De PVV links of rechts noemen doet geen recht aan wat er in het programma van de PVV staat. Het korte antwoord, het zijn maatregelen geen visie of plannen voor Nederland. Het lange antwoord staat in het draadje. 1/
Allereerst, je kunt best een aantal punten op sociaal-economisch vlak 'links' noemen, en bepaalde anti-migratie punten rechts, maar daarmee is het nog geen middenpartij. De PVV past simpelweg niet binnen het raamwerk links/rechts.
Allereerst PVV en de NAVO. De PVV wil dat Turkije uit de NAVO wordt gezet. Dat kan helemaal niet. De NAVO heeft geen instrument, zoals de EU heeft om een land uit de NAVO te zetten. justsecurity.org/66574/can-turk…
Wilders zei wel leuk bij @Nieuwsuur dat ze Rusland als de agressor zien in de oorlog tegen Oekraïne. Dat neemt niet weg (zie hun programma) dat Wilders tegen wapensteun aan Oekraïne is, tegen de sancties tegen Rusland & goede banden met Rusland nastreeft. hiddebouwmeester.nl/de-nederlander…
Daarnaast wil de PVV een Nexit. Dat betekent dat Nederland als exportland totaal ten onder gaat en een speelbal wordt van internationale wereldmachten, zoals China en de Verenigde Staten. Tegen het Nederlands belang dus.
Daarnaast wil Wilders islamitische scholen sluiten. Er is niets mis mee om artikel 23 ter discussie te stellen, maar hierbij als staat een religie als 'ideologie' gaan neerzitten, daarbij gaan bij mij de alarmbellen wel af.
Uiteraard zijn er punten te maken dat bepaald religieus onderwijs ertoe leidt dat er dingen worden gepropageerd die tegenstrijdig zijn met democratie en gelijkheid en ik ben het er wel mee eens dat daartegen keihard moet worden opgetreden.
Maar wat is het verschil tussen een christelijke zondagschool die doet aan homogenezing versus een islamitische school, die iets vergelijkbaars propageert? Daarom zou religieus onderwijs aanpakken verstandiger zijn.
Rondom de manier zoals de PVV migratie en de islam wil 'aanpakken' zijn veel grondwettelijke bezwaren, maar dat neemt niet weg dat er binnen de kaders van de wet wel wat mogelijk zal zijn.
Er worden veel beloftes gemaakt. Het klinkt leuk, maar is vaak onuitvoerbaar. Er wordt gezegd dat het eigen risico wordt afgeschaft en er maatregelen worden genomen om het lerarentekort op te lossen? Hoe dan? Met welk geld en welke mensen?
Het is wellicht niet ongrondwettelijk, maar vooral praktisch heel erg lastig. De PVV is aan de ene kant tegen migratie, maar de vergrijzing gaat gewoon door. Er zijn nu al schreeuwende tekorten in de zorg, bij defensie en de politie. Hoe ga je dit met dichte grenzen oplossen?
De PVV verantwoordt al haar investeringen als volgt: "Deze extra investeringen betalen we door te stoppen met miljarden over te maken naar het buitenland en te verspillen aan andere linkse hobby’s."
NL betaalt ongeveer 8 miljard aan de EU en 5 miljard aan ontwikkelingshulp. Daarvan ga je de kosten, plus de verdere kosten van het volledig sluiten van de grenzen nooit kunnen sluiten. Ik snap dat mensen ontevreden zijn, maar er zijn veel praktische bezwaren op het programma.
Dit staat nog los van grondwettelijke bezwaren en Pieter Omtzigt heeft dit duidelijk later doorschemeren, wat de VVD soms onvoldoende deed. Gelukkig is er een aantal VVD-ers die duidelijk aangeven dat er over de grondwet niet valt te praten.
Of de PVV nu rechts of links is, kun je niet zeggen, omdat het vooral lijkt dat de PVV veel roept, zonder daar echt over nagedacht te hebben. Het programma (niet de kiezers) is antistaatsrechtelijk & vaak praktisch onuitvoerbaar. Vandaar dat andere partijen grote bezwaren hebben.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De meningen zullen erover verdeeld zijn in hoeverre een regering met de PVV schadelijk is voor de democratische rechtsstaat, persvrijheid en onafhankelijke rechtspraak. Dat kunnen we niet zeggen, wat we wel kunnen zeggen, is lessen trekken uit Polen & Hongarije (en ook Rusland).
Allereerst, ik heb een diversiteit aan volgers. Ik ga met veel het gesprek aan, respecteer ieders mening en jullie kunnen er anders naar kijken. Het enige wat ik hier vermeld, zijn een paar constateringen.
(1) De PVV is een eenmansfractie. (2) De PVV het bepaalde maatregelen in haar verkiezingsprogramma opgenomen die tegen de onafhankelijke rechtspraak en persvrijheid ingaan. (3) Het is niet te zeggen wat een regering Wilders uiteindelijk betekent.
Terwijl we het hebben over migratie en bestaanszekerheid (ik blijf het herhalen) is er een oorlog op ons continent gaande. Zijn onze munitievoorraden onvoldoende om een conventionele oorlog te voeren, en leggen republikeinen een bom onder artikel 5. #DontLookUp
We kunnen blijven roepen 'ja, maar de NAVO beschermt ons wel.' Als de Republikeinen hun verkiezingsretoriek omzetten in daden, dan hebben wij een gigantisch probleem in Europa. De kans op oorlog was sinds de Tweede Wereldoorlog niet (structureel) zo groot.
Het is buitengewoon zorgwekkend dat het hier niet overgaat. Het lijkt alsof mensen we het er niet over mogen hebben. En dan over anderhalf jaar ineens in paniek zijn. Dit is echt geen 'wat als', maar een aanzienlijke kans. Trump staat bovenaan in de peilingen.
Persoonlijk draadje. Ik heb de laatste tijd best veel nieuwe volgers gekregen, en sommigen weten niet precies wie ik ben, dus vandaar met dit draadje een introductie van wie is de man achter de draadjes en artikelen. 1/
Ik ben Hidde Bouwmeester geboren in 1994. Ik heb geen normale schoolcarrière gehad, ik begon op het vmbo-kader en zelfs dat zagen veel mensen als te hoog gegrepen. Maar ik weigerde dat te aanvaarden. I.t.t. veel leeftijdsgenoten, was het voor mij keihard werken om het te redden.
En toch lukte het. Iedereen die Vmbo-kader haalde, ging iets praktisch doen (noem het niet laag), ik had hiermee een vooropleiding van koken in feite, waardoor ik best makkelijk kan koken en dat ook leuk vond. Maar ik wilde door en vond de Vavo, volwassenenonderwijs.
Er komen steeds meer berichten naar buiten waaruit zou blijken dat het Westen en met name de Verenigde Staten een einde aan de oorlog in Oekraïne willen maken en daarom langzaam Oekraïne onder druk gaan zetten. Een draadje waarom dit een grote fout zou zijn. 1/
Allereerst is er natuurlijk simpelweg sprake van een agressor die Oekraïne aanviel. Oekraïne wenst niks van Rusland te hebben, enkel dat de Russen uit Oekraïne verdwijnen. Een heel normale gedachtegang.
Ik heb al vaker kritiek gehad op de leus ´as long as it takes´, omdat op den duur Europeanen "oorlogsmoe" zouden worden en het draagvlak zou afnemen, Poetin speculeerde hier op.
Veel is nog onbekend over de geopolitieke gevolgen van de verschrikkelijke aanslagen van Hamas, wat wel duidelijk is dat dit ongekend is, historisch en veel zal doen veranderen. Een aantal observaties. 1/
Allereerst, voordat ik begin: ik ben historicus en geen Midden-Oosten deskundige, maar doe een aantal observatie met een historisch oogpunt. Voor diepgaande analyses zou ik u toch naar zulke experts doorverwijzen.
Als u toch bent gaan doorlezen, laten we beginnen. Het eerste dat opvalt, is in feite de schaal. Als we de experts mogen geloven dan is dit ongekend, en doe dit weer terugdenken aan de Jom Kipoer-oorlog. Maar misschien wel erger.
Waar hebben we gisteren naar zitten kijken? Een een coup, muiterij, of een persoonlijke vete tegen Shoigu? Er blijven vooral veel vragen over, maar er zijn ook duidelijke gevolgen. De situatie is niet meer zoals voor 24 juni. Een reflectie op wat we gisteren gezien hebben. 1/
Het doel lijkt voornamelijk te zijn geweest om Wagner te behouden. Prigozjin vreesde wellicht dat de Wagner zou worden opgedoekt of voor zijn eigen positie. Het lijkt dus geen coup te zijn geweest, maar een manier om het Kremlin te laten zien dat hij steun heeft.
Maar ondanks dat dit geen coup was de gevolgen zijn groot en Poetin is allesbehalve een winnaar. Een pyrrusoverwinning. Hij is gewond uit de strijd gekomen en zag eruit als een zwakke leider die iemand weg laat komen met het aanvallen van het 🇷🇺 leger en het bezetten van Rostov.