סין הודיעה כי על הטלת מגבלות על מתכות מסוימות המשמשות את תעשיית השבבים. ההגבלות ייכנסו לתוקף ב-1/8, ו״נועדו להגן על האינטרסים והביטחון הלאומי של סין״.
סין מרימה את האקדח שהיה על השולחן מאז תחילת הסנקציות של 🇺🇸 - במה שמסמל עוד התדרדרות ביחסי המעצמות. את ההשלכות - נרגיש כולנו.
/1
מרגע ש-🇺🇸 התחילה לפגוע ב-🇨🇳 באופן אסטרטגי, בעיקר באמצעות ההגבלות על השבבים - היה ברור שלסין בהחלט יש איך להכאיב חזרה אם היא תרצה. סין בנתה מונופול גלובלי על כמה שלבים בשרשרת הערך של מתכות ויסודות נדירים וחשובים ביותר לתעשיית האלקטרוניקה הגלובלית - מהכרייה ועד לעיבוד הסופי.
/2
עם זאת, עד עתה סין נמנעה במופגן מנקיטת צעדי תגמול בסגנון. זה לא שישו מאד פופולרי בסין והיא ביקשה להגיש את הלחי השניה. למהלך כזה מצדה של סין יהיו השלכות כלכליות וטכנלוגיות שיפגעו בכלכלה הגלובלית כולה - כולל בסין עצמה. ובחישוב אסטרטגי ארוך טווח - סין בעמדה בעייתית.
/3
אם מדובר כאן על תחרות ״עצירת נשימה״ - אז לסין כנראה ייקח יותר זמן לסגור את הפער בייצור שבבים מתקדמים, מאשר לארה״ב ובעלות בריתה בעיבוד יסודות. אלא שאם נמשיך עם מטאפורת תחרות עצירת הנשימה הזו הכלכלה הגלובלית כולה עשויה לפרפר מחוסר אספקת חמצן למוח, עם סיכון לא מבוטל לנזק מוחי…
/4
הסנקציות יחייבו את היצואנים הסינים לקבל אישור למשלוח של 14 מוצרי מתכות קריטיות כמו גליום וגרמניום. זו תגובה מדודה ומדוייקת לסנקציות האמריקאיות - והאישורים האלו מן הסתם יינתנו ע״פ אינטרסים של הממשל ולא איזה תקנות ברורות שקל לעמוד בהן.
אז למה סין החליטה לבסוף כן ללכת על זה ?
/5
לדעתי סין עדיין מעדיפה הסרה הדדית של הסנקציות בתחום - מה שכמובן יתרום לכלכלה והחדשנות הגלובלית כולה. הפעולה הזו באה לתת לסין מנוף - בטח בעקבות דיווחים כי וושינגטון שוקלת הגבלות נוספות על סין, ולקראת ביקורן הקרב בסין של שרת האוצר האמריקאית ילן ושרת המסחר רמונדו. מהלך מתבקש.
/6
סין רוצה לתת לעצמה כוח פרקטי ומנוף אפקטיבי במו״מ בנושא. בזהירות המתבקשת אומר שיכול להיות שאנחנו רואים כאן אסטרטגיה אמריקאית דומה לזו של המלחמה הקרה עם ברה״מ - כשהיא יודעת שתחרות אינסטנסיבית לאורך זמן אולי תפגע בשתי היריבות - אבל ארה״ב תוכל להחזיק לאורך זמן רב יותר.
/7
לא בטוח אם ההנחה הזו נכונה במקרה של סין. אולי כן.
מה שכן בטוח - ביריבות כזו, עם מגבלות הדדיות חריפות על התעשיה שהיא בלב הכלכלה והקדימה הגלובלית - העולם כולו יסבול כלכלית, תעשייתית וטכנולוגית.
נקווה שלא מעבר לכך.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
מחר יותר מ-10 מיליון תלמידי תיכון בסין יעשו את הגאוקאו (高考Gāokǎo) , בחינת הכניסה השנתית הידועה לשמצה של סין ל ללימודים גבוהים - שלידה הפסיכומטרי מלחיץ כמו פרק של רחוב שומשום…
מבחן של תשע שעות של חוזק מנטלי וידע - שמעצב את עתידם של מיליוני סטודנטים סינים, מדי שנה.
/1
הגאוקאו היא עמוד התווך של הכניסה למערכת ההשכלה הגבוהה בסין מאז הצגתה בשנות ה-50. זו בחינה מקיפה שקובעת את מסלול חייו של אדם צעיר במפגש מרתוני אחד, ללא מועד ב׳. היא יכולה לפתוח דלתות לאוניברסיטאות היוקרתיות ביותר בסין או להגביל את סיכויי העתיד של סטודנט במכה אחת.
/2
הגאוקאו מכסה מגוון רחב של נושאים, כולל מתמטיקה, סינית, שפה זרה (בדרך כלל אנגלית), ומדעים מדוייקים או מדעי החברה. התוכן והעומק של נושאים אלה חורגים ממה שדורשים בדרך כלל תכניות לימודים רגילים בתיכון ומחייבים שעות ארוכות של לימוד ושינון קפדניים.
במערב לרוב שוקלים כמה גורמים -
/3
ראוי ורצוי להתווכח על המחיר של השליטה האבסולוטית של המפלגה הקומוניסטית בסין. בעיניים מערביות הויתור על חירויות הפרט הוא כבד מדי כנראה.
אבל בסין כבר כמעט 3000 שנה שהמסורת הקונפוציאנית מבכרת את טובת החברה על פני טובת הפרט.
ובראיה כזו - התוצאות של סין מרשימות. קבלו כמה נבחרות:
/1
סיפור הצמיחה הכלכלית בסין הוא כנראה המוכר ביותר.
מעל 4 עשורים של צמיחה חסרת תקדים בהיסטוריה, החל מ-1978 עם תחילת תהליך הרפורמות וההיפתחות לעולם שהוביל דנג שיאופינג.
ב-78׳ התל״ג הסיני עמד על 214 מיליארד $
ב-2022 המספר היה 18.1 טריליון $
עליה של 8342% ב-44 שנים, כ-10% לשנה.
/2
מאזן הסחר של סין ב-1978 היה שלילי - סין ייבאה ב-800 מיליון דולר יותר משייצאה.
ב-2022 לסין היה מאזן סחר חיובי של 877 מיליארד דולר!
שימו לב גם למפה שמראה את הדומיננטיות של סין מול ארה״ב בייצוא הגלובלי בין 2000 לעומת 2019
היום לפני 34 שנים הפגנות כיכר טיאנאנמן בבייג׳ינג באו לקיצן הברוטלי, ואיתן גם כנראה גם כל שאיפה ריאליסטית להפיכתה של סין לדמוקרטיה אמיתית.
במשך כמעט חודשיים באביב 1989, מיליוני סינים הפגינו ברחבי סין. היתה להם תמיכה מקודקודים בהנהגת המפלגה ואת אהדתם של תושבים רבים.
זה לא הספיק.
/1
ההפגנות החלו בעקבות מותו של חו יאובנג, מנהיג רפורמיסטי, בן טיפוחיו של שנג שיאופינג והמזכיר הכללי לשעבר של המק"ס שנראה היה כתומך הגדול ביותר של קידום ערכים דמוקרטיים בסין. פטירתו ב-15 באפריל 1989 עוררה גל של אבל בקרב סטודנטים בבייג'ינג, שהתרכזו בכיכר המרכזית של עיר הבירה.
/2
זה החל באבל והפגנה למען הערכים שחו סימל, והפך גם להבעת מחאה רחבה יותר בנושאים כמו אינפלציה, סיכויי קריירה מוגבלים, שחיתות וסמכותיות של המשטר.
עת ברה״מ כבר מתחילה להתפורר וחודשים לפני שחומת ברלין תיפול - תגובת המפלגה הקומוניסטית הסינית (מק״ס) למחאות הייתה רחוקה מלהיות מאוחדת.
/3
יומיים אחרי שאנבידיה הדהימה את העולם עם תחזיות רווח משוגעות והצטרפות אפקטיבית למועדון טריליון הדולר - המייסד והמנכ״ל האדיר, ג׳נסן חואנג, עמד בפני בוגרי האוניברסיטה הלאומית של טאיוואן (NTU) ונשא נאום לפנתיאון. כזה שראוי להיכנס לפלייליסט עם הנאום האגדי של סטיב ג׳ובס בסטנפורד.
/1
חואנג, למי שלא מכיר את הסיפור האישי שלו, הוא יליד טאיוואן שעבר עם משפחתו לארה״ב כשהיה בן 4. הבחירה שלו לשאת את הנאום הזו, ועוד בתזמון כזה, דווקא בפני בוגרי NTU, כשאני מניח שכל אוניברסיטת אייבי-ליג בארה״ב היתה שמחה שיישא אותו אצלה - מרגשת בפני עצמה.
/2
הנאום סבב סביב שלושה סיפורים משלושת העשורים של אנבידיה. אלו היו בקלות יכולים להיות סיפורים של ״נתיחה לאחר המוות״, וחואנג מציג אותם ככאלה - רק בשביל להסביר שהקשיים האלו הם מה שאיפשר לאנבידיה להפוך לאבן יסוד במהפיכת ה-AI.
שווה להקדיש 23 דקות לשמוע את הנאום המלא -
/3
ב-2011 בסין נמכרו בערך 10% מסך הרכבים החשמליים (EV) בעולם.
ב-2019, בסין כבר נמכרו יותר רחבים חשמליים מאשר בכל שאר העולם יחד.
איך הזינוק המדהים הזה קרה?
זו דוגמה לעוצמת התכנון המרכזי האסטרטגי של סין - כשהוא עובד נכון ומצליח. קצת ארוך, אך יש כאן לא מעט תובנות ששווה להכיר.
נתחיל.
/1
דבר ראשון - למה דווקא השוק הזה הופך ליעד של סין ?
- תחילת טרנד גלובלי של ביקוש לרכבים חשמליים
- הזדמנות לבצע קפיצה טכנלוגית שתגשר על פער הידע שיש ליצרנים הסינים במנועי בעירה פנימית.
- שיפור זיהום האוויר, במיוחד בערים, ומעבר לאנרגיות מתחדשות הוא יעד מרכזי של הממשל, כאמור.
/2
- מינוף מקומה האסטרטגי של סין (במיוחד לפני עשור+) בשרשראות הייצור הגלובליות - גם בתחומים כמו עיבוד יסודות נדירים שנדרשים לתעשיה.
- מינוף היותה של סין מעצמה של ייצור מוצרי אלקטורניקה שייתן לה יתרון בייצור ״מחשב על גלגלים״
/3
בהצהרות לאחר פגישת ה-G7 של 7 הכלכלות הדמוקרטיות המובילות (איפה הודו??) נשמע הקו הכי תקיף מצד הפורום הזה לגבי סין עד כה.
אף פרט בהצהרה לא ממש מפתיע, אבל ציפוף השורות וההתייחסות לסין כאיום שכל חברות הפורום מבקשות להתמודד איתו, יחד, היא משמעותית.
כמה נקודות:
/1
במהלך הפסגה שהתקיימה בהירושימה, מנהיגי ה-G7 ביקשו מסין לעשות יותר כדי לעצור את המלחמה באוקראינה. הם ביקשו מסין ללחוץ על רוסיה להפסיק את התוקפנות הצבאית שלה ולהסיג חייליה מאוקראינה ללא תנאי - כדי להגיע לשלום מוצדק בהתבסס על הדרישות האוקראיניות, להבדיל מהנוסחה הסינית המעורפלת.
/2
לגבי טייוואן, לא חידשו הרבה, והדגישו שוב את חשיבות השלום והיציבות במיצרי טייוואן, תוך הקפדה על המלל על כך ש"אין שינוי בעמדות הבסיסיות" מבחינת המדיניות של ״סין האחת״.
חברות ה-G7 הסכימו גם על החשיבות לתמוך ביוזמות השקעה בתשתיות שמבקשות להתחרות ביוזמת החגורה והדרך של בייג׳ינג.
/3