Proud 🇮🇱 ✡️
China, Tech, Geopolitics, History, Economics
Founder @ Krystal Eight - A to Z from Seed to A
Founder and Podcaster @להבין את סין
Apr 29 • 12 tweets • 4 min read
היום לפני 81 שנה נולד אחד מהאנשים המשמעותיים בסיפור עליית תעשיית הטכנולוגיה הסינית, אבל איש הרבה פחות מוכר מהכוכבים שהגיעו אחריו:
ליוּ צְ’ווֵאנְגְ’י (柳传志)הוא “הסנדק” של תעשיית המחשבים בסין, שהפך 11 מהנדסים מהאקדמיה הסינית למדעים ו-$50K ליצרנית המחשבים הגדולה בעולם Lenovo.
/1
מאז אותה קפיצה אמיצה ב-1984 כשהקים חברת מחשבים קטנה בשם Legend, ועד שעזב את תפקיד היו“ר של קבוצת-האם Legend Holdings בסוף 2019, ליוּ סימן את הדרך לדור יזמי הטכנולוגיה בסין: ״להעז לצעוד כשאין שביל, ולהזיז את ההרים אם צריך.״
זה סיפור שאני מכיר טוב במיוחד - יצא לי לעבוד הרבה...
/2
Apr 17 • 14 tweets • 3 min read
בעוד כולם מדברים על מכסי טראמפ החדשים על סין – כמעט לא שמו לב למהלך אחר, דרמטי לא פחות:
סין הגבילה את הייצוא של חומרים ויסודות נדירים שנחברו בקפידה
- עם שימושים צבאיים ואסטרטגיים.
מסתתר כאן לא רק נקודת תורפה אמריקאית – אלא גם מסר סיני מדויק. 🧵
/1
(תמונת AI - וייב בלבד)
בשבועות האחרונים, על רקע החרפת מלחמת הסחר עם וושינגטון, הכריזה סין על צעד משמעותי: הגבלות ייצוא על שבעה יסודות אדמה נדירים – ובהם דיספרוסיום, טרביום, סמריום ואיטריום – וכן על מגנטים תעשייתיים שמכילים אותם. מעתה, כל ייצוא של חומרים אלו ידרוש רישיון ממשלתי - ללא קריטריון ברור.
/2
Apr 10 • 16 tweets • 3 min read
מלחמת הסחר בין סין לארה"ב באסקלציה חסרת תקדים של תגובות ותגובות נגד מהירות, כשבמקביל טראמפ משהה זמנית את הפגיעה ביתר המדינות ומשאיר את המכס בסיסי של 10% בלבד למשך 90 יום, כדי לגייס אותן לצד האמריקאי במערכה - במהלך חכם מבחינתו לאור מטרת העל.
אבל התמונה מורכבת ורחבה הרבה יותר🧵
/1
למי שמתקשה באופן מובן לעקוב אחרי ההתפחויות בימים האחרונים -
34% המכס שטראמפ הטיל על סין ב״יום השחרור״ נענו בהטלת מכס בגובה זהה ועוד שורת צעדים של סין נגד ארה״ב. טראמפ מצידה הגיב בתוספת של 50% מכס נוסף שכבר מעלה את סך המכס על בייג׳ינג לאזור ה-120% מכס בסה״כ. לא צחוק.
/2
Apr 8 • 12 tweets • 3 min read
ההכרזות המכסים של טראמפ יצרו הלם ונראה שהן מכוונות נגד כל העולם - אבל גם אם מדינות אחרות ״זכו למכסים גבוהים יותר״ - ברור שמעבר לגרעון האמריקאי, הכוח המניע של המהלך הוא היריבות עם סין ועיצוב מחדש של הסדר העולמי. סין לא תתקפל, מסיבות היסטוריות שבנימי נפשה - וזה יהיה מעניין מאד.
/1
מאחורי התוכניות האמריקאיות להחזיר מפעלים הביתה ומהכסים האגריסיביים שנועדו לתמוך בכך - ברור שהכוח העולה של סין מדאיג את הממשל. לא במקרה סין מקבלת יחס מיוחד גם בדו״ח חסמי הסחר (NTE) של 2025, שאמנם מתאר את בעיות הסחר של ארה״ב בכלל - אבל מצייר רק את סין כדורשת “טיפול מערכתי”.
/2
Mar 23 • 9 tweets • 4 min read
היום לפני עשור העולם איבד את אחד המנהיגים הגדולים של המאה ה-20: לי קואן יו, האיש שסיפורו הוא סיפורה של סינגפור, שהפכה מנקודה זעירה על המפה לאחת הכלכלות המשגשגות בעולם. לי השאיר אחריו מורשת של ממשל ופיתוח לאומי שאולי מאתגר את התפיסות המקובלות במערב - אבל עם התוצאות קשה להתווכח.
/1
כאשר סינגפור הפכה לעצמאית ב-1965, היא הייתה עיר נמל עניה, חסרת משאבים טבעיים, עם אוכלוסייה מגוונת אתנית, מתחים חברתיים עמוקים ושכנות מאיימות. תוך פחות מ-50 שנה, לי קואן יו הוביל את המדינה להפוך לאחת המדינות העשירות בעולם, עם תמ"ג לנפש שעולה על זה של מרבית המדינות המערביות.
/2
Mar 20 • 15 tweets • 3 min read
בעסקת ענק של 19 מיליארד דולר, בלאק רוק רוכשת 43 נמלים מידי קבוצת האצ'יסון של המיליארדר לי קא-שינג - כולל נמלים אסטרטגיים בתעלת פנמה. בעוד טראמפ מציג זאת כ"החזרת פנמה לאמריקה", בייג'ינג זועמת שהחברה ההונג-קונגית לא ביקשה אישור מראש, ומאבדת קלף מיקוח חשוב מול ממשל טראמפ החדש. 🧵
/1
קבוצת האצ'יסון, בבעלות המיליארדר לי קא-שינג מהונג קונג, הודיעה לאחרונה על מכירת 43 נמלים ברחבי העולם לקונסורציום בהובלת חברת ההשקעות האמריקאית בלאק רוק, בעסקה בשווי של כ-19 מיליארד דולר. בין הנכסים הנמכרים נמצאים נמלים אסטרטגיים לאורך תעלת פנמה - שהיתה נושא חם עבור טראמפ.
/2
Feb 9 • 14 tweets • 3 min read
בכל מקום שארה״ב תשאיר ואקום - סין תנסה למלא אותו בכל דרך שתשרת את מטרותיה.
אחת הסיבות שנשמעו בסין על העדפה של טראמפ בבחירות לנשיאות בארה״ב היתה ההזדמנות שתגיע מכך שבדומה לכהונה הראשונה וההצהרות על ״America First" - ממשל טראמפ 2.0 יפגע ביחסים עם בעלות ברית מסורתיות של ארה״ב.
/1
בין אם ב״שכונה של סין״ במזרח, ובמיוחד בדרום מזרח אסיה, ב״שכונה״ של ארה״ב באמריקה הלטינית, באפריקה החשובה שכבר עשורים מוזנחת ע״י ארה״ב ביחס ליחס האסטרטגי של סין אליה - וגם כאן, אצלנו במזרח התיכון: טראמפ הולך לזעזע את הסירה, בין אם לצרכי מו״מ או כתוצאה משינוי אמיתי בעדיפויות.
/2
Jan 28 • 18 tweets • 4 min read
בטח כבר קראתם יותר מדי על Deepseek אבל ברשותכם בכל זאת 5 נק׳ חשובות מאד לדיון בעיני שלא ראיתי שבאמת נכתב עליהן ברצינות - וחייבים לקחת בחשבון:
על יכולות הפיתוח של סין, המלחמה הפסיכולוגית בין המעצמות, הדור הבא של כוח רך, המשתנים הנוספים במירוץ ה-AI, ונראטיב לאומי להתאחד סביבו:
/1
1. הסיפור של דיפסיק הוא דוגמה קלאסית לחוזקות הסיניות בתחומי הפיתוח הטכנולוגי: היכולת לקחת מוצר או טכנלוגיה קיימת ולהפוך אותם ליעילים יותר. חדשנות יישומית מול חדשנות בסיסית. כתבתי מיד אחרי הסנקציות המקיפות של ממשל ביידן על תעשיית השבבים של סין ב-2022: הצורך הוא אבי ההמצאה.
/2
Dec 23, 2024 • 12 tweets • 3 min read
במוצ״ש עבר עלינו הלילה הארוך בשנה, ומכאן - בכל יום בחצי השנה הקרובה האור בחציו הצפוני של הכדור שלנו יילך ויגבר. מחשבה אופטימית ויפה - שלא ממש מקבלת הרבה תשומת לב כאן במערב, או פה בארץ.
בסין לעומת זאת - יש חג שנועד לחגוג את הנקודה הזו בדיוק: פסטיבל הדונג ז'י (冬至, Dōngzhì).
/1
זהו אחד החגים העתיקים ביותר בתרבות הסינית. שורשיו נעוצים בתקופת שושלת האן לפני כאלפיים שנה. כאשר הפילוסופיה הסינית העתיקה שילבה את מחזוריות הטבע ותפיסות דאואיסטיות ונטורליסטיות ובראשן תפיסת היין-יאנג, אבן יסוד בפילוסופיה הסינית העתיקה, ואולי זו המוכרת ביותר במערב.
/2
Nov 29, 2024 • 8 tweets • 3 min read
הטיהור המתמשך בצבא הסיני: סימנים מדאיגים לשי.
מעצרם של שלושה שרי הגנה ברצף, האחרון כנראה ממש לאחרונה, לצד טיהור של יותר מ-14 מבכירי הצבא בשנתיים האחרונות, חושף משבר עמוק בצמרת הצבא הסיני. התפתחויות אחרונות מעלות תהיות על יכולתו של הנשיא שי למגר את השחיתות במערכת הביטחון.
/1
השחיתות בצבא הסיני מתגלה כמערכתית ועמוקה עוד יותר משנראה.
השבוע חשף ה-FT כי דונג ג'ון, שר ההגנה הנוכחי שמונה רק בדצמבר 2023, נמצא תחת חקירה בחשד לשחיתות (אין אישור מסין).
זאת לאחר שקודמו בתפקיד, לי שאנגפו, הודח ביוני 23' באשמת שחיתות, וגם קודמו וויי פנגחה הורשע בעבירות דומות.
/2
Nov 8, 2024 • 11 tweets • 4 min read
אחת החברות המעניינות בהקשר של יחסי סין-ארה״ב היא DJI, השליטה הבלתי מעורערת של שוק הרחפנים האזרחי עם נתח שוק גלובלי של כ-70%, ומעל 50% בשוק האזרחי האמריקני. החברה שהיא כביכול בבעלות פרטית ואזרחית לגמרי - מסומנת כמשהו אחר לגמרי ע״י ארה״ב.
לאחרונה התרחשה התפתחות מעניינת בנושא.
/1
לפני כמה שבועות הגישה ענקית הרחפנים שנוסדה בשנז׳ן ב-2006 תביעה משפטית פדרלית בעקבות הכללתה ע״י משרד ההגנה האמריקאי ברשימה הבעייתית של חברות המקושרות לצבא הסיני. זהו צעד נדיר מצד חברה סינית, שמכחישה בתוקף וכי היא מתמקדת אך ורק בפיתוח וייצור רחפנים לשימושים אזרחיים ומסחריים.
/2
Nov 7, 2024 • 9 tweets • 4 min read
ניתוח מעניין מאד של הבלוג המומלץ Semianlysis בוחן לעומק איך החברות הסיניות, ובראשן חואוויי Huawei מצליחות להתגבר על הסנקציות האמריקאיות על תעשיית השבבים הסינית.
אני ממליץ בחום על המאמר כולו (לינק בסוף, התמונות בשרשור גם מאותו מאמר), ובינתיים הנה כמה נקודות ממעוף הציפור:
/1
וושינגטון למנוע מבייג'ינג גישה לטכנולוגיות שבבים מתקדמות, בדגש על אלו המשמשות לפיתוח AI.
חברות סיניות פיתחו שיטות מתוחכמות לעקיפת הסנקציות האמריקאיות.
מיש שמובילה את המאמץ בסין היא חואוויי, על עשרות אלפי מהנדסיה ונסיונה המוכח לייצר בהצלחה מגוון טכנולוגיות מתקדמות ברמה עולמית.
/2
Oct 31, 2024 • 15 tweets • 6 min read
היום יום הולדת 137 לגנרליסימו צ'יאנג קאי-שק, ללא ספק מהדמויות המורכבות והמשפיעות ביותר בהיסטוריה של סין המודרנית.
דמותו מעוררת מחלוקת עד היום: יש הרואים בו מנהיג לאומי נחוש שהגן על סין מכיבוש זר, ואחרים - רודן אכזר שדיכא האופוזיציה ונכשל במניעת עליית הקומוניזם.
זה סיפורו:
/1
/1
צ׳יאנג קאי שק נולד במחוז ג׳ה-ג׳יאנג ב-31.10.1887, למשפחה מבוססת יחסית של סוחרים. הוא גדל בתקופה אסונית עבור סין, מלאה בהשפלות צבאיות, שלטון חלש ולא מתפקד, שחיתות, פילוג ואסונות טבע. צ׳יאנג היה נחוש להשפיע ומגיל צעיר בחר להתמקד בקריירה צבאית.
כחניך האקדמיה הצבאית ביפן, הוא...
/2
Oct 27, 2024 • 5 tweets • 2 min read
אם תהיתם לעצמכם מה היו התגובות בסין לתקיפה של חיל האוויר באיראן, אז אולי תופתעו לשמוע שבסך הכל הם היו די הוגנות.
רוב הדיווחים הרשמיים היו יבשים ללא הבעת עמדה מיוחדת, כשברובם מקפידים להזכיר שישראל הגיבה למתקפת הטילים האיראנית, ושהיא הקפידה לפגוע באופן מדויק במטרות צבאיות בלבד
/1
במרבית הפרשנויות ה״מיינסטרימיות״ המסגור היה של פעולה מרוסנת של ישראל, כולל העובדה ש״הודיע לאיראן מה תתקוף״ ושלמרות ההצהרות האיראניות על זכות התגובה שלה, נראה ששני הצדדים מנסים להימנע מהמשך הלחימה הישירה ביניהן.
היו לא מעט אזכורים של העובדה שאיראן מנסה להמעיט בערך התקיפה...
/2
Oct 23, 2024 • 11 tweets • 3 min read
כנס ה-BRICS+ של 2024 נפתח בקאזאן שברוסיה, כשלראשונה מופיעות בו כחברות מלאות המצטרפות החדשות כמו אתיופיה, מצרים, איראן והאמירויות, ובשולי הכנס הוצג כבר סיכום ראשון מעניין מאד בין הודו וסין.
למרות ביקורות מוצדקות על האפקטיביות של הפורום עד היום - הוא משמעותי ביותר, גם לישראל:
/1
נתחיל מקצת רקע:
בשנה שעברה הוחלט על הרחבת הפורום המשמעותית ביותר מאז הוקם לפני עשור וחצי. אל המדינות המייסדות Bרזיל, Rוסיה, Iהודו ו-Cין, שאליהן צורפה Sדרום אפריקה, נוספו מצטרפות ה״פלוס+״ החדשות מהפסקה הפותחת, וגם סעודיה וארגנטינה אושרו אך טרם הצטרפו רשמית.
כוחו של הפורום גדל.
/2
Oct 15, 2024 • 16 tweets • 5 min read
התרגיל של הצבא הסיני (PLA) סביב טאיוואן שכלל חסימה ימית ואווירית של האי החל בשעות הבוקר המוקדמות אתמול והסתיים בערב אותו יום.
הנה קצת פרטים נוספים מהתרגיל והתגובות וגם לאור שאלות בנושא, הערכה זהירה על מה זה אומר הלאה, והאם ״הקונספציה״ על כך שמדובר בתרגילים בלבד עשויה להישבר.
/1
במהלך התרגיל הפעיל הצבא הסיני כוחות משולבים מהצי, חיל האוויר, כוחות הקרקע וכוח הטילים, כולל נושאת המטוסים ליאונינג שהפליגה מזרחית לטאיוואן. לפי דיווחי משרד ההגנה של טאיוואן, במהלך היום זוהו 17 כלי שיט של הצי הסיני ו-17 ספינות של משמר החופים הסיני סביב האי ״בהפגנת אהבה״...
/2
Oct 11, 2024 • 6 tweets • 2 min read
אולי זה מומנטום ההצלחות הישראליות שהפכו אותנו שוב ל״לי-האי״, אולי זה הנסיון לאותת על שינוי לקהל המערבי, ואולי פשוט אנשי משרד החוץ הסיני עושים חשבון נפש בימים הנוראים -
אבל בימים האחרונים אפשר לראות שינוי קל אבל מעניין מאד בהצהרות הרשמיות שיוצאות מבייג׳ינג, לפחות באנגלית:
/1
בדיווחים על המלחמה כאן ובכתבות בסין סביב יום השנה ל-7.10 - ניתן להבחין באופן עדין ואגבי, אך חוזר על עצמו בכמה שופרות וסוכנות ידיעות ממשלתיות סיניות - בו מצוין שה-7.10 באוקטובר החל במתקפה של חמאס על ישראל.
זה אולי נראה זניח - אבל סין לא הזכירה את חמאס באופן מפורש...
/2
Oct 2, 2024 • 20 tweets • 5 min read
קחו לכם הפסקה קלה ממחזור החדשות, וקראו שרשור יום-הולדת 2575 חגיגי על קונפוציוס, הפילוסוף והמורה הסיני הגדול שהגותו עומדת בבסיס המוסר והתרבות במזרח אסיה עד היום - והאיש, שלצד הבודהה, כנראה השפיע על התרבות האסייתית בצורה העמוקה ביותר.
שרשור יום הולדת 2575 שמח לקונופציוס:
/1
קונפוציוס, תעתיק מערבי לשמו הסיני קונג-פו-דזה (孔夫子) או לרוב פשוט קונג-דזה (החכם קונג) נולד לפי המסורת בשנת 551 לפנה"ס בממלכת לו שבסין העתיקה.
השבוע ציינו בסין, טאיוואן ומקומות נוספים את יום-הולדת ה-2575 של החכם הגדול אשר מחשבתו מדגישה מוסר אישי, למידה והרמוניה חברתית.
/2
Jun 26, 2024 • 14 tweets • 5 min read
אם יש מתנה שקיבלתי כשנחתתי בסין, פעור ועם סינית שבורה - זה השותף שלי לחדר באוניברסיטה.
אחד החברים הכי טובים שלי גם היום, למרות שלא התראינו כבר כמעט עשור - חגג ממש עכשיו יום-הולדת.
אז הנה הסיפור של האיש והאגדה, שאני חייב לו הרבה ואתם חייבים להכיר - ג׳אן-לוק סטון או פשוט: סטון.
/1
כשהגעתי לבייג׳ינג אחרי התואר הראשון חשבתי שהחיים בסין יהיו משהו אחר לגמרי. התכוננתי לקשיחות , שלא לומר סגפנות, קומוניסטית שבה אני בעיקר אתמקד בללמוד סינית ולטייל בזמן הפנוי.
הגעתי למעונות האוניברסיטה, והגברת בקבלה שלחה אותי לחדר ועם חיוך ערמומי אמרה לי שיש לי שותף מעניין...
/2
Jun 19, 2024 • 8 tweets • 4 min read
לפני 50 שנה, חלקאים מקומיים ליד שיאן במחוז שאאנשי בסין, עבדו את אדמתם ונתקלו במה שנראה כמו ראש של פסל עתיק. כשהארכיאולוגים שנקראו למקום המשיכו לחקור ולחפור - הם הבינו שחשפו תגלית ענק, שתכונה ״הפלא השמיני של העולם״: חיילי הטרהקוטה של קיסר סין הראשון שנקברו איתו לפני 2200 שנה.
/1
היום לאחר שחלק ניכר מהחפירות, שעדיין ממשיכות, הושלם - המחזה עוצר נשימה:
אוסף של אלפי חיילי חימר בגודל טבעי, סוסים, מרכבות וגם אנשי ממשל, אקרובטים ועוד - קבורים בבורות ליד המאוזוליאום העצום של הקיסר המהולל, הראשון שאיחד את 6 הממלכות לקיסרות אחת ושמה: צ׳ין (ומכאן סין, צ׳יינה).
/2
Jun 4, 2024 • 18 tweets • 6 min read
היום לפני 35 שנים כיכר טיאנאנמן עמדה ריקה לראשונה אחרי חודשיים סוערים בהם הציפו אותה מדי יום מאות אלפי מפגינים.
בלילה הקודם, כוחות צבא סין פינו אותם.
על זה הכל מסכימים. על השאר, פחות.
🧵 על מה שנודע כתקרית/טבח כיכר טיאנאנמן - תלוי את מי שואלים
וגם, מה קרה לאיש הטנק המפורסם?
/1
״האביב של בייג׳ינג״ התחיל כחודשיים קודם, במה שהחל כהתאבלות המונית על מות חו יאובאנג, מזכ״ל המפלגה הקומוניסטית הליברלי והנערץ שניסה לקדם רפומורמות דמוקרטיות הודח שנתיים קודם כי היה ליברלי מדי - והסתיים בקריאות לרפורמות דמוקרטיות, וכשהזעם גבר - גם להחלפת שלטון המפלגה (המק״ס).
/2