Geçtiğimiz gün halka arzı onaylanan, 06-07 Haziran 2023 tarihlerinde de yatırımcıların taleplerini toplayacak olan @pasifikeurasia yani halka arz koduyla #PASEU ile ilgili analizi 6 ana başlık altında sunuyorum;
Başlıyoruz;
1- Demiryolu taşımacılığının önemi 2- Türkiye’nin Demiryolu Taşımacılığındaki yeri 3- Demiryolu Taşımacılığının Avantajları 4- Sektördeki yeri ve önemi 5- Finansal Analiz 6- Sonuç
1- Demiryolu taşımacılığının önemi
Pandemi’nin başlangıcında ülkeler sınırlarını kapattığında tedarik zincirinin devamını sağlayan demiryolu taşımacılığı, uluslararası geçişlerde karayolunda geçiş sınırlamaları bulunurken transit geçiş yapabilmesi nedeniyle tüm ülkelerin tercih… twitter.com/i/web/status/1…
Bugün gelinen noktada Dünya’da iklim ve ekonomi krizleri derinleşirken; Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci, yeşil ve dijital dönüşüm hızlanmışken; karayoluna göre transit süreleri biraz daha fazla olsa da sabit ve net bir sefer süresi sunması, yüklerin ne zaman teslim… twitter.com/i/web/status/1…
2- Türkiye’nin Demiryolu Taşımacılığındaki yeri
Demiryolu yük taşımacılığına dair veriler bize gösteriyor ki demiryolu taşımacılığı Türkiye’nin dış ticaretinde en düşük paya sahip taşıma türüdür.
Avrupa’da 2019 istatistiklerine göre bu oran yüzde 17.6, bazı Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 25’e kadar çıkıyor.
Hat uzunluklarına baktığımızda ise maalesef istenen noktada olmadığımızı görüyoruz. Yüksek Hızlı Tren hattının uzunluğu 1.213 km’dir.
Konvansiyonel ve Yüksek Hızlı Tren hatlarıyla birlikte toplam demiryolu uzunluğu 12.803 km’dir. Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’na göre ülkemizde 2053 yılına kadar 6 bin 196 km hızlı tren hattı, bin 474 km konvansiyonel hat, 622 km yüksek hızlı tren ve 262 km çok yüksek hızlı… twitter.com/i/web/status/1…
Demiryolu taşımacılığında istenen noktada olamayışımızın temel nedenlerini; mevzuatın yavaş ve kimi yerlerde eksik kalmasında, altyapıdaki aksaklıklar nedeniyle serbestleşme sürecinin tam olarak sağlanamamasında ve firmalar için eşit rekabet ortamının yaratılamamasından… twitter.com/i/web/status/1…
Türkiye sunduğu fiyatlara ve tedarik zincirinin sorunsuzca işletilebilmesine bağlı olarak avantajlarını Pandemi döneminde gösterdi. Pandemi sonrası dönemde de bu avantajları devam ettirebilmesi kuvvetle muhtemel.
Ülkemizin demiryolu taşımacılığındaki payının geliştirilmesi için yapılması gerekenleri; tam anlamıyla serbestleşmeye geçilmesi, fırsat eşitliği, altyapı sorunlarının çözülerek operasyonların verimli hale getirilmesi, demiryolu gümrüklerinde 7/24 çalışma sistemine geçilmesi, BTK… twitter.com/i/web/status/1…
Intermodal taşımacılık tüm taşıma modları içindeki önemini ve payını ülkemizde de her geçen gün artırıyor.
Intermodal taşımacılıkta bugün birçok özel sektör lojistik şirketinin yer aldığını, büyük miktarda yatırım yaptıklarını, terminaller kurduklarını gözlemliyoruz. Ancak özel… twitter.com/i/web/status/1…
Türkiye’nin doğusunda kalan ülkelere yönelik taşımalarda TCDD, özellikle İran ve Çin hattında yatırım yapacak firmaları teşvik etmelidir. Bu bölge bizim demiryolu taşımacılığımız açısından fark yaratabileceğimiz bir öneme sahip.
Avrupa hattında başarılı olan birçok Türk lojistik firmasının kapasite ve tecrübeleri bu hatlarda değerlendirilemiyor. Talebin çok yüksek olduğu bu güzergahta farklı özel sektör firmalarının eşit şartlarda rekabet etmesini sağlayacak mekanizmanın yine TCDD tarafından kurulması… twitter.com/i/web/status/1…
Türkiye Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023-2035 yılları arasındaki planladığı projeler kapsamında
- Demiryolu taşımacılığının tüm taşımalardaki hizmet oranını %20 seviyelerine çıkartmak,
📌 Denizyolu taşıma modeline göre çok daha kısa transit süre ve hızlı sevkiyat
📌 Navlun avantajı ve Çin taşımlarında Çin devletinin ithalat-ihracat modelinde navlun sübvansiyonları
📌 Çin Halk cumhuriyeti, Rusya Federasyonu iç bölgelerine ve denize kıyısı olmayan doğu ülkelerine direk
ulaşım imkânı
📌 Çin ve Rusya sevkiyatlarının Türkiye limanlarının yoğunluğunu azaltarak trafik yoğunluğunu rahatlatması
📌 Limanlara uzak bölgelerde bulunan firmaların ithalat/ihracatlarını iç taşıma olmaksızın direk yapabilmesi
📌 Hedef ülkelerin demiryolu modelini devamlı ve ana taşıma modeli olarak kullanıyor olması ve varış istasyonlarında yükleme/boşaltma kolaylığı
📌 Tek beyanname – hacimli çıkışlara imkân tanıması
📌 Yeşil lojistik – karbongazı salınımının en düşük olduğu taşıma modeli olması
📌 Hava ve iklim şartlarından sevkiyatların etkilenmemesi ve devamlılık
📌 Taşıma modelleri arasında en güvenilir taşıma modeli olması
📌 Özellikle eski Sovyet ülkelerinde ithalatçı-ihracatçı firmalarının demiryolu taşıma modeline yabancı olmamaları ve demiryolu ile Türkiye’ye/den taşımaları memnuniyet ile karşılamaları
📌 Navlunların istikrarlı olması ve ithalat/ihracat lojistik maliyet hesaplamalarının uzun vadeli yapılabilmesi
📌 Avrupa’ya ihracatlar da hızlı ve uygun lojistik hizmetler ile maliyetleri en aza indirmesi
İşte tam da yukarıda bahsettiğim konu üzerine; Pasifik Eurasia, Asya ve Avrupa arasındaki transit taşımalar ile uluslararası ticareti zenginleştirmek, lojistik alternatiflerini ve zincirlerini geliştirmek; küçük, orta ve büyük işletmelere lojistik… twitter.com/i/web/status/1…
Şirket BTK demiryolu hattında (Gürcistan- Azerbaycan-Kazakistan-Çin) ve Rusya ile imzalanan Kuzey koridoru hattında TCDD’nin tek resmi operatörüdür ve ayrıca ulusal medyada sıkça bahsedilen Çin’den Avrupa’ya giden ilk ihracat treninin Türkiye parkuru ve Marmara Tüneli geçişinin… twitter.com/i/web/status/1…
%50 halka arz iskontosu uygulanarak 25 TL’den halka arz olacak.
76m TL Net Kar. Ödenmiş Sermayesi 21m TL. 3.62 TL Hisse Başı Kar demek. 25 TL’den halka arz oluyor, bölerseniz 2022 yılsonu karına göre 6.9 fk’dan halka arz oluyor demek.
Şu kadar talep girersen bu kadar lot düşer, vay ortak satışı varmış, yok efendim oraya yakınmış buraya uzakmış, bunları geçelim. Bakış açınızı değiştirin lütfen. Magazine gerek yok. Konu Lojistik. Borsa’da yer alan 505 şirket içerisinde Demiryolu Lojistiği yapan tek… twitter.com/i/web/status/1…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1 haftada %12’lik yükseliş bir nebze olsun yatırımcılara nefes aldırdı. Yükselişin genele yayıldığı kuvvetli bir haftaydı. Haftanın son gününde de aynı seyrin devamını bekliyorum. 250$ yani 5.220 üzerine hacimli attığımız anda gözümüzü bir anda 300$’da açabiliriz.
Son anda büyük bir sürpriz olmazsa Sn. @memetsimsek Ekonomi’den sorumlu CB Yardımcısı olacak.
Sn. @_cevdetyilmaz ve @lutfielvan ‘ın yanı sıra 2021 yılından beri Trendyol Grubu Başkanı olarak görev yapan, Londra merkezli ilk Türk yatırım bankası Dome Group'un kurucu ortağı ve… twitter.com/i/web/status/1…
Öncelikle şunu söylemek istiyorum 4 isim de değerli isimler. Ancak ne kadar özgür olurlarsa değerleri o kadar iyi anlaşılacaktır. Yoksa “Ben bilirim” zlhniyeti bu isimlerin yerine yerel seçimlerin hemen sonrasında başka isimlerini görmemize sebep olabilir.
Haksız kazançla, rantla, liyakatsizlikle, hukuksuzlukla, bilgisizlikle, din tüccarlığıyla, milyonlarca sapık nerden geldiği belli olmayan mülteciyle, eşinize dostunuza peşkeş çektiğiniz milyarlık ihalelerle,
ne istedin de vermedik dediğiniz 20 yıl devletin tüm kurumlarına sızdırdığınız sümüklü hocaefendinizle, devlet televizonuna çıkardığınız dağ ayılarıyla, el ele tutuştuğunuz teröristlerle, kevgire çevirdiğiniz sınırlarımızla, açlık sınırı altında yaşayan milyonlarla,
son 20 yıldır 1 tane hakkıyla fatura kesmemenizle, atanamayan öğretmenle, ekinini yakan çiftçiyle, sütünü döken hayvancıyla, milyar dolarlık hayatlarınızla, geçiş garantili projelerinizle Türk gençliğinin geleceğini ipotek altına almanızla,
#PGSUS Sokrates ne güzel söylemiş; “Tek iyilik bilgi, tek kötülük cahilliktir” diye.
Dış hat misafir sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %40 artarken (koltuk sayısı %30), ilk çeyrek toplam misafir sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %29 artış gösterdi.
Toplam doluluk oranı 2022’nin aynı dönemine göre 3.6 puan artışla %84.4’e, dış hat doluluk oranı 6.3 puan artışla %83.5’e ulaştı.
12m€ ile Şirket tarihinin en iyi Q1 brüt karı, -29.5m€ ile Şirket tarihinin en iyi Q1 ebitda’sı gerçekleşti. Bu rakam altın yıl 2019’da… twitter.com/i/web/status/1…
Uçak alımları için 1.8mia TL ön ödeme yapılmasına rağmen toplam nakit ve nakit benzerleri ile finansal yatırımlar bir önceki çeyreğe göre ~500m TL artmış.
Net Borç/Favök 3.4x ile Havacılık sektörü özelinde makul seviyelerde. Sene sonunda 2-2.5x seviyelerine inecektir.
Her “banka” bilançosu açıklandığında onlarca insanın, aralarında malesef kariyerli olanlar da var, hatalı/eksik analizleri sebebiyle banka bilançosu nasıl okunur, nelere dikkat edilmelidir, dün açıklanan #AKBNK 1Q23 bilançosu üzerinden anlatamaya başlıyorum;
Öncelikle banka değerlemesinde sıklıkla yapılan bir hata olan Enflasyon ile Özkaynak Karlılığı (ROE) karşılaştırması ile başlayalım.
Şimdi burada enflasyon bir nevi özkaynak maliyeti anlamı taşıyor. Çünkü özkaynak maliyeti hesabına etki eden en önemli faktör enflasyon. Yapılan… twitter.com/i/web/status/1…
Güncel özkaynak maliyeti ile güncel olmayan özkaynak tutarı üzerinden hesaplanan özkaynak getirisinin (ROE) karşılaştırılması. Güncel olmayan özkaynak ne demek peki?
ROE'nin iki componenti var. Kar ve özkaynak. Her ne kadar kar güncel rakamı ifade etse de özkaynaklar bilançoda… twitter.com/i/web/status/1…
Yine döndük dolaştık 250$ sınırına dayandık. 251.8$’dayız. Bir piyasanın önündeki en büyük engel belirsizliktir. Piyasalar belirsizlik sevmez ve bu ortadan kalkana kadar korumacı bir tutum sergilerler, dövize ve bir korku yatırımı olan altına talep artar.
Nisan ayı içerisinde yapılan anketlerin ortalamasına bakıldığında, seçimlerin “Truva Atı” Muarrem İnce sayesinde büyük ihtimalle 2. tura kalacağı beklentisinin yarattığı belirsizlik, zayıf 1Q/23 bilançoları, dövize olan talep ve KKMnin 100mia $’a ulaşmış olması şu an için… twitter.com/i/web/status/1…
Tüm bunlara ek olarak bankacılık sektörü özelinde her hafta değişen regulasyonlar, reel sektöre ve döviz piyasasına yapılan doğrudan müdaheleler artık bıçağın kemiğe dayandığının göstergesi.
Geldiğimiz noktada serbest bir piyasadan söz etmek mümkün değil. Mevcut zihniyet… twitter.com/i/web/status/1…
Koza Polyester, #KOPOL 2011 yılında Gaziantep’te kurulmuş ve 2014 yılı içerisinde de üretimine başlayarak faaliyete geçmiştir. Şirket 288 kişiyi istihdam etmektedir.
Firmanın rakibi olarak #SASA gözükse de üretim kapasitelerine bakıldığında aslında rekabetten ziyade ülkemizin ihtiyacına göre ithalatı azaltmaya çalışan üreticiler olduğu görülebilir. #SASA 1.085 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip… twitter.com/i/web/status/1…