Богдан Гдаль Profile picture
Jun 14, 2023 10 tweets 6 min read Read on X
Про боротьбу з блювотною російською "Іжицею" на магістралях країни і маленьку перемогу на дорозі "Київ-Бориспіль". 2020 рік. Мене зачепили вивіски з цим шрифтом на зупинкових павільйонах, і я вирішив з цим боротися. Біла ЦЄрква, ПшЄничнЄ, ЧубинськЄ зовсім не задовольняли. 👇 ImageImageImageImage
Трохи теорії: Іжиця - це шрифт 1988 року Світлани Єрмолаєвої. Покруч стилю руської доби з невластивими тій добі горизонтальними засічками і формами літер. Фактично це неправдивий новотвір з імперським духом та деякими рисами азіатщини, якими Росія підмінила естетику Руси. ImageImageImage
З початку 90-х, за незнанням, і через відсутність адекватних альтернатив, стрімко поширився і на території України. І тому цього лайна у нас більш, ніж достатньо. ImageImageImageImage
І він продовжував і далі з'являтися на нових магістралях або на дорогах після реконструкції. Мене це не задовольняло. Я написав запит до Укравтодору, зустрівся і підписав меморандум співпраці з обласним автодором, і почав генерувати своє бачення на основі свого шрифту "Вернигора" Image
Це стало можливим завдяки сприянню Саші Азархіної, яка працювала тоді в Міністерстві інфраструктури. Вона ж несподівано запропонувала попрацювати над магістраллю Київ-Бориспіль. Тому я почав генерувати бачення. ImageImage
Моя ідея полягала не лише в тому, щоб поміняти шрифт. А й запропонувати іконки, які б швидко зчитувалися, і дозволяли людям запам'ятовувати зупинки через графіку. Цей варіант погодили. Image
Але трапився прикрий казус: компанія-виконавець, яка мала втілити мої макети, лишила на цих макетах іконки, а шрифт на них замінила на... "Іжицю" 🤣 І не узгоджуючи це розмістили ці вивіски на всіх зупинках ))) ImageImage
При чому, пізніше, після мого зауваження, що у "Іжиці" немає навіть адекватної літери Е, доклеїли одну мою літеру там, де була руснява Є 🤣 Image
Історія була патова )) Я був в шоці ) Підрядник запросив в гості, показав виробництво, і попросив нічого нікому не говорити, бо переклеювати дорого )) Але ситуація вирішилася після резонансу і втручання міністерства на рівні міністра Кубракова ) Врешті, все стало як слід. ImageImageImageImage
Поки що ця дорога - єдине місце в Україні, де був свідомо змінений підхід до шрифту на зупинкових комплексах. У мене є свідчення, що на решті доріг тулять ту ж "Іжицю". Але я цю тему не кинув. Буду тиснути далі. Просто війна призупинила ці процеси.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Богдан Гдаль

Богдан Гдаль Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @viterzbayraku

Jun 28, 2025
Будні діловода: раніше звіт готували 4 людини протягом тижня. Зараз завдяки скрипту на python готую за годину. На різних стадіях його доробки до мене домахувалися навіть за крапки в кінці рядків. Але зараз є krapky_py, який не лишає шансів високим начальникам )
Скрипт - складний механізм парсингу вихідних документів docx за заданими критеріями і фільтрами. Відбирає певні рядки, які відповідають вимогам, розбирає їх на компоненти, перетворює регістри, відмінок елементів, формує нові рядки за шаблоном. На виході отримую готовий txt.
Якщо я бачу серійні текстові дані, які мають типову конструкцію, або ж вони (що ідеально), подані у вигляді таблички excel, то я потираю руки, бо примітивну рутинну армійську роботу можна прискорити в рази.
Read 5 tweets
Mar 9, 2024
Дивувало, чому на хрестах давніх українських церков ніколи не було діагональної перетинки. А у наш час такі хрести буквально заполонили простір. Ініціатива йде від УПЦ МП. Здавалося б, це все пояснює. Але як і з Іжицею, це вийшло з під контролю і все частіше їх використовує ПЦУ. Image
Церква це пояснює, що хрест без перетинки – католицький, а з нею - православний. Як доказ посилаються на фрески з Каппадокії 11 століття, де є ця перетинка. Однак навіть у Візантії це був радше виняток, ніж правило. І такий хрест на думку експертів, до нас прийшов саме з Москви. Image
Отець Петро Балога: "Єпископ Перемиський Пелеш та деякі Галицькі історики, а за ними й митрополит Іларіон Огієнко твердили, ніби трираменний хрест із скісним підніжжям – це український хрест. Але В. Щербаківський документально довів, що цей хрест – тільки московський... Image
Read 14 tweets
Jan 15, 2024
Сьогодні зачепився на каналі файтербомбера з якимсь орком щодо мови. Було нахнення порозважатися, а власник каналу десь бухав з горя. Так от. Той орк на свою голову намагався підкріпити давність російської мови твором "Леѯіконъ славенорωсскїй" Памва Беринди 1653 року.. 👇
На превеликий жаль самого орка, зміст цього словника він не відкривав. А дарма. Бо словник розбиває в пух і прах всі претензії росіян на давність їхньої мови. Бо це словник перекладу між церковнослов'янською, яка тут названа словенською...
...і руською мовою, а фактично українською. Якщо вивчити зміст цього словника, то переклад на 80% - це чисто сучасна українська мова. І ліва сторона з церковнослов'янською - це практино російська.
Read 5 tweets
Nov 13, 2023
Ліворуч на колажі НЕ традиційний народний інструмент. Який не має абсолютно нічого спільного з кобзарсько-лірницькою традицією. Фактично це просто арфа. При цьому важка, немобільна, яка не ввібрала в себе нічого з феномену кобзарства крім асиметричної арфоподібної форми. І тієї ж назви - бандура.

Праворуч же традиційна бандура, як реконструкція давніх часів. Зараз вона зветься "старосвітською".

Кобзарсько-лірницька традиція як окрема субкультура зі своїм кодексом, таємною мовою за комунізму зазнала гонінь і репресій.

Сліпих музикантів пробували змусити співати про Леніна. Хто не хотів, той взагалі припиняв це робити, або міг потрапити в буцегарню. Таких відомих популяризаторів традиції, як Гнат Хоткевича, який видавав підручники, як на ній грати, просто розстрілювали.👇
Image
В наш час кобзарсько-лірницька традиція збереглася завдяки одній людині - Георгію Ткаченку, який проніс через 20 століття конструкцію і спосіб гри на традиційному інструменті, і передав це тодішній молоді, зокрема Миколі Буднику, який, в свою чергу, об'єднав у Києві на вулиці Сєдовців молодь, яка і дала поштовх цьому феномену в наш час. Зокрема, учнями Миколи Будника є такі музиканти, як Тарас Компаніченко, Едуард Драч, Ждан Безвербний, Ярослав Крисько, Тарас Силенко, Юрій Кочержинський та інші.
Image
При цьому, в кобзарському цеху паралельно існує і кобза як окремий інструмент, і бандура. Різниця між кобзою і бандурою у тому, що кобза подібно до гітари дозволяє видобувати звуки, притискаючи струни на грифі до корпусу, а в бандурі кожен окремий звук - це окрема струна. В кобзи може бути кілька приструнків, а в бандури їх більше 20-ти. Ці інструменти тримаються по різному. Бандура вертикально до грудей. Кобза майже горизонтально.
Image
Read 5 tweets
Oct 6, 2023
Мало хто про це знає, але я маю прямий стосунок до появи нового і вже затвердженого шрифту для дорожніх знаків в Україні - Road UA 👇 Image
Донедавна на дорожніх знаках в Україні державним стандартом був радянський шрифт ГОСТ 10807-78. Все, що ви бачили і ще бачите на більшості знаків - це він. Image
У 2017 році ідеолог концепції "Vision zero" Віктор Загреба, який на той час працював в Міністерстві транспорту, звернувся до мене з пропозицією розробити новий дорожній шрифт для магістралей.
Read 10 tweets
Sep 28, 2023
Розповім про свій проєкт Рукотвори. Чому це значно більше ніж просто футболки. Image
У 2007 році я кинув високооплачувану роботу телевізійного репортера і редактора новин, і пішов в небуття. Інтуїція підказувала, що треба щось сильно змінювати. Image
Маючи досвід журналістики ми з дружиною вирішили створювати нішевий проєкт, задачею якого було створити умови для розвитку цілої окремої сфери – традиційного народного мистецтва. Image
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(