Necmettin Salih Profile picture
Aug 29, 2023 10 tweets 5 min read Read on X
Ne boş adamsın ya diyen 30 küsür kişiye rağmen (siz de yargılanacaksınız olm merak etmeyin) başlayalım:

1. Hermenötik tartışmalarını en azından derli toplu bir arada görebilmek için ilk olarak "Önce Söz Vardı" okunmalı. Uzun süredir baskısı bulunmayan bu kitap 2 sene önce ++
Image
çok güzel bir baskıyla yeniden basıldı. Türkçe hermenötik literatürüne paha biçilmez bir katkı. Bu arada, Kur'an yorumu açısından işimize yarayacak hermenötik temelli eserlerden bahsedeceğimi ifade edeyim. ++
Kitap, 80'lerden itibaren yaygınlaşan hermenötik tartışmalarını güzel özetliyor. Schleirmacher, Dilthey, Heidegger, Husserl, Bultmann, Gadamer, Habermas, Riceour ve Betti gibi önde gelen hermenötikçilerin görüşlerini ele alıyor.
2. Yine kavramsal çerçeve ve tarihçeyi görebilmek için Burhanettin Tatar'ın çalışmaları önemlidir. Hocanın sırayla 3 Derste Hermenötik-Felsefi Hermenötik ve Yazarın Niyeti-Din, İlim ve Sanatta Hermenötik'ini şöyle en az 2 kere okumamış birisi hermenötik bildiğini iddia edemez.

Image
Image
Image
3. Gelelim Kur'an tefsiri açısından yazılan eserlere. Bu açıdan konuyu ilk gündeme getirenlerden biri hatta getiren kişi Dücane Cündioğlu'dur. 90'lı yıllarda yazdığı eserler dönemine göre çığır açıcıdır. Sözün Özü-Kur'an'ı Anlamanın Anlamı-Anlamın Buharlaşması eserleri okunmalı Image
4. Tahsin Görgün. TG bu ümmetin başına gelmiş en güzel şeylerden biridir. Hocanın üç eseri bu alanda mihenk taşıdır: Anlam ve Yorum - İlahi Sözün Gücü- Tarihselcilik. Hoca en sağlam hermenötik eleştirmenlerindendir. Muhtelif makaleleri de okunmalı

Image
Image
Image
5. Doğrudan bir doktora tezi üzerinden Tarihselcilik ve Hermenötik tartışmaları ve eleştirini okumak için Şevket Kotan birebirdir. Hoca ilk bölümde arkaplanı anlatır, sonra Allah ne verdiyse eleştirir. Özellikle Fazlurrahman eleştirileri iyidir. Image
6. Ex-tarihselci fakat sonradan ciddi bir tarihselcilik muarızı olan Mehmet Paçacı'nın eserleri de sağlamdır. Önce "Kur'an ve Ben Ne Kadar Tarihseliz", sonra "Çağdaş Dönemde Kur'an ve Tefsire Ne Oldu" okunmalı. Hele bu ikincisi çok sağlam bir tarihselcilik eleştirisidir.
Image
Image
7. Muhammed Coşkun'un Modern Dünyada Kur'an Yorumu. Çok esaslı bir metindir. Coşkun hocanın kalemi sağlamdır. Çağdaş felsefi tartışmaları iyi takip eder. Hem bu hem de Cabiri eserleri okunmalı.

Image
Image
Image
Bu eserler üzerinden ciddi bir hermenötik birikimi elde edip aynı zamanda sağlam bir eleştirel bakış geliştirebilirsiniz. Elbette bunların dışında da tavsiyeye medar eserler vardır. Şu an kitaplıktan elime bunlar geldi. Geliştirilebilir bir liste. Selametle.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Necmettin Salih

Necmettin Salih Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @ncmdsalih

Dec 30, 2024
Akademik yazım becerisini geliştirmek için bir yöntem tavsiye etmek isterim. Kendim bizzat çok faydasını gördüm ve görmeye devam ediyorum:

1. Alanınıza dair okuduğunuz önemli kitapları roman okur gibi okumaktan ziyade önemli yerlerin altını çizerek +
ve sayfa kenarlarına bu altını çizdiğiniz yerleri birkaç kelimeyle özetleyen notlar düşerek okuyun.

2. Kitabı okumanız bittikten sonra bir deftere veya bir word dosyası açarak kitabı baştan sona hızlıca gözden geçirip, altını çizdiğiniz yerler ve düştüğünüz notlar üzerinden +
yazarın genel fikriyatını ortaya çıkarmaya ve kitabı özetlemeye çalışın. 4-5 sayfayı geçmesin bu. Kitap değerlendirmesi yazıyormuş gibi yapın. Yazarın temel iddiası, varsayımları, delillendirmesi, yöntemi, kitabın literatürdeki vs. önemli hususları özetlemeye çalışın. +
Read 6 tweets
Nov 21, 2024
Oxford'daki doktora ders usulüne dair gözlemimi paylaşmak istiyorum. Doktora dersi veren hocalarımızın istifade edeceğini umuyorum: Bir derste hoca her iki hafta için bir konu belirlemiş. İzlencede bütün dönem için tüm detaylar var tabi: +
konu başlıkları, tartışma soruları, konuya dair kaynaklar ve ileri okumalar vs. Usul şu: Bir konu için belirlenen iki haftanın birincisinde hoca genel bilgilendirmeler yaparak konuyu tartışmaya açıyor ve iki saat boyunca o konu şifahen tartışılıyor. +
İkinci hafta ise, derse katılan öğrenciler o konuya dair en 2000 kelimelik bir makale yazmak zorundalar. Konuya dair hocanın teklif ettiği tartışma sorularından birini seçiyorlar ve makale yazıyorlar. İkinci haftanın dersinden bir iki gün önce herkes makalesini +
Read 7 tweets
Mar 19, 2024
Kahire Notları

Ramazan ayı başlamadan hemen önce bir arkadaşımla 3 günlük bir Kahire seyahatimiz oldu. Hasbihal kabilinden gözlemlerimi ve tecrübelerimi paylaşacağım. Seyahat oldum olası en büyük hobilerimden biri olmuştur. ++
Suudi Arabistan ve İran'dan sonra Mısır seyahat ettiğim üçüncü İslam ülkesi oldu. Rabbim daha nicelerini de ziyaret etmeyi nasip eylesin. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki ağız tadıyla rahatça Mısır gezisi yapmak için en az bir hafta veya 10 gün ayırmak gerekiyor. ++
Zira Mısır sadece Kahire'den ibaret değil. İskenderiye başta olmak üzere başka ziyaret edilesi yerleri de var. Biz vaktimiz el vermediği için 3 günlüğüne sadece Kahire'yi gezip geldik. Kahire için 3 gün yeterli diye düşünüyorum. Uçak biletleri ile başlayalım. ++
Read 44 tweets
Feb 24, 2024
Geçen gün Tübitak 2214a yurtdışı doktora sırası bursunu kazandığımı duyurduktan sonra özelden çok fazla soru geldi. Sürece dair tecrübelerimi bu zincir altında özetlemeye çalışacağım. Bursla alakalı teknik detaylar sitedeki kılavuzda zaten mevcut. Biraz uzun olacak, çayını alın +
Onlara değinmeden, deyim yerindeyse "yazılı olmayan"dan bahsedeceğim. Her şeyden önce, doktora tez önerinizi verdiyseniz ve doktora kayıt tarihinizin üzerinden 4 yıl geçmediyse bu bursa başvurabilirsiniz. Senede iki kere çağrı açılıyor. Başvurular ortalam bir ay sürüyor ++
Sonuçların açıklanması ise 3-4 ay sürüyor. Biraz sabır gerektiriyor gerçekten. Peki başvurmadan önce ne yapmak gerekir. Öncelikle doktora teziniz konusunda yurtdışında uzman bir hoca bulmanız gerekiyor. İlk ve en önemli adım bu. Bu yüzden güncel literatürü iyi takip etmek ++
Read 16 tweets
Jan 8, 2024
Dil Öğrenim Sürecinde İstikrar Üzerine

Uzun süredir flood döşeyerek sizi darlamamıştım. Bu kadar ara yeter.

Şimdi; dil öğrenimi sürecinde en çok göz ardı ettiğimiz husus, bu sürecin uzun vadeli oluşudur. Çoğumuz dil öğrenimini gramer eğitiminden ibaret zannediyoruz +
Halbuki bu çok yanlış bir düşünce. Emin olun gramer öğrenmek işin en kolay ve kısa kısmı. Bir hoca bulup derse devam etmeniz yeterli. Bir dilin grameri ortalama bir çalışmayla bir senede çok iyi öğrenilebilir. Öte yandan esas olan gramerden sonrasıdır. ++
Zira dil yeteneğinizin en önemli göstergesi gramerden ziyade okuma-anlama becerinizdir. Konuşma becerisinden bahsetmiyorum bile. O çok farklı bir boyut. Ona da geliriz. Yine yaptığımız en büyük yanlışlardan biri, gramer eğitimi sürecinde gramerden başka bir yapmamak ++
Read 10 tweets
Sep 4, 2023
Başlıyoruz. Öncelikle şunu belirteyim: Genel olarak oryantalizmden bahseden ve oryantalizmi eleştirel bir gözle ele alıp kolonyal teori kapsamında değerlendiren eserleri paylaşacağım. Said'in Şarkiyatçılığını ilk sırada tavsiye edeceğimi düşünebilirsiniz fakat yanılıyorsunuz ++
Said'den önce daha anlaşılır Türkçe telif eserleri okumak iyidir. 1. Önce Yücel Bulut'un "Oryantalizmin Kısa Tarihi" ile başlanmalı. Gayet anlaşılır ve sade bir dille, fazla kafa karıştırmadan oryantalizmin tarihi seyrini anlatır. Çoğu tez vs. de buna atıf yapar zaten. ++ Image
2. Bulut'tan sonra İbrahim Kalın'ın İslam ve Batı ve Ben Öteki ve Ötesi kitapları okunmalı. Ben Öteki ve Ötesi muhteşemdir, dopdoludur, dili harikadır, kaynakları zengindir. Fakat Kalın'ın romantik bakış açısına karşı uyarmam gerekir. Her şey o kadar güllük gülistanlık değil.
Image
Image
Read 11 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(