Raport z frontu + Nowa Kachowka.
Kupiańsk-w regionie siły UA miały dziś kontratakować, ale brak szczegółów w jakim kierunku, jakimi siłami oraz jak zakończyła się ta operacja. Nie jest to tym razem sukces odparcia kolejnej ukraińskiej ofensywy w wykonaniu rosyjskich telegramów.1/
Swatowo i Kreminna - bez zmian w przebiegu linii frontu. UA nie prowadzą już działań ofensywnych w kierunku wsi Raihorodka. W dużym skrócie, na tym froncie mało jaka jednostka obecnie wychyla nosa z własnych linii obrony. 2/
Okolice Siewierska - bez zmian i ciekawych zdarzeń. Plotki o ukraińskich atakach na Sołedar (ja ich nie publikowałem, ale niektóre telegramy już tak) nie mają żadnego potwierdzenia w faktach. RUS nadal nie mogą zdobyć wsi Spirne oraz Biłohoriwka. Trwa to już prawie 10 miesięcy.3/
Na północ od Bachmutu siły UA czynią postępy wzdłuż drogi M03 oraz w kierunku wsi Berchiwka i Dubowo-Wasyliwka. Obecnie RUS w tym regionie bronią się na skraju wzniesień ciągnących się do wzgórz kontrolowanych przez UA. Sytuacja dla wojsk RUS jest zła i ulegnie pogorszeniu. 4/
Południe Bachmutu - siły UA mają dalsze postępy w regionie ogródków działkowych oraz prowadzą dalsze działania, w celu całkowitego zepchnięcia RUS z wzgórz znajdujących się na zachód i północ od Kliszczijiwki. Według Ukraińców, prognozy są dobre. 5/
Jeśli siły UA dojdą do zaznaczonej na niebiesko linii, oznaczać to będzie, że zdobędę wszystkie najważniejsze wzgórza na zachód, północny-zachód i północ od Bachmutu. RUS będą bronić się w zrujnowanym mieście położonym w dolinie z słabymi liniami obrony na skrzydłach. 6/
Awdijiwka-według Igora Striełkowa, siły UA 6 czerwca 2023 r. o godzinie 20:00 rozpoczęły silny szturm na miejscowość Opytne. Jej opanowanie zmusiłoby RUS do odwrotu z miejscowości Wodiane oraz pozwoliło wkroczyć siłom UA na teren lotniska w Doniecku. Klęska wizerunkowa dla RUS.7/
Wełyka Nowisiłka - Wuhłedar. Według części źródeł, siły UA skupiły się dziś na niszczeniu za pomocą artylerii wykrytych stanowisk obronnych wroga. Po zapadnięciu zmroku do akcji miały wkroczyć jednostki zmechanizowane (głównie Wuhłedar), ale brak informacji o skali. 8/
Pojawiają się jednak informacje, że pomimo słabego ataku UA (raptem może 4 bataliony mieszane sił UA + artyleria), rosyjskie brygady z trudem miało sobie poradzić z opanowaniem sytuacji... W wielu miejscach dojść miało do chaosu w systemie dowodzenia. 9/
Wasyliwka - Tokmak. Brak informacji o jakichkolwiek atakach sił UA poza uderzeniami artylerii lufowej i rakietowej. Kijów na wszelkie różne sposoby stara się sparaliżować rosyjską 58.Armię. Pewne przesłanki wskazują na to, że są to działania dość udane ze strony ukraińskiej. 10/
Chersoń. Naniosłem zmiany na mapie. Jedna i druga strona straciła sporo obszarów pod tzw. "kontrolą".
Komu jednak lepiej opłacała się obecna sytuacji związana z zniszczeniem tamy w Nowej Kachowce? W mojej ocenie Rosji? Dlaczego - poniżej argumenty. 11/
Dlaczego Rosji to się opłacało:
- Powódź będzie trwać około 9-12 dni według ekspertów. Oznacza to, 2 tygodnie bez szans na jakiekolwiek działania UA w tym regionie.
- Zalany teren będzie wysychał po powodzi około 3 do 5 tygodni - zależy od pogody. Mamy już więc koniec lipca 12/
- Zniszczenia w Nowej Kachowce przekreślają możliwość wykorzystania tamy do jakiejkolwiek operacji ofensywnej przez stronę ukraińską. Zniszczenia są zbyt duże, aby strona ukraińska mogła wykorzystać tamę do ofensywy;
- Cały brzeg rzeki jest obecnie chaotycznie zaminowany; 13/
- Duża część łodzi cywilnych (które mogły być użyte przez siły UA) mogła zatonąć.
- Zniszczeniu/zalaniu uległo wiele przystani, które mogły być wykorzystane do wsparcia operacji desantowej;
- W Chersoniu i wielu miejscach na wiele dni zapanuję chaos co utrudni działania UA; 14/
- W wielu miejscach uszkodzeniu uległa infrastruktura drogowa i elektryczna;
- RUS dzięki tej akcji zwolniły się liczne odwody, ponieważ i tak strona ukraińska nie będzie mogła przekroczyć rzeki w najbliższych tygodniach;
- RUS zachowali główne linie obrony; 15/
- RUS na kilka dni przez wysadzeniem tamy wycofali z I linii (tuż nad rzeką) sporą część sił. Z tego też powodu ich nie stracili i mogą wykorzystać w innych regionach, a tego im brakowało.
- Być może jednak, trochę wody nadal będzie płynąć kanałem krymskim. 16/
Z tych wszystkich powodów zauważyć można, że operacja wysadzenia tamy była jak najbardziej na rękę wojskom rosyjskim. Na najbliższe kilka tygodni z tego kierunku nie ma szansa na jakikolwiek ukraiński atak. Odwody mogą ruszyć w inne miejsce frontu. 17/
Przed nami ciekawe dni. Kijów albo będzie obecnie przeciągał rozpoczęcie ofensywy, nadal starając się paraliżować siły RUS na dystans, albo brał pod uwagę taki scenariusz i działania RUS nie zmienią już losów ukraińskich planów. Tego nie wiemy. 18/
Kolejna aktualizacja map. Na północ do Hulajpołe Rosjanie zajęli małą wieś Hai zbliżając się do miasta Pokrowśke na około 6 kilometrów. 1/
Bliżej miejscowości Hulajpołe Ukraińcy zdołali odbić kilka pozycji wzdłuż drogi prowadzącej na północ. Trasa jeszcze 15 listopada była przejezdna. Dziś już tak nie jest. Ukraińcy w ciągu ostatnich 24 godzin skierowali tutaj do walki dodatkowe 3 bataliony. 2/
Mała Tokmaczka - najnowsze informację wskazują na to, że Ukraińcy nadal jednak kontrolują zachodnią część wsi a walki mają miejsce w jej "centrum". Dziś siły ukraińskie skierowały tutaj spore odwody w celu wyparcia Rosjan z regionu. 3/
Aktualizacja mapy przebiegu frontu na Ukrainie w oparciu o najnowsze potwierdzone, jak i nie do końca jeszcze potwierdzone materiałem filmowe. Konkluzja sytuacji na wstępnie jest jednak zła dla strony ukraińskiej. Rosjanie ewidentnie rzucili do walki szereg nowych sił. 1/
Stepnohirśk - do akcji w tym regionie weszły elementy ukraińskiego oddziału Kraken. Skutek jest taki, że elementy rosyjskich trzech brygad zaczynają tracić teren. Jeśli Ukraińcy odbiją region węzła drogowego i kolejowego to będzie to istotny sukces. 2/
Mała Tokmaczka - wiarygodne źródła rosyjskie informują, że siły ukraińskie zostały wyparte z tej miejscowości. Według Rosjan, siły ukraińskie nie były liczne i opierały się głównie o żołnierzy WOT. Dziwi mnie to bardzo, że tak ważny kierunek nie był dobrze chroniony. 3/
Na północ od Dworicznej powiększyłem obszar szarej strefy. Rosjanie prowadzą tutaj coraz bardziej intensywne działania polegające na zdobywaniu kolejnych obszarów wzdłuż granicy. 1/
Na wschód od Kupiańska również zwiększyłem obszar szarej strefy. Wielką tajemnicą jest dla mnie brak rosyjskich sukcesów na tym odcinku frontu pomimo faktu, iż Ukraińcy wycofali sporo sił z tego obszaru (na wschód od Kupiańska). 2/
Nowoseliwka - siły ukraińskie w ciągu ostatnich dni odbiły tutaj kilka zajętych wcześniej przez Rosjan pozycji. Są to jednak działania na podłożu wyłącznie taktycznym. 3/
Nowopawliwka - aktualizacja mapy za ostatnie 3 tygodnie. Rosjanie zajęli duży obszar terenu oraz około 1/3 miejscowości Nowopawliwka gdzie trwają intensywne walki. Jej upadek (bliski) doprowadzi do podejścia Rosjan pod Meżową. 1/
Stepnogorsk - Rosjanie opanowali spory fragment miejscowości z wyjątkiem osiedla wysokich bloków mieszkalnych. Te są intensywnie bombardowane przez rosyjskie bombowce Su-34 i artylerię. Sytuacja na tym odcinku ulega pogorszeniu. 2/
Biłohirja na wschód od Orichiw. Rosjanie lokalnie podjęli małe działania ofensywne zajmując obszar szarej strefy i uderzając na wieś Biłohirja. Obecnie trwają tam walki. Miejscowość jest dobrze broniona przez Ukraińców. 3/
Hulajpołe - aktualizacja mapy za ostatnią dobę. Rosjanie zajęli Wesełe oraz pokonali prawie 3 kilometry w kierunku drogi Hulajpołe - Pokrowśke. Sytuacja jest bardzo zła i zapowiada się, że w ciągu najbliższych dni Rosjanie dojdą do tej drogi. 1/
Na zachód od Pokrowska Rosjanie w ciągu ostatnich dni opanowali całą wieś Molodetske i podeszli pod pierwsze zabudowania wsi Novopidhorodne, gdzie trwają już walki. Głównym celem Rosjan jest Meżowa - będzie to główny punkt natarcia po opanowaniu Pokrowska i jego okolicy. 2/
Biorąc pod uwagę nagrania jakie pokazały się ze strony ukraińskiej i rosyjskiej zmieniam mapę na południe od Konstantynówki. Kłeban-Byk i Ołeksandro-Kałynowe oraz tereny między nimi na południe od jeziora są pod kontrolą Rosjan. Ukraińcy wycofali się za zbiornik wodny. 3/
Wołczańsk - pierwsza aktualizacja mojej mapy w tym regionie od prawie miesiąca czasu. Zaznaczyłem zmiany w posiadaniu terenów na korzyść Rosji. Niestety, ale Rosjanie pomimo podtopień spowodowanych atakiem na tamę nadal zdobywają tutaj teren. 1/
Aktualizacja linii frontu na północ od Dworicznej. Kolejny region, gdzie Rosjanie odnotowali w ciągu ostatnich tygodni małe postępy terenowe. W mojej ocenie, z końce grudnia 2025 r. możliwe jest podejście sił rosyjskich pod Wełykyj Burłuk z tego kierunku i Wołczańska. 2/
Kupiańsk. Ukraiński kontratak na północy zakończył się tylko małym sukcesem jakim było odbicie wsi Rad´kiwka. W samym mieście Ukraińcy ustabilizowali front i lokalnie próbują kontratakować. Spotyka się to jednak z intensywnymi bombardowaniami ze strony rosyjskich samolotów. 3/