از سال ۹۸ قصد بازگشت داشتم، ولی به دلیل کرونا نشد. نوروز ۱۴۰۰ هنوز استرالیا بودم. بعد از دیدن توئیتی راجع به #مهاجرت_معکوس، اسپیس گذاشتم تا درباره موضوع حرف بزنیم. چون هیچوقت فکر نمیکردم کسی جز خودم درگیر بازگشت باشه!
اون اسپیس من و خیلیها رو شگفتزده کرد...
با مردم که حرف بزنی #مهاجرت_معکوس اونم در شرایط فعلی، از دید خیلیها حماقته.
من در زندگی زیاد خلاف جهت آب شنا کردم. ولی این یکی، حرکت خلاف مجموعهای از مسائل درهمتنیده بود؛ حرکت خلاف موج مهاجرت، موج تورم، موج سرخوردگی، موج بیکاری، موج تبلیغات ضدایرانی، موج شرکتهای مهاجرتی و...
چند خبرنگار خارجنشین خواستار شرکت در اسپیس شدن، و بعداً تعدادی از ایران پیگیر مصاحبه. هجوم تولیدکنندگان محتوا و تلاش برای سواستفاده از گروه آغاز شد. با شروع دردسرها، عزم ما راسختر شد.
نیت ما از راهاندازی گروه، جمع کردن کسانی بود که مثل ما روزی خیال میکردن هیچ «احمقی» برنمیگرده ایران و اگه برگرده، حتماً پشیمون میشه. میخواستیم تجربیات به اشتراک گذاشته بشه، افراد بدون واهمه از این موضوع حرف بزنن، و ابهامات برطرف بشه.
این اتفاق با همدلی جمعی رخ داد.
امروز بعد از ۱۴ ماه مدیریت گروه #مهاجرت_معکوس به همراه پوریا، نهتنها از نظر ما گروه به پایانِ منطقی خودش رسیده (چون درباره تمام ابعاد ماجرا صحبت شده و دیگه حرف جدیدی مطرح نمیشه)، بلکه وقت کافی هم برای ادامه کار نداریم و نتونستیم فرد مناسبی رو برای واگذاری مدیریت گروه پیدا کنیم.
میخوام توضیحاتی بدم برای کسانی که خیال میکنن ما به خاطر مزخرفات چهار تا ترول که معلوم نیست با چه نیت و هدفی اومدن فضا رو به هم بزنن، گروه رو بستیم.
خیر. چنین چیزی نیست. ما با فشارهای عمیق و واقعی مواجه بودیم و هرگز به خاطر چهار تا ترول و حتی وجود موانع واقعی، عقبنشینی نکردیم.
در ایران #صنعت_مهاجرت شکل گرفته و در کنارش از مهاجرت بهرهبرداری سیاسی-اقتصادی میشه.
مثالی بزنم از نهاد شبهعلمی #رصدخانه_مهاجرت در دانشگاه شریف که تمرکزش رو گذاشته بر هشدار دادن بابت مهاجرت، و حمایت از برجام به عنوان یگانهراه جلوگیری از این موج... ما با مدیر مرکز گفتگو کردیم.
یکی از کارهای این مرکز، انتشار نظرسنجیهای شبهعلمی تحت عنوان «میل به مهاجرت» هست.
میل به مهاجرت یا بازگشت در یک ایرانی چه نسبتی با میلِ یک تایلندی، بریتانیایی، چینی، کنیایی، برزیلی و... داره؟ شرایطمون یکیه؟ به همهمون یهجور ویزا میدن؟ چیمون شبیه همه که «میل مهاجرت»مون باشه؟!
در #رصدخانه_مهاجرت فقط نظرسنجیهای کشکی و رپرتاژهای برجامی بیرون نمیدن؛ آمارسازی میکنن و به رسانههای خاص خوراک خبری میدن (مثل توئیت زیر).
ما نمیگیم وضعیت گل-و-بلبله؛ فساد و تورم وحشتناکه و چشماندازی نیست. ولی یه عده میخوان ملت رو ناامیدتر کنن.
چرا؟
وقتی مدیر #رصدخانه_مهاجرت ممنوعالمصاحبه شد، کسی به علتش اشاره نکرد؛ ولی ببینید چه رسانههایی پشتش دراومدن. اغلب اینها همون رسانههای حامی #برجام هستن که ادعاهای شبهعلمی رصدخانه رو پوشش میدن. حرفشون اینه:
اگه میخوای ملت مهاجرت نکنن و ایرانیانِ خارج برگردن، برجام رو راه بنداز!
اینکه چقدر موافق/مخالف برجامی یه بحثه؛ اینکه به عنوان مدیر #رصدخانه_مهاجرت تنها عامل خروج/ورود ملت رو برجام بدونی، یه بحث.
تورم رو نمیبینی؟ بیکاری رو نمیبینی؟ ۳میلیون مشمولی که دفترچه پست نکردن رو نمیبینی؟ ولی توافقی رو میبینی که طرف مقابل ازش خارج شد و ممکنه دوباره خارج شه؟
مسئله فقط برجامیون نیستن؛ از جناح مقابل هم افرادی در اوج #زن_زندگی_آزادی میخواستن با ما درباره #مهاجرت_معکوس مصاحبه کنن! یعنی در شرایطی که مملکت بههم ریخته، اینها میخواستن بنده بیام از مزایای مهاجرت معکوس بگم!
ایران که قطعاً عزیزه، ولی شما حق ندارید از عزت ایران هزینه کنید.
در شرایطی که هزاران شرکت مهاجرتی داریم و تبلیغات #مهاجرت به عوارضی تهران-قم رسیده، معلومه وجود افرادی با نیت مهاجرت معکوس، اینها رو نگران میکنه. چون نون #صنعت_مهاجرت در ناامیدی بیشتره. برای همین هر حرکتی خلاف موج مهاجرت، با سمپاشی و حملات فراوان همراهه.
مدیریت اینها وقتگیره.
نمیگم گروه #مهاجرت_معکوس تونست تأثیر ویژهای بذاره، ولی تصور کنید وقتی خیلیها به مهاجرت فکر میکنن (چون بهحق برای خودشون چشماندازی در ایران نمیبینن)، یهو بشنون یکی از اطرافیانشون برگشته. یکی جرأت کرده بگه از مهاجرت ناراضیه...
اینها مانع رؤیافروشی و رؤیاپردازی میشه.
بعضی اعضای گروه از ما خواستن برای #مهاجران_معکوس با دولت مذاکره کنیم و تسهیلات بگیریم. شدیداً مخالفم، چون:
۱) چنین فعالیتهایی باید مستقل باقی باشه.
۲) تخم دوزرده که نکردیم! ما با ۸۵میلیون نفری که ایران زندگی میکنن فرقی نداریم.
۳) تسهیلات برای اقلیت، ارزش اجتماعی تولید نمیکنه.
دولت حتی اگر برای تسهیلِ بازگشت افراد و جلوگیری از مهاجرت ملت #وزارتخانه_مهاجرت_معکوس هم بزنه، به جایی نمیرسه. هر کس بنا به دلایلی مهاجرت میکنه. این دلایل عمدتاً برآمده از شرایط نامساعد کشوره.
اگه میخوان کسی مهاجرت نکنه، باید شرایط نامساعدی که منجر به مهاجرت شده رو درست کنن.
کسی که به دلایل اقتصادی یا اجتماعی مهاجرت کرده، با ایجاد وزارتخانه هم برنمیگرده، چه برسه به نهادی فرمالیته جهت ارائه تسهیلات. اغلبِ افراد تنها تحت شرایط ویژه شااااااید حاضر بشن که برگردن.
چرا شاید؟ چون اگر کسی جایی ریشه دواند، حتی در صورت بهبود شرایط ایران، احتمالاً برنمیگرده.
وقتی از حرکت خلاف جریان آب میگم، منظورم مقابله با اینهاست، به علاوه ناگفتههای بسیار... با روند فعلی، شاهد مهاجرتِ بیشتر و بازگشتِ کمتر خواهیمبود. چون #صنعت_مهاجرت روی نارضایتی عمومی سوار شده و دارن رؤیافروشی میکنن.
برای مدیریت چنین گروهی، مستقیم و غیرمستقیم با اینها در جنگی.
من و پوریا در اوج حملات، اداره گروه رو ادامه دادیم. امروز برخلاف بسیاری از اعضا که دلایل قابلتأملی دارن، معتقدیم حرف جدیدی زده نمیشه. ولی مهمتر اینکه، نه خودمون وقت مدیریت گروه رو داریم، نه کسی رو سراغ داریم که بتونه در این شرایط ویژه، گروه رو بچرخونه و بر موضوعش متمرکز بمونه.
از طرفی، عدهای این رو به «پشیمانی» من از #مهاجرت_معکوس نسبت دادن! خیر.
پشیمون نیستم. تصمیم بزرگی بود و شرایط سختی پیش اومد، اما پشیمون نیستم. من برای خیلی بدتر از اینها آماده بودم. هر بار از مشکلات اقتصادی میگم، یکی از دوستان میاد مینویسه «دیدی از مهاجرت معکوس پشیمون شدی»! 😂
مختصر بگم؛ علت رضایت من از بازگشت، احساس تعلق به ایرانه؛ احساسی که هرگز به استرالیا نداشتم. در استرالیا امکان پسانداز کافی برای برنامهریزی وجود داشت. اگر کسی بدون پسانداز کافی برگرده، کار سختی داره و شاید حتی پشیمون بشه.
به طور کلی، #مهاجرت_معکوس شرایط خودش رو داره و لزوماً منجر به رضایت کسی نمیشه. #مهاجرت هم همینه. برای همین نمیشه نسخه واحدی داد. هدف ما تشویق افراد به مهاجرت معکوس نبود؛ میخواستیم تجربیات رو انتقال بدیم و تصویری واقعی به افراد ارائه کنیم تا در فضایی صمیمی مسائلشون رو مطرح کنن.
چون معتمدی پیدا نکردیم که قادر به اداره گروه باشه و این گروه رو به اسم ما میشناسن و فرداروز هر اتفاقی بیفته، پای ما نوشته میشه؛ نمیشد بسپریم به عزیزانی که نمیشناسیم و بعد مسئولیت سوءمدیریتِ احتمالیشون گردن ما باشه.
بنابراین، گروه #مهاجرت_معکوس از امشب برای همیشه بسته میشه.
خوشبختانه یکی از اعضا، گروه جدیدی با نام #بازگشت_به_خانه راه انداختن.
ما ازشون حمایت کردیم، چون انتفاعی نداریم و دنبال رقابت هم نیستیم. البته از این دوستان شناخت کافی نداریم و مسئولیت کارشون بر عهده خودشونه. ولی چه خوب که تعطیلی گروه ما مقارن با تأسیس گروهی با موضوعی مشابه شد.
کاش این دوستان بدونن کاری بسیار زمانبر در پیش دارن، چون فقط بحث خوندن کلی پیام نیست؛ باید خیلی حواست باشه تا کفتارها سوءاستفاده نکنن. باید اولویت رو بذاری بر سلامت گروه، و ایجاد تعادل بین برانداز و سوپرانقلابی.
این دو دسته بیشترین تنش رو ایجاد میکنن و مانع توصیف واقعی شرایطن.
قطعاً ایراد زیاد داشتیم، ولی بزرگترین نقدی که به ما شد، سختگیری در تمرکز بر موضوع گروه بود؛ هرچند ما معتقدیم بدون این سختگیریها، هیچ گروهی دوام نمیاره.
چند نفر هم گفتن ما جا زدیم و این از معایب ایرانیان است و... باشه. اصلاً هرچی شما بگید. ما حتی وقت برا زخمزبون هم نداریم!🤷🏻♂️
اما از اونجایی که بالاخره پویایی و ثمرات این گروه حاصل کار فردی نبود و جز با همراهی و همدلی همه اعضا رخ نداد، ما خودمون رو در قبال گنجینه مطالب و تجربیات این گروه مسئول میدونیم. برای همین:
جهت حفظ گزیده مطالب، کانالی به همت دوست عزیزمون عمار ایجاد شد. t.me/MohajerateMako…
امیدوارم اگر قصد بازگشت دارید، به بهترین نحو این حس زیبا رو تجربه کنید. و اگر مهاجرت معکوس کردید، در شرایطی قرار نگیرید که از تصمیمتون پشیمون بشید (نه آقا! پشیمون نیستم! دوباره منشن نذار!😂)
و در آخر، چند کلمهای درباره مهاجرت معکوس که اجازه انتشار نگرفت.
فیلم بهتر از چیزی بود که عموما میگن. اثر از لحاظ فنی نقاط قوتی داره. فیلمنامه از اغلب فیلمهای ایرانی بهتر پرداخت شده. نقشهی داستانی، پیچیدگیهای خوب و البته گاهی اغراقآمیز داره (مثل مورد پرایدها). بازیها خوبه؛ خصوصا پورصمیمی و علیدوستی.🔻
🔺️اما چند مشکل عمده با این فیلم دارم. اول اینکه، چنین آثاری خوراک #جشنوارههای_ناتو هستن.
اگر من فیلمی درباره مشکلات داخلی بسازم، مخاطب داخلی رو در نظر میگیرم. فیلم داره درد عمیق این جامعه رو به این جشنوارهها میفروشه. همیشه با #پورنوگرافی_فلاکت مخالف بوده و هستم.🔻
🔺️با اینکه فیلم به فقیرترین لایههای جامعه میپردازه، ولی کاملاً مشخصه که فیلمساز درکی از اون طبقه نداره.
علیرضا با بازی محمدزاده، در چند مقطع جوری حرف میزنه که انگار سرنوشت اعضای خانواده از هم جداست. تأکید او در مقام کارگر روی این مسائل، ناشی از عدمآگاهی طبقاتی فیلمسازه.🔻
#رشتهتوئیت
اخیراً انتشار دو ویدیو بسیار مناقشهبرانگیز بوده. در یکی شهروندی که «امر به معروف» میکند، در جواب چاقو میبیند؛ و در دیگری، شهروندِ «آمر به معروف»، سطل ماست را بر سر دو زن خالی میکند... با قرار گرفتن مردم در برابر یکدیگر، باید آماده منازعات بیشتری هم بود.🔻 twitter.com/i/web/status/1…
🔺️این تنشها هر روز شدیدتر میشوند و اغلب فیلمی از آنها جایی درز نمیکند. طبعاً نمیتوان رفتارهای خشونتآمیز را به تمام حامیان دو طیفِ جامعهی دوپارهی ما تعمیم داد؛ ولی یک مسئله واضح است: طیف مذهبی-سنتی نگران از دست رفتن ارزشهای خود است و حکومت نگران آخرین نماد اسلامی خود.🔻
🔺️به نظر نمیآید #حجاب به قبل از شهریور ۴۰۱ بازگردد. بنده همانقدر که مخالف حجاب اجباری هستم، با #مارکتینگ_بدن هم مخالفم. در حال حاضر کسی راهکار عملی ارائه ندادهاست. اخبار، طرحها و مجازاتهای پیشنهادی هم تغییری عمده در وضع موجود ایجاد نخواهندکرد (در ادامه توضیح میدهم چرا).🔻