İlk meclisin birinci grubu CHP. O günden beridir esas belirleyen, sınır çizen ve kuralları koyan parti. Onun bütün bunları yapamadığı dönemlerde rejim derin krizler yaşadı. Modernizmin partiler siyasetindeki tek büyük karşılığı. Dolayısıyla onun içinde olduğu her şey sancı… twitter.com/i/web/status/1…
CHP’nin dayandığı toplumsal taban ise Türkiye’nin vicdanı. Onun onayını almadan tek adım atılamaz. O olmadan hiçbir şey toplumun vicdanında kabul görmez. Geriye dönüp hesap sorar, defterleri yeniden açar. İktidar olamasa dahi bulunduğu yerde hayatı dönüştürür. Bu yüzden… twitter.com/i/web/status/1…
Şimdi bir sosyoloji partisinin geleceğine karar verecek deniyor.
Ancak bunun için değişim dinamiğinin, yani tabiri yerindeyse treni, yakalayıp yakalayamayacağımız sorusuyla karşı karşıyayız. Sorunlar çok derin, çetrefilli. İçinden geçtiğimiz her bir tünel sorunları daha da… twitter.com/i/web/status/1…
CHP nereye gitsin? Sağın alternatifi olmak için sola mı? Sağdan daha çok oy almak için sağa mı? Liberalleşsin mi, en azından simgesel anlamda sosyalizan bir tarza mı bürünsün? Piyasa aygıtının sorunlarını çözmeye çalışan hibrit bir ideolojiyi mi benimsesin, piyasalara alternatif… twitter.com/i/web/status/1…
Her devrimin özünü oluşturan biricik olgular vardır. CHP’nin sahiplendiği modernleştirici devrimin özünü partiler siyaseti içinde dayanışma oluşturuyor. Süreçlere katılma, birlikte karar alma; çoğumuzun Cumhuriyet devrimleriyle anlamlandırdığı progresif tarihimiz bu olgunun… twitter.com/i/web/status/1…
CHP’nin ve türevlerinin kısa erimli başarılarının da arkasında dayanışma var.
Bunu bir aradalıkla karıştırmamak gerektiğinin altını tam bu noktada çizmiş olayım. Çünkü CHP’nin yanında yöresindeki siyaset çoğu zaman ayrışmalara maruz kalmış. Ancak bu ayrışmalara varan tartışmalar… twitter.com/i/web/status/1…
CHP’nin tarihindeki yol ayrımlarına bir bakalım. Başarıların sayısı oldukça az ama her birinin ortak iki özelliği var: 1) Aşağıdan gelmişler, 2) Neredeyse her tartışmayı cenk ederek bitirmişler.
Bugün ısrarla bir liderin ortaya çıkıp herkesi uçurumun dibinden alması konuşuluyor. Bu olay da İmamoğlu adıyla cisimleşiyor. Bu meseleyi etraflıca konuşalım.
Unutulanlar şunlar:
1) İmamoğlu bulunduğu pozisyona CHP liderliği karşısında çarpışa çarpışa gelmedi. Kendisi aksini… twitter.com/i/web/status/1…
2) İmamoğlu hali hazırda bir imparatorluğun başında. Toplum nezdinde hem de iki kez kazanarak Türkiye’nin incisi İstanbul’u yönetmekten vazgeçip CHP’nin başına geçmek ortalama yurttaşın gözünde nereye yuvarlanmak demek, bunu anlamak gerekiyor. Biz siyasal toplumuz. Dolayısıyla… twitter.com/i/web/status/1…
3) Başından beri İmamoğlu’nun CHP içi dinamikler açısından lüzumsuz bir şekilde fazla güçlü bir figür olduğunu vurguluyorum. Bu güç başına bela oldu.
4) Kadrosu CHP’nin sadece örgütleri için değil, partinin yanı yöresi için de eksen dışı. Fazla İstanbullu, fazla beyaz yakalı;… twitter.com/i/web/status/1…
CHP’de kongre takvimi açıklandı. Delegeler yenilenecek. Kılıçdaroğlu kamuoyunun önünde belediye başkanlarına “müdahale etmeyin” diyecek. Ancak buraya kocaman bir gülücük koymak gerekiyor. Bu hep söylendi, elbette öyle olmuyor. İhaleler dağıtılacak, kadrolar verilecek. Çok solcu… twitter.com/i/web/status/1…
Geçen kongrede yapılmayan ve geleceğimize mal olan tartışmalar bu kongrede şeklen yapılacak. Biraz da muhalifler konuşur. Oldu bitti işte.
Değişim dinamiğini yakalamak da mümkün, mış gibi yapmak da. İmamoğlu’nun açıklamaları dahil herkes mış gibi yapıyor şu anda. Cisimleşen, ete kemiğe bürünen hiçbir şey yok.
Kongreler dururken seçimden seçime gündem takip eden, biraz motive olup partiye üye olan, enerjisini… twitter.com/i/web/status/1…
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
İkinci tur seçimleri için 10 günlük bir kampanya süresi var. İzninizle bu sürede en yüksek toplumsal faydayı sağlamak için Kılıçdaroğlu kampanyasındaki iletişim tekniğini gözden geçirmeyi teklif ediyorum.
“Geliyor gelmekte olan” , “sana söz” ve “haydi” kampanyaları kendi içinde tutarlılığı olan; birbiriyle uyum ve devamlılık göstermeyen başarılı kampanyalardı. Ancak bu kampanyalar maliyeti yüksek seçmen gruplarında karşılık bulmadığı için onların eline sahada kullanabilecekleri… twitter.com/i/web/status/1…
“Bay Kemal’in tahtası”nı bayıla bayıla izledik.
Ama ortalama kullanıcılar şu anda liderin tahtada ne anlattığını bile hatırlamıyor. Üstelik “uzmanlık” ve “öğretmenlik” içeren; dolayısıyla tembel öğrencinin bakmak istemediği bir profil çizilmişti orada.
Sorumlu yöneticinin YSK verisini kopyalayıp CHP verisi olarak sisteme girdiğine ilişkin kaygılarım var. Daha önceki seçimde de bu kaygılarım vardı.
Kaygılandığım bölümü anlatayım:
Kare alanı bütün sandıkların dağılımı olarak düşünün. Noktalar ise hatalı, itiraz edeceğimiz sandıklar olsun. Normal şartlarda bunlar bütün sandıkların içinde homojen olarak dağılır.
STS'de YSK verisi yayınlanması bir şeyi değiştirmiyor. Sandık sonuçlarının tamamını ve analizini görmeye ihtiyaç var.
2014 Ankara seçimlerinde ıslak imzalı tutanakların sadece yüzde 55'ine sahiptik. Bu tablodan sonra tutanakların tamamına erişebildiğimize ikna olamıyorum.
Aylardır mesai arkadaşlarının bile telefonunu açmayan müstakbel bakanlar, CHP genel merkezini IMF binası zannedenler, şirketinin reklamını yapmak için partisini yolda bırakanlar, altı seçimdir aynı yöntemi deneyip yarı yolda kalanlar.
Nagehan Alçı gibi zavallıların “ulusalcılardan kurtuldu, değişti, dönüştü” dediği CHP bir süre önce doğasını kaybetti. Siyaset yapma tarzı kolektif akıl üretmek olan sosyal demokrat partinin nasıl gerilediğiyle başlayalım:
Dün akşam aylardır telefonla asla ulaşamadığınız sayın bakan Onursal Adıgüzel’in çalışma arkadaşlarından biri sevgili Utku’ya partinin ne olduğunu anlattım. Burada da anlatayım. Parti kıytırık genelgeler, genelgeler üzerinden verilen talimatlar, genel merkeze giriş kartları,… twitter.com/i/web/status/1…