Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture
Jul 2 27 tweets 9 min read Twitter logo Read on Twitter
Σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters για την ασπαρτάμη κ την επικείμενη κατηγοριοποίησή της απ'τον ΠΟΥ ως "πιθανώς καρκινογόνα", επειδή διαβάζω αρκετές ανακρίβειες κ ανησυχούν άνθρωποι που "βασίζονται" σε αυτή (πχ διαβητικοί), αξίζει να δούμε τι ισχύει κ τι όχι.
1/🧵
Κατ'αρχήν τo ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι η επιτροπή IARC του ΠΟΥ θα κατηγοριοποιήσει την ασπαρτάμη στις 14 Ιουλ. Επομένως ακόμη δεν γνωρίζουμε αναλυτικά ποιο είναι το σκεπτικό τους & τα κριτήριά τους, κ αρα θα πρέπει να περιμένουμε.

Το ρεπορτάζ εδώ:
reuters.com/article/health…
Φυσιολογικά, οι ερωτήσεις του κόσμου είναι πολλές:
- Μπορεί η χρήση της στις τροφές να προκάλεσε καρκίνους;
- Ποιος ευθύνεται που τόσα χρόνια μας δίνανε καρκινογόνα ουσία;
- Να αποφεύγω τροφές με ασπαρτάμη;
- Πως μαθαίνουμε ξαφνικά ότι ένα τόσο συχνό συστατικό είναι καρκινογόνο;
Θα απαντήσω τις ερωτήσεις αυτές με τεκμηρίωση, για να απαντηθούν κ οι ανησυχίες ανθρώπων που έχουν βασιστεί στην ασπαρτάμη για λόγους υγείας.
Όμως, είναι σημαντικό πρώτα να ξεκαθαρίσουμε 2-3 πράγματα.

Πρώτα απ'όλα, ποια είναι αυτή η επιτροπή του IARC;
To IARC (International Agency for Research on Cancer) είναι ένα σώμα που ιδρύθηκε το 1965 από ΠΟΥ & ΟΗΕ για να προωθεί την έρευνα στον καρκίνο (κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες). Και κατηγοριοποιεί ουσίες για τον **κίνδυνο** καρκινογένεσής τους.
https://t.co/IkBjro3fIMiarc.who.int
Προσέξτε: Κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο (hazard), όχι το ρίσκο (risk).
Ο κίνδυνος δηλώνει τη δυνατότητα βλάβης. Το ρίσκο την ποσοτικοποιεί ως πιθανότητα.
πχ:
- Υπάρχει κίνδυνος να σε χτυπήσει μετεωρίτης ενώ περπατάς; Ναι.
- Ποιο είναι το ρίσκο; Απειροελάχιστο.
Αυτό είναι σημαντικό, διότι το *ρίσκο* της καρκινογένεσης των συστατικών τροφών, το βλέπει άλλη επιτροπή του ΠΟΥ: η JEFCA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives), η οποία μάλιστα έχει ζητηθεί να κάνει την αναφορά της για την ασπαρτάμη την ίδια ημέρα με την IARC: 14/7.
Η ΙARC λοιπόν χρησιμοποιεί ένα σύστημα 4 κατηγοριών κινδύνου καρκινογόνων:
1 - Υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση σε ανθρώπους.
2Α - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους, αρκετή σε πειραματόζωα.
2Β - Περιορισμένη τεκμηρίωση σε ανθρώπους και πειραματόζωα.
3 - Ανεπαρκή τεκμηρίωση.
Το ρεπορτάζ του Reuters λοιπόν αναφέρει ότι η ασπαρτάμη θα κατηγοριοποιηθεί για τον κίνδυνο καρκινογέννεσης, στην κατηγορία 2Β (θα δούμε αν αυτό επαληθευτεί).
Σε αυτη την περίπτωση, στην κατηγορία αυτή μπαίνουν ουσίες για τις οποίες υπάρχει *περιορισμένη τεκμηρίωση* γενικώς.
Στην ίδια κατηγορία υπάρχουν 322 ουσίες, όπως:
- Το καφεϊκό οξύ (καφές, φρούτα & καρικεύματα)
- Το γνωστό καρδιοπροστατευτικό φάρμακο διγοξίνη
- Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των κινητών τηλεφώνων
- Η προγεσταγόνες ορμόνες (πχ αντισυλληπτικά).

Η λίστα εδώ:
monographs.iarc.who.int/agents-classif…
Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η κατηγορία 2Β, δείτε τι υπάρχει στην κατηγορία 1, δλδ σε αυτή που μπαίνει κάτι για το οποίο έχουμε επαρκή τεκμηρίωση για τον *κίνδυνο* καρκινογένεσης:
το κόκκινο κρέας, ο αμίαντος και το κάπνισμα!
https://t.co/AUxjCFUapziarc.who.int/wp-content/upl…
Είναι πιστεύω γνωστό ότι, ενώ ο κίνδυνος καρκινογένεσης από κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή έκθεσης σε αμίαντο είναι τεκμηριωμένος και για τα 3 αυτά, το πραγματικό ρίσκο του καθενός είναι εντελώς διαφορετικό και άρα διαφορετική είναι και η βαρύτητά του για την δημόσια υγεία.
Μάλιστα βλέποντας το παρακάτω infographic του IARC, διαπιστώνει κάποιος ότι στην κατηγορία 1 περιλαμβάνονται και τα.. αλκοολούχα ποτά γενικώς!
Επομένως, η εισαγωγή της ασπαρτάμης στην λίστα 2Β της IARC δεν πρέπει να προκαλεί κανένα πανικό και πρέπει να αξιολογείται αναλογικά.
Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι η κατηγορία 2Β δεν είναι χρήσιμη ή δεν διαπιστώνει κίνδυνο. Η ανάγνωση θα πρέπει να γίνεται στα σωστά πλαίσια: Εισάγεται η ουσία ασπαρτάμη σε μια κατηγορία διαπίστωσης κινδύνου, στην οποια εισάγονται όσες έχουν περιορισμένη τεκμηρίωση.
Προσωπικά πιστεύω ότι η έκθεση της άλλης επιτροπής, της JΕFCA, η οποία θα αναλύσει την κατηγοριοποίηση του ΡΙΣΚΟΥ στην κατανάλωση της ασπαρτάμης, είναι πιο σημαντική ως προς την σημασία της για την δημόσια υγεία, παρά η έκθεση της IARC. Μένει να δούμε τι θα πει και εκείνη.
Παρ'όλα αυτά, οι γνώσεις μας για την ασπαρτάμη είναι αρκετή και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τρομακτικές αλλαγές με την έκθεση της JΕFCA.
Η ασπαρτάμη ανακαλύφθηκε το 1965 κ πήρε άδεια χρήσης το '74. Υπάρχουν πάνω από 1700 δημοσιευμένες μελέτες για αυτήν. Δεν είναι άγνωστη ουσία.
Οι ποσότητες ασπαρτάμης που χρησιμοποιούμε σήμερα στις τροφές είναι ΠΟΛΥ πιο κάτω απ'τα ανώτατα ΗΜΕΡΙΣΙΑ όρια ρίσκου που γνωρίζουμε σήμερα, δλδ τα 40mg/κιλό βάρους. Για άνθρωπο 70 κιλών, μπορεί να καταναλώνει 2800mg/ημέρα.
Ξέρετε πόση ασπαρτάμη υπάρχει σε μια Diet Coke; 180mg..
Αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά όρια, για να υπερβεί κάποιος τα ΗΜΕΡΙΣΙΑ όρια κατανάλωσης της ασπαρτάμης για να έχει κάποιο ρίσκο, θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 15 diet cokes.. Και θα πρέπει να το κάνει κάθε μέρα κ σε βάθος χρόνου για να αρχίσει να "χτίζει" το όποιο ρίσκο.
Αν η επιτροπή JΕFCA επιλέξει, με βάση τα όποια νέα ή παλαιότερα στοιχεία έχει, να μειώσει αυτό το ανώτατο καθημερινό όριο κατανάλωσης ασπαρτάμης με βάση τον κίνδυνο καρκινογένεσης (κατηγοριοποιημένο ως περιορισμένης τεκμηρίωσης απ'την IARC), θα το δούμε στις 14 Ιουλ.
H δική μου εκτίμηση είναι, χωρίς να έχω μαντικές ικανότητες αλλά απλά βασισμένος σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, ότι δεν θα δούμε δραματικές αλλαγές στο ρίσκο. Ακόμη και στο ΜΙΣΟ να πέσει το ανώτατο όριο (δλδ 20mg/k), πάλι δεν θα σήμαινε πολλά για την μέση κατανάλωση.
Παρεπιπτόντως, αν αναρωτιέται κάποιος από ΠΟΥ προκύπτει η όποια τοξικότητα της ασπαρτάμης, αρκεί να δει την χημεία πίσω από την ουσία αυτή για να αντιληφθεί κ πόσο χαμηλό ρίσκο έχει για τοξικότητα:
⚠️ Σύντομη οργανική χημεία incoming..
Η ασπαρτάμη είναι συνθετικό γλυκαντικό που αποτελείται από δύο αμινοξέα, τη φενιλαλανίνη (γαλάζιο) κ το ασπαρτικό οξύ (κόκκινο), μαζί με ένα μεθυλεστέρα (ροζ).
Με την πέψη & τον μεταβολισμό, ο μεθυλεστέρας προκαλεί παραγωγή μεθανόλης κ αυτή δίνει φορμικό οξύ. ΑΥΤΟ κάνει τη ζημιά!

Το φορμικό οξύ προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, οι οποίες πάντα είναι πηγή καρκινογένεσης..

Αλλά ο ΧΡΥΣΟΣ κανόνας της φαρμακολογίας & τοξικολογίας λέει ότι ΜΟΝΟ η ποσότητα (συγκέντρωση) καθορίζει αν κάτι είναι τοξικό ή όχι. Αυτή η ποσότητα είναι που καθορίζει το ρίσκο.
Η μεθανόλη (η πηγή του φορμικού οξέως) που παράγεται από την ασπαρτάμη που βρίσκεται στα αναψυκτικά είναι περίπου 50mg/λίτρο. Tο οποίο είναι 3 φορές λιγότερο από την μεθανόλη που υπάρχει στον χυμό πορτοκάλι, κ 4 φορές λιγότερο από αυτήν στο κρασί!
https://t.co/t7EUAvLb2xcot.food.gov.uk/sites/default/…
'Αρα, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση από το ρεπορτάζ του Reuters ή την επικείμενη αναφορά των IARC/JAFCA. Επιστημονικά υπάρχει σίγουρα κάποιο ενδιαφέρον, αλλά θεωρώ απίθανο να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε θέματα δημόσιας υγείας.

End/🧵
BTW, ευχαριστώ τον @michalaros για την φιλοξενία στο @SigmaTV και στο @RadioProto αυτές τις ημέρες, όπου είχα την δυνατότητα να αναφέρω κάποιες από αυτές τις πληροφορίες στο ευρύ κοινό.
@michalaros @SigmaTV @RadioProto ΥΓ: για όσους/όσες θέλουν να διαβάσουν τι λένε κάποιοι γνωστοί (διεθνώς) επιστήμονες για το θέμα, ένα από τα ρεπορτάζ που αξίζει να διαβαστεί είναι το παρακάτω από το SMC:


#ScienceCommsciencemediacentre.org/expert-reactio…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Nikolas Dietis ᴾʰᴰ

Nikolas Dietis ᴾʰᴰ Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @N_Dietis

Apr 17
Ζήτησα απ'το ChatGPT να γράψει 5 αστεία ως stand-up comedian, με θέμα τα ▪︎ναρκωτικά▪︎, με το στυλ των 5 αγαπημένων μου κωμικών, ώστε να τα χρησιμοποιήσω ως βάση ενημέρωσης του κοινού. #SciComm #SciCommGR

Ιδού το αποτέλεσμα! 👇🤭🎙💊

#ChatGPT #comedy #narcotics Image
Ήμουν λίγο περίεργος να δω αν μπορεί το ChatGPT να παράξει έξυπνο χιούμορ στα Ελληνικά, και ταυτόχρονα να μου δώσει πάτημα για λίγο SciComm. 🤓

Παρακάτω παραθέτω τα 5 αστεία ακριβώς έτσι όπως μου τα έβγαλε o Chatty (ναι, έτσι το φωνάζω 😏).

[To prompt στο pic description] Είσαι ένας stand-up comedia...
🎙 Jim Jefferies
💊 Κάνναβη

"Ξέρετε τι συμβαίνει όταν καπνίζεις πολύ μαριχουάνα; Εγώ δεν ξέρω.
Και ξερετε γιατί δεν ξέρω; Γιατί απλά δεν θυμάμαι! Κανείς που καπνίζει δεν θυμάται!
Προχθές ένας φίλος μου έλεγε μια ιστορία κ εγώ ήμουν τόσο πολύ μαστουρωμένος που..
..
..Τι έλεγα;" Image
Read 18 tweets
Apr 15
Φανταστείτε μια μικρή συσκευή αξίας να μπορεί να σώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη ζωή σας ή αυτή ενός αγαπημένου σας προσώπου. Αυτή είναι η δύναμη ενός EpiPen (αυτόματη ενδομυϊκή ένεση επινεφρίνης). Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε! 💉🆘 #SciComm
Thread 1/🧵 Image
2/ Tι είναι το EpiPen (ή AnaPen)

Eίναι μια συσκευή αυτόματης ενδομυϊκής ένεσης επινεφρίνης (=αδρεναλίνης), που αν χορηγηθεί έγκαιρα σε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (=αναφυλαξία - η οποία μπορεί να αποφέρει μέχρι κ θάνατο μέσα σε 15 λεπτά), μπορεί να σώσει τη ζωή. ❤️🚑🏥 Image
3/ Σώζει ζωές

⚕️ Όταν μιλάμε για Επείγουσα Ιατρική, λίγα φάρμακα μπορούν να φτάσουν τα ιστορικά ποσοστά επιτυχίας προστασίας της ζωής της αδρεναλίνης. Άπειρα παραδείγματα όπου έχουν καταγραφεί και τεκμηριώσει την χρησιμότητά της από τα τέλη των '80s.

youtube.com/shorts/MdBUZn1…
Read 17 tweets
Dec 8, 2022
"Έχουν αυξηθεί οι λοιμώξεις γρίπης φέτος λόγω των λοκντάουν & χρήσης μάσκας στην πανδημία".
Δεν θα μπω στο δια ταύτα για το ανοσοποιητικό μας για να εξηγήσω γιατί αυτό είναι βιολογικά αδύνατο.
Αντ'αυτού, θα σας δείξω κάτι πιο ενδιαφέρον.. 🧵👇 Image
Θα αναφέρω νούμερα της 🇬🇷, γιατί αν χρησιμοποιήσω της 🇪🇺 ή 🇺🇸 καταρρίπτεται ακόμη πιο εύκολα ο μύθος που ανέφερα, κ θέλω να το κρατήσω λίγο ενδιαφέρον..

Σε κάτι τέτοιο αναφέρονται λοιπόν όσοι μιλούν για αύξηση λοιμώξεων φέτος👇
Η κόκκινη γραμμή είναι το φέτος, η μπλε το πέρσι. Image
Βλέπουμε δλδ σε σχέση με πέρσι μια σχεδόν τριπλάσια αύξηση κρουσμάτων γρίπης κ μάλιστα από νωρίς (εβδομάδα 48, δλδ Δεκ) και ξεπεράσαμε ήδη το περσινό μέγιστο που έγινε εβδομάδα 12 (δλδ Μαρ).
Και για όλο αυτό φταίνε τα λοκντάουν και οι μάσκες. Αλήθεια, πότε έγιναν αυτά; Image
Read 22 tweets
Sep 29, 2022
Για πολλοστή φορά βλέπουμε αντιεμβολιαστές να κάνουν σημαία μια μελέτη επειδή νομίζουν ότι αντιπροσωπεύει τον δράκο στο παραμύθι τους. Αυτή τη φορά η μελέτη αφορά θυλάζουσες γυναίκες κ την ανίχνευση mRNA εμβολίου στο μητρικό γάλα.
Για κακή τους τύχη όμως είμαστε κ εμείς εδώ. 🧵
Κατ'αρχήν, το πάτημα στους αντιεμβολιαστές το έδωσε το ίδιο το περιοδικό με ένα ατυχές τουϊτ, που έγραψε ότι η ανίχνευση ίχνη mRNA του εμβολίου στο μητρικό γάλα κάποιων γυνακών δικαιολογεί προσοχή ("caution is warranted").
Άλλο που δεν ήθελαν κάποιοι..
Όπως έχω πει πολλές φορές (σε αδαείς αντιεμβολιαστές), όταν χρησιμοποιείς μια μελέτη ως επιχείρημα για οτιδήποτε, πρέπει να έχεις τις δεξιότητες & την γνώση να την καταλάβεις σε βάθος, ανεξάρτητα με το τι θα γράψει κάποιος άλλος.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς έδειξε η μελέτη..
Read 19 tweets
Sep 19, 2022
Ένας απ'τα κλασσικά στοιχεία των συνωμοσιολόγων είναι η εμμονή τους ότι κάποιος τους λέει ψέμματα, επειδή αυτό που βλέπουν με τη δική τους περιορισμένη όραση δεν σηνάδει με αυτό που τους λένε όσοι έχουν καλύτερη γνώση και αντίληψη.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Μιχάλη.. /🧵 Image
Σε ένα τουίτ του με κατηγόρησε πως ενώ εγώ "διαβεβαίωσα" ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν δουλεύει στην COVID19, ένα πρόσφατο άρθρο σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό λέει ότι το φάρμακο αυτό μπλοκάρει την εισοδο του κορωνοϊού σε κύτταρα.
Καμία αυτογνωσία για την ολική του άγνοια.. Image
Οποιοσδήποτε ανεκπαίδευτος στο θέμα διαβάσει το τουίτ του, και δεν είναι βέβαια διατεθημένος να βάλει τον εγκέφαλό του να κάνει 1-2 υποτυπώδεις στροφές, θα σπεύσει να συμφωνήσει.
Αυτή είναι και η δύναμη της δημαγωγίας διά της άγνοιας. Να εννώνει όλους τους μπούφους..
Read 21 tweets
Jun 30, 2022
Πριν από λίγες ώρες έβγαλε σύσταση/οδηγία ο FDA για τα νέα "ανανεωμένα" εμβόλια που περιμένουμε να βγουν το φθινόπωρο.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως καταλαβαίνω αυτή τη σύσταση κ τι σημαίνει για την πορεία της πανδημίας, απαντώντας κ κάποια ερωτήματα που προκύπτουν.
Προσδεθείτε.
Η σημερινή σύσταση του FDA ήρθε μετά την διεξωδική ανοικτή συζήτηση που έγινε την Τρίτη με την εξωτερική επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τα εμβόλια (VRBPAC).
Χάριν πλήρους διαφάνειας, μπορείτε να βρείτε όλη την συζήτηση εδώ:
Η συζήτηση της Τρίτης ήταν προγραμματισμένη και βασίστηκε σε προηγούμενες δράσεις για την ανάγκη ανανεωμένων εμβολίων.
Το σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι έφτασε η κατάσταση πλέον σε μια αποκορύφωση. Image
Read 22 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(