Przeprowadziłem analizę czasu dojazdu na CPK, która ma odpowiedzieć na poniższe pytania:
❓Czy wszyscy będą jechać na CPK dłużej niż na Chopina❓
❓Czy należy zostawić Okęcie jako Warsaw City❓
TL;DR
📊Czas dojazdu na lotnisko będzie krótszy lub taki sam dla 64% mieszkańców Warszawy w przypadku korzystania z transportu publicznego, a taki sam dla 30% w przypadku dojazdu samochodem.
✅ Można zrezygnować z utrzymania Okęcia dla turystów i biznesu.
🔎Czas dojazdu z Ronda Daszyńskiego na CPK będzie podobny do czasu dojazdu z City of London na lotnisko London City (LCY).
-----------------
🟢Kto dojedzie szybciej?
Zyskają dojeżdżający na lotnisko komunikacją publiczną z dzielnic północnych oraz wschodnich oraz ci, którzy mieszkają blisko sieci kolejowej lub tramwajowej prowadzącej na dworce.
🟡Dla kogo zmiany będą neutralne?
Czas dojazdu będzie taki sam (+/- 5 minut) dla mieszkańców dzielnic północnych dojeżdżających samochodami. Czas dojazdu komunikacją dla mieszkańców centrum Warszawy oraz turystów również będzie taki sam.
🔴Kto będzie jechał dłużej?
Dłuższy czas dojazdu będą mieć mieszkańcy dzielnic południowych oraz wschodnich dojeżdżający na lotnisko samochodem oraz mieszkańcy dzielnic południowo-zachodnich dojeżdżający transportem publicznym.
-----------------
⏳W najbliższych dniach opublikuję drugą część analizy zawierającą porównanie czasu dojazdu na CPK oraz Modlin. Znajdą się tam wnioski szczególnie istotne dla mieszkańców dzielnic południowych.
Tymczasem zachęcam do przeczytania szczegółowej analizy🧵👇
Polecam w szczególności premierowi @donaldtusk, ministrom @LasekMaciej, @PiotrMalepszak, @DariuszKlimczak oraz prezesowi @MikolajWild.
1/n
Transport publiczny🚊
🟢Najwięcej zyskają osoby z dobrym dojazdem na dworzec Wschodni, w szczególności mieszkańcy Rembertowa, Pragi-Północ oraz Wawra. Szybciej dojadą mieszkańcy znacznego obszaru Białołęki, Wesołej oraz Targówka. Czas dojazdu transportem publicznym będzie krótszy dla 22% warszawiaków.
🟡Średni czas dojazdu transportem publicznym na lotnisko będzie taki sam (+/-5 minut) w przypadku mieszkańców Żoliborza, Woli, Bielan, Śródmieścia, Pragi-Południe, Bemowa oraz Ursusa. W tych dzielnicach zyskają Ci, którzy mają dobry dojazd na dworzec Zachodni lub Centralny. Czas dojazdu będzie taki sam dla 42% mieszkańców.
🔴Czas dojazdu komunikacją na lotnisko wydłuży się dla mieszkańców Ochoty, Mokotowa, Wilanowa, Włoch oraz Ursynowa. Najbardziej wydłuży się czas dojazdu z Ursynowa, aż o 27 minut. Czas dojazdu komunikacją będzie dłuższy dla 36% warszawiaków.
📊Warto tutaj zauważyć, że dla przeciętnego mieszkańca Warszawy średni czas dojazdu na lotnisko komunikacją publiczną wydłuży się zaledwie o 4 minuty. Dla mieszkańców 13 dzielnic zmiana w czasie dojazdu na lotnisko będzie pozytywna lub neutralna, tj. dla 64% mieszkańców. Tylko dla 5 dzielnic CPK oznacza znacznie dłuższy czas dojazdu transportem publicznym na lotnisko.
🔎Najkrótszy czas dojazdu komunikacją publiczną na CPK będą mieć mieszkańcy Ochoty, Śródmieścia, Woli oraz Pragi-Północ, około 44-50 minut.
⏱Wskazany czas dojazdu uwzględnia czas dojścia oraz oczekiwania na transport.
🛠Powyższe wyliczenia nie uwzględniają planowanych oraz realizowanych inwestycji komunikacyjnych, takich jak tramwaj na Wilanów, tramwaj na Dworzec Zachodni oraz budowy łącznika między metrem Centrum, a Dworcem Centralnym. Samo zbudowanie łącznika powinno skrócić łączny czas dojścia z metra na peron Dworca Centralnego o około 5 minut (obecnie 12 minut), co byłoby istotne w szczególności dla mieszkańców Ursynowa.
2/n
Dojazd samochodem🚗
🟡Czas dojazdu samochodem na lotnisko pozostanie taki sam (+/- 5 minut) dla mieszkańców północnych dzielnic, czyli Białołęki, Żoliborza, Bielan, Bemowa oraz Targówka (wzrost czasu dojazdu o jedynie 2-3 minuty). Czas dojazdu samochodem będzie taki sam dla 30% warszawiaków.
🟠Czas dojazdu samochodem będzie dłuższy o 5-15 minut dla 23% mieszkańców. Średni czas dojazdu samochodem wydłuży się o około 8 minut dla mieszkańców Pragi-Północ, Woli, oraz Ursusa. Ze Śródmieścia czas dojazdu samochodem wzrośnie o około 13 minut. W przypadku Włoch, Pragi-Południe, Rembertowa oraz Ochoty średni czas dojazdu samochodem wzrośnie o około 15-18 minut.
🔴 Czas dojazdu samochodem będzie dłuższy o 15-25 minut dla 46% mieszkańców. Największy wzrost średniego czasu dojazdu samochodem na lotnisko odczują mieszkańcy dzielnic południowych, tj. Wawra, Wilanowa, Wesołej, Ursynowa oraz Mokotowa. Czas dojazdu z tych dzielnic wzrośnie o około 20 minut. Niemniej, ten duży wzrost w przypadku Ursynowa, Wilanowa oraz Mokotowa oznacza, że średni czas dojazdu na lotnisko wyniesie 35-40 minut. Tylko 1% mieszkańców dojedzie na CPK o ponad 25 minut dłużej niż na lotnisko Chopina.
📊W skali całego miasta średni wzrost czasu dojazdu na lotnisko wyniesie około 12 minut.
🔎Najkrótszy czas dojazdu samochodem na CPK będą mieli mieszkańcy Ursusa, Włoch, Bemowa, Żoliborza, Bielan, Ochoty oraz Ursynowa i wyniesie on około 29-35 minut.
⏱Podany czas dojazdu zakłada jazdę własnym samochodem bezpośrednio pod halę odlotów, bez oczekiwania na taksówkę.
3/n
Dojazd z centrów biznesu i turystyki🏰
🚊Średni czas dojazdu komunikacją publiczną z kluczowych miejsc turystycznych oraz biznesowych będzie jedynie o 2 minuty dłuższy. Czas dojazdu z zagłębia biznesowego w okolicach Ronda Daszyńskiego oraz centrum turystycznego w okolicach Zamku Królewskiego będzie taki sam co obecnie, tj. odpowiednio 37 i 48 minut. Czas dojazdu komunikacją z okolic PKiN skróci się o 4 minuty i będzie wynosił 33 minuty (łącznie z czasem dojścia na peron oraz czekaniem na pociąg).
🚗Średni czas dojazdu samochodem z kluczowych miejsc turystycznych i biznesowych będzie o 13 minut dłuższy. Jednocześnie z Ronda Daszyńskiego czas jazdy na lotnisko wydłuży się o około 11 minut i będzie wynosić 35 minut, a z okolic Zamku Królewskiego wydłuży się jedynie o 8 minut i będzie wynosił 42 minuty. Z okolic PKiN czas dojazdu samochodem wydłuży się o 15 minut i będzie wynosił 41 minut. Tym samym można zauważyć, że czas dojazdu komunikacją publiczną z okolic PKiN na CPK będzie szybszy niż dojazd samochodem (33 vs 41 minut).
4/n
❓Warsaw City❓
Czas dojazdu z centrum Warszawy na CPK warto porównać z czasem dojazdu do innych europejskich lotnisk, w szczególności z często przywoływanym lotniskiem London City.
⏱Z City of London na lotnisko London City w środku dnia (13:00) można dojechać komunikacją publiczną w około 35 minut (30 minut podróży plus średnio 5 minut oczekiwania na metro). Samochodem w środku dnia można dojechać tam w 30 minut, ale już o 15:00 przewidywany czas dojazdu wydłuża się do 35 minut.
❗Można więc zauważyć, że czas dojazdu z biznesowej dzielnicy Londynu na lotnisko London City jest porównywalny z dojazdem z biznesowego centrum Warszawy na CPK. W przypadku komunikacji publicznej jest to 35 vs 37 minut, a samochodem 30-35 vs 35 minut.
🌍Dla porównania, dojazd z paryskiej dzielnicy biznesowej La Défense na lotnisko CDG zajmuje ponad 65 minut komunikacją i około 45-50 minut samochodem. W Kopenhadze z dzielnicy biznesowej Christianshavn na lotnisko można dojechać transportem publicznym w około 32 minuty, a samochodem w około 20. W przypadku Wiednia (Donau City), jest to około 50 minut komunikacją oraz około 25 minut samochodem.
CPK będzie zdecydowanie bliżej centrum biznesowego niż CDG. W przypadku dwóch wymienionych lotnisk o podobnej wielkości do CPK (Wiedeń - 32 mln pasażerów w 2019; Kopenhaga - 30 mln pasażerów w 2019), tylko Kopenhaga ma jednoznacznie krótszy czas dojazdu z centrum biznesowego. Przy czym dojazd komunikacją publiczną jest tu tylko o 5 minut szybszy. W przypadku Wiednia, dojazd samochodem jest szybszy, ale komunikacją zdecydowanie dłuższy niż w prognozie dla CPK.
🚆Na potrzeby wyznaczenia czasu dojazdu komunikacją publiczną na CPK, przyjąłem następujące założenia:
▪ Pociągi KDP będą zatrzymywać się na stacjach Warszawa Wschodnia, Centralna oraz Zachodnia.
▪ Czas przejazdu między tymi stacjami będzie taki jak obecnie, tzn. 6 minut między czasem odjazdu ze Wschodniej, a czasem odjazdu z Centralnej oraz 4 minuty między odjazdem z Centralnej, a odjazdem z Zachodniej.
▪ W wariancie bazowym przyjąłem, że pociągi jadą z Centralnego do CPK 15 minut (czas podawany w założeniach CPK).
▪ W bazowym scenariuszu przyjąłem, że pociągi do CPK kursują co 15 minut. Średni czas oczekiwania na pociąg jest równy połowie częstotliwości.
▪ Czas dojścia z hali dworca na peron wynosi 3 minuty.
▪ Czas dojścia z peronu CPK do hali odlotów zajmie 2 minuty.
▪ Jako czas dojazdu transportem publicznym na CPK przyjąłem minimalną wartość z czasów dojazdu poprzez jeden z trzech dworców.
⏱Zarówno w przypadku czasu dojazdu komunikacją publiczną na lotnisko Chopina jak i CPK jako czas dojazdu liczyłem czas od wybranej godziny, przykładowo 13:00, do dojazdu w wybrane miejsce. W ten sposób uwzględniony zostaje również czas oczekiwania na transport.
🚗W przypadku dojazdu samochodem do CPK przyjąłem jako punkt docelowy przybliżoną lokalizację nowego węzła na A2, a następnie doliczyłem 4 minuty do czasu dojazdu do tego punktu. Z tego miejsca do lotniska powinno być około 5,5 km drogi, z czego 5km z Vmax 90km/h oraz 0,5km z Vmax 50km/h. Daje to niecałe 4 minuty na przejazd od nowego węzła do lotniska.
✈W przypadku lotniska Chopina, jako punkt docelowy przyjąłem wejście do hali odlotów Terminala 2.
Jeżeli chodzi o założenie dot. częstotliwości kursowania pociągów, to kierowałem się częstotliwością kursowania pociągów z Rzymu na lotnisko Fiumicino.
▪
▪
▪ Nowy węzeł na A2 - (52.126378884729675, 20.53212276402215) -
▪ Lotnisko Chopina - (52.17228816622272, 20.97273419430874) -
W przyjętych założeniach są dwa, które mogą być kwestionowane. Pierwszym jest czas dojazdu szybkim pociągiem z Centrum na CPK, a drugim częstotliwość kursowania pociągów.
Aby zweryfikować wpływ tych założeń na czas dojazdu przeprowadziłem analizę wrażliwości i wraz ze scenariuszem bazowym, zwizualizowałem także trzy scenariusze alternatywne.
1️⃣Po pierwsze, faktyczny czas dojazdu na CPK z Centrum może być dłuższy. W wariancie alternatywnym założyłem, że czas dojazdu z Centrum wyniesie 20 minut. Przekłada się to na wzrost czasu dojazdu transportem publicznym o 5 minut. Jednocześnie nadal około 47% mieszkańców będzie mieć krótszy lub taki sam (+/- 5 minut) czas dojazdu na CPK co na Okęcie (64% w wariancie bazowym).
2️⃣Po drugie, częstotliwość kursowania pociągów zwiększy się jeżeli przyjmiemy, że osoby jadące na lotnisko CPK będą mogły wsiąść w każdy pociąg KDP jadący przez dworzec CPK. Przyjąłem, że w takim scenariuszu pociągi będą kursować co 6 minut. W takim wypadku czas dojazdu transportem publicznym zmniejszy się o 4,5 minuty. W tym wariancie czas dojazdu na lotnisko będzie krótszy lub taki sam dla 73% warszawiaków.
3️⃣Dodatkowo sprawdziłem scenariusz, w którym pociągi kursują co 30 minut. Przekłada się to na wzrost czasu dojazdu o 7,5 minuty. W tym wariancie, tylko 37% mieszkańców Warszawy będzie mieć krótszy lub taki sam czas dojazdu na CPK co na Okęcie.
7/n
Czas dojazdu w podziale na godziny⏰
🚗W przypadku jazdy na lotnisko samochodem, najszybciej można dojechać wcześnie rano (5:00). Średnia różnica w czasie dojazdu jest wtedy największa i wynosi 15 minut. Na wykresach widać dwa szczyty komunikacyjne, poranny oraz popołudniowy. Najmniejsza różnica w czasie dojazdu jest w porannym szczycie komunikacyjnym (średnio około 10 minut). Najdłuższy czas dojazdu samochodem na oba lotniska jest w popołudniowym szczycie komunikacyjnym.
🚆 Czas dojazdu na lotnisko CPK komunikacją publiczną pozostaje stabilny przez cały dzień, bez widocznych wpływów szczytów komunikacyjnych. Średnia różnica w czasie dojazdu między CPK a lotniskiem Chopina jest najmniejsza w środku dnia, gdy komunikacja publiczna kursuje rzadziej niż podczas szczytów komunikacyjnych.
8/n
Metodologia🔎
📊W celu przybliżenia czasu dojazdu mieszkańców Warszawy na CPK oraz lotnisko Chopina skorzystałem z zależności między liczbą uczniów zdających egzamin 8-klasisty w poszczególnych szkołach podstawowych, a liczbą mieszkańców poszczególnych dzielnic. Korelacja liniowa dla wskazanych zmiennych wynosi około 0,86, co świadczy o dużej zależności. Dane na temat egzaminu 8-klasisty oraz liczby ludności pochodzą z 2022.
⏱Dla każdej szkoły podstawowej w której było co najmniej 20 zdających wyznaczyłem czas dojazdu, w interwałach co dwie godziny od 5:00 do 19:00. Następnie otrzymane pomiary uśredniłem, ważąc poszczególne obserwacje liczbą osób zdających w danej szkole. Na potrzeby wyliczenia średnich na poziomie całej Warszawy skorygowałem te liczby o wskaźnik odchylenia obserwowanej liczby uczniów od trendu wyznaczonego za pomocą regresji liniowej. Bazując na otrzymanych wagach wyznaczyłem procentowy udział mieszkańców, dla których czas dojazdu się skróci, będzie taki sam albo się wydłuży.
🧭Czas dojazdu wyznaczyłem za pomocą API Google Maps w dniach 6-7 stycznia. Prognozowane czasy dojazdu wyznaczyłem dla środy 10 stycznia 2024.
🏰Dodatkowo, uwzględniłem kluczowe miejsca turystyczne oraz gospodarcze. Te punkty nie były wykorzystane na potrzeby wyznaczenia średniego czasu dojazdu z dzielnic, ani z Warszawy, stanowią one oddzielną kategorię (Kluczowe Miejsca). Zostały one natomiast wykorzystane w wizualizacji mapowej, ponieważ tutaj nie stostowałem ważenia.
🗺️Wizualizacje mapowe zrobiłem w ten sposób, że najpierw wyznaczyłem równomierną siatkę o wymiarach 100x100 metrów (200x200 w analizie wrażliwości), a następnie, bazując na liście szkół podstawowy oraz kluczowych miejsc, dla każdego kwadratu przypisałem czas dojazdu za pomocą metody najbliższego sąsiedztwa. Następnie na mapę nałożyłem rozmycie gausowskie.
🏙️Dojazd na CPK dla mieszkańców
▪ Znaczna część mieszkańców Warszawy dojedzie na CPK równie szybko lub szybciej niż na lotnisko Chopina.
▪ Skrócenie czasu dojazdu dotyczy osób dojeżdżających na lotnisko transportem publicznym ze wschodnich oraz północnych dzielnic.
▪ Najbardziej wydłuży się czas dojazdu na lotnisko u mieszkańców południowych dzielnic.
🌍Porównanie z Londynem
▪ Czas dojazdu z Ronda Daszyńskiego na CPK będzie podobny do czasu dojazdu z City of London na lotnisko London City.
⏱Czas Dojazdu z Kluczowych Miejsc Warszawy
▪ Średni czas dojazdu komunikacją publiczną z ważnych punktów Warszawy na CPK pozostanie taki sam co na lotniska Chopina.
▪ Średni czas jazdy samochodem z tych miejsc wydłuży się o około 13 minut.
#CPK #WAW #Warszawa #TransportMiejski #LondonCity
10/n
Opinia💡
✅ Moim zdaniem, można zrezygnować z utrzymania Okęcia dla turystów i biznesu, ponieważ czas dojazdu z najważniejszych punktów biznesowych oraz turystycznych na CPK pozostanie na podobnym poziomie co czas dojazdu na lotnisko Chopina.
✈Według mnie, przykład lotniska London City jest nietrafionym argumentem za pozostawieniem lotniska Chopina. Czas dojazdu z centrum na CPK będzie porównywalny z czasem dojazdu z City of London na lotnisko London City.
🚆Aby skrócić czas dojazdu na CPK kluczowe jest wypracowanie mechanizmu, który pozwoli na korzystanie z dowolnego pociągu jadącego na trasie Warszawa-CPK. W takim wariancie czas dojazdu transportem publicznym na lotnisko skróci się o około 5 minut.
🛠Po zakończeniu planowanych inwestycji komunikacyjnych, takich jak tramwaj na Wilanów czy budowa łącznika między metrem a Dworcem Centralnym, czas dojazdu na CPK z południowych dzielnic będzie krótszy.
11/n
💡Moją analizę czasu dojazdu na CPK polecam całej Sejmowej Komisji Infrastruktury:
🔥Jeśli PiS chce wygrać wybory prezydenckie, to ich kandydatem powinien być Marcin Przydacz.
W PiS konkurują dwa obozy. Jeden, „rozwojowy”, skupiony wokół Mateusza Morawieckiego, uważa, że kluczem do wygranej jest skupienie się na codziennych problemach obywateli. Drugi, „konserwatywny”, z Przemysławem Czarnkiem, przekonuje, że najważniejszy jest przekaz oparty na wartościach takich jak prawda, uczciwość i tradycja.
Obie grupy odwołują się do wyników wyborów w USA, gdzie kluczowe okazały się silne przywództwo i odniesienie do problemów codziennych. Strategia Trumpa nie przekłada się jednak bezpośrednio na polskie realia – Trump nie jest konserwatystą w polskim znaczeniu, bliżej mu raczej do nacjonalisty.
W polskich realiach PiS potrzebuje kandydata, który będzie jednocześnie wiarygodnym konserwatystą podkreślającym suwerenność Polski oraz politykiem wspierającym rozwój gospodarczy i społeczne potrzeby obywateli, co uczyni go akceptowalnym także dla centrowych wyborców.
W poniższej nitce przeanalizuję, co mógłby zrobić PiS, aby wygrać wybory prezydenckie w 2025. 🧵🔽
1/n
🇺🇸Tło międzynarodowe: Wybory prezydenckie w USA pokazały, że kluczem do sukcesu może być koncentracja na codziennych problemach obywateli, takich jak inflacja, koszty życia i bezpieczeństwo. Trump, korzystając z narastającego niezadowolenia społecznego, zmobilizował swój tradycyjny elektorat i przyciągnął nowych wyborców, szczególnie tych oczekujących stabilności i zdecydowanego przywództwa.
🇵🇱Tło krajowe: W Polsce wybory parlamentarne w 2023 roku również przyniosły zmianę władzy. Jednym z czynników tej zmiany były rosnące oczekiwania społeczne dotyczące przejrzystości, dialogu i realnych działań, szczególnie w kwestiach gospodarki, ochrony zdrowia, edukacji, a także praworządności. Polacy, niezależnie od politycznych sympatii, poszukują stabilnych i autentycznych liderów zdolnych do reprezentowania ich interesów. Pomimo obniżenia inflacji, rosnące koszty życia pozostają znaczącym problemem.
2/n
🗳️Co może zrobić PiS, aby wygrać wybory prezydenckie?
1️⃣Skupienie się na jakości życia i rozwoju gospodarczym
PiS powinno przedstawić spójny plan gospodarczy, który nie tylko będzie odnosił się do inflacji, ale szerzej obejmie kwestie kosztów życia. Partia Jarosława Kaczyńskiego powinna zaproponować konkretne działania wspierające stabilność gospodarczą, tworzenie nowych miejsc pracy oraz realne inicjatywy mające na celu poprawę sytuacji finansowej Polaków, w szczególności w perspektywie Zielonego Ładu i ETS2.
2️⃣Podkreślenie suwerenności i bezpieczeństwa
W obliczu narastającej niestabilności międzynarodowej PiS powinno przedstawić wizję Polski jako kraju niezależnego, który potrafi skutecznie zabezpieczać swoje interesy. Obejmuje to działania związane z bezpieczeństwem granic, obronnością, ale także transformacją energetyczną, której celem jest zapewnienie taniej i stabilnej energii.
3️⃣Nowoczesna wizja przyszłości z elementami ekologicznymi i cyfrowymi
Kluczowe dla PiS będzie przedstawienie spójnej wizji rozwoju, która pokaże, że partia rozumie współczesne wyzwania. Konieczne byłoby tutaj akcentowanie inwestycji w technologie, infrastrukturę oraz ochronę środowiska, co może przyciągnąć młodszych i bardziej centrowych wyborców. Przekaz powinien wskazywać, że PiS jest gotowy na transformację, szanując przy tym tradycyjne wartości.
4️⃣Unikanie polaryzacji i otwartość na dialog
W odpowiedzi na polaryzację społeczną, strategia komunikacyjna PiS powinna być skierowana na budowanie mostów, a nie podziałów. PiS powinno prowadzić kampanię o umiarkowanym przekazie, skupioną na pragmatycznych rozwiązaniach, co przyciągnie centrowych i niezdecydowanych wyborców.
5️⃣Nowoczesna i empatyczna komunikacja
Kluczowa dla PiS będzie silna obecność w mediach społecznościowych oraz personalizowany przekaz skierowany do różnych grup wyborców. Autentyczność i wiarygodność kandydata, a także jego umiejętność interakcji z wyborcami, będą istotne w budowaniu zaufania społecznego. Partia Jarosława Kaczyńskiego będzie musiała postawiać na dialog z wyborcami i bezpośrednie relacje, aby pokazać, że PiS rozumie codzienne problemy obywateli.
6️⃣Mówienie o wyciągniętych wnioskach bez nadmiernego akcentowania błędów
Zamiast przyznawania się do przeszłych błędów, PiS powinno prezentować konkretne ulepszenia i zmiany w podejściu, wynikające z wyciągniętych wniosków. To pozwoli tej partii utrzymać transparentność bez narażania się na osłabienie pozycji przez nadmierną samoocenę.
7️⃣Eksponowanie osiągnięć poprzednich rządów
PiS powinno przypominać o swoich sukcesach, takich jak wsparcie socjalne (np. 500+), projekty infrastrukturalne i działania na rzecz obronności. Eksponowanie pozytywnych aspektów swoich rządów może pomóc ugruntować wizerunek PiS jako stabilnej i przewidywalnej siły politycznej.
8️⃣Uwzględnienie postulatów ekspertów i partnerstwo z organizacjami społecznymi
Współpraca z ekspertami oraz organizacjami społecznymi w kwestiach gospodarki, edukacji i ochrony zdrowia pomogłaby zbudować merytoryczne zaplecze kampanii, co zwiększy jej wiarygodność i pozytywny odbiór społeczny.
9️⃣Krytyka obecnych rządów i konstruktywna alternatywa
Ważnym elementem kampanii dla PiS będzie na pewno krytyka rządu Donalda Tuska. Natomiast jeżeli partia Jarosława Kaczyńskiego chce poszerzyć swój elektorat, to nie może na ślepo krytykować wszystkiego, ale powinna zaproponować konstruktywną alternatywę dla najbardziej kontrowersyjnych ustaw wprowadzanych przez koalicję rządzącą.
🇫🇷Poglądy Jean-Luc Mélenchon oraz jego naiwność względem Rosji stanowią ogromne zagrożenie dla bezpieczeństwa Europy Środkowo-Wschodniej.
🧐Wszystkim cieszącym się ze zwycięstwa lewicy we Francji polecam artykuł z francuskiego centro-lewicowego czasopisma na temat Mélenchona.
🧵Zachęcam do przeczytanie nitki, w której podsumowałem treść tego artykułu.
🔗Link do artykułu jest na końcu nitki.
1/n
🔎Jean-Luc Mélenchon wielokrotnie prezentował kontrowersyjne stanowisko w kwestii wojny w Ukrainie i wobec Rosji.
🇷🇺Przed atakiem Rosji na Ukrainę, Mélenchon uważał, że "geopolityczne niebezpieczeństwo" w regionie pochodzi od NATO, a Rosję opisywał jako "wiarygodnego partnera".
😥W przeszłości twierdził nawet, że agresorem jest NATO, a nie Rosja.
2/n
🔎Jean-Luc Mélenchon wyrażał poparcie dla niektórych działań Rosji, jak na przykład aneksja Krymu, którą pochwalił jako wydarzenie, które "odbiera Krym NATO".
🇺🇦Mélenchon i jego partia, Francja Nieujarzmiona (LFI), są przeciwni przystąpieniu Ukrainy do NATO.
🇪🇺LFI sprzeciwia się również przystąpieniu Ukrainy do UE, argumentując, że mogłoby to zaszkodzić francuskiemu rolnictwu.
3/n
Duoport zamiast CPK😰
⚠️Minister Malepszak ujawnił, że możliwa jest decyzja o rozbudowie istniejących lotnisk pod nazwą CPK.
❌Rozbudowa istniejących lotnisk nigdy nie będzie tożsama z budową CPK.
📌Rozbudowa Chopina oraz Modlina to szkodliwa dla gospodarki wizja duoportu.
1/n
Dlaczego potrzeba nowego hubu?
✈️Na Lotnisku Chopina za ponad 60% lotów oraz około 50% pasażerów odpowiada jedna linia lotnicza – LOT.
✅LOT jest linią hubową, co oznacza, że część pasażerów LOTu tylko przesiada się z w Warszawie i leci dalej.
🧐LOT nie będzie mógł prowadzić swojego biznesu w systemie rozproszonym, co może doprowadzić do jego upadku oraz przejęcia rynku przez Ryanaira oraz Wizz Aira.
Prognoza cargo ULC vs IATA
📊W wywiadzie Pan minister zauważył, że prognozy ULC oraz IATA na temat ruchu cargo różnią się o 250%.
📌ULC w swojej predykcji zakłada kontynuację trendu, podczas gdy IATA analizowała jak CPK może wpłynąć na zmianę paradygmatu na rynku cargo.
🧐Innymi słowy, możemy wybrać „niskokosztową” kontynuację tego co mamy obecnie, albo zainwestować w rozwój rynku cargo w Polsce i przejąć to co obecnie przechodzi przez inne kraje.
Bazując na wypowiedziach medialnych oszacowałem prawdopodobieństwo zakończenia budowy CPK w poszczególnych latach oraz oczekiwane (uśrednione) terminy otwarcia lotniska.
🔍 Analiza wypowiedzi
Wg. informacji przekazanych przez Mikołaja Wilda, analizy z 2023 wskazywały, że prawdopodobieństwo skończenia inwestycji do końca 2028 wynosiło 20%, zaś do końca 2030 80%. Maciej Lasek mówił, że zewnętrzny ekspert oszacował, że aktualna szansa na zbudowanie lotniska do końca 2028 wynosi 5-10%. Jednocześnie, obecny prezes CPK, Filip Czernicki, wskazał, że według aktualnego planu budowa lotniska zakończy się do końca 2032 z prawdopodobieństwem 80%.
💡Założenia
Przyjąłem, że lotnisko byłoby zbudowane na 100% odpowiednio do końca 2035 oraz 2036.
📈 Aproksymacja
Następnie użyłem modelu sigmoidalnego, który nadaje się do ilustracji stopniowego wzrostu.
📊 Prognozowanie
Model pozwolił wyestymować prawdopodobieństwo zakończenia projektu dla każdego roku z przedziału 2028-2036.
📅 Oczekiwany termin zakończenia inwestycji
Następnie wyliczyłem średnią ważoną, która wskazała oczekiwany rok i miesiąc zakończenia inwestycji. Waga dla każdego roku była proporcjonalna do szansy zakończenia projektu w danym roku.
🔮Podsumowanie
Powyższa analiza jest jedynie próbą oszacowania oczekiwanego terminu otwarcia lotniska CPK oraz rozkładu prawdopodobieństwa tej zmiennej.
Rozkład prawdopodobieństwa informuje o prawdopodobieństwie zakończenia inwestycji w poszczególnych latach.
Zamknięcie Lotniska Chopina to ogromna szansa dla Warszawy🔥
🚀74 mld zł wytworzonej wartości dodanej brutto do 2050.
💰17 mld zł dochodu sektora finansów publicznych.
💼14 tys. nowych miejsc pracy.
🏡Realizacja idei miasta 5-minutowego.
🇵🇱Grunty pozostaną w rękach publicznych.
Ponad 2 miesiące temu złożyłem wniosek do CPK o dostęp do materiałów dotyczących planów zagospodarowania terenów po Lotnisku Chopina.
W końcu dostałem jeden, najkrótszy dokument podsumowujący cele i ambicje zabudowy terenów polotniskowych na Okęciu.
Dokument pokazuje, jak można zagospodarować tereny po Lotnisku Chopina oraz jak dużo zyskają na tym Warszawa i Polska.
Link do dokumentu znajduje się na końcu tej nitki, w której podsumowuję jego zawartość🧵🔽
1/n
Zyski gospodarcze
🔥Do 2050 roku zagospodarowanie terenów po Lotnisku Chopina ma potencjał na wygenerowanie 74 mld zł wartości dodanej brutto dla gospodarki Warszawy, z czego 48 mld zł w czasie funkcjonowania nowej dzielnicy.
💰Nowa dzielnica wygeneruje 14 tys. nowych miejsc pracy w Warszawie oraz przyniesie prawie 17 mld zł dodatkowego dochodu polskiemu sektorowi finansów publicznych do 2050 roku.
🔎Wartość dodana brutto to suma efektów bezpośrednich, pośrednich, indukowanych i katalitycznych.
📈Rozwój gospodarczy wynikający z inwestycji na terenach polotniskowych mógłby oddziaływać na wielu poziomach – od branży budowlanej (bezpośredni) oraz jej dostawców (pośredni), przez dodatkowo wygenerowaną konsumpcję pracowników wszystkich zaangażowanych branż (indukowany), po efekty ekonomiczne związane z funkcjonującą dzielnicą (katalityczny).
2/n
Miasto 5-minutowe
Nowa dzielnica może zostać zrealizowana według koncepcji miasta 5-minutowego, czyli tak, aby każdy mieszkaniec mógł dotrzeć w 5 minut do podstawowych usług publicznych i komercyjnych oraz komunikacji miejskiej.
Jak to zrobić?
🚶♂️Gęsta sieć komunikacyjna – niewielkie kwartały – nie większe niż 100 x 200 m.
🚲Gęsta sieć dróg rowerowych i połączeń pieszych.
🍽️Aktywne partery usługowe.
🌳Dostępność zieleni w postaci parków miejskich i kieszonkowych, zielonych skwerów.
🏙Zróżnicowane funkcje zabudowy w obrębie nowej dzielnicy:
◾Funkcje „codzienne” (mieszkania, biura, placówki edukacyjne, sklepy, przychodnie, parki i skwery etc.) rozdysponowane dość równomiernie w ramach mniejszych jednostek podziału.
◾Funkcje wyższego rzędu (np. hala sportowa, laboratorium naukowe) rozdysponowane w obrębie całości terenu.
Czy Maciej Lasek ma konflikt interesów w sprawie CPK?
✅12 lutego 2020 mówił, że nie jest przeciwnikiem CPK.
❌30 maja 2020 twierdził już, że trójport jest lepszy niż CPK.
🔥Możliwe, że zmienił zdanie, gdy w jego regionie rozpoczęły się protesty przeciwko CPK.
Dlaczego?
🏠Maciej Lasek mieszka około 2,5 km od jednego z wariantów autostrady A50, zaproponowanego przez CPK w lutym 2020 jako Autostradowej Obwodnicy Warszawy (AOW).
👩💼Anna Lasek, żona ministra, jest wiceprzewodniczącą rady gminy Lesznowola, na granicy której przechodzi ww. wariant A50.*
✈Michał Lasek, syn pełnomocnika, mieszka w miejscowości Mościska w powiecie grodziskim, nad którą wyznaczono jedną z tras startów samolotów z CPK. Kandyduje on do rady powiatu grodziskiego, obejmującego . Baranów.
🤝Od 26 maja 2020 Maciej Lasek ma wspólne biuro poselskie z Piotrem Kandybą, politykiem zaangażowanym w protesty przeciw CPK od lutego 2020. Piotr Kandyba, obecnie poseł KO, jest szóstą osobą, która podpisała petycję przeciwko wszystkim projektom CPK.
🎖️Maciej Lasek jest znajomym Barbary Czerniawskiej, specjalistki od PR i strategii komunikacji, która chwali się organizowaniem propagandy przeciwko CPK. Za skuteczne organizowanie propagandy przeciwko CPK, Maciej Lasek wystawił jej referencje.**
*Anna Lasek miała kandydować na wójta gminy Lesznowola, ale KO nie zebrało wystarczającej liczby poprawnych podpisów na liście poparcia w tej gminy. Z tego powodu KO nie ma swojej listy wyborczej w Lesznowoli, więc po wyborach Anna Lasek nie będzie radną.
**Najprawdopodobniej Maciej Lasek poznał Barbarę Czerniawską już po rozpoczęciu protestów przeciwko CPK.
Maciej Lasek
🏡Maciej Lasek mieszka we wsi Stefanowo w gminie Lesznowola.
🛣️10 lutego 2020 spółka CPK opublikowała warianty przebiegu Autostradowej Obwodnicy Warszawy (AOW), czyli dróg A50, S50 oraz S10.
📌Północny wariant A50 zaprojektowano około 2,5 km od Stefanowa. W tej okolicy planowano węzeł łączący trasy S7 oraz A50.
🗓Maciej Lasek po raz pierwszy publicznie sprzeciwił się budowie CPK dopiero 30 maja 2020.
🤝Pojawił się wtedy w Baranowie razem z posłami Konradem Frysztakiem oraz Michałem Szczerbą.
❌Posłowie stwierdzili wtedy, że budowa CPK nie jest potrzebna, a Lasek przekonywał, że lepiej zrobić trójport niż budować hub lotniczy.
🧐Podczas spotkania z mediami, posłowie mówili tylko o lotnisku, pomijając inne inwestycje CPK, takie jak KDP czy AOW. Właśnie te pominięte projekty były przyczyną protestów, które wybuchły w lutym 2020, między innymi w powiecie piaseczyńskim, w którym mieszka Maciej Lasek.
🗓30 marca 2020, Maciej Lasek i Kinga Gajewska złożyli interpelację w sprawie przebiegu trasy A50. Pytali w niej . dlaczego nie poprowadzono A50 w śladzie drogi krajowej nr 50.
✅Wcześniej, 12 lutego 2020 na posiedzeniu komisji infrastruktury w sprawie CPK, Maciej Lasek zaznaczył, że nie jest przeciwnikiem CPK.
🔎Podczas posiedzenia komisji, Maciej Lasek zadawał merytoryczne pytania odnośnie do CPK oraz krytykował brak postępów, ale nie podważał sensu samego projektu.
📢W ostatnich latach Maciej Lasek pojawiał się na protestach przeciwko CPK i był zaangażowany w ruch Stop CPK.
😨Maciej Lasek od 2 marca 2021 jest członkiem Facebookowej grupy o nazwie „Nie dla projektów CPK w całej Polsce!!!”. Od 8 lutego 2022 jest tam również jego oficjalny profil, a ostatni wpis z tego konta na tej grupie pochodzi z 26 stycznia 2024.
Piotr Kandyba
🤝Maciej Lasek od 26 maja 2020 ma wspólne biuro poselskie w Piasecznie z Piotrem Kandybą, politykiem zaangażowanym w protesty przeciw CPK od lutego 2020.
😨Piotr Kandyba jako 6. osoba, 27 lutego 2020, podpisał petycję przeciwko wszystkim projektom CPK. Wcześniej, 20 lutego 2020, jako 17. osoba podpisał petycję przeciwko AOW przez Chojnowski Park Krajobrazowy.
🗓Cztery dni po otwarciu wspólnego biura poselskiego z Piotrem Kandybą Maciej Lasek wystąpił na konferencji prasowej w Baranowie, gdzie przekonywał, że trójport jest lepszym rozwiązaniem niż budowa hubu lotniczego.
🔎Od 2018 do 2023 Kandyba był radnym Sejmiku Mazowieckiego z ramienia PO. Razem z nim w 2018 radnym Sejmiku został Maciej Lasek. Piotr Kandyba jest obecnie posłem.
🧐Podczas ostatniej kampanii parlamentarnej Lasek i Kandyba mieli wspólne spotkania z wyborcami.