Die vraag krijg ik vaker, dus geef ik in dit draadje 15 lifehacks mee die uw leven als neurodivergent persoon 1000x gemakkelijker maken 🧵:
/1 Ik maak van alles een wedstrijd
Krijg ik de vaatwasser helemaal leeggemaakt terwijl de koffie doorloopt? Hoeveel rommel krijg ik uit de woonkamer met de timer op 3 minuten?
Door van heel veel zaken een wedstrijdje te maken, maak ik saaie taken fun.
/2 Ik ‘orden’ spullen volgens wat werkt voor mij, niet volgens de norm
Medicatie zit bij mij niet in 1 doos in de badkamerkast. Want als ik beneden zit en mijn medicatie nog moet nemen, weet ik dat ik nooit de moeite ga doen om naar de badkamer te gaan. Daarom liggen mijn pillenstrips verspreid over het hele huis.
/3 Ik koop bijna uitsluitend veterloze schoenen
Mensen met AuDHD kunnen onhandiger zijn dan anderen, wat bij het strikken van veters echt een merde kan zijn. En dus koop ik bijna uitsluitend schoenen met velcro of veterloze botjes. Dat geeft me meer mentale rust.
/4 Heb ik klusjes te doen als ik thuiskom? Dan houd ik de schoenen aan
Mijn AuDHD brein associeert ‘schoenen aan’ met productiviteit. Weird, maar het helpt me om in actie te schieten wanneer ik thuiskom. ‘Eventjes’ pauze nemen door comfy in de zetel te kruipen = rookie mistake.
/5 Ik stel meerdere zaken tegelijk uit
Klinkt allesbehalve productief? Nah. Ik stel vaak taak 1 uit door taak 2 af te werken, er een derde taak bij te nemen die ik uitstel door taak 1 te voltooien. Enzovoort, enzovoort. Eat that, uitstelgedrag!
/6 Ik wijs naar dingen die moeten worden opgeborgen
Soms weet ik dat ik X moet opruimen, maar steekt ADHD-verlamming (= niet aan een taak kunnen beginnen) er een stokje voor. Door item X aan te duiden met mijn wijsvinger, richt ik er letterlijk mijn aandacht op en schiet ik toch in gang.
/7 Ik volbreng verplichtingen in functie van anderen
Ik kom vaak te laat, vergeet boodschappen te doen, werk ongefocust, … tenzij het voor iemand anders is. Daarom zeg ik vooraf hoe laat ik toekom, doe/bestel ik mijn boodschappen voornamelijk als ik bezoek verwacht, en cowork ik met anderen (= body doubling)!
/8 Ik multitask mij verloren
Repetitief werk kan ik niet gefocust uitvoeren. Dus ruim ik op terwijl ik met mama bel, delete ik mails terwijl ik verplichte meetings bijwoon (sorry, klanten). En ja, ik heb alles gehoord wat moederlief en mijn klanten vertelden.
Soms multitask ik ook passief, in die zin dat ik achtergrondmuziek opzet (zodat ik alsnog meerdere prikkels tegelijk binnenkrijg).
/9 Ik bundel dagelijkse verzorgingsrituelen
Douchen, tandenpoetsen, … voor ons AuDHD’ers lijkt dagelijkse verzorging soms een herculestaak. Ik poets mijn tanden onder de douche, schmink mij in de file, enzovoort enzovoort.
/10 Ik koop meerdere exemplaren van eenzelfde item
Ik raak amper gemotiveerd om te gaan winkelen, kleren te wassen of spullen in huis te zoeken. Dus heb ik 5 opladers, doe ik bulkaankopen en heb ik 10 dezelfde long sleeves. Niet duurzaam, maar wel de enige manier die werkt.
/11 Ik ben mild voor mezelf en vraag regelmatig hulp
Veel AuDHD’ers zijn perfectionistisch, en willen alles zelf doen. Soms gaat dat niet en da’s ok. Door complexe dingen uit te besteden, krijgt ge ruimte om u te richten op de energiegevers in uw leven. Dat brengt mij bij dit:
/12 Ik besteed uit wat ik niet kan
Na jarenlange probeersels heb ik beseft dat ik beter aanvaard wat ik niet kan, en dat uitbesteed. Ik heb een opruimcoach & een admin goeroe die zaken opvolgt.
Ik heb liever dat iets mij geld kost ipv urenlange frustratie. Tech helpt ook:
/13 Ik automatiseer bijna alles
Robotstofzuiger = life, dankzij de Tesla-app zie ik altijd waar mijn auto geparkeerd staat en ik gebruik lichtlampen van Philips om zoveel mogelijk licht binnen te krijgen (AuDHD’ers zijn hier gevoeliger aan). Oh, en doorlopende betalingen. ❤️
/14 Ik zet in elke kamer een ‘rommeldoos’ neer
Ben ik niet in staat om iets op zijn plek te leggen, dan gooi ik het gewoon in die mand. 1x/week ga ik door het huis met die mand om alles een plaats te geven.
/15 Ik gebruik cijfers als geheugensteuntje
Ik koppel mentaal getallen aan gebeurtenissen om bijbehorende taken of objecten bij te houden. Bv: ‘Gaan werken’ - 3: huis op slot doen (1), sleutels meenemen (2), controleren of de lichten uit zijn (3).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
We mogen de impact van het gebruik van rilatine niet bagatelliseren, maar moeten ook de gevolgen van ADHD als ‘aandoening’ met dezelfde ernst behandelen.
Ik kreeg afgelopen dagen meermaals de vraag "wat is uw ervaring met rilatine"? Hear me out 🧵:
/1 Context: CM-voorzitter Luc Van Gorp uitte zorgen over de sterke toename van rilatine-gebruik bij jeugd en kinderen.
Hij waarschuwt voor de impact van langdurige medicatie op jonge, ontwikkelende hersenen en de druk om hen in het volwassen systeem te laten passen.
/2 Sinds mijn 14e gebruik ik Rilatine voor sommige AuDHD-kenmerken. Ik heb meer last gehad van stigma dan van het medicijn zelf: beschuldigd van domheid door concentratieproblemen, luiheid door huiswerkuitdagingen en constant vermaand om stil te zitten.
Lang was er bij autisme en ADHD sprake van onderdiagnose, maar nu is het tijd om het ook te hebben over overdiagnose.
Ik begeef me op glad ijs, maar in dit draadje alvast 5 zaken om extra aandacht aan te besteden 🧵:
/1 Zelfdiagnose is een goede start, maar volstaat niet om te spreken van autisme of ADHD
AuDHD is complex, en moet worden vastgesteld door een multidisciplinair team. Zelfdiagnose is niet sluitend, en kan ervoor zorgen dat autisme en ADHD containerbegrippen worden.
/2 AuDHD heeft veel kenmerken gemeen met andere condities
Gehoorproblemen, spraak- en ontwikkelingsvertragingen, hoogbegaafdheid, ‘rare’ interesses, een andere sensorische verwerking of atypisch gedrag als gevolg van trauma: stuk voor stuk zijn het zaken die lijken op AuDHD.
Voor veel AuDHD’ers (autisme/ADHD) voelt het soms alsof ze niet gemaakt zijn voor het leven.
Nu ik zelf aan de beterhand ben, deel ik graag opnieuw 10 weetjes die u hopelijk een hart onder de riem steken 🧵:
/1 Als goedbedoeld advies niet werkt, is het wellicht voor neurotypicals bestemd
Een vaste plek voor spullen, ‘gewoon doen’, een strikte dagplanning … veel standaard tips werken niet voor AuDHD’ers. Dat ligt niet aan u, maar aan de neurotypische norm waar ge aan wilt voldoen.
/2 Ge zijt niet egoïstisch, ge hebt problemen met objectpermanentie
Een AuDHD-brein is een brein vol rommel:dingen bestaan enkel als ge erover struikelt, of het nu gaat om deadlines, verantwoordelijkheden, verloren spullen of vrienden. Dat heeft te maken met objectpermanentie.
De meesten zijn onveilig gehecht: veel schadelijke gedragingen vloeien hieruit voort. Sinds mijn ‘grote crisis’ werk ik 3 d/week in therapie aan m'n hechting (verlatingsangst, hyperalertheid, nood aan bevestiging, ..).
Ik deel graag 5 lessen in mijn weg naar veilige hechting.
/1 Andermans reacties draaien zelden om u:
ik heb gemerkt dat ik de dingen veel te lang persoonlijk opnam en zag als afwijzing. Maar de gedragingen van uw naasten draaien zelden om u: ze zijn een weergave van hun eigen achtergrond/issues. Hetzelfde geldt voor u, trouwens.
/2 Ge krijgt terug wat ge geeft:
ik zie nu pas dat, als ge u in de eerste plaats focust op uzelf en zelfverbetering, ge dat ook uitstraalt én terugkrijgt. Hoe positiever ik naar bepaalde dingen en mensen kijk, hoe meer positiviteit ik ook aantrek.
Op 19/8 wilde ik niet meer leven. Afgelopen week nam ik de tijd om te ontdekken hoe het, voor een 2e keer in mijn bestaan, zover kon komen.
En na ontmijning komt bezinning: er zijn enkele dingen die ik fundamenteel anders wil & móet aanpakken. Geïnspireerd door @Stijn_Baert deel ik 10 voornemens:
Voornemen 1: ik gooi mijn voedings- en bewegingsgewoonten drastisch om.
Enkel onbewerkte voeding. Van 1L cola-zero naar 0 per dag. Water als alternatief. Ook ga ik 3x/week sporten. In de 1e plaats om me beter te voelen, maar ook om gezonder te zijn.
Voornemen 2: ik leer koken en verwijder alle delivery apps.
Niet alleen vanwege voornemen 1, maar ook als mindfulness dingetje. Voorlopig kan ik slechts pestosaus maken (mijn pesto is de besto, hé @Hanne_Lemmens ).
Er is te weinig geschreven over de invloed van hechting op autisme en ADHD.
In dit draadje 5 van de vele manieren waarop een onveilige hechting (angstig of vermijdend, zie kadertje hieronder) AuDHD-kenmerken beïnvloedt 🧵:
/1 Moeite met emotieregulatie:
AuDHD’ers ervaren vaak sterke stemmingen en worstelen met emotiebeheersing. Dit geldt ook voor onveilig gehechte mensen. Zij hebben bovendien bevestiging en controle nodig, toevallig ook essentiële kenmerken van AuDHD.
/2 Concentratieproblemen:
volgens meerdere onderzoeken zijn veilig gehechte mensen beter in staat om zich langdurig te focussen. Omgekeerd zorgt een onveilige hechting dikwijls voor aandachts- en concentratieproblemen, waardoor AuDHD-kenmerken sneller opvallen.