Тред
Твітерська громада не дуже ходить у фб тож продублюю корисний минулорічний пост сюди
Мій колега бойовий медик написав «нагадай чим мити після незахищеного сексу а то в нас вже є переможці в категорії довбойоб року»
Він мав на увазі Мірамістин…
Але Мірамістин не допоможе⬇️
За порадами щодо підбору презервативів - до пані @drochilka_ 👌🏻
На жаль, з квітня і донині зустрічались пацієнти, які знехтували бар’єрною контрацепцією… і найбільша проблема, що вони не бачили проблеми з її ігноруванням і свято вірили в чарівний прости господи Мірамістин
Тут перепрошую за власне судження (все решта в пості - об’єктивна загальнодоступна інформація) щодо уникнення незапланованої вагітності
Не можу сказати що змінила свою думку але вона не повинна вирішувати за когось. Квітень 2022 просто був взагалі не часом для вагітності…
Хочу висловити величезну повагу лікарям, які організовували гінекологічну допомогу жінкам на деокупованих територіях та консультували жінок на тимчасово окупованих територіях.
Допомога для ВІЛ-пацієнтів в Україні та за кордоном, анонімна гаряча лінія:
Котра година друзі правильно час ГОРІТИ зі «зниження» цін на ліки
Вже місяць як РНБО+МОЗ приструнили фармвиробників, знизили ціни на ліки на 30%, медіана тиску бабусь нормалізувалась до 120/80, діти з рідкісними захворюваннями отримують необхідне лікування, да?
ХУЙ
Тред 1/10
2/10
Перше і найочевидніше, зниження цін не спрацює, якщо воно протягнуте виробниками
Цю схему ви знаєте, кожен розпродаж - ціна накручується на 20% і потім знижка 20%
А якщо тут вписалась РНБО, значить, з неї тепер можна спрашувать за питання здоровʼя нації у нацбезпеці?
3/10
Бо я зовсім не проти, щоб нацбезпека дійсно контролювала доступність життєво важливих(!) ліків на випадок, якщо чергова країна йобнеться і прикрутить поставки, чи прилетить в якесь наше виробництво. Це ж логічно?
Згадались голодні ігри за левотироксин навесні 2022…
Якщо Rh-негативній жінці дітородного віку переливають Rh-позитивну кров,це підвищує ризик «резус-конфлікту» при вагітностях - організм матері вироблятиме анти-Rh антитіла,які атакуватимуть еритроцити плода
Це може призвести до гемолітичної хвороби плода/новонародженого(ГХПН)
2/11
За укр.статистикою, ГХПН складає 3-4% від перинатальної смертності
За амер., як сказали на дискусії - 0.3%…
Різниця в доступі до моніторингу даного стану, введення анти-D імуноглобуліну та IUT
Тому в гайдлайнах підкреслюється важливість резуса при трансфузіі жінкам!
3/11
Бачу вам всім цікаво про оземпік,розкажу не медичне а соціально-історично-економічне
1/10
На NYT була стаття про оземпік, що це приклад нерівності в доступі до життєво важливих (поки спірно,але потенційно да) ліків для діабетиків - хайп схуднення зірок Голівуду вокруг нього призвів до скупляння препарату
2/10
Проте в тому, скільки він коштує, винуваті не зірки голівуду - поки препарат новий і у виробника є ексклюзивне право випускать, він буде коштувати дорого
Пишуть що скоріш за все офіційних дженериків не буде до 2031
Готова забитися що будуть пробувати робити неофіційні(уже є випадки під питанням в США)
3/10
А от винахідники інʼєкційного інсуліну, отримавши в 1923 патент на нього, продали його за 1$ університету Торонто, один з них відомий фразою «Інсулін не належить мені, він належить світові»
Після нього таких випадків благодійності у біг фармі не дуже було)))
Якщо ви вперше дізнались що у мінветеранів нема ні коштів ні повноважень, то я поясню чому так
До війни (2014) існувала держслужба ветеранів при Мінсоці і доглядала поступово помираючих ветеранів 2СВ, Афгану і миротворців, вона їм теж не особо впала, але вони чисто за віком…
Уже і так були пенсіонери, і отримували надбавки до пенсії, рюмку водки на девʼяте мая від місцевого депутата і їм більше в принципі не особо шось було треба
Більшість медичних послуг їм була надана ще при совку або в лихі 90, в 21 столітті їм просто вже нічого не було треба
Міністерство ветеранів створили вже під час нашої війни, і поки ветеранів було не так багато, як зараз, кіпішу теж особливо не було
Ключ до розуміння, чому нам не подобається мінвет, у тому, що він так і не став самостійним оператором послуг та коштів
1/6 У медицині є 2 найнебезпечніші типи
Ті хто НЕ знають ТССС (такмеду~)
І ті хто знають ТІЛЬКИ ТССС
Причина застосування на «КОНТУЗІЮ» моксіфлоксацину, РЕЗЕРВНОГО(а ще дорогого) антибіотику для лікування туберкульозу - у нас в Україні епідемія якщо ви не знали - це тип 2
2/6 Тобто у постраждалого немає проникаючих поранень (показання до а/б), і медик («медик») дає йому таблетку моксіфлоксацина
Тут же не спишеш навіть на піллпак (бойовий набір таблеток - він може бути в індив. аптечках, бійцю рекомендовано випити всі при проникаючому пораненні)
3/6 Тому що піллпак згідно з ТССС це парацетамол+мелоксикам+моксі
А тут тільки моксі
Чому?
Why?
Warum?
Тому що моксіфлоксацин єдиний пероральний а/б в ТССС?
Сказати «ну нічого не було тому даємо його» не вийде - він дорогий і не так поширений
Капітана Америку придумали під час 2СВ як хворобливого хлопчика, який дуже хотів в армію, але йому відмовляли, зрештою йому зробили чарівний укол, він став рексом і супергероєм
Чарівний укол, який робить нас рексами - це здати кров для пораненого побратима
А ще…⬇️
Тред
1/13
2/13
А ще чарівним уколом могла б бути вакцинація під час ВЛК при вступі у військо
Як багато дорослих чоловіків (це моя вибірка бо це 99/100 моїх пацієнтів) знають про свій статус вакцинації від - найпростіше - правцю?
Моя вибірка каже «надо подзвонить мамі спитать…»
3/13
При проникаючому пораненні обовʼязково треба вияснити, якщо поранений притомний. Якщо непритомний, автоматично вважаємо що не вакцинований і треба вводити імуноглобулін і анатоксин
Проблема 1: ми могли б знати статус вакцинації всіх,якби в них були електронні медичні картки