Odwiedziłem dziś słynny Plac Trzech Krzyży i znalazłem wiele smaczków i dziwności oprócz niesławnej #BZBWI.
Zapraszam na 🧵 Image
1. to nie jest tak jak niektórzy szacowali, że #BZBWI wydaje się gargantuiczna w zależności od kadru. Rzuca się w oczy z niemal każdej strony i to z daleka.
Idąc od AJ, BZBWI jest w osi chodnika, jej oczojebność widać co najmniej z odległości ~200 metrów.
Image
Image
2. nową #BZBWI ustawił ZDM, steruje sygnalizacją świetlną. Stojąc między jezdniami koło latarni, możliwie daleko od BWBWI, oczy me widzą to co na zdjęciu po prawej. Tego po prostu nie powinno tu być, sterownie si złącza elektryczne można było dać pod tą żółtą budą na prawo.
Image
Image
3. Powyższe prawe zdjęcie zrobione stojąc przy tym słupie. Czemu przycisk dla pieszych jest od strony jezdni? @jakubdybalski WTF? Image
4. Skoro mamy pasy dla rowerzystów, to po co tu jest ten ślepy przejazd bez kontynuacji? Image
5. Żurawia. Dlaczego tak bardzo nienawidzicie rowerzystów że stawiacie im kłody pod nogi?
Co mnie obchodzi że ciąg dalszy będzie "kiedyś, może"?
Nic nie powstrzymuje mnie przed wjechaniem tu rowerem oprócz tych bezsensowych azyli drogowych i znaku U-21. Rowerzysta musi to omijać. Image
6. Po co tu jest ten jednokierunkowy pas dla rowerzystów zmniejszający szerokość chodnika do za małej? Jezdnia i tak jest za wąska by samochód wyprzedził rowerzystę, ponadto mamy skrzyżowanie. Rowerzysta może bez problemu wprost z jezdni wjechać na ten przejazd. Image
7. Gdyby nie ławka to bym się nie czepiał, ale między ławką a DDR jest równo 1m (zabruk to skrajnia DDR więc nie wlicza się w szerokość chodnika).
Minimalna szerokość chodnika bez przeszkód to 1.5m. usuńcie tą ławkę.
Obie skrzynki TEL oczywiście w nawierzchni DDR - zero estetyki.
Image
Image
8. Serio, można było tu zrobić na środku jezdni zwykły czerwony lewoskręt dla rowerzystów, nie straszyłoby to tak i nie zabierało przestrzeni PIESZYM na chodniku! Image
9. Ten parking to dramat ale to już kwestia zmiany rządu. Image
10. A tu dostałem majndfaka. Ja, projektant drogowy, zagubiłem się nie wiedząc co jest jezdnią, co DDR, gdzie mogę iść, gdzie nie mogę, gdzie jest moje światło a gdzie nie moje. ZA DUŻO ASFALTU I BETONU.
Nastąpił tu daleko idący przerost formy nad treścią. Image
11. Z drugiej strony placu też mamy nowe #BZBWI postawione przez ZDM, też tu gdzie były stare - ale tutaj tak nie rażą, bo są względnie na uboczu.
Można było przy okazji chociaż umyć te stare elektryczne BZBWI, ale po co, przecież w Ratuszu nikt nie zwraca uwagi na estetykę. Image
12. A tak to wygląda w osi przejścia dla pieszych. Idziemy w lewo. Image
13. O tym już było głośno. Co do *****?
Oprócz braku P-10 mamy tu znowu koślawo ustawioną studzienkę TEL która wchodzi w nawierzchnię DDR. Image
14. Absurd tego miejsca jest powszechnie ignorowany.
Należy tu niezwłocznie domalować P-10.
Geometria chodnika ZACHĘCA do tego by tak iść. Image
15. Wszyscy się zachwycali pozostawieniem starych szyn. Ten granit na przedłużeniu toków szynowych też fajny, prawda? Prawda? A co to tam wystaje w tle? Image
16. No nie, no po prostu ***** no nie, nawet tego niedałosię zrobić estetycznie.
Studnia deszczowa obsadzona niżej winna być albo w całości w zieleńcu, albo li też między szynami.
#niedasie. Image
17. Studnia obsadzona wyżej mogłaby być w całości w nawierzchni DDR albo li też miedzy szynami. A tak jak ją zrobili to ta studnia przerywa ciągłość jednej z szyn.
Ciekaw jestem jak styk granitu z asfaltobetonem DDR będzie wyglądał po 2 zimach - szparę już widać.
#niedasie Image
18. O co chodzi z tymi obleśnie wystającymi krawężnikami przy każdym drzewie? Image
19. Książęca - tą jezdnię należy zwęzić, a chodnik poszerzyć. Image
20. A poza tym sądzę, że ta żółta buda powinna zostać zniszczona. Image
@threadreaderapp unroll

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Daniel Radomski | ⚛⚡🚆🚋🛣🌉🛫🚴💯

Daniel Radomski | ⚛⚡🚆🚋🛣🌉🛫🚴💯 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @LombatSsc

Oct 16, 2024
Kolega próbuje mi wykazać, że hale pod Olsztynem pojawiły się na skutek tego, że powstała droga, jednocześnie kompletnie ignorując że powstały w pobliżu Olsztyna. Kolega myśli że zbudowanie podobnej drogi na pustym polu przyciągnie podobne inwestycje.
Kult Cargo.
A ten kolega myśli że jak zbudujemy drogę to zacznie się rodzić więcej dzieci. Tak jakby bociany przesiadły się na samochody.
Korelacja nie oznacza związku przyczynowego
Hale budują się przy węzłach drogowych nie dla tego że powstały węzły drogowe, tylko dlatego że te węzły drogowe powstały w pobliżu dużych miast lub węzłów logistycznych.
Read 7 tweets
Jun 26, 2024
#CPK konferencja
Mamy połowę roku, nie mamy audytów ale mamy wszczęcie na decyzję lokalizacyjną i mamy spodziewaną decyzję o kontynuacji z daleko idącymi zmianami komponentu kolejowego -> wyleczenie programu z absurdów pierwotnej wildowizji, dopasowanie do potoków. 1/
Image
Konkrety
1. Kontynuacja w zakresie linii Y WAW-LDZ-POZ/WRO
2. Dalszy racjonalny rozwój lotnisk regionalnych, modernizacja i rozwój lotniska Modlin dla tanich linii
3. Dokończenie S7 połączenie Modlin - Warszawa, połączenie kolejowe Warszawy z lotniskiem Modlin
4. POWSTANIE LOTNISKO W BARANOWIE
Realny wolumen to 34 mln pasażerów i na taki potok zbudujemy to lotnisko, będzie połączone z KDP.
Rozbudujemy autostradę A2 między Warszawą a Łodzią powstanie trzeci i czwarty pas ruchu (hehehe)
Read 15 tweets
May 3, 2024
#KDP już wyjaśniam:
Linia Naklo-Okonek, która stanowi skrót omijający Piłę (72k) została wprowadzona byś ramach wildowizji zlikwidować wykluczenie komunikacyjne Złotowie (18k) i Łobżenicy (3k). Problem w tym, że Złotów leży na linii kolejowej 203 Piła-Tczew. 1/4
Image
Patryk Wild odpowiedziałby, że jestem głupi, bo chodziło o skrócenie czasu dojazdu do CPK z Koszalina(106k) Kołobrzegu (47k), Białogardu (24k) i Szczecinka (40k). To łącznie 217k.
Kolejny problem w tym, że Złotów (17k) nie widnieje w PMT jako generator ruchu. 2/4
No więc pociągi mają omijać Piłę (70k) by przejechać przez Złotów (17k). No to znowu to samo co z Brzozowem:
Potoki generowane na nowej linii przez mały Złotów to za mało by było sens ta linie budować, zwłaszcza że ta linią nie pojedzie Piła. 3/4
Read 6 tweets
Dec 23, 2023
#CPK udostępnił BARDZO szczegółowy plan lotniska.
Plik PDF ma 30MB i ciężko się go przegląda 😣 1/9 Image
Zacznijmy od Terminala.
Docelowo ma być 6 pirsów + kiedyś satelita.
Póki co nie widać satelity i sposobu jego powiązania z terminalem, ale będzie potrzebny dopiero przy rozbudowie do 100mln PAX.
Wygląda na to ze w fazie 0.8 (34 mld PAX) mamy 3 pirsy: AB, AC i AD. 2/9 Image
O ile dobrze odczytuję rysunek, to sam terminal początkowo ma mieć 5 łuków dachu hali głównej i po 3 łuki skrzydeł (przed pirsami).
Docelowo - 9 łuków hali głównej i po 5 obu skrzydeł.
Porównajcie rozmiar stacji z głowicami to gabarytu budynku terminala. 3/9 Image
Read 10 tweets
Dec 18, 2023
#ATOM wieści z Choczewa - na końcu wisienka🧵
1. Zaczynamy dokładne badania geologiczne. Wiąże się to z potrzebą ogrodzenia terenu pod reaktory i stację pomp - tam będą odwierty.
Z tego względu wytyczono "małe" obejście na drodze do plaży - droga wydłuża się o 800m. 1/8 Image
Lewa strona Raport OOŚ, prawa strona obszar badań.
Z terenu odwiertów będą usuwane drzewa i krzewy.
Na czas najintensywniejszych prac droga na plażę będzie okresowo zamykana. W ogrodzeniu będą bramy i droga będzie udostępniana gdy tylko będzie to możliwe.
2/8 Image
2. Harmonogram obecnie prowadzonych prac.
Już ogrodzili i przebadali na niewybuchy (I faza - do 1m), nadchodzi wycinka (wyłącznie na potrzeby badań), i same badania - cały przyszły rok.
Ciekaw jestem jak chcą zalegalizować "karczowanie i uprzątnięcie terenu" do kwietnia 2024. 3/8 Image
Read 8 tweets
Dec 17, 2023
#CPK #KDP #OOŚ
@CPK_PL konsultuje w gminach LK88 na odc. Węzeł CPK – Grójec – Warka.
Niestety wszystkie warianty omijają Grójec. W fazie jedna z 12 trasa wprawdzie idzie obok DK50, ale nie ma tam stacji. Do drugiej fazy przeszło 5 tras, wszystkie są daleko od miasta.
Faza 1. 1/7 Image
Wszystkie warianty Faza 1. 3/7 Image
Read 8 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(