Folks blickar när jag berättar om AcadeMedia är obetalbara. Först tror många att jag bluffar. "Det kan inte vara så sjukt. Det FÅR inte vara så sjukt". Läs gärna den här tråden, kolla upp källorna, avgör sedan om jag ljuger eller talar sanning samt om vi kan ha det så här *tråd*
Först och främst tror många att AcadeMedia är ett svenskägt företag, vilket är helt fel. Det här är en lista över de 10 största ägarna. Loys, Capital Group, Cobas, DWS, Taiga och Dimensional är exempel på utländska investeringsfonder.
Sammanlagt äger olika utländska aktörer över 60 % av aktierna i AcadeMedia. Kolla in hur den röda linjen utvecklats mellan fjärde kvartalet 2020 och tredje kvartalet 2023.
Ingen annan privat aktör kommer i närheten av AcadeMedias storlek. Koncernen omsätter nu enorma 15,5 miljarder och gjorde senaste verksamhetsåret en vinst på 1,27 miljarder.
Myt: "men vinsten går ju till återinvesteringar i verksamheten". Fel. AcadeMedias mål är att dela ut 30 % av resultatet som aktieutdelning. academedia.se/investerare/ak…
Redan här börjar jag ofta se irritation i folks ögon eftersom den verkliga bilden av AcadeMedia skiljer sig mycket åt från den bild många har. Den verkliga bilden är att rika utländska investerare äger bolaget och att de förväntar sig avkastning på sitt investerade kapital.
Nåväl. Sedan brukar jag berätta om hur det utlandsägda AcadeMedia köpt in sig i svenskarnas hela liv, ända från att de inte ens än är födda. Nu följer berättelsen om AcadeMediakundernas för bolaget lönsamma livscykel.
Tänk er ett foster som precis börjat växa i den blivande mammans mage. Mamman och pappan vill lära sig mer om sitt kommande föräldraskap och registrerar sig på föräldraforumet . Den sidan ägs av företaget Sandviks som ägs av AcadeMedia. Bebisvarlden.se
Barnet föds och föräldrarna börjar fundera på förskola. De söker på "förskola" på Bebisvärlden och klickar sig fram till en artikel om språkutveckling. Det första som kommer upp är en annons från Pysslingen: AcadeMedias största förskolevarumärke. bebisvarlden.se/annons/pysslin…
Barnet växer och blir äldre och börjar gilla tecknade filmer och serier. Perfekt för föräldrarna att gå med i . Ägare? AcadeMedia. disneyklubben.se
Så blir det dags för föräldrarna att välja grundskola. Vad sägs om någon av Innovitaskolan, Montessori Mondial, Noblaskolan, Pops Academy, Vittra och Snitz? Alla ägs av AcadeMedia. academedia.se/om-academedia/…
Åren går och föräldrarnas kontroll över skolval minskar. När barnet går i nian får det själv välja gymnasieskola. SYV-tätheten på den Academediaskola föräldrarna valt är lägre än i kommunala skolor men misströsta icke för det finns gratisalternativ på nätet. till exempel, ägt av... AcadeMedia.SnackamedSYV.se
Varför vill AcadeMedia äga de här sidorna? Kanske för att de är marknadsledande på att driva de gymnasieskolor som niondeklassare har att välja till!
Drottning Blankas Gymnasieskolor, Cybergymnasiet, Snitz, NTI-gymnasiet, LBS Kreativa Gymnasiet, Rytmus Musikgymnasium, Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Designgymnasiet, Praktiska gymnasiet, Framtidsgymnasiet, Didaktus, Klara Teoretiska, ProCivitas, Sjölins gymnasium, Donnergymnasiet är skolföretag som köpts upp av andra ägare och gjorts till dotterbolag under AcadeMedias ägande.
Barnet har nu blivit vuxen och ska kanske söka vidare till högskola eller universitet. Här kan hen ta hjälp av söktjänsten som ägs av... AcadeMedia. studier.se
Kanske går det inte riktigt på räls med arbetslivet utan det slutar i arbetslöshet. Inga problem, det går att få en jobbcoach hos som ger förslag på vidareutbildning. Eductus ägs såklart av AcadeMedia. Eductus.se
Efter mycket (för AcadeMedia lukrativt) coachande kommer kanske coach och arbetssökande fram till att PR-konsult är framtiden. Utbildning till PR-konsult finns hos Berghs. Berghs ägs av AcadeMedia. berghs.se/program/public…
Tusan! AI sabbar hela PR-branschen. Nåväl. Jobbcoachen kan coacha lite mer och kanske tipsa om någon av AcadeMedias andra vuxenutbildningsföretag. AcadeMedia har nämligen köpt upp Affärshögskolan, Changemaker Education, EC Utbildning, Eductus, Hermods, Kompetensutvecklingsinstitutet, KYH, Movant, NTI, Sälj och marknadshögskolan, Teknikhögskolan, The Game Essembly och Vårdyrkeshögsskolan.
Och så till det sjukaste av allt. Det här enorma utlandsägda bolaget som har tentakler in i svenskarnas liv från foster till att arbetslivet avslutas har en ordförande som heter Håkan Sörman. Sörman leder den enorma statliga utredningen om ny kommunalekonomisk utjämning. regeringen.se/contentassets/…
Den här utredningen ska bland annat analysera konsekvenserna av ett eventuellt sektorsbidrag till skolan som isf ersätter de riktade statsbidragen. Statliga resurser som är en allt större del av AcadeMedias intäkter. Det bolag vars utländska aktieägare Sörman ansvarar inför.
Och detta är det sjukaste i den svenska skolan: Academedia har redan uttalat sig negativa till ett sådant sektorsbidrag eftersom ökad fördelning efter socioekonomiska faktorer leder till minskad total skolpeng för friskolor.
När jag är klar brukar folk vara ganska arga. Om du inte är arg på styrningen, politikerna eller AdadeMedia utan på mig för att jag bluffar och smutskastar så får du gärna lusläsa mina källor i tråden ovanför.
Tja.
Unroll this please @threadreaderapp
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1.b En annan skolkoncern ägs av fd riksdagsledamot, två ägs av fd kommunpolitiktoppar och en ägs av nuvarande kommunpolitiker. En koncern skapades av sammanslagning av skolor ägda av politiker.
2. Fd politiker i styrelser
Två skolkoncerner har fd toppolitiker som ordförande, två skolkoncerner har fd ministrar i styrelsen, flera skolkoncerner har fd politiker i styrelserna.
OBS! Jag tror inte att Almega Utbildnings ordförande fått i uppdrag att krossa den svenska demokratin men när han börjar driva frågan om offentlighetsprincipens avskaffande kan det vara läge att reflektera över risker med utländskt ägande i svenska skolaktiebolag. *tråd*
Skolinspektionen skriver i sin årsrapport att omkring en tredjedel av alla elever som går i en friskola går i en skola som drivs av någon av de två av de största skolkoncernerna och att dessa har utländsk aktiemajoritet.
Det handlar om Academedia och Internationella Engelska Skolan. Sedan ska man inte glömma att tre av de största förskolekoncernerna har utländska ägare. Pysslingen (Academedia), Norlandia (Norge) och Dibber (Norge).
I tisdags föreläste jag för lärare i Stockholm om läraravtalet och om en eventuell lärarstrejk. Nästan halva föreläsningen var en historielektion om skolans styrning med start 1989. Jag drar den här för er med så får ni hänga med om ni orkar och har lust.
*lååång tråd*
Som historielärare tror jag att det är bra att förstå varför saker har skett om man vill ändra på något som blivit dåligt. Det avreglerade skolsystemet är ett sådant exempel. Jag tror att det är nödvändigt att veta hur avregleringen gick till om vi ska kunna återreglera klokt.
Balans ingång i debatten är att vi inte gillar när folk blir sjuka pga sitt arbete. Om anställda under en för lång tid jobbar i en verksamhet med obalans mellan krav och resurser riskerar de att drabbas av stressrelaterade diagnoser som ångest, depression och utmattning.
Jag har en grej att ta upp som alla som bryr sig om skolan har anledning att fundera över oavsett vad de tycker om mig/Balans/skolkoncernerna. Det blir en lång tråd om något som låter trist men som riskerar att krossa elevers skolgång: kommunal överkapacitet. Orka gärna läsa.
I fyra års tid har jag sett signaler bli allt tydligare i kommunernas handlingar. Först minskade invandringen, sedan förändrade pandemin flyttmönster, sedan stoppade räntehöjningarna byggplaner och till slut minskade barnafödandet.
Samtidigt har koncernernas etableringar fortsatt. Tillsammans skapar det här en katastrofal situation där kommuner planerat för expansion men elevantalet istället minskar. Jag ska börja med ett gäng tweet från Sollentuna för att visa vad som händer.
Etableringsfriheten för friskolor får allt mer absurda konsekvenser för de kommunala skolornas elever och lärare och för skattebetalarna. Ett aktuellt fall är skolkoncernen Jensens etablering i Göteborg. Det här blir en lång tråd men jag tror att den är läsvärd.
Jensen driver redan en skola i Göteborgs som gjort sig känd för att försöka (och lyckas) styra bort resurssvaga elever från sin skola. Rektorn skröt tex till föräldrarna om att de bytt ut 90 % av elevunderlaget genom att fokusera på ambitiösa elever.
En annan metod Jensen använder för att locka mindre resurskrävande elever är direktadresserad reklam till föräldrar till barn på kommunala skolor i välbärgade områden där de skriver att elever som önskar mer av skolan/vill ha högre tempo bör gå på Jensen.
Det här är en otroligt falsk argumentation av Almega Utbildnings förbundsdirektör (klipp från LinkedIn):
"Kommunpolitiker behöver sluta se på fristående skolor som konkurrenter och i stället se på våra medlemmar som det viktiga komplement de faktiskt är"
*tråd*
Jag har de senaste fem åren ägnat väldigt mycket tid åt att visa att den här typen av förhållande mellan skolkoncerner och kommunen aldrig kommer att fungera, iaf inte så länge resurser fördelas genom skolpeng. Det finns inga komplement på en marknad, det finns bara komplement.
Det kvittar egentligen vilken kommun man tittar på som har haft en snabb tillväxt av fristående skolor, man ser ändå samma mönster. De kommunala skolorna förlorar elever men kan inte anpassa sina kostnader pga kostnaderna är främst fasta vilket leder till höga friskolestraff.