Avui fa 92 anys que va morir Santiago Rusinol, un dels artistes modernistes més polifacètics del nostre país. Malgrat que no va arribar a compodre, la seva relació amb la música va ser notable. Us ho explico en aquest enfilall:🧵🎶
D'entrada ens va deixar aquesta meravellosa pintura titulada La música que es troba al Cau Ferrat de Sitge cosa que mostra la gran devoció que li tenia: @MuseusDeSitges
També va col·laborar amb alguns dels millors músics de l'època, especialment amb Enric Morera, per qui va escriure el llibret del drama líric L'alegria que passa...
...i va pintar els telons escenogràfics per la seva òpera La fada.
A part de Morera, a les tertúlies d'Els Quatre Gats també va relacionar-se amb els compositors Enric Granados, Isaac Albéniz, i Lluís Millet, el pianista Joaquim malats o el guitarrista Miquel Llobet, entre d'altres.
A més, en una estada a París va conèixer a Erik Satie a qui va inmortalitzar en aquest quadre titulat Un bohemi realitzat a l'estudi del compositor (1891).
És una pena que Rusiñol no hagués tingut una sòlida formació musical... En qualsevol cas sense el seu suport a la música i músics durant el modernisme, la història de la música del nostre país no hauria estat la mateixa.
Això és tot! Si ho heu trobat interessant podeu posar m'agrada ❤️o retuitar 🔁. I, si voleu llegir més enfilalls com aquest, també em podeu seguir 🤗. Tot plegat m'anima a continuar escrivint-los. Gràcies per endavant! 🙏
1/ Aquest caganer pertany a un dels manuscrits musicals més curiosos i irreverents de la història. Fins i tot m'atreviria a qualificar-lo de Kama Sutra musical.
Us ho explico en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
2/ El manuscrit va ser encarregat el 1542 per un ric comerciant de Bruges aficionat a la música i porta el seu nom: "Cançoner de Zeghere van Male".
En aquest quadre surt en Zeghere amb la seva nombrosa família:
3/ Es tracta d'un recull d'aproximadament 80 peces de 25 compositors diferents, que inclouen música sacra, cançons neerlandeses, cançons franceses, madrigals italians i música instrumental.
Està dividit en 4 parts, una per a cada veu: Superius, Contratenor, Tenor i Bassus:
1/ Els músics sempre hem estat una mica bojos, però el nivell de bogeria a què van arribar els pianistes per a millorar les seves capacitats tècniques és difícil d'igualar —alguns fins i tot hi van prendre mal!
Us explico en aquest nou enfilall de #curiositarts: 🎶👇👇👇
2/ Tot va començar amb el desenvolupament dels primers pianos que requerien un esforç físic més gran que els antics pianofortes o claves.
Si a això hi afegim que el repertori va assolir dificultats mai vistes, en poc temps l'augment d'exigència per als intèrprets va ser enorme.
3/ Aquesta exigència va portar a alguns pianistes a inventar aparells per a millorar la seva força muscular, agilitat, resistència i, fins i tot, per a modificar el seu propi cos.
1/ Avui havia de fer una entrevista a @CatalunyaRadio sobre l'efecte de la música sobre la salut que ha estat cancel·lada per problemes tècnics.
Per aprofitar la feina que he fet, he pensat que seria bona idea compartir-ho en aquest nou enfilall de #curiositarts:
🧵🎶👇👇👇
@CatalunyaRadio 2/ Tothom que hagi escoltat música alguna vegada sap que, en menys o més mesura, és capaç d'alterar el nostre estat d'ànim i, com veurem, també afectar les nostres condicions físiques.
@CatalunyaRadio 3/ La cultura popular, que és molt eixerida, n'ha deixat constància en dites tan esteses com "qui canta els seus mals espanta" o "la música amanseix les feres".