Yuval Weinreb 于威 Profile picture
Proud 🇮🇱 ✡️ | | China, Tech, Geopolitics, History, Economics | Founder @ Krystal Eight - A to Z from Seed to A | Founder and Podcaster @להבין את סין
Dec 23, 2024 12 tweets 3 min read
במוצ״ש עבר עלינו הלילה הארוך בשנה, ומכאן - בכל יום בחצי השנה הקרובה האור בחציו הצפוני של הכדור שלנו יילך ויגבר. מחשבה אופטימית ויפה - שלא ממש מקבלת הרבה תשומת לב כאן במערב, או פה בארץ.
בסין לעומת זאת - יש חג שנועד לחגוג את הנקודה הזו בדיוק: פסטיבל הדונג ז'י (冬至, Dōngzhì).
/1 Image זהו אחד החגים העתיקים ביותר בתרבות הסינית. שורשיו נעוצים בתקופת שושלת האן לפני כאלפיים שנה. כאשר הפילוסופיה הסינית העתיקה שילבה את מחזוריות הטבע ותפיסות דאואיסטיות ונטורליסטיות ובראשן תפיסת היין-יאנג, אבן יסוד בפילוסופיה הסינית העתיקה, ואולי זו המוכרת ביותר במערב.
/2 Image
Nov 29, 2024 8 tweets 3 min read
הטיהור המתמשך בצבא הסיני: סימנים מדאיגים לשי.

מעצרם של שלושה שרי הגנה ברצף, האחרון כנראה ממש לאחרונה, לצד טיהור של יותר מ-14 מבכירי הצבא בשנתיים האחרונות, חושף משבר עמוק בצמרת הצבא הסיני. התפתחויות אחרונות מעלות תהיות על יכולתו של הנשיא שי למגר את השחיתות במערכת הביטחון.
/1 Image השחיתות בצבא הסיני מתגלה כמערכתית ועמוקה עוד יותר משנראה.
השבוע חשף ה-FT כי דונג ג'ון, שר ההגנה הנוכחי שמונה רק בדצמבר 2023, נמצא תחת חקירה בחשד לשחיתות (אין אישור מסין).
זאת לאחר שקודמו בתפקיד, לי שאנגפו, הודח ביוני 23' באשמת שחיתות, וגם קודמו וויי פנגחה הורשע בעבירות דומות.
/2 Image
Nov 8, 2024 11 tweets 4 min read
אחת החברות המעניינות בהקשר של יחסי סין-ארה״ב היא DJI, השליטה הבלתי מעורערת של שוק הרחפנים האזרחי עם נתח שוק גלובלי של כ-70%, ומעל 50% בשוק האזרחי האמריקני. החברה שהיא כביכול בבעלות פרטית ואזרחית לגמרי - מסומנת כמשהו אחר לגמרי ע״י ארה״ב.
לאחרונה התרחשה התפתחות מעניינת בנושא.
/1 Image לפני כמה שבועות הגישה ענקית הרחפנים שנוסדה בשנז׳ן ב-2006 תביעה משפטית פדרלית בעקבות הכללתה ע״י משרד ההגנה האמריקאי ברשימה הבעייתית של חברות המקושרות לצבא הסיני. זהו צעד נדיר מצד חברה סינית, שמכחישה בתוקף וכי היא מתמקדת אך ורק בפיתוח וייצור רחפנים לשימושים אזרחיים ומסחריים.
/2 Image
Nov 7, 2024 9 tweets 4 min read
ניתוח מעניין מאד של הבלוג המומלץ Semianlysis בוחן לעומק איך החברות הסיניות, ובראשן חואוויי Huawei מצליחות להתגבר על הסנקציות האמריקאיות על תעשיית השבבים הסינית.
אני ממליץ בחום על המאמר כולו (לינק בסוף, התמונות בשרשור גם מאותו מאמר), ובינתיים הנה כמה נקודות ממעוף הציפור:
/1 Image וושינגטון למנוע מבייג'ינג גישה לטכנולוגיות שבבים מתקדמות, בדגש על אלו המשמשות לפיתוח AI.
חברות סיניות פיתחו שיטות מתוחכמות לעקיפת הסנקציות האמריקאיות.
מיש שמובילה את המאמץ בסין היא חואוויי, על עשרות אלפי מהנדסיה ונסיונה המוכח לייצר בהצלחה מגוון טכנולוגיות מתקדמות ברמה עולמית.
/2 Image
Oct 31, 2024 15 tweets 6 min read
היום יום הולדת 137 לגנרליסימו צ'יאנג קאי-שק, ללא ספק מהדמויות המורכבות והמשפיעות ביותר בהיסטוריה של סין המודרנית.
דמותו מעוררת מחלוקת עד היום: יש הרואים בו מנהיג לאומי נחוש שהגן על סין מכיבוש זר, ואחרים - רודן אכזר שדיכא האופוזיציה ונכשל במניעת עליית הקומוניזם.
זה סיפורו:
/1

/1 Image צ׳יאנג קאי שק נולד במחוז ג׳ה-ג׳יאנג ב-31.10.1887, למשפחה מבוססת יחסית של סוחרים. הוא גדל בתקופה אסונית עבור סין, מלאה בהשפלות צבאיות, שלטון חלש ולא מתפקד, שחיתות, פילוג ואסונות טבע. צ׳יאנג היה נחוש להשפיע ומגיל צעיר בחר להתמקד בקריירה צבאית.
כחניך האקדמיה הצבאית ביפן, הוא...
/2 Image
Oct 27, 2024 5 tweets 2 min read
אם תהיתם לעצמכם מה היו התגובות בסין לתקיפה של חיל האוויר באיראן, אז אולי תופתעו לשמוע שבסך הכל הם היו די הוגנות.
רוב הדיווחים הרשמיים היו יבשים ללא הבעת עמדה מיוחדת, כשברובם מקפידים להזכיר שישראל הגיבה למתקפת הטילים האיראנית, ושהיא הקפידה לפגוע באופן מדויק במטרות צבאיות בלבד
/1 Image במרבית הפרשנויות ה״מיינסטרימיות״ המסגור היה של פעולה מרוסנת של ישראל, כולל העובדה ש״הודיע לאיראן מה תתקוף״ ושלמרות ההצהרות האיראניות על זכות התגובה שלה, נראה ששני הצדדים מנסים להימנע מהמשך הלחימה הישירה ביניהן.
היו לא מעט אזכורים של העובדה שאיראן מנסה להמעיט בערך התקיפה...
/2
Oct 23, 2024 11 tweets 3 min read
כנס ה-BRICS+ של 2024 נפתח בקאזאן שברוסיה, כשלראשונה מופיעות בו כחברות מלאות המצטרפות החדשות כמו אתיופיה, מצרים, איראן והאמירויות, ובשולי הכנס הוצג כבר סיכום ראשון מעניין מאד בין הודו וסין.
למרות ביקורות מוצדקות על האפקטיביות של הפורום עד היום - הוא משמעותי ביותר, גם לישראל:
/1 Image נתחיל מקצת רקע:
בשנה שעברה הוחלט על הרחבת הפורום המשמעותית ביותר מאז הוקם לפני עשור וחצי. אל המדינות המייסדות Bרזיל, Rוסיה, Iהודו ו-Cין, שאליהן צורפה Sדרום אפריקה, נוספו מצטרפות ה״פלוס+״ החדשות מהפסקה הפותחת, וגם סעודיה וארגנטינה אושרו אך טרם הצטרפו רשמית.
כוחו של הפורום גדל.
/2 Image
Oct 15, 2024 16 tweets 5 min read
התרגיל של הצבא הסיני (PLA) סביב טאיוואן שכלל חסימה ימית ואווירית של האי החל בשעות הבוקר המוקדמות אתמול והסתיים בערב אותו יום.
הנה קצת פרטים נוספים מהתרגיל והתגובות וגם לאור שאלות בנושא, הערכה זהירה על מה זה אומר הלאה, והאם ״הקונספציה״ על כך שמדובר בתרגילים בלבד עשויה להישבר.
/1 Image במהלך התרגיל הפעיל הצבא הסיני כוחות משולבים מהצי, חיל האוויר, כוחות הקרקע וכוח הטילים, כולל נושאת המטוסים ליאונינג שהפליגה מזרחית לטאיוואן. לפי דיווחי משרד ההגנה של טאיוואן, במהלך היום זוהו 17 כלי שיט של הצי הסיני ו-17 ספינות של משמר החופים הסיני סביב האי ״בהפגנת אהבה״...
/2 Image
Oct 11, 2024 6 tweets 2 min read
אולי זה מומנטום ההצלחות הישראליות שהפכו אותנו שוב ל״לי-האי״, אולי זה הנסיון לאותת על שינוי לקהל המערבי, ואולי פשוט אנשי משרד החוץ הסיני עושים חשבון נפש בימים הנוראים -
אבל בימים האחרונים אפשר לראות שינוי קל אבל מעניין מאד בהצהרות הרשמיות שיוצאות מבייג׳ינג, לפחות באנגלית:
/1 Image בדיווחים על המלחמה כאן ובכתבות בסין סביב יום השנה ל-7.10 - ניתן להבחין באופן עדין ואגבי, אך חוזר על עצמו בכמה שופרות וסוכנות ידיעות ממשלתיות סיניות - בו מצוין שה-7.10 באוקטובר החל במתקפה של חמאס על ישראל.
זה אולי נראה זניח - אבל סין לא הזכירה את חמאס באופן מפורש...
/2
Oct 2, 2024 20 tweets 5 min read
קחו לכם הפסקה קלה ממחזור החדשות, וקראו שרשור יום-הולדת 2575 חגיגי על קונפוציוס, הפילוסוף והמורה הסיני הגדול שהגותו עומדת בבסיס המוסר והתרבות במזרח אסיה עד היום - והאיש, שלצד הבודהה, כנראה השפיע על התרבות האסייתית בצורה העמוקה ביותר.

שרשור יום הולדת 2575 שמח לקונופציוס:
/1 Image קונפוציוס, תעתיק מערבי לשמו הסיני קונג-פו-דזה (孔夫子) או לרוב פשוט קונג-דזה (החכם קונג) נולד לפי המסורת בשנת 551 לפנה"ס בממלכת לו שבסין העתיקה.
השבוע ציינו בסין, טאיוואן ומקומות נוספים את יום-הולדת ה-2575 של החכם הגדול אשר מחשבתו מדגישה מוסר אישי, למידה והרמוניה חברתית.
/2
Jun 26, 2024 14 tweets 5 min read
אם יש מתנה שקיבלתי כשנחתתי בסין, פעור ועם סינית שבורה - זה השותף שלי לחדר באוניברסיטה.
אחד החברים הכי טובים שלי גם היום, למרות שלא התראינו כבר כמעט עשור - חגג ממש עכשיו יום-הולדת.
אז הנה הסיפור של האיש והאגדה, שאני חייב לו הרבה ואתם חייבים להכיר - ג׳אן-לוק סטון או פשוט: סטון.
/1 Image כשהגעתי לבייג׳ינג אחרי התואר הראשון חשבתי שהחיים בסין יהיו משהו אחר לגמרי. התכוננתי לקשיחות , שלא לומר סגפנות, קומוניסטית שבה אני בעיקר אתמקד בללמוד סינית ולטייל בזמן הפנוי.
הגעתי למעונות האוניברסיטה, והגברת בקבלה שלחה אותי לחדר ועם חיוך ערמומי אמרה לי שיש לי שותף מעניין...
/2 Image
Jun 19, 2024 8 tweets 4 min read
לפני 50 שנה, חלקאים מקומיים ליד שיאן במחוז שאאנשי בסין, עבדו את אדמתם ונתקלו במה שנראה כמו ראש של פסל עתיק. כשהארכיאולוגים שנקראו למקום המשיכו לחקור ולחפור - הם הבינו שחשפו תגלית ענק, שתכונה ״הפלא השמיני של העולם״: חיילי הטרהקוטה של קיסר סין הראשון שנקברו איתו לפני 2200 שנה.
/1 Image היום לאחר שחלק ניכר מהחפירות, שעדיין ממשיכות, הושלם - המחזה עוצר נשימה:
אוסף של אלפי חיילי חימר בגודל טבעי, סוסים, מרכבות וגם אנשי ממשל, אקרובטים ועוד - קבורים בבורות ליד המאוזוליאום העצום של הקיסר המהולל, הראשון שאיחד את 6 הממלכות לקיסרות אחת ושמה: צ׳ין (ומכאן סין, צ׳יינה).
/2
Image
Image
Jun 4, 2024 18 tweets 6 min read
היום לפני 35 שנים כיכר טיאנאנמן עמדה ריקה לראשונה אחרי חודשיים סוערים בהם הציפו אותה מדי יום מאות אלפי מפגינים.
בלילה הקודם, כוחות צבא סין פינו אותם.
על זה הכל מסכימים. על השאר, פחות.

🧵 על מה שנודע כתקרית/טבח כיכר טיאנאנמן - תלוי את מי שואלים
וגם, מה קרה לאיש הטנק המפורסם?
/1 Image ״האביב של בייג׳ינג״ התחיל כחודשיים קודם, במה שהחל כהתאבלות המונית על מות חו יאובאנג, מזכ״ל המפלגה הקומוניסטית הליברלי והנערץ שניסה לקדם רפומורמות דמוקרטיות הודח שנתיים קודם כי היה ליברלי מדי - והסתיים בקריאות לרפורמות דמוקרטיות, וכשהזעם גבר - גם להחלפת שלטון המפלגה (המק״ס).
/2 Image
May 23, 2024 14 tweets 3 min read
עם השבעתו השבוע של לאי צ׳ינג טה כנשיא החדש של טאיוואן, באה לסיומה קדנציה בת 8 שנים של הנשיאה צאי אינג-וון, שבהחלט אפשר להגיד שביססה את עצמה כאחת המנהיגות המשפיעות והחשובות של בהיסטוריה של האי הידוע גם כרפובליקה של סין.
הנה סיפורה של מי שהיתה לנשיאה האישה ראשונה של טאיוואן:
/1 Image צאי נולדה ב-1956 בטאיפיי, למשפחה אמידה. היא הצטיינה בלימודי המשפטים במשפט באוניברסיטה הלאומית של טאיוואן (NTU) והמשיכה לתואר שני בקורנל וקיבלה תואר ד״ר למשפטים מ-LSE בלונדון.
היא חזרה לטאיוואן החלה את הקריירה הפוליטית שלה בסוף שנות ה-80 כמשפטנית.
/2
May 9, 2024 18 tweets 4 min read
לדעתי זה פוסט חשוב שאתם צריכים לקרוא.
קיבלתי המון שאלות ותגובות על ההבדלים בין טיקטוק במערב לגרסה הסינית המקבילה, דואויין (Douyin 抖音) שמוכיחים כביכול את הכוונות הזדוניות של סין להשחית את הנוער המערבי.
אבל בחינה מעמיקה של הדברים מעבר לססמאות מראה תמונה מורכבת וחשובה יותר.
/1 Image רבים התייחסו למסר שמהדהד בכל מיני מקומות במערב על זה שבסין התכנים הרבה יותר ״חינוכיים״ ומעשירים במקום התפיסה של תכנים רדודים שמציפים את טיקטוק במערב.
זה לא שזה לא נכון - אלא שהתמונה הרבה יותר מורכבת.
טיקטוק ודואויין חולקות את אותה פונקציונליות ליבה: יצור ולשתף סרטונים קצרים.
/2
Feb 15, 2024 10 tweets 4 min read
יום קר בחורף תמיד עושה לי חשק להוט-פוט. לא סתם זו ארוחה מועדפת למשפחות וחברים בימים אלו שסביב ראש השנה הסיני. הוט-פוט, או הואו-גואו בסינית (火锅 – מילולית "סיר אש") הוא ה-מאכל של החורף בסין. מחמם את הגוף ואת הלב. אפשר לחשוב על זה קצת כמו הגרסה הסינית לפונדו -רק יותר טוב (כן!)
/1 Image זוהי חוויית אכילה חברתית אולטימטיבית בסין מדינה שבה כל ארוחה בקלות הופכת למאורע חברתי מעצם שיתוף המנות שמגיעות למרכז השולחן והאווירה הכללית. אבל הוט-פוט הוא באמת האולטימטיבי.
הסועדים יושבים סביב סיר שלתוכו מכניסים לבישול קצר מכל חומרי הגלם הקולינריים שיש לסין להציע.
/2 Image
Jan 18, 2024 8 tweets 2 min read
סין פרסמה את הנתונים הכלכליים הרשמיים ל-2023.
בואו נעבור על כמה מהחשובים שבהם - וכשאתם קוראים את זה אני מציע לזכור שההנחיה של הממשל למדיה בסין היא לא לדבר סרה בכלכלת המדינה ו״להפיץ אנרגיות חיוביות״… ואיכשהו לי כל הדברים יחד גרמו למסקנות די עגומות...

אז ככה:
/1 Image דבר ראשון, הכלכלה הסינית צמחה ב-5.2%, תואם את יעדי הממשל שהוצגו בתחילת השנה. מרשים מאד איך הם תמיד מצליחים להגיע למטרות… רו״מ סין, לי צ׳יאנג נשא נאום בדאבוס יום לפני שחרור הנתונים הרשמיים ועשה ספוילרים - אבל כשבוחנים את הנראטיב שלו בנאום, הטענה שסין כביכול נקטה גישה שמרנית וזהירה ועדיין הגיעה ליעדים שלה - כנראה לא מדויקת.
/2Image
Jan 11, 2024 8 tweets 3 min read
מכירים את הדיבור הקצת גזעני אבל לא רחוק מהמציאות הזה שהיהודים מעורבים בכל דבר משמעותי?
אז גם במפלגה הקומוניסטית של סין והקמת סין העממית…
בואו תשמעו את הסיפור המדהים של גנרל לואו מהצבא השחרור העממי של סין, שנולד היום לפני 121 שנים באימפריה האוסטרו-הונגרית בשם יעקב רוזנפלד.
/1 Image יעקב, בנם הבכור של מיכאל ורגינה רוזנפלד סיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת וינה בסוף שנות ה-20 של מאה הקודמת - ועבד בהצלחה כרופא בעיר עד לסיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית באנשלוס ב-1938. הוא נשלח לדכאו ומשם לבוכנוואלד - אך באמצע 1939 שוחרר בתנאי שיעזוב את המדינה תוך שבועיים.
/2
Dec 26, 2023 18 tweets 7 min read
מכירים את התמונה הזו?
על פניו כמה גברים סינים שוחים.
בפועל זו תמונה אייקונית לכל סינולוג - הנחשבת לזו שהתניעה בסין את אסון ״מהפכת התרבות״, אקורד הסיום המזעזע של מאו דזה דונג, מייסד סין הקומוניסטית ומהאנשים הכי משפיעים במאה ה-20, שנולד היום לפני 130 שנה.
שרשור ארוך ומעניין!
/1 Image כתבתי כבר לא מעט על סיפור חייו המרתק, אבל היום אתמקד דווקא בתחביב אחד ספציפי שלו - השחיה. ובאופן יותר ספציפי - השחיה בנהרות של סין, שהיו לא לרק תחביב אלא גם סמל.
כאן יש שרשור קודם על סיפור חייו של מאו:
/2

Nov 17, 2023 12 tweets 4 min read
"אמנות המלחמה" מאת סון דזה, פרק ראשון: "הערכות".
דבר ראשון - ישנם שני תרגומים בעברית שהתבססתי עליהם, אחד נאמן יותר למקור הסיני אבל בהיר פחות למי שלא בקיא במושגים הסיניים, ואחד שתורגם מאנגלית ונכתב בשפה קלה יותר. אני עושה כאן מיש-מש עם נטייה לשפה הקלה יותר.
ואחרי זה, נתחיל:
/1
Image
Image
מצורף כאן השרשור הרקע על הפרק הראשון, ״הערכות״, מתמקד בחשיבות העליונה של תכנון ובניית אסטרטגיה בהתאם לאומדנים מרכזיים שיש להעריך לגבי צבאך וצבא היריב. רוב הדברים בו, כשנבחנים אחד-אחד, נשמעים טריוויאליים כביכול, אבל יש שני דברים לקחת בחשבון - וזה נכון גם לפרקים הבאים:

/2 Image
Nov 16, 2023 5 tweets 2 min read
בום! הפתעת נובמבר, שעשויה לטרוף את הקלפים חודשיים לפני הבחירות לנשיאות בטאיוואן. אף שאם אתם עוקבים כאן - כנראה שאתם לא ממש מופתעים - כי זה מה שחזיתי שיקרה לפני חודשיים.
מועמדי האופוזיציה המובילים הסכימו אתמול על שילוב כוחות לקראת בחירות לנשיאות טאיוואן שיתקיימו בינואר 2024.
/1 Image מנהיגי הקואומינטנג (KMT) ומפלגת העם של טייוואן (TPP) שהקים המועמד קו וון ג׳ה (柯文哲) יחליטו בנוגע למועמד המשותף לתפקיד הנשיא, קו - או הו יו-יי (侯友宜) שתיקבע על בסיס סקרי דעת קהל בסופ״ש הקרוב.
השרשור מספטמבר עם מידע על המועמדים וההערכה שיאחדו כוחות: