Tarih Saka Profile picture
Jul 15, 2023 26 tweets 9 min read Read on X
HARF İNKILABINA KARŞI ÇIKAN İSMET İNÖNÜ

İsmet İnönü, harf inkılabına nasıl karşı çıktığını kendi hatıratında bizzat şöyle itiraf eder:
"Harf İnkılâbı ilân edilmeden iki sene evvel Atatürk’e söyledim. Bu kolay değil. Sen harp zamanı karargâhta çalıştın mı? Hayır, dedi. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yeni harfleri öğretirken Sivas, 19 Eylül 1928. . 23 Eylül 1928 tarihli Vakit gazetesinde yayımlanan fotoğrafın Arap harfli Türkçe alt yazısı:   “Gazi Hazretleri Sivas’ta iki Hoca Efendi’ye yeni harfleri öğrenip öğrenmediklerini soruyorlar” Vakit, 23 Eylül 1928, sayfa: 1.
1- Ben bilirim dedim. Bunu tecrübe ettim. Bütün devlet muamelâtı herşey bozulacak. Herkes iki yazı kabul edildi diye kendisini mecbur hissedecek, yeni harfleri kullanacak, bir de asıl işidir, kıymetli işidir diye eski harfleri kullanacak. Başa çıkamayız iyi düşün. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Hatırası daima yaşayacak;  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yeni harfleri öğretirken Kayseri, 20 Eylül 1928.
2- Atatürk'e bunları söyledim ve benim ikazım cesaretini kırdı. Harf inkılabını iki sene sürükledi. Resmi beyanlarında, grupta, partide yaptığı konuşmalarda 'Yeni harfleri düşünüyoruz.' diyordu. Fakat başlayamıyordu.
3- Nihayet harf inkılabını emrivaki halinde ilan etmeden önce kendisine şöyle dedim:..."

(İsmet İnönü, Hatıralar, Ankara, 2006, s. 483)
Oysa İnönü tarihi çarpıtmaktadır. Bu inkılap asla bir emrivaki biçiminde yapılmamıştır.
4- Atatürk, daha 1922’de Arap harflerinden ayrılmak ve Etrüsk Türklerinin icadı şimdiki alfabemize geçmek düşüncesindedir. Nitekim bu fikrini 1922’de Batı Cephesinde Halide Edip ve Adnan Adıvar’a açar. Halide Edip Adıvar, Türk’ün Ateşle İmtihanı'nda bu hususu nakletmiştir. Image
5- 1923 İzmir İktisat Kongresi’ne İzmirli Nazmi ile iki arkadaşı tarafından verilen önerge Kongre Başkanı Kâzım Karabekir Paşa tarafından “Latin harfleri İslâm birliğini bozar.” gerekçesiyle okutulmayınca Kılıçzade Hakkı Bey makalelerinde “Biz yalnız Müslüman mıyız?
6- ...Yoksa hem Türk, hem Müslüman mıyız? Eğer yalnız Müslüman isek bize Arap harfleri yetişir ve Arap dili gerekir. Eğer Türk isek bir “Türk kültürüne” muhtacız. Bu kültür ise herşeyden önce dilimizden başlayacaktır. Arap harflerinden başka harflerle Kuran yazmak küfür değildir.
7- İşte sorunun özü buradadır.” diye yazmıştır. Atatürk, altı yıllık hazırlıklardan sonra 1928 başlarında Türk harfleri konusunda harekete geçmiştir. 8 Ocak 1928’de Mahmut Esat (Bozkurt) Ankara Türk Ocağı'nda, Türk harfleri hakkında bir konferans verirken 8 Şubat 1928’de... 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Hatırası daima yaşayacak;  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yeni harfleri öğretirken Kayseri, 20 Eylül 1928.
8- İstanbul’da Türkçe hutbe okunmuş, 24 Mayıs 1928’de de Türk rakamları kabul edilmiştir. 28 Haziran’da ise Harf inkılabı için “Dil Encümeni” oluşturulmuştur. 17 Temmuz’da Encümende konuşan İsmet İnönü'nün bu inkılaba direndiği görülmektedir. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  1 Kanunusani (1 Ocak 1929) bütün yurtta Millet Mektepleri kurslarının açıldığı tarihtir. 16 yaşından 40 yaşına kadar yeni harfleri bilmeyen herkes bu kurslara katılmaya mecbur tutuldu. Millet Mekteplerinin açılış haberleriyle birlikte gazetede yayımlanmış bir karikatür. Akşam gazetesi, 4 Ocak 1929, sayfa: 1.
9- Atatürk'ün Arap harflerinden Türk harflerine tam geçiş için altı ayı yeterli bulmasına karşın İsmet İnönü, yedi yıllık bir geçiş dönemine lüzum olduğunu öne sürmüştür. Atatürk kararlıdır, bu kararlılıkla 9 Ağustos 1928’de Sarayburnu’ndaki Halk Gazinosu’nda şu söylevini verir: 🇹🇷🔠🇹🇷 - Millet Mektepleri, okuma sütunu - 🇹🇷🔠🇹🇷️  1928'de Harf Devrim yapıldı. Gazeteler yeni yazıyla ve halkın kolay öğrenebilmesi için büyük punto harflerle çıkmaya başladı. Millet Mektepleri'ne destek olmak için gazetelerde Millet Mektepleri okuma sütunları açıldı. Bu sütunlarda harfler daha büyük puntoydu. Halkın ilgisini çekecek fıkralar ve değerli yazarlara ait okuma parçaları vardı.  (Vâ-Nû) Vâlâ Nurettin tarafından hazırlanan bir sütun. Akşam gazetesi, 4 Ocak 1929, sayfa: 6.
10- “Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmelidir. Bunu vatanperverlik ve milliyetperverlik vazifesi biliniz. Yeni Türk harflerini her vatandaşa, kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya öğretiniz. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - ✍️🇹🇷️✍️ - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Türk halkı Harf Devrimini ve yeni harflerle okuma yazma seferberliğini büyük bir ilgiyle karşıladı. Türkiye'nin her tarafında Millet Mektepleri ve dershaneler açıldı. Halkımız kısa süre içinde yeni harflerle okuma yazmayı öğrenmeye başladı.
11- Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki, bir milletin %10’u, %20’si okuma yazma bilir, %80’i bilmezse bu ayıptır…” Artık her yerde yeni harfleri öğrenme, öğretme çabası başlamıştır. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Harf Devrimi ve yeni harflerle okuma yazma seferberliği büyük bir ilgiyle karşıladı. Türkiye'nin her tarafında Millet Mektepleri ve dershaneler açıldı. Her yaştan halkımız kısa süre içinde yeni harflerle okuma yazmayı öğrenmeye başladı.
12- Atatürk'ün 23 Ağustos’ta Tekirdağ’da yeni harfler üzerinde konuştuğunu, memurları tahta başına kaldırarak imtihan ettiğini görüyoruz. Eylül’de Maarif Vekaleti'nde (Milli Eğitim Bakanlığı'nda) müsteşarlar toplanarak yeni harflerin uygulanması konusunda konuşmalar yaparken... 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Harf Devrimi’ne ilk uyan sanatkârımız: Hamid Aytaç’ın Yeni harflerle ilk ilanı.  13 Eylül 1928 tarihli Vakit gazetesinde, Hat sanatçısı Hamit Bey’in verdiği Arap Harfli Türkçe ilan:   “Yeni Harflerle   Gayet nefis ve sanatkârane iş isteyenler: Kristal levha ve tabelalarla Etiket ve emsali siparişlerinizi  Hattat Hamid Etiket Matbaa ve Tabela imalathanesi  İstanbul  Etiket Matbaa ve Tabela imalathanesine Gönderiniz Siparişleriniz ehven ve süratle yapılır.  Bab-ı Âli Caddesinde Meserret Oteli karşısında numara: 119 Telefon: 1634 – İstanbul.  Taşradan vukuu ...
13- 29 Eylül’de “Yeni Harfler Marşı” bestelenir. Nihayet 31 Ekim’de Halk Fırkası’nın da yeni harfler üzerinde toplanarak karara vardığını, 1 Kasım 1928’de de Meclis'in yıllık toplantısının açış nutkunda, Atatürk'ün konuyu şu sözlerle özetlediğini görüyoruz: 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - ✍️🇹🇷️✍️ - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Türk kadını Harf Devrimini ve yeni harflerle okuma yazma seferberliğini büyük bir ilgiyle karşıladı. Türkiye'nin her tarafında Millet Mektepleri ve dershaneler açıldı. Halkımız kısa süre içinde yeni harflerle okuma yazmayı öğrenmeye başladı.
14- “Büyük Türk Milletine, onun bütün emeklerini kısır yapan çorak yol dışında, kolay bir okuma yazma anahtarı vermek lâzımdır.” 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Hatırası daima yaşayacak;  Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Yeni harfleri öğretirken Kayseri, 28 Eylül 1928.
15- Açılış törenini takiben toplanan komisyonun hazırladığı tasarı, 1 Kasım 1928 tarih ve 1353 Sayılı Kanun olarak oy birliği ile kabul edilerek 3 Kasım günkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Atatürk'ün bu kesin tavrıyla İnönü de hem tavır hem de ağız değiştirir. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - ✍️🇹🇷️✍️ - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  Türk halkı Harf Devrimini ve yeni harflerle okuma yazma seferberliğini büyük bir ilgiyle karşıladı. Türkiye'nin her tarafında Millet Mektepleri ve dershaneler açıldı. Halkımız kısa süre içinde yeni harflerle okuma yazmayı öğrenmeye başladı.
16- İnönü'ye tekrar kulak verelim:
"Harf inkilabı oldu. Herkes bilir ki ondan sonra ben eski yazıyı kullanmış değilim. Harf inkilabı çıktıktan sonra şimdiye kadar eski yazıyla yazmış olduğum 20 satırı bulmaz. Yapmadım, yapamadım, akıllılık ettim. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  1 Kanunusani (1 Ocak 1929) bütün yurtta Millet Mektepleri kurslarının açıldığı tarihtir. 16 yaşından 40 yaşına kadar yeni harfleri bilmeyen herkes bu kurslara katılmaya mecbur tutuldu. Fotoğrafta Millet Mektepleri kurslarına ait bir afiş.
17- Çünkü ilk sıkıntıya katlanmayanlar ömürlerinin sonuna kadar yeni yazıyı kullanamadılar. Yeni yazıya alışmak için bir kaç ay, her ne kadar ise kabiliyetine göre sıkıntı çekip onun içine kapanmak lazımdı. Onu kullanmakta ısrar etmek lazımdı. 🇹🇷🔠🇹🇷 - Harf Devrimi - 95. Yıl - 🇹🇷🔠🇹🇷️  1 Kanunusani (1 Ocak 1929) bütün yurtta Millet Mektepleri kurslarının açıldığı tarihtir. 16 yaşından 40 yaşına kadar yeni harfleri bilmeyen herkes bu kurslara katılmaya mecbur tutuldu.  Millet Mekteplerinin açılış haberi. Cumhuriyet gazetesi, 31 Aralık 1928 sayfa: 1.
18- Cemiyete bunu yaptırmak için almadığım tekbir, katlanmadığım eziyet ve vermediğim eziyet, güçlük kalmamıştır. Ben vekillerin, mebusların, memurların, herkesin cep defterini muayene eder ve eski yazı ile notlarını gördüğüm zaman mesul tutardım." 👨‍🏫🇹🇷👩‍🏫️- Atatürk devrinde aydınlık sınıflarda çağdaş ve modern eğitim - Aydın öğretmenlerin yetiştirdiği aydın öğrenciler -  👨‍🏫🇹🇷👩‍🏫️
19- Kaynak: İsmet İnönü, Hatıralar, Ankara, 2006 s. 484

İsmet İnönü böylece en iyi bildiği şeyi yapmış; ortama uymuştur. Image
20- Harf Devrimi’ne ilk uyan sanatkârımız: Neyzen Tevfik’in Yeni harflerle ilk şiiri.

21 Eylül 1928 tarihli Vakit gazetesinin haberi:

Neyzen Tevfik, dün bizim matbaaya uğradı. Bize yeni tamamladığı “İkinci öğut” manzumesini okudu. Image
21- Neyzen bu manzumesini pek yakında yeni harflerle bastıracağını söylüyor. Şiirden birkaç parça seçtik; neşrediyoruz:

Kudret-i fıtriyeni andıkça ah ettim sana,
Gitme maziye dedim, talim-i râh ettim sana,
Şapka giydirdimse zannetme külah ettim sana, Image
22- Can gözüyle sahne-i dilden nigâh ettim sana,
Verme artık gönlünü, dükkân gibi icara Türk!

Kendi mülkünde garibâne dilendin din için,
Tıpkı beygirler gibi döndürdü şeyh ayin için,
Sırtta heybe, cerre çıktın gafleti telkin için,
Pek fedakârâne yandın bir Kureyşî kin için, Image
23- Çal da söylet bunları sazındaki evtara Türk!

Zalimin titrek elinden çektin aldın dizgini,
Kükresin, namerde tarihinde bir kaplan kini.
Tuttuğun yol asra ait her teceddüdden yeni,
“Müstakim ol hazret-i Müncî utandırmaz seni”
Aklın erdiyse yeter bir Vâhidülhahhar'a Türk! Image
24- Musikiye ârız olmuştur yobazlık bit gibi,
Bu akan çirk-i hilafet sanata kibrit gibi,
Saltanat davasına her faslı bir şahit gibi,
Toplanıp hep bir ağızdan hırlaşırlar it gibi,
Eyle bunlardan şikâyet Dâhî-i Serdâr’a Türk!”

Vakit gazetesi, 21 Eylül 1928, sayfa: 3. Image
25- 1 Kanunusani (1.1.1929) tüm yurtta Millet Mektepleri kurslarının açıldığı tarihtir. 16 yaşından 40 yaşına kadar yeni harfleri bilmeyen herkes bu kurslara katılmaya mecbur tutuldu. Fotoğrafta Millet Mektepleri kurslarına ait afişleri taşıyan öğrenciler. Taksim, İstanbul, 1928. Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Tarih Saka

Tarih Saka Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @tarihsaka2

Oct 20, 2024
TÜRKİYE'NİN 60 YILLIK HAYALİ: BAŞKANLIK SİSTEMİ / MEĞERSE İSTEMEYEN YOKMUŞ!

İşte gazete kupürleriyle Türkiye'nin 60 yıllık başkanlık sistemi hayali...

Eğleniyor muyuz ağalar? Image
1- Menderes'den bu yana Türk siyasi hayatının en büyük hayallerinden biri olan Başkanlık sistemi yeniden Türkiye gündeminde. 7 Haziran seçimlerinde hem Türkiye'yi yönetecek vekilleri hem de Başkanlık sistemine zemin hazırlayacak meclis aritmetiği için sandık başına gideceğiz. Image
2- Ahmet Özal: "Parlamentoya seçtiğiniz insanları kendi bölgenizden, ırkınızdan seçmeye çalışırsınız" diyen Ahmet Özal, Başkanlıkta ise tek bir kişiye oy veriyorsunuz. O ayrım yapamaz" dedi. Image
Read 49 tweets
Oct 12, 2024
MHP Ankara eski il yönetim kurulu üyesi Mehmet Sakarya’nın kaleminden..!!!

BİZ UYUDUK…!?

ABD 2002 yılında ülkemizi işgal ettirdi. Kime mi..!?

T.C. kimliği taşıyan, fakat aslında fanatik Türk düşmanı olan mollalara..!?

Hafızanızla zaman tüneline girin, Yaşadıklarımızı bir film gibi seyredin! Hafızın şiir okuması ve göstermelik kodese aldırılması…Image
1- Mağdura bu millet bayılır… ABD yani CIA bizi bizden iyi tanır…

Ben o sırada MHP Ankara İl yönetimindeydim. Bahçeli ani kararla istifa ettirildi, Hükümet yıktırıldı. İstifa haberi geldiğinde, İl yönetimi toplantıdayız, Dedim ki;

“Herkes intihar edebilir, Genel başkanımız da siyaseten intihar etmiştir, yalnız partiyi de peşinden sürüklemiş, onu da öldürmüştür”Image
2- Başkan Yaşar Yıldırım kireç gibi oldu.
“Abi ipimizi çekiyorsun” dedi…
“Başkan” dedim “benim ipim yok, 1966 yılından beri bu hareketin içindeyim.Her düşündüğümü söylerim… Rahmetli Başbuğumun döneminde de böyleydim”

Dediğim çıktı, Bahçeli’nin İsifasıyla hükümet yıkıldı, seçime gidildi… MHP barajın altında kaldı… Arapçı, daha doğrusu ABD’nin adamları kazandı… ABD, FETÖ, CIA, Yerli işbirlikçileri elele verdi, önce askeriyeyi çökerttiler…Image
Read 18 tweets
Oct 1, 2024
TÜRKİYE’DE İLK OTOBÜSÜ YAPAN GÖRELE’DEN, SANAYİ SİTESİNİ YAPAMAYAN GÖRELE’YE NASIL GELİNDİ?

1949 yılında Görele’de ilk otobüsü imal eden ve hayatta kalan tek usta olan Hüseyin Avni Tavacı hatıralarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı

“Kahrımdan ağlıyorum!”

Görele, 1948-1949’lu yıllarda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve adını tarihe altın harflerle yazdırmayı başardı.

Bir elin parmakları kadar çılgın marangoz ustasının bir araya gelerek hayat verdiği mucize o yılların Türkiye’sinde kısa zamanda duyuldu.

Balıkçı tekneleri yapan eller keser ile otobüs iskeletini oluşturacak kestane ve kayın ağaçlarını yontmaya başladı.

Ulusoy, Görele’de yaptırdığı ilk otobüsü ile İstanbul’a yolcu taşıdı. Görele, İstanbul’dan Hopa’ya, Sivas’tan Iğdır’a kadar otobüs imal edip sattı. Otobüs imalatı, elektriği bile olmayan Görele’de yeni iş imkânlarına kapı açtı. Bugünkü 5 yıldızlı otellere şapka çıkartan otel sayısı Görele’de 6’yı buldu. Görele’de lokanta, bakkal ve kahvehane gibi küçük iş yerlerinin geçmişi otobüs imalatı yıllarına dayanıyor...

1948–1949 yıllarında Görele’de birkaç marangoz ustasının çılgın fikri bir anda Görele’nin üzerine güneş gibi doğdu. 1945 yılında sadece 1940 kişilik nüfusa sahip olan Görele henüz elektrik ile tanışmamış. Evlerde ve iş yerlerinde gaz lambaları var.

Görele Çavuşlu arasında kurulan küçük tersanede balıkçı tekneleri imal eden Halil ve Remzi Firiğin usta (Halil Firidin’in yoğun bakımda olduğunu öğrendik) Halil, Hüseyin ve Galip usta Görele’ye tekne tamir etmeye gelir.Image
1- Alman harbinin sona erdiği yıllardır.

Görele’de otobüs imal ediliyor!

Savaş sonrası Görele’ye kamyonlar gelmeye başlar. Osman Aklaya, Samsun’dan “UĞUR” adında otobüs getirir. Osman Yanık, bu otobüs ile Trabzon’a Görele’den yolcu taşımaya başlar. O yıllarda Trabzon’a yolculuk deniz yolu ile yapılmaktadır. Osman Yanık bir sefer sonrasında Görele’ye Trabzon’dan doç kamyon alarak döner. Marangoz Niyazi ve yeğeni İsmail Tavacı ile birlikte, ağaçtan otobüsün ağaç iskeletini oluşturmaya başlarlar.

Bu Görele’de oluşturulan ilk otobüs iskeletidir.

Ağaçtan oluşturulan iskelet tamamlandıktan sonra otobüsün dış aksanı saç ile kaplanır.

Görele’de küçük çapta başlatılan otobüs imalatı kısa zamanda Türkiye’de özellikle İstanbul’da duyulur ve merak uyandırır.

Gurbetçiliğin emekleme dönemi olan o yıllarda İstanbul’da yaşayan Göreleliler memleketlerine dönmeye başlarlar.Image
2- Bunlardan biri de Hüseyin Avni Tavacıdır.

1951 yılında İstanbul’dan Görele’ye dönen Hüseyin Avni Tavacı, Görele’de tarih yazan ustalardan hayatta kalan tek ustadır.

Hüseyin Avni usta, Osman Yanık ustanın atölyesinde çalışmaya başlar.

O yıllarda elektriği bile olmayan Görele’de gerçekleştirilen mucize, Görele’nin adını Türkiye ve dünyaya altın harflerle yazılmasına vesile olur.

Hüseyin Avni usta, “Otobüslerin iç konforu bana aitti. İç konforlarını ben yapardım” derken sanki o yılları yeniden yaşıyordu. Hüseyin Avni usta, “hasarlı kaza yapmış kamyonları alıp Görele’ye getiriyorduk.

Biz burada kamyonu sadece torpido aksamı kalacak şekilde soyuyor ve şasesi üzerine otobüsün iskeletini oluşturuyorduk” diyor.

Görele’de otobüs imal edildiği haberinin kısa zamanda Hopa’ya kadar ulaştığını anlatan Hüseyin Avni usta, Ulusoy’un ilk otobüsünü kendisinin yaptığını söyledi.Image
Read 7 tweets
Sep 19, 2024
Muhafazakârlar ve Osmanlıcıların Mutlaka öğrenmesi Gereken Faideli Bilgiler:

Osmanlı'da köle ticareti ve Itri dedikleri zat-ı muhterem Osmanlı'da "Esirciler Kethüdası", yani köle ticareti yapanların başıdır.. Image
1- “Muhallebi çocuğu ne demek?
Sultanla sevişmeden önceki 3 gün boyunca sadece muhallebi yiyerek, bağırsaklarını temizleyen oğlanlara takılan lakap. Image
2- Kulağı kesik deyişi nerden gelmektedir?

Osmanlının ilk yıllarında yarı çıplak koyun postu sarıp gezen Kalenderi dervişleri kulaklarına demir küpe takar başlarını kazıtır, bazıları da erkeklik organlarına halka takar gezerdi. Bunlar kadınlarla olan ilişkiyi yasaklarlar... Image
Read 39 tweets
Sep 15, 2024
ZİRAAT BANKASI VE MİTHAD PAŞA

NE YALAN DİYEYİM İLK DEFA OKUDUM.

Türkiye'nin 4. sondaj gemisine, donanmayı haliç'e zincirleyip çürüten ve bu yüzden pek çok savaş ve toprak kaybetmemize sebep olan Abdülhamid Han ismi verilmiş ve şaşırmıştık.

Bizler şaşırdık ama Abdülhamid pek şaşırmamış ve; "Benim saltanatım sizin vatanınızdan, bayrağınızdan, donanmanızdan daha değerlidir." demişti zamanında.

Değil vatanı ve milleti için kendini feda etmeyi, siz ölün yeter ki bana bir şey olmasın demişti.

Ziraat bankası şubelerinde hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum Mithad Paşa'nın resmi vardır. Peki neden var?Image
1- Ziraat Bankası, kurucusunu boğazlatan Abdülhamid'in oyununa sponsor oldu

Mithat Paşa'nın kurduğu Ziraat Bankası, 2. Abdülhamid'i öven oyuna sponsor oldu. Abdülhamid oyunu 81 ili dolaşacak.

Osmanlı Devleti’nden günümüze ulaşan ilk banka olarak bilinen Ziraat Bankası, 1863 yılında Mithat Paşa tarafından kuruldu. Ziraat Bankası'nın internet sitesinde bankanın kuruluşuyla ilgili şu bilgiler yer almakta:

Ezilen çiftçilerin dertlerine çare bulunabilmesi için devletin zirai kredi işine el atması düşüncesi, dönemin gazetelerinde ve resmi ağızlarda yer bulmaya başlamıştı.
2- O dönemde Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Yugoslavya'nın Niş kenti valisi olan Mithat Paşa, çeşitli alanlarda başarılı çalışmalarda bulunmasının yanı sıra; çiftçilerin içinde bulundukları zor koşullara da yakından tanık olmuştur. Yaptığı araştırmalarla, bu alanda teşkilatlanmanın zorunlu olduğu ve çiftçilerin, tefecilerin elinden kurtarılması için devlet yardımının gerektiği ancak bu yardımın halk hareketiyle desteklenmesinin önem taşıdığı sonucuna varmıştır. Böylece 1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyon; milli bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiş ve bu girişim bugünkü Ziraat Bankası’nın temelini oluşturmuştur."Image
Read 17 tweets
Sep 7, 2024
AMERİKA NASIL YANLIŞLIKLA KENDİSİNE İKİ ATOM BOMBASI ATTI?

Kazanın kelime anlamı; "Can ve mal kaybına neden olan kötü olay" diye geçmektedir.

Ancak Dünya tarihinde bir kaza var ki, meydana gelse değil can veya mal kaybı, bir ülkeyi yerle bir edebilirdi...

Dünya tarihini değiştirebilecek olay 1961 yılında Amerika'da yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri kaza ile kendi ülkesine iki atom bombası attı.

İşte Amerika'nın şans eseri felaketin eşiğinden döndüğü olay: GOLDSBORO KAZASIImage
1- Robert Oppenheimer'ın yarattığı bu canavar 1945 yılında, Hiroshima ve Nagasaki'de test edildi. Deneme binlerce insanın canına mal olsa da, yok ediciliği karşısında tam not aldı ve tüm güçlü ülkeler bu silaha sahip olmak için nükleer yarış içine girdi.
2- Soğuk savaş dönemi olarak adlandırılan o dönemde Dünya'nın süper gücü olmak için yarışan iki ülke vardı.

Bunlardan biri, Batı bloğunun başını çeken Amerika Birleşik Devletleri, diğeri ise Doğu bloğunun lideri Sovyetler Birliği idi.

İki kutuplu bu Dünya düzeninde insanlık, askeri ve siyasi olarak çok gergin yıllar geçirdi.

İşte GOLDSBORO KAZASI böyle bir dönemde, birazda bu gerginlikler nedeniyle meydana geldi.
Read 14 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(