1)Στις 22 Ιουνίου του 217 πΧ ελαβε χωρα στην Ραφια (Αλ- Ραφανίγια, 15χλμ εξω απο τη Γαζα), μια συγκρουση γιγαντων, μεταξυ του νεαρου Αντιοχου Γ' (223-187) και του Πτολεμαιου Δ' (221-204) για τον ελεγχο της Κοιλης Συριας, κινητοποιωντας τεραστιες δυναμεις εκαστος.
2)Και οι δυο ηγεμονες γνωριζαν, οτι ανεξαρτητα απο τα πληθη των ιθαγενων πληθυσμων που διοικουσαν, το τελικό αποτελεσμα θα κρινόταν απο τον αριθμο των Ελληνων που ειχαν στις ταξεις τους, και οι δυο ειχαν προετοιμαστεί πολυ μεθοδικα για αυτο.
4)Αν η Μακεδονική φαλαγξ του Αντιόχου ηταν τεραστια, αυτη του Πτολεμαιου ηταν γιγαντιαίων διαστάσεων, αφού διέθετε 56.000(!!!!) Σαρισσοφορους (25.000 "Κληρουχοι" ( Ελληνες εποικοι της Αιγυπτου), 20.000 Αιγυπτιοι "Μαχιμοι", 3.000 Λιβυοι,
6)8.000 Ελληνες μισθοφοροι απο την κυριως Ελλαδα), καθως και 2.500 Κρητες τοξοτες και Θρακες. Αιγυπτιοι και Λιβυοι ειχαν εκπαιδευτει επι εξη μηνες απο Μακεδονες και Αιτωλους αξιωματικους στη χρηση της σαρισσας, με σκοπο να πυκνωσουν και αλλο την Πτολεμαικη φαλαγξ, οπως και εγινε.
7)Τα ξημερωματα της 22ης Ιουνίου, οι δυο γιγάντιοι στρατοι συναντηθηκαν στο αναπτεταμένο πεδίο της Ραφίας. Και οι δυο Βασιλείς ηταν επικεφαλής του ιππικού τους στο δεξι της παρςταξης τους, και νίκησαν το απεναντί τους αριστερό.
8)Ο Αντίοχος ομως παρασύρθηκε στην καταδιωξη του Πτολεμαικου αριστερου επι 5χλμ(!), ενω ο Πτολεμαιος Δ' απεμπλακη εγκαιρως με 3.000 Ιππεις "Αγημα" και οδήγησε προσωπικα(!) την πτολεμαική φαλαγξ των 56.000 ανδρων κατα της αχανους Σελευκιδικής φάλαγγος, που έπιανε 2,5 χλμ(!).
9)Οι δυο τεράστιοι σχηματισμοι επιτέθηκαν μανιασμενα ο ενας στον αλλο, κραδαίνοντας χιλιάδες σαρισσες.
Οι αντίπαλες παρατάξεις ήταν τόσο πυκνές, ώστε πολλοί νεκροι παραμέναν όρθιοι(!) αφου η πυκνότητα των σχηματισμών ηταν αφύσικα μεγαλη.
10)Μετα απο μιση ωρα σφοδροτατης συγκρουσης, η Πτολεμαική φάλαγξ αρχισε να επικρατει λογω αριθμων και μόνο, αφού οι Μακεδόνες και λοιποί Ελληνες και των δυο στρατων ηταν εξίσου εμπειροι και αξιομαχοι.
11)Οταν ο Αντιοχος επεστρεψε απο την καταδιωξη, βρηκε τα στρατευματα του να υποχωρουν. Ειχε ηττηθει.
Ειχε χασει 10.400 ανδρες, 3.000 αιχμαλωτους και 57 ελεφαντες, τους οποιους τους επιασε ζωντανους ο πανταχου παρων Πτολεμαιος Δ'. Οι Λαγιδες ειχαν 1.500 νεκρους.
12)Ηταν μια τεραστια μαχη, μαχη τιτάνων, μοναδική σε εμπλοκή τόσων σαρισσοφορων στην παγκόσμια ιστορία.
Κείμενο του Ηλία Αναγνωστάκη
@UnrollHelper
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1)Στις 2 Ιουλίου του 963, στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ο βυζαντινός στρατός ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Νικηφόρο Β’ Φωκά.
Η μεγάλη μάχη του Χάνδακα (σημ. Ηράκλειο Κρήτης), τον Μάρτιο του 961, δόξασε τον Νικηφόρο Φωκά.
2)Έγινε ο ήρωας που επανέφερε το μεγάλο και πλούσιο νησί στην κυριαρχία του αυτοκράτορα. Μαζί με τη δόξα του ήρωα, η Κωνσταντινούπολη επεφύλαξε στον Νικηφόρο Φωκά μια θριαμβευτική υποδοχή που αύξησε ακόμα περισσότερο τη δημοτικότητά του.
3)Όμως η αύξηση της δύναμης του Φωκά άρχισε να προκαλεί το φθόνο και την καχυποψία των υψηλότερων κύκλων της Κωνσταντινούπολης, κυρίως των πολιτικών αξιωματούχων της πρωτεύουσας, με προεξάρχοντα τον παρακοιμώμενο του Ρωμανού Β’, τον ευνούχο Ιωσήφ Βρίγγα.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Τις ημέρες του 1944 συνέλαβαν στο χωριό Άγιος Νικόλαος Άργους, στους πρόποδες του βουνού Φαρμακάς, τα αδέλφια Αλέξανδρο και Γεώργιο Ζάχο μαζί με τον συγχωριανό τους Δημήτριο Καραμήτσο.
2)Τους μετέφεραν στο Στρατόπεδο του ΕΑΜ στο χωριό Σκοτεινή, «για μιά μικρή ανακρισούλα»!
Την ίδια νύχτα συνέλαβαν και τον ηλικιωμένο Ιερέα πατέρα τους, τον Κων/νο Ζάχο, 70 ετών, και τον οδήγησαν στο χωριό Λαύκα της ορεινής Κορινθίας, μια απόσταση 7 ωρών με μεγάλη δυσκολία και
3)συνεχή ξυλοδαρμό, όταν δεν μπορούσε να προχωρήσει. Εκεί έφεραν την επομένη και τους γυιούς του και τον Καραμήτσο. Κλείσθηκαν σε μιά εξωτερική μάνδρα μαζί με άλλους επί 24ωρον, χωρίς τροφή ή νερό.
Από τη Λαύκα οδηγούνται όλοι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό.
1)Ένας Τούρκος, ο Κιοσσές, το 1885 ανοίγει καφενείο στο Τσινάρι, απέναντι από την κρήνη του Μουράτ του Β.Τσινάρ στα τούρκικα σημαίνει πλατάνι και τα πλατάνια αφθονούσαν στην περιοχή.
Ο Κιοσσές προσφέρει στους θαμώνες καφέ ,νερό, ναργιλέδες, τσάι και ηδύποτα.
2)Το 1923 ο Κιοσσές φεύγει από την Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το καφενείο παίρνει κάποιος Σμυρνιός, που σερβίρει ούζο και σμυρνέικους μεζέδες.
3)Τις γιορτές παίζει σαντουροβιόλι και η περιοχή γεμίζει με μικρασιάτικους σκοπούς με μεγάλη νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες.
Το καφενείο παραμένει και σήμερα και αποτελει το μοναδικό παλιό τούρκικο καφενειο που έχει απομείνει στην Θεσσαλονίκη.
1)Το ολοκαύτωμα του Φούλατζίκ.
23/6/1920
Εξακόσιοι άτακτοι οπλοφόροι (τσέτες) του Κεμάλ, αλλά και τακτικός στρατός με διοικητή τον οπλαρχηγό Χατζή Μεχμέτ, διοικητή χωροφυλακής του Καραμουσάλ, ακολουθούμενοι από πλήθος τούρκων χωρικών,
2)μπήκαν στην ελληνική κωμόπολη Φούλατζικ (Φωλίτσα) του Νομού Νικομήδειας (Iznik) το «Κιουτσούκ Γιουνανιστάν» (Μικρή Ελλάδα) όπως το αποκαλούσαν, και με απίστευτη σκληρότητα και κτηνωδία το ισοπέδωσαν και το καταλήστεψαν,
3)αφού προηγουμένως βασάνισαν και έσφαξαν άγρια τον εβδομηντάχρονο ιεροεθνομάρτυρα παπά Φίλιππο, έκαψαν ζωντανούς 300 άνδρες από 14 ετών και άνω, εξευτέλησαν και βίασαν πολλές κοπέλες, και ανάγκασαν είκοσι μικρομάνες,
1)Ανθυπολοχαγός Σιαμτάνης Βασίλης από την Γιαλούσα αναπληρωτής λοχαγός του 21 λόχου κρούσεως , Της 32 Μ.Κ . Ο διμοιρίτης της νίκης, έπεσε προτελευταίος μαχόμενος την πρωιαν της 21ης-07-1974, επι της βραχώδους βουνοκορφής της βουνού αλωνάγρα με το προσωνύμιο << άσπρη μουττη >>,
2)ο Σιαμτάνης Βασίλης και νεκρός έδωσε την νίκη.
Σύντομο ιστορικό: Η διμοιρία με φωτιά πίσω της, παρατάσσεται με οδηγίες του Σιαμτάνη είκοσι πέντε μέτρα από το πιο ψηλό τούρκικο πολυβολείο. Ο Σιαμτάνης διαπιστώνει ότι ένα πολυβολείο, το πιο ψηλό και απρόσιτο,
3)εξασφαλίζει το απυρόβλητο από ένα άλλο λίγο πιο χαμηλά. Παρατάσσει τους άντρες και τους επισκέπτεται έναν, έναν. Διατάζει να κτυπηθεί το προστατευτικό πολυβολείο με αντιαρματικό και
1)Στη Κορσική υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι είναι απόγονοι των Κομνηνών των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου.
Το 1670 περίπου, τη Μάνη διοικούσαν δύο οικογένειες, φάρες τις αποκαλούσαν. Οι Στεφανοπουλαίοι που ήταν απόγονοι των Κομνηνών και
2)η φάρα των Γιατράκων που ήταν απόγονοι των Μεδίκων Φλωρεντιανών ευγενών από τον καιρό της Φραγγοκρατίας.
Οι Τούρκοι που δε μπορούσαν να κατακτήσουν τη Μάνη, προσπάθησαν να το κάνουν με δόλιο τρόπο.
Έστειλαν στη Μάνη το Λυμπεράκη έναν προδότη πρώην πειρατή,
3)αυτός κατέπλευσε στήν Μάνη όπου άρχισε νά μοιράζει χρυσάφι, διαδίδοντας ότι ήρθε ο καιρός να συμφιλιωθούν μέ τούς Τούρκους καί αυτοί θά τούς επέτρεπαν νά ζήσουν ειρηνικά, χωρίς παιδωμάζωμα καί χωρίς χαράτσι.