mahmut Profile picture
Jun 29 34 tweets 9 min read Twitter logo Read on Twitter
1)O zaman başlayalım :) Likidite analiziyle başlayacak ve aylarca sürecek bir akışa başlıyorum. LİKİDİTE ANALİZİ
Likidite (akışkanlık) genel olarak varlıkların paraya dönüşebilme yeteneğini tanımlamak için kullanılır. Her ne kadar hisse sentleri, tahviller ve bunları kapsayan++
2)kısa vadeli finansal yatırımlar likit olsa da işletmenin en likit kalemi nakit ve nakit benzerleridir.Likidite teknik ve gerçek likidite olmak üzere ikiye ayrılır. Teknik likidite vadesi gelen borçların ödenebilme gücünü gösterirken gerçek likidite, işletmenin tasfiye edilmesi
3)durumunda borçlarını ödeyebilme gücünü gösterir. Finansal literatürde yaygın olarak teknik likidite kullanılır. Likidite oranları işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü belirlemek, net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını saptamak, likidite riskini
4)değerlendirmek ve güvenlik marjını belirlemek için kullanılmaktadır. İşletmelerin ödeme gücünün saptanmasında işletmenin dönen varlıkları ile kısa vadeli borçları arasındaki ilişki analiz edilir. İşletmelerin kısa vadeli borçlarını ödemekte kullanacağı kaynaklar dönen
5)varlıklardır, bu nedenle işletme borç ödeme gücünün saptanmasında dönen varlıklarla kısa vadeli borçlar arasındaki ilişki incelenir. İşletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme güçlüğüne düşmemesi için dönen varlıklar ile kısa vadeli borçlar arasında bir denge kurulması gereklidir
6)Likidite analizi bu dengenin varlığının incelenmesi amacıyla yapılır. Likidite oranları en temelde işletmelerin borçlarını belirlenen vadelerde yerine getirip getiremeyeceğini sorgular. Bu sorunun cevabı işletmenin yöneticileri, işletmeye kredi veren kurumlar, vadeli satış
7)yapan satıcılar, işletmede çalışan personel, şirkete yatırım yapan yatırımcılar açısından hayati bir öneme sahiptir. Finans kuruluşları şirketlere kredi açarken likidite analizine büyük önem verirler zira borç verdikleri şirketin kısa vadede borçlarını ödeyebilme
8)kabiliyetinden emin olmak isterler aynı şekilde senetli veya senetsiz ürün satan satıcılarda ücretlerini kısa vadede sorunsuz bir şekilde tahsil edilip edilmeyeceğinden emin olmak için likidite analizine önem verirler.
Likidite analizi özellikle majör düzeyde gerçekleşen
9)ekonomik krizlerde hayati bir öneme sahiptir.2008 yılında gerçekleşen global finans krizi sırasında birçok kurumsal şirket likidite yönetimini yapmakta zorlandığı için tarihin karanlık sayfalarında acı bir hatıra olarak kalmıştır.
Bir şirketin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme
10)ödeyebilme kabiliyeti likidite oranları üzerinden analiz edilirken tam olarak sağlıklı bir değerlendirme yapmak için faaliyet etkinlik oranlarına da bakmak ve genel değerlendirmeyi bu çerçevede yapmak gerekmektedir. Zira bir şirket satamadığı
11) stokla tahsil edemediği alacaklar ile likidite yapısını niceliksel olarak daha yukarı çekebilir veya başka bir şirket niceliksel olarak düşük bir likidite yapısına sahip olmasına rağmen stoklarını çabuk eritmesi, borçlarını çabucak tahsil etmesi gibi özellikleriyle
12)benzerlerinden pozitif ayrışabilir. Genel olarak tüm oranların analizi de daima bu tarzda ek dinamiklerle birlikte incelenmelidir.
Her ne kadar tüm likidite oranları, kısa vadeli borçların ödenebilme kabiliyetini ölçüyor olsa da pay ve payda da değişen kalemler sebebiyle üçe
13)ayrılmıştır. Başlıca likidite oranlar; cari oran, asit test oranı ve nakit oranıdır.Cari oran, dönen varlıklar ile kısa vadeli borçlar/yükümlülükler arasındaki sayısal ilişkiyi gösteren bir likidite oranıdır. İşletmenin bir birimlik kısa vadeli borcuna karşılık ne kadar dönen
14)varlığı olduğunu gösterir. Söz gelimi 2x olan bir cari oran, şirketin kısa vadeli borçlarına karşılık 2 katı dönen varlığı olduğunu gösterir. Kısa vadeli mali durumu incelemek için kabul gören global bir rasyodur.

Cari Oran: (Dönen Varlıklar) / (Kısa Vadeli Yükümlülükler)
15)Dönen varlıklarla kısa vadeli borçlar arasındaki ilişki, özellikle işletmeye kısa süreli borç verenler için çok önemli olduğundan bu orana “banker oranı” da denilmektedir. Tüm likidite oranları içerisinde en yaygın kullanımı olan orandır. İşletmenin kısa süreli borçlarını
16) ödeme gücünü ölçme noktasında net işletme sermayesine göre daha işlevsel bir oran olduğu için yaygın bir kullanımı mevcuttur.
Genel kural olarak ve başta likiditenin çok yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde cari oranın 2x olması yeterli kabul edilir. Bu kabulde dönen varlıkların… twitter.com/i/web/status/1…
17) 3x üzerinde bir cari oran ise kaynakların atıl kullanılma durumuna vurgu yapabilir. Cari orandaki standart değer sektörler ve bu sektörlerdeki iş, muadiline göre farklılaşabilir. Eğer bir sektörde cari oran ortalama 0.8x ise 0.9’luk bir cari oran yetersiz olarak kabul… twitter.com/i/web/status/1…
18) Bir işletmede dönen varlıkların likiditesi yüksek ise daha düşük bir cari oranla çalışmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Alacak devir hızı yüksek, alacakların tahsil süresi benzerlerine göre kısa olan, ticari alacakların büyük kısmı senetli alacaklardan oluşan bir… twitter.com/i/web/status/1…
19) Buna ek olarak globalde ciddi rekabet üstünlükleri olan şirketler, benzerlerine göre daha düşük bir nakit döndürme süresi ve istikrarlı bir şekilde pozitif olan faaliyet nakit akışına ve serbest nakit akışına sahiptirler garip olan ise bu şirketlerin çoğunluka 0,30-0,60… twitter.com/i/web/status/1…
20) Cari oranın belirlenen standart değerlerden veyahut muadillerinden yüksek olmasının doğurabileceği bazı sorunlar da mevcuttur. Sözgelimi 3x üzerinde bir cari orana sahip olan bir işletme gerekli durumlardaçok daha fazla dönen varlık tutarak kaynaklarını atıl bırakmaktadır. Bu… twitter.com/i/web/status/1…
21) Buna ek olarak bir işletmenin dönen varlıklarını ağırlıklı olarak likiditesi daha düşük stok gibi kalemlerden oluşması nicelik olarak yüksek olan cari oranının nitelik olarak yetersiz olabileceği ihtimalini güçlendirebilmektedir. Zira, cari oranda dönen varlıkların hangi… twitter.com/i/web/status/1…
22) Likidite analizinde kullanılan oranlardan birisi de Asit-test oranıdır. Bazı kaynaklarda likidite oranı adıyla da geçmektedir. Bu oran cari oranı tamamlayan ve işletmenin yükümlülükleri yerine getirme gücünün ölçülmesinde, cari orana nazaran daha duyarlı, olan bir metriktir.… twitter.com/i/web/status/1…
23) Likidite rasyosu, bilhassa atıl stokların fazla olduğu şirketlerde cari oran yerine tercih edilmelidir. Stokları diğer dönen varlıklardan ayıran yapısıyla işletmeye borç verenler tarafından da daima önemle takip edilmektedir.
Asit test oranı işletmenin her bir birim borç için… twitter.com/i/web/status/1…
24)Likidite oranındaki standart değer, şirketin içinde bulunduğu sektör ve bu sektörlerdeki iş modeline göre de değişebilir. Eğer bir sektörde ortalama likidite oranı 0.7x ise 0.8x’lik bir likidite oranı yetersiz olarak kabul edilmeyebilir. Bu oranın muadillerine ve standart… twitter.com/i/web/status/1…
25)Oranın 1’den küçük olması işletmenin kısa vadeli borçlarını ödemek ile ilgili sorun yaşayabilme ihtimali olduğunu ve stoklara bağımlı olduğunu ifade eder. Cari oranı standart değerin üzerinde, likidite oranı standart değerin aşağısında olan bir şirketin kısa vadeli borçları… twitter.com/i/web/status/1…
26)Tıpkı cari oranda olduğu gibi likidite oranı da incelenirken oranın standart seviyesinin aşağısında ve yukarısında olmasından ziyade bu durumu oluşturan koşullar üzerine yoğunlaşmak ve diğer faktörleri de analize dahil eden geniş bir perspektif çizmek daha yararlı olacaktır.
27)Nakit oran diğer likidite oranları olan cari oran ve asit-test oranına nazaran daha duyarlı bir ölçüttür. Bu yüzden birinci derecede likidite oranı ismiyle de anılmaktadır. İşletmenin bir birimlik kısa vadeli borcuna karşılık ne kadar nakit ve nakit benzerlerine sahip olduğunu… twitter.com/i/web/status/1…
28)Asit test oranında şirketin stoklarını satamaması durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme gücünün olup olmadığına bakılırken burada stokların satılamaması, alacakların tahsil edilememesi ve fon girişlerinin durması sonucunda yani en olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda… twitter.com/i/web/status/1…
29)Genel kural olarak, likiditenin kolay ulaşılabilir olduğu gelişmiş ülkelerde nakit oranının 0.20 olması yeterli kabul edilir. Bu oranın altında bir seviyede işletmenin para durumunun sıkışık olduğu, yani fonlama bulma açısından sorunlar yaşayabileceği ifade edilir. Gelişmiş… twitter.com/i/web/status/1…
30)Nakit oran tüm likidite oranları gibi bir işletmenin anlık resmi olması sebebiyle bazen yanıltıcı olabilmektedir. Bu sebep dolayısıyla nakit oranın diğer likidite oranları gibi şirketin kendi tarihsel trendi içerisinde incelenmesi yararlı olacaktır.
Bu oranın çok yüksek… twitter.com/i/web/status/1…
31)Buna ek olarak düşük seviyelerde olan bir nakit oran da hemen olumsuz yorumlanmamalıdır. Eğer şirketin satış temposu istikrarlı, alacakları tahsil kabiliyeti iyi, rekabet üstünlüğü ve nakit akışı üretebilme kabiliyeti yüksek ise bu şirketin standart değerin aşağısında bir… twitter.com/i/web/status/1…
32)Buna ek olarak nakdin miktarından ziyade ess olan nakdin şirketin esas faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışlarıyla sağlanmasıdır zira bir şirket korkunç düzeyde bir finansal borcun altına girerek de nakdıni arttırabilir aynı şekilde bir fabrikasını satarak da yatırım… twitter.com/i/web/status/1…
33)Yatırımcılık klasik ezberlerden ziyade veri ve datanın bir mantık ve matematik süzgücünden geçirilmesidir. İstisnalar kaideyi bozmak gibi bayağı bir yaklaşımdan ziyade tek bir istisna tüm kaideyi paramparça eder diyen Karl R. Poper’ın bakış açısını benimsemektedir.
34) Eğitim insani bir haktır ve her insani hak gibi ÜCRETSİZ elde edilmeli diye düşünmekteyim. Bu doğrultuda hem kurumsal hem de bireysel olarak elimden geleni yapacağım. Umarm bir gün ASEL VE AZRA’YA “BAŞARDIK “ derim. Akışın devamında görüşmek üzere, En içten Saygılarımla… twitter.com/i/web/status/1…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with mahmut

mahmut Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @mahmutciftci49

Jun 11, 2022
1)Büyüme ve cagr yatırım stratejisinin gurularından olan Jim Slater“The Zulu Principle”adlı eserinde büyüme şirketlerini bulurken kullandığı bazı filtreleri vurguluyor

a)Özsermaye karlılığının son beş yılın en az dördünde artması

b)Hisse başı karda her sene minimum %15buyume+
2)

c)Benzer risk ve getirilere maruz kaldığı şirketlerin çok uzerinde gerçekleşen net faaliyet kar marjı

d)Wacc değerinin uzerinde istikrarlı Roic yaratma kabiliyeti

e)Halka açıklık oranının %20-50 bandını geçmemesi

f)PEG rasyosunun 0.75’i geçmemesi
3)Her ne kadar buyume ve cagr yatırım stratejisi gururları rasyo olarak PEG rasyosunu kullansa da James “What Works on Wall Street”eserinde Fiyat\Nakit Akış çarpanını daha yaygın kullanmaktadır. (FD/SNA rasyosu da yaygın kullanılmaktadır)

Tüm Farklılıklara rağmen en çok benzeşen
Read 15 tweets
Apr 8, 2022
1)RAHMETLİ YAŞAR ERDİNÇ HOCA!..Onun aziz hatırasını yad etmek elbette benim haddime değildir ama ona karşı olan vefa borcumun mecburi bir kefaletidir. Herkesin kazanmaya başladığı ve haklı olarak kendini övme eğiliminde bulunduğu bir dönemde müsaadenizle onu övmek istiyorum++
“2) O”diyorum zira Türkçe’de “O” erişilemez insanlar icin de kullanılan ayrıcalıklı bir zamirdir, çünkü bu ülkede “Yaşar Erdinc Ekolü” denilebilecek bir ekol oluşmuştur ve bu ekol onun değerli öğrencileri ile sonsuza dek yaşayacaktır. Peki bu ekolün manifestosu nedir.
3)Bu ekolün ilk değeri kazanımlarımızı portföy kazanımlarımızdan ziyade insanların hayatlarına dokunabilme, arkamızda hoş bir seda bırakabilmekte aramaktır, (yükselen piyasada portföy getirisi ile övünmek düşen piyasada beceriksiz biri olmakla eşdeğerli olmak manasına gelebilir)
Read 9 tweets
Feb 19, 2022
1)Yatırımcıların bilanço dönemlerinde sadece şirket finansallarında beklenti üstü gelen karlara odaklanmamasi lazım buna ek olarak bu karlarin ana faaliyetlerden gelen karlarla desteklenmesine de bakması lazım. Söz gelimi favok karinin %70’i sürdürülebilir olmayan+++
2)stok karindan gelen şirketlere net karinin %75’i yeniden değerleme kaynaklı olan şirketlere net karinin %50’si vergi kazançlarından oluşan şirketlere dikkatle yaklaşmak gerekir bir şirket bu kriterden geçse bile bu kar artışının adetsel satış artısıyla desteklenip
3)desteklenmedigine de muhakkak bakmak lazım zira satış fiyatını yükselterekveya maliyet azaltarak karlari yükseltmek sürdürülebilir bir yöntem değildir bu yüzden adetsel satış artışı şirketler için orta vade de bir mecburiyettir. Şirket bu kriterleri sağlasa dahi bundan sonraki
Read 13 tweets
Dec 21, 2021
1)Öncelikle lütfen sakin olalım :) ve duygular ile yatırım kararlarımızı şekillendirmeyelim. Bu aralar gördüğümüz düşüşler burada ilk gördüğümüz düşüşler degil çok daha büyüklerini ve dramatik olanlarını daha öncede gördük lakin borsanın dinamikleri gereği düşüşler rallilerin++
2)tam tersi keskin ve kısa süreli olma eğilimindedir. Oluşturduğunuz stratejiye sadık kalmak en mantıklısı lakin değişen temalara göre yeni stratejiler oluşturmakta sanıldığı kadar kötü degil. Alınan temettu kararıyla değerlemelerde iskontolar oluştu. Buna ek olarak bu süreçte
3)rasyonel olmayan yatırımcı kararları sebebiyle bazı hisseler gelecekte üreteceği nakit akışları bağlamında makul bir iskontoyla piyasada yatırımcılara sunuluyor ülkemizdeki sancılı makro kararların en büyük faydası da bu iskontolara cokcana denk gelebilmemiz olsa gerek.
Read 5 tweets
Nov 11, 2021
1)Ben endeks ne olacak hisse fiyatları nerede olacak bilemem çünkü bunun takdiri finans camiasının tekelindedir.Lakin bilançoların nasıl geleceğini söyleyebilirim zira bu öncü göstergelerin elindedir.3. Çeyrek bilançolarının çok iyi geleceğini bilanço öncesi söylemiştimve bilanço
2)Sonrası birçok şirketin alım fırsatı vereceğini de ifade etmiştim. Öncü göstergeler haklı çıktı ve öyle de oldu. O zaman BİST’te yatırım olmaz bu makro yönetimle başarısızlık kaçınılmaz diyen bir çok karamsar insan şimdi BİST’in ve yatırımın erdemlerinden bahşediyor. Ben ise
3)yatırımcılarda korku duygusu olduğunda ve şirket karlılıkları yukarı yönlü olduğunda alım tarafında olanlardandım daima da böyle olacak bilanço sonrası ekim ayına ait birçok öncü sektörel gösterge icin iyi gelmedi. Aralık ve Ocak ayi verilerini dikkatle takip etmeye
Read 5 tweets
May 28, 2021
1)Genelde her bir yatırım stratejisinin ve vadesinin erdemlerini sayarız. Üzülerek söylüyorum çoğu zaman bu stratejilerin bireye uygunlugu konusunu ihmal ederek bunu yaparız. Peki kimler hangi yatırım stratejisini kullanmamalıdir.
2)Sektörel bazda,veri akışını sektörel raporları ve sektörel istatistikleri takip edemiyorsanız veya etseniz dahi bu veri setini istatistiksel olarak anlamlandiramiyorsaniz buna ek olarak hergün düzenli bir şekilde şirketlerle ilgili haber akışını takip edemiyorsanız orta vadeli
3)Yatırım yapmamak daha doğru olacaktır. Ayrıca vade süreniz kısaldıkça vermeniz gereken doğru karar sayısının artması gerektiğini de her zaman akılda tutarak kısa ve orta vadeli yatırımlara bu perspektiften bakmamız daha doğru ve karlı bir yaklaşım olacaktır.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(