1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
4) Ben burada #C3AI şirketinin halka arz fiyatı, açılış sonrası elde edilen muazzam kâr ve uzun süren düşüş dönemleri ile son dönemde yaşanan baş döndürücü getiriye odaklanacağım.
Buyrun halka arzdan son kapanışa etkileyici grafikle başlayalım ve notlarıma geçelim.
5) 8 Aralık 2020 tarihinde şirket, A tipi 15.500.000 pay için hisse başına $42.00 halka arz fiyatı belirlendiğini duyurmuştu.
Değerleme, incelikli bir alandır. Sayıları toplayıp bölmek yanında hiç geliri olmayıp hayalleri ve hikâyesi olan şirketlerin varsayımlarını da içerir.
6) Peki buradan ne dersler çıkarabilirizi?
1⃣ Değerleme çok iyi yapılmış, fiyat tam tespit edilmiş dahi olsa (ki çoğu zaman mümkün değildir) piyasa çok farklı fiyatlamalar oluşturabilir.
Hisse ertesi gün $100.00 ile açılarak %138.10 getiri sundu.
7) O dönemde yaşanan halka arz çılgınlığını göz önüne alınsa da yine de
2⃣ Yatırım akılcı olmalıdır.
Halka arz fiyatıyla açılış fiyatı üzerine bir de 14 günde $183.90'a çıkan fiyat %337.86 getiri sağlayarak gerçeklerden tam bir kopuş yaratmıştır.
8) C3AI şirketini portföyüme katmak istesem de The Motley Fool ile paralel bir düşünceye sahiptim.
3⃣ Alırken kazanmak esastır.
Şirketin potansiyeli olduğuna ve gelecekte iyi kârlar elde edebileceğine inansam da piyasa coşkusu ile yanlış bir fiyat ödemek istemedim ve bekledim.
9) Geleneksel yıl sonu portföy raporumda hem C3AI için yaptığım alıma hem de bunun halka arz fiyatının dahi altına düşmesiyle yaşanan hayal kırıklığına yer vermiştim.
4⃣ Finans dünyasında başarı, hesap kitap kadar güçlü sinirler ve sağlam bir psikoloji de gerektirir.
10) Ana grafiğe şimdi tekrar bakın lütfen. Zirve dip arası geri çekilme 736 gün sürmüş.
5⃣ Alternatif maliyet son derece önemlidir.
Sonuçta da %94.48'lik bir zarar oluşmuş. Yani
6⃣ Al-Unut şeklinde bir stratejiyle yatırım yapılmaz.
11) Kâr ya da belirli zararı kabul ederek çıkış noktalarının önceden belirlendiği sistemli bir plan yapılmalı ve bu plan (esnek müdahaleler içerse de) disiplinle uygulanmalıdır.
7⃣ Açgözlülük yatırımdaki getirilerinizi kâra çevirmenizi engelleyeceği gibi zararlara da yol açar.
12) Ekranı kapattım, fiyat bakmıyorum kadar saçma bir düşünce olamaz!
8⃣ Değer konusunda bir fikriniz varsa ve fiyat, belirli bir güvenlik marjıyla bunun altındaysa alım yapmanın tam zamanıdır.
Mesela #C3AI için $12 ve $14'ün yukarı kırılması böyleydi.
13) Şirketin hâlâ potansiyeli yüksek ve $10.16'dan $48.87'ye gerçekleşen %381'lik çıkış belki de devam eder, bilmiyorum.
Ancak benim için $50 seviyeleri kontrol noktasıydı ve $46.47'den tüm pozisyonlarımı kapattım.
9⃣ İlk kural: Kaybetme! İkinci kural: İlk kuralı unutma!
14) Yatırım işi ciddi bir bilgi, emek, zaman ve tecrübe gerektir. Zor kazanılan birikimlerinizi bu nedenle başkalarının sözleriyle, hisleriyle riske atmayınız.
1⃣0⃣Fiyatların ne yönde oluşacağı önceden bilinemez.
Herkese başarılar dilerim.🙏🏻👍🏻
EU.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."
#Şişecam finansallarını incelemeyi sürdürüyorum ve bu kez yapısal değişiklikler nedeniyle biraz uzun sürecek.
Çok genel yorumla: Satışlar azalırken, brüt kâr marjı artmış, FVÖK marjı daralmış (yine de güçlü). Maliyet artışı ve talep koşullarındaki daralmanın etkisi görülüyor.
Raporlama değişikliğine Alper Bey, kısaca yer verdiği aşağıya ekledim.
Bunun dışında yatırımlar, satın almalar ve soğuk bakım gibi önemli kararlar sermaye harcamaları ve nakit akışını etkiliyor. Tabi iyi taraftan, gelecek kârlılık ve büyümeyi de.
1) Bugün finasal tablo detaylarına grafikler ve belgelerdeki açıklamalar üzerinden yaklaşarak #Şişecam şirketi için 2023 yılının ilk çeyrek performansına ve geleceğe ilişkin beklentilere bakalım.
Fiyat düşerken belki o kadar keyifli olmuyor, ama değer yatırımında işin özü bu.