוגיה משוגעת בשם MUTANT - קיצור של טרנספורמציה בתועלת של טיל באמצעות טכנולוגיית אף מפרקי. #פידצבא
ה-MUTANT נועדה לשפר את הטווח, כושר התמרון ואת הקטלניות של טילים המיועדים לשימוש במטוסי קרב מדור 6.
שרשור. ⬇️
2\ תכן אווירודינמי של טיל, כל טיל, כולל פשרות בין עילוי לגרר, לכושר תמרון, לנפח, למשקל וכו׳.
היגוי של טיל מתבסס על הטיית כנפיים (כמו בטאו למשל) ו\או הטיית דחף המנוע (TVC, כמו בג׳אבלין למשל) ו\או פולסרים (כמו בדוגמא שב-GIF).
טכנולוגיית ה-MUTANT מציעה גישה חדשה לגמרי לניהוג טיל. ⬇️
3\ הרעיון מאחורי MUTANT הוא לאפשר לטיל לכופף את המקטע הקדמי שלו. באופן זה יכול הטיל לשמור על תצורה אוירודינאמית אופטימלית במהלך הטיסה לעבר המטרה ו׳לעקם את האף׳ כדי לתמרן או לצרכים אחרים.
טיל מוטציוני… ⬇️
1\ חברת BAE הציגה השבוע בכנס #FIFC בבריסטול פגז ארטילרי 155 מ״מ מדגם BONUS (פותח במקור על-ידי Bofors השוודית ו-Nexter הצרפתית). #פידצבא
על אף שהפגז בייצור סדרתי מזה שנים לא מעטות, מדובר בחימוש מתקדם ומתוחכם שתפס כותרות רק לפני כחודשיים.
מדוע דווקא לאחרונה? ⬇️
2\ BONUS זה קיצור של BOforos NUtating Shell, תרגום קלוקל של פגז מתגלגל של חברת Boforos (שנרכשה בינתיים על-ידי ענקית הדיפנס BAE).
הפגז נועד לתקיפה ארוכת טווח של מטרות רק״מ, מזווית עילית, ללא קו ראייה ובשיטת ״שגר ושכח״.
לאחר שנורה, הפגז משחרר שני תתי-חימושים מעל אזור המטרה. ⬇️
3\ תתי החימושים הללו שולפים כנפונים ומנהגים לעבר המטרה תוך שהם מאבדים גובה ומסתובבים סביב צירם. חיישן אלקטרואופטי וחיישן לייזר נשלפים משמשים לאיתור המטרות, ביות, מדידת טווח ויזימת המרעומים באופן אוטונומי.
⬇️
1\ שנה פחות יום לפרוץ מלחמת רוסיה-אוקראינה - סיכום ביניים בעשרים ציוצים. השנקל שלי. #פידצבא
האירועים באוקראינה הם אבולוציה של תופעת המלחמה, ההתפתחות העדכנית שלה נכון לרבעון הראשון של המאה ה-21. ⬇️
2\ ההתפתחות הזו נשענת בראש ובראשונה על יסודות ניהול המערכה שמקורם מאות שנים אחורה, אולי אלפי שנים. נוכחנו, באופן לא מפתיע, לגלות שעקרונות המלחמה עודם בתוקף. ⬇️
3\ רוח לחימה, למשל, היא פקטור מרכזי בניצחון. רוח לחימה היא נגזרת של לכידות שנגזרת, בין השאר, ממצב היסוד (מגננה מול מתקפה, מלחמת ברירה מול מלחמת אין ברירה). הרוסים טעו בהערכת היריב, היתרון האוקראיני בהיבט הזה חד וברור מראשית המלחמה ועד היום. ⬇️
1\ בקשר לשרשור המצוין הזה - משרד ההגנה האוקראיני, המצטיין בהיבטי תודעה, פנה בציניות בשבוע שעבר למקבלי ההחלטות ולציבור במערב באמצעות פרודיה על פרסומות לרכב ברשתות החברתיות. #פידצבא
שרשור פרסומות אוקראיניות לטנקים מערביים (לא לפי סדר כרונולוגי). ⬇️
1\ בחודש האחרון שיחררה מפקדת קבוצה 3 של הכוחות המיוחדים של ארה״ב הודעה לתקשורת בנוגע למהלך שמתנהל מעל לשנה (פרטים בכתבה של @shailevy6 למטה). #פידצבא @ElbitSystemsLtd היא אחת מספקיות המרגמות הגדולות בעולם והיא ספקית המרגמות העיקרית של צבא ארה״ב - שרשור. ⬇️ mako.co.il/pzm-soldiers/A…
2\ בכתבה - האמריקאים עורכים אבלואציה מבצעית במרגמת Sling.
אלביט מספקת לצבא ארה״ב את המרגמות לרק״מ ה-8X8 סטרייקר (MCV) - מרגמות מדגם RMS6L, שהן למעשה ״קשתות״ מכוננות ידנית, ממומשקות לשו״ב.
החברה מספקת את מרגמות ה-81 מ״מ וה-120 מ״מ הקרקעיות לצבא ארה״ב, לרבות התקן נפרס ששמו MSK. ⬇️
3\ החברה סיפקה בעבר את המרגמות של נגמ״ש ה-M113 (M1064) האמריקאי, מרגמות אלה עוברות הסבה בימים אלה כדי להתאים לרק״מ החדש של האמריקאים - ה-AMPV. בנוסף, החברה מספקת את מרגמות ה-EMTAS לכוחות המיוחדים האמריקאים (81 מ״מ ו-120 מ״מ, גרסה של מרגמת ׳קרדום׳). ⬇️ thedrive.com/the-war-zone/1…
1\ אם לא יהיו הפתעות (יש להניח שיהיו), בעוד פחות מחודשיים ימריא הדבר העצום הזה לראשונה למסלול הקפה נמוך מסביב לכדור הארץ.
בתמונה ששיחררה אתמול SpaceX - ה-Starship, החללית הגבוהה והעוצמתית בהיסטוריה, שנועדה להביא אנשים לירח, מטענים לירח ובהמשך למאדים. ⬇️
2\ כמה חזקה ה-Starship? לשם השוואה, לפני מספר חודשים שוגרה ה-SLS במסגרת משימת Artemis I המתוקשרת להקפת הירח. ה-SLS Block I היא הרקטה החזקה בהיסטוריה, השלב הראשון שלה (עם הבוסטרים) מייצר דחף מקסימלי של כ-4 מיליון ק״ג כוח.⬇️
3\ ה-Starship נישאת על רקטת Super Heavy המונעת בידי 33 מנועי Raptor שמייצרים דחף של כ-8 מיליון ק״ג כוח, כמעט פי 2 מה-SLS.
כמה גבוהה ה-Starship? הגובה של שלה 120 מ׳, 10 מ׳ יותר מה-Saturn V שהביאה את האדם לירח.
ה-GIF למטה צולם במהלך חזרתה לנחיתה של Starship SN15 במאי 2021. ⬇️