Wat doe je als banken als je een handhavingsverzoek aan je broek hebt omdat je illegaal klanten data hebt zitten delen, al 3 jaar lang, in strijd met de anti-witwaswet?
Je kiest de publicitaire tegenaanval met alle middelen die er zijn. Zie bijgaand.
Er is natuurlijk niets tegen nadenken over het invullen van effectieve transactiemonitoring in Nederland, mits op legitieme basis. Die legitieme basis moet er echter wél zijn.
Vooruitlopen op regels past een organisatie dan niet.
In de update die @hrifeu aan de Tweede Kamer stuurde, deze week, is in de bijlage te lezen hoe Human Rights in Finance (EU) DNB nogmaals gemaand heeft om met spoed de overtreding van uitbestedingsverbod in de Wwft te beëindigen.
@HRiFEU De logica en internationale verdragen rond mensenrechten schendingen dicteren dat hetzij @DNB_NL hetzij @Financien hierin als organen van de Nederlandse Staat snel en decisief actie ondernemen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Op 9 december 1998 nam de Verenigde Naties een resolutie aan die zo vanzelfsprekend was dat er niet eens over gestemd werd. Het betrof resolutie A_RES_53_144-EN.pdf over het verdedigen van mensenrechten, door overheid, bedrijf en staatsorganen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Over de mate waarin de resolutie bindend geacht kan worden kun je een grote juridische boom opzetten. In normatieve zin is hij echter zeker belangwekkend want het legt de verantwoordelijkheid voor het hoeden van mensenrechten bij de staat.
En ieder mag voor die rechten opkomen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De staat dient die rechten goed te beschermen door passende wettelijke kaders zoals wetgeving, algemene wet bestuursrecht en gelegenheid te geven aan human rights defenders om op te komen voor die rechten.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Vervolgens heeft iedereen individueel of in georganiseerd verband van stichting of vereniging het recht om actie te ondernemen en bevoegde autoriteiten op bijpassende manier te verzoeken een grondrechtenschending onverwijld te doen beëindigen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Daarbij geldt ook nog dat niemand gehouden is om mensenrechten te schenden. Het meedoen aan een mensenrechtenschending door een weigering om te handelen (lees: weigering banken om direct te stoppen met TMNL c.q. weigering DNB om te handhaven) staat op gespannen voet met art 10.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Blijkens het artikel in het FD lijken de banken hun knopen te hebben geteld en zijn ze nu, met een beroep op geheimzinnigheid aan het beweren dat er veel meer verbeteringen nodig zijn bij transactiemonitoring.
Laat me raden welke: uitbesteding moet mogen !
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Welaan, het goede nieuws is: mits juridisch goed geborgd, zullen banken in de toekomst onder strenge voorwaarden/waarborgen zeker transactiemonitoring mogen inrichten met andere partijen en mogelijk deels uitbesteden.
De huidige situatie voldoet daar niet aan en moet stoppen.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien In de kern van de zaak is de conclusie onvermijdelijk dat alle activiteiten, data, algoritme's en leereffecten die bij Transactie Monitoring Nederland plaatsvonden geschoeid zijn op illegale dataleest wegens het huidige verbod op transactiemonitoring.
Maar er is meer.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De invulling van de AVG-verantwoordelijkheden van TMNL als externe 'verwerker' van de transactiemonitoring voldoet op diverse punten niet aan de eisen van de AVG. Ook rond profilering en monitoring en het uitvoeren van een DPIA bestaat veel onduidelijkheid, ook richting klant.
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Het zal niet verbazen dat er dus zowel richting DNB en Ministerie van Financiën een nadrukkelijk verzoek is gedaan tot onmiddelijke handhaving, gezien de eenvoud én urgentie van de materie en de norm: 'without undue delay'.
Voortdurende wetsschending is in niemands belang toch?
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Kortom: de NVB, de club die u al ruim 3 jaar niet vertelde dat ze met 5 Nederlandse banken samen zélf de grondrechten en Wwft schenden door uitbesteding transactiemonitoring gaat een zelf geïnitieerd rapport publiceren over financial crime threat assessment ?
Wij van NVB ....
@HRiFEU @DNB_NL @Financien De komende maand wordt helder hoe urgent de Nederlandste Staat en De Nederlandsche Bank het écht vinden om een eind te maken een onrechtmatige uitbesteding transactiemonitoring.
Het zal toch niet zo zijn dat er feitelijk een gedoogafspraak bestond om dit wél toe te laten?
@HRiFEU @DNB_NL @Financien Saillant is in elk geval dat de Financial Action Task Force on Fraud in haar document ook netjes bevestigd dat sinds 2020 de verboden uitbesteding door 5 TMNL banken al plaatsvindt. Dus aan de feiten zal het niet liggen.
Even voor de duidelijkheid. Handhaving pas gestart in september 2022. 2,5 jaar nadat de wet in werking was getreden. Terwijl DNB in 2020 noch pochtte een markt-scan te hebben gedaan en alles in beeld te hebben.
Project illegale cryptodienstverleners liep vanaf begin 2020. Alle partijen in beeld. Maar let op.
Er is ook een relatie naar de beschikbaarheid van contant geld en betaalrekeningen in de samenleving. Bij die ene bank kun je dan iedereen een betaalrekening geven, contant geld onderbrengen en inclusiviteit borgen.
Ik heb ooit zelf een geschiedschrijving en google-drive vol gezet over de episode Hamers - ziehier
en had de wetsgeschiedenis zelf gereconstrueerd, maar zoals de RUG onderzoekers het doen is echt prima.drive.google.com/drive/u/3/fold…
Wat je op afstand terugleest is dat bij de ontwikkeling van tuchtrecht banken enerzijds de samenleving wilde normeren en anderzijds de NVB de schade van tuchtrecht en mogelijke werking wilde minimaliseren en in eigen hand houden.
@janheinstrop Christian Cordoba Lenis van Point Privacy Web krijgt hallucinante antwoorden van banken die opeens doen alsof transactiemonitoring nooit bestaan heeft, niet gecombineerd was. Terwijl hun eigen voorwaarden het tegendeel bewijzen.privacy-web.nl
Kent u die grap van dat Transactie Monitoring Nederland en hun beveiliging?
Waar inmiddels ruim 10 miljard transacties, inclusief die van particulieren opgeslagen zijn in een database. Héél goed beveiligd.
Waarvan @hrifeu aangeeft dat het zonder juridische grondslag is.
@HRiFEU Volgens mij hebben ze bij TMNL toch een beveiligingsprobleem.
Er lijkt een snuiter op hun subdomein namen te zitten.
Romanobet Website Agen Slot Gacor Rtp Romano Bet Akurat
Maar gaat u gerust slapen. Met de beveiliging zit het daar wel goed.
@HRiFEU Mooie site. Lijkt een Indonesische website/goksite te zijn. Heb maar niet doorgeklikt. Ik denk: DNS-truuk.
Maar het punt is even het volgende. Als TMNL een Indonesische goksite niet van haar site weet te houden, laat ze dan ook met de tengels van NL transactiedata afblijven.
There is much more to say. There is certain logic to the ruling. But technically the same reasoning on involvement and possible use of system without KYC applies to bitcoin and ethereum which have no built in compliance.
So bottom line: it's the bitcoin/ethereum e-gold case.
Meaning. It US DOJ has their eyes set on you, it's game over. And they were open and clear about it. So it's just the US execution of the gameplan for enforcement in cryptocurrency. Reaching over state borders.