/1 לאור העלייה בגרעון באוקטובר ל-2.6%, והצפי להמשך עליות לקראת סוף השנה וביתר שאת ב-2024, שווה לדון (בקצרה) על הרעיון של כלכלת מלחמה, ובפרט על חוב בזמן מלחמה.
שרשור על כלכלת מלחמה וחוב 🧵
/2 כשם שמלחמות הן אירוע צבאי-לאומי, הן גם אירוע כלכלי. דוגמא יפה לכך היא השינוי שעברה הכלכלה האמריקאית עם כניסתה למלחמת העולם השנייה. בשלהי השפל הגדול עם שיעור אבטלה של 25%, המשק האמריקאי עבר לייצור תעשייתי נרחב, ע"ב הוצאה ממשלתית, והאבטלה צנחה ל-10% כמעט בין לילה.
/3 עוד דוגמא יפה היא המעברים בין שעון חורף לקיץ (Daylight saving time). בעבר לא היו הזזות השעון שיש היום, אבל המדינות שונות (בפרט, ארה"ב ואירופה) הזיזו את השעונים במהלך מלחמות העולם בכדי להתאים את שעות העבודה לשעות האור ובכך לחסוך באנרגיה (תאורה, חימום ועוד).
/4 אבל אחד הדברים הכי חשובים במלחמה הוא עניין ההוצאה הממשלתית והחוב. מלחמת העולם השנייה הייתה אירוע דרמטי מבחינת החוב האמריקאי שקפץ במהרה מרמות של 40% למעל 100% במונחי תוצר. החוב קפץ מ-50 מיליארד ל-258 מיליארד בסוף המלחמה (כמובן שהכלכלה התרחבה מאוד במקביל).
/5 זה מעלה את השאלה שמאוד רלוונטית לימינו: כיצד גייסו את החוב הזה? אז ברוכים הבאים לרעיון של אג"ח מלחמה, War bonds. מאחר ומלחמה היא עסק יקר, הממשלה צריכה לגייס הרבה כסף בכדי לממן אותה ואחת הדרכים היא למכור אג"ח *ממותג* לציבור הרחב.
/6 הרעיון הוא להנפיק אג"ח עם ריבית נמוכה מריבית השוק (בכל זאת, פטריוטיות זה עסק יקר) ובכך להשיג 2 דברים: (1) מימון בעלות נמוכה יחסית; ו-(2) ריסון כוחות אינפלציונים בצד הביקושים לצריכה הפרטית. לדוגמא, במהלך מלחמת העולם השנייה, ממשלת ארה"ב גייסה כך כ-185 מיליארד דולר מהציבור הרחב.
/7 כמובן שאנשים לא נותנים סתם כסף לממשלה בריבית נמוכה. הדבר הזה חייב לעבור מיתוג מאוד פטריוטי, והכרזות המצורפות שיחקו תפקיד מרכזי בשיווק הזה, אבל לא רק הן. הנה סרטון של באגס באני והלוני-טונס בכדי לרתום את הציבור האמריקאי להשקיע באג"ח מלחמה של ארה"ב
/8 באופן דומה, צ'רלי צ'פלין נקרא לדגל בזמן מלחמת העולם הראשונה בניסיון לשווק אג"ח מלחמה, תחת המיתוג של Liberty Bonds. (בתמונות: צ'פלין מופיע בשנת 1918 בוול סטריט במאמץ לשווק אג"ח של ארה"ב).
/9 הנושא הזה לא פסח על מדינת ישראל לאורך שנות קיומה ואפילו קודם לכן. באפריל 1948 הכריזה מנהלת העם על יוזמת המלווה הלאומי, שהיה מלווה מרצון בריבית של 3% למימון הוצאות המערכה (ביטחונית ולאומית) שעמדו לפתחו של היישוב היהודי ובערבות של קרן היסוד וקק"ל.
/10 במלחמת ששת הימים, המדינה יזמה "מלווה ביטחון" שהיה מלווה חובה, וגם במלחמת לבנון הראשונה קבעה הממשלה את "מלווה שלום הגליל" למימון הוצאת המלחמה. העובדה שמדובר במלווה חובה בריבית נמוכה מריבית השוק יצרה במהלך הזה גם מרכיב מיסוי, עם מיתוג (פחות אסתטי) של הלוואה לטובת ביטחון המדינה.
/11 ועכשיו אנחנו מתגלגלים לימים הנוכחיים. המלחמה הנוכחית צפויה להגדיל את החוב הממשלתי מרמה של 60% תוצר לרמות בין 65% ל-70%, והגרעון צפוי לגדול השנה למעל ל-4% ובשנה הבאה למעל ל-7% (כל אחוז תוצר הוא בערך 17.5 מיליארד שקל). החישובים הללו כוללים את הוצאות המלחמה והשיקום.
/12 אחד הדברים שמעיקים על המשק בתקופה הנוכחית הוא כוח האדם במילואים, אבל ההערכות מדברות על ירידה בהיקפי הגיוס בתחילת 2024. זה יסייע למשק להתכנס לשגרה מסויימת, משום שהיקף המלחמה כרגע מוגבל. המדינה תידרש לגייס חוב בריבית גבוהה, אבל לשם כך אנחנו מחזיקים יחס חוב-תוצר נמוך בשגרה.
/13 בצד החיובי, שע"ח כרגע חזר לרמתו ערב המלחמה, ואפילו ה-"כסף החכם" מתחיל להפנים את המהלך המלחמתי עם ירידה חדה בפריימת הסיכון של מדינת ישראל בימים האחרונים (עדיין לא כמו ערב המלחמה).
/14 וזה מוביל אותנו לשאלה המתבקשת: בהיעדר מלווה ביטחון/אג"ח מלחמה כרגע, מה אפשר לעשות בכדי לסייע לציבור הישראלי ולמדינה? אז התשובה הפשוטה היא: לייצר. ככל שניתן, צריך ליצור, ליזום, ולתרום לעצמכם ולסביבה שלכם כפי שהיה ערב המלחמה ובכך לחזק את הכלכלה.
בהצלחה לכוחותינו באשר הם. 🇮🇱 ❤️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
אפשר לזהות לא מעט אנשים מתוסכלים מהאופן בו הדיונים ברשת מתנהלים ומהאופן בו המלחמה מסוקרת בתקשורת העולמית. מאחר ואג'נדת המחקר המרכזית שלי כרגע היא 'דיון ציבורי', מצרף כמה תובנות שאולי יעזרו לכם. 🧵
/2 הבסיס.
למה ה-NYT, ה-BBC וכל יתר אתרי החדשות בעולם מיהרו להוציא הודעה על כך שישראל הפציצה בית חולים והרגה מאות ילדים, למרות שלא הייתה שום ראייה לכך? (הבית חולים לא הופצץ, אלא החניון לידו; לא נהרגו מאות; הג'יהאד ירה את הרקטה.)
/3 אותם אנשים וארגונים יודעים שהם מתבססים על ארגון טרור שביצע טבח ג'נוסאיידי. הם יודעים את זה, והם לא תמימים. אבל הם *רצו* להאמין לחמאס.
למה? כי זה מתיישב יותר טוב עם האופן בו הם תופסים את העולם. התפיסות הבסיסיות שלהם אינן אובייקטיביות, הן מוטות. מאוד.
/1 לפני החג הונגריה שוב עלתה לדיון בישראל, ונראה שכדאי להזכיר כמה דברים לגבי שלטון אורבן ומה הוא בדיוק עשה בהונגריה. מראש אציין שזה לא בגלל איזושהי אנלוגיה לישראל (שאני בלאו הכי לא עושה), אלא כי הפרטים במקרה ההונגרי חשובים לדיון הציבורי וצריך להכיר אותם. 🧵
/2 אורבן עלה לשלטון לראשונה ב-1998, הוחלף ע"י הסוציאליסטים ב-2002, וחזר לשלטון בבחירות 2010. הרקע לאותן בחירות הייתה תסכול אדיר מהממשלה הסוציאליסטית (כולל הדלפה של אמירות קשות של רה"מ בזמנו לגבי תפקוד הממשלה והשקרים שלה לציבור), ובהתאם הניצחון של אורבן היה מובטח. אבל(!)
/3 בניגוד למה שחושבים לגבי התמיכה החריגה באורבן, שיעור ההצבעה לקואליציה הדו-מפלגתית שלו היה כ-53%. בגלל שיטת הבחירות וחלוקת המושבים בהונגריה, זה הקנה לו 2/3 מהמושבים בפרלמנט (supermajority), וזה מ-מ-ש קריטי בגלל מה שקרה לאחר מכן.
1/ בשעה טובה חזרנו מרומא, ואני פנוי להתייחס לאחד הנושאים החשובים שנידון לפני ימים אחדים: יוקר המחייה בישראל.
ניגש ישר לעניין. נראה לי שהגורם המשמעותי ליוקר המחייה בישראל לא עלה באמת לדיון, למרות שהוא לגמרי בחירה מודעת של כולנו: היילודה.
שרשור עם גרפים, הסברים והמלצות מדיניות.🧵
2/ הבהרה חשובה מראש: מי שמחפש פה עניין פוליטי, יתאכזב. היילודה הגבוהה היא מאפיין של כמעט כל חתך אוכלוסיה בישראל. לכן זה לא עניין פוליטי-חברתי, אבל(!) למסקנות בסוף השרשור כן יהיו משמעויות כאלה.
3/ נתחיל עם החלק החשוב: בכלכלה, כמו בכלכלה, יש את צד הביקוש ואת צד ההיצע. המאפיין המרכזי בישראל היא העובדה שצד הביקוש גדל בקצב גבוה, בעוד המגמה ב-20 השנים האחרונות ביתר העולם המערבי הפוכה לחלוטין. הגרף המצורף די מבהיר זאת. ההסבר בציוץ הבא.
כמובטח (אפילו לפני הזמן), שרשור על הפרדוקס שעומד ברקע הסקר המצורף, וזאת לאור פטירתו לפני ימים ספורים של דניאל אלסברג, כנראה אחד הכלכלנים עם סיפור החיים היותר מסעיר שיש הכולל, בין היתר, תאונת דרכים קטלנית, האשמות בריגול והדלפת ענק על מלחמת ויאטנם. 🧵
לפני הפרדוקס, קצת על אלסברג עצמו. הוא גדל בשיקגו בשנות ה-30 להורים יהודים שהתנצרו, ואיבד את אחותו ואימו בתאונת דרכים קטלנית לאחר שאביו נרדם בנהיגה. אחרי סיום הלימודים המוקדמים ב-1952, הוא התגייס לחיל הנחתים של ארה"ב והשתחרר כקצין בשנת 1957. סיים דוק' בכלכלה בהרווארד ב-1962.
2/
הדוקטורט שלו עסק בתורת ההחלטות וקבלת החלטות בתנאי אי-ודאות. הוא התחיל לעבוד בתאגיד RAND שהעסיק בזמנו הרבה אנשי תורת המשחקים ותורת ההחלטות. תזכרו שמדובר בימי המחלמה הקרה ומלחמת ויאטנם בהם נדרש ניתוח אסטרטגי רב. במקביל, אלסברג החל לפתח עמדות אנטי-מלחמתיות מובהקות.
כמה כסף אתם מוכנים לשלם בכדי להיכנס להגרלה בה *תוחלת* הזכייה גבוהה יותר מכל מה שחלמתם אי פעם? לצורך העניין, טריליונים על גבי טריליונים של דולרים? זו לא שאלה מכשילה, אלא שאלה בסיסית ועתיקת יומין בתורת ההחלטות, שמייצרת את הבסיס למה שנקרא לימים "פרדוקס סנט-פטרסבורג". שרשור 🧵
1/13
הסיפור מתחיל ב-1737 עם מתמטיקאי שוויצרי בשם ניקולס ברנולי שהציע אתגר מחשבתי בדמות הגרלה. לפני שנתמקד בפרדוקס, כמה מילים על משפחת ברנולי. קשה להגזים בחשיבות של שושלת ברנולי ותרמותה למתמטיקה ולמדע. תחשבו משפחת בנאי של המדע אבל פי 10^10 בתרומה (ואני מ-מ-ש אוהב את משפחת בנאי).
2/13
התרומה שלהם נפרסת על אינספור תחומים ובניהם: מספרי ברנולי, חשבון אינפי', הסתברות, תרמודינאמיקה, משוואות דיפרנציאליות, וגם כפי שנראה, תורת התועלת.
[כן, למרות שאנחנו מלמדים את תורת התועלת לפי פון-נוימן ומורגנשטרן משנות ה-50 (בתמונה), בפועל היא התחילה הרבה לפני.]
1/ A blast from the past: לאור המצב בטורקיה, ובהמלצת @treasureteen, חזרתי לפרק הנהדר של "ערך מוסף" על טורקיה. בחזרה הזאת לעבר זה יפה לראות שהרוב היה די צפוי כבר ב-2018 (אז הפרק הוקלט) ואולי אף לפני זה.
2/ טורקיה היא כלכלה מתפתחת, ולכן זה לא כל כך מפתיע שיש לה גרעון במאזן המסחרי ובחשבון השוטף של מאזן התשלומים (ר. גרף מצורף, ב-% תוצר). היא פשוט צריכה לייבא יותר מאשר היא מייצאת בכדי להצמיח את הכלכלה וזה אכן קורה.
3/ טורקיה מציגה צמיחה טובה בתוצר לנפש (PPP) של כ-6% לשנה עד 2017, ואז העסק מתחיל להסתבך - ככל הנראה בשל שילוב של בעיות מוסדיות ופוליטיות (ב-2016 היה ניסיון הפיכה נגד ארדואן) עם סידור מוניטרי-פיסקאלי מצד המוסדות הטורקים - הממשלה והבנק מרכזי.