Дарка Гірна🇺🇦 Profile picture
Apr 22, 2024 11 tweets 5 min read Read on X
Важливий тред на тему, на яку ми всі дуже тупо відмовчалися. Є такий собі уродженець Харкова, емігрант з єврейським корінням і (дуже схоже на те) російський проксі Лев Голінкін, який роками будує на Заході Україні імідж неонацистської держави. В авторитетних світових медіа.

Image
Image
Image
Це той тип, який працює ювелірно. Концепція наративу відома: війна - погано, Крим - анексувала рф, але "не все так однозначно" і у злочинах на Донбасі "винні дві сторони". Наприклад, це з публікації за квітень 2022 року, після звільнення Бучі. surl.li/svepy

Image
Image
Щоб подивитися масштаби його зацикленості на "фар-райт наці" в Україні, можна подивитися на цю публікацію:
А за авторським тегом можна почитати іншу його "творчість" про Україну і не тільки. surl.li/svesf
Image
Він дуже щедро навалює на "Азов" і Редіса як неонацистів. Це його коментарі вже після оборони "Азовсталі". На питання "а як же нацизм в Росії?" каже "так, він там є, але ж США їх не озброюють". Попри те, що якраз через таких паразитів як він, західна зброя не доходить Азову.
І ось останній його "вистріл" по нам усім. В 2022 році у світ англійською мовою вийшла книга канадського професора Любомира Луцюка та історика (тепер нардепа) Володимира В'ятровича "Ворожі архіви" про УПА. Це дуже важливий набір документів НКВС з коментарями> Image
Це архів, який дуже важко вдалося в 90х дістати з РФ нашій діаспорі, а потім оцифрувати історикам. Це документи про зачистки НКВС українського руху опору 40-60-х.Зокрема, до яких методів ті вдавалися, щоб скомпрометувати рух.Для західних профільних науковців це важливе джерело> Image
А так як в нас взагалі відсутня державна комунікація таких питань, а левова частина істориків - в ЗСУ, такі праці - на вагу золота для країни в такий час. Саме тому Американська асоціація бібліотек (ALA) визнала цю книгу однією з найкращих в 2023-му: Image
І тут одразу з'являється Голінкін зі статтею в американському видані The Nation «Чому американська бібліотечна асоціація відбілює історію українських нацистів?». З фоткою не УПА, а дивізії СС Галичина (проти якої УПА виступали). Російське посольство було дуже щасливе.>
Image
Image
Після чого "комітет історичних матеріалів" Асоціації американських бібліотек вилучило книгу зі списку найкращих за минулий рік. І вибачилося О_о

Тобто фактично там підіграли цьому мерзотнику і погодилися, що архіви і документи на тему з контекстом подій - це "відбілювання". Image
Лев Голінкін має бути нерукоподатний серед притомних людей. І точно не дописувати колонки в міжнародні медіа, що конвертується в цензуру західної академії та у смерті конкретних українців через відтермінування допомоги нам.

Колеги, @KyivIndependent зверніть, будь ласка, увагу.
Вибачте за претензійність першого твіта. В мене просто дуже палає. Буду вдячна за поширення.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh

Keep Current with Дарка Гірна🇺🇦

Дарка Гірна🇺🇦 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DarkaHirna

Dec 4, 2024
Приготуйте вогнегасники.
Це Пантеон Героїв на Микулинецькому кладовищі в Тернополі. Поки єдиний адекватний на всю країну сучасний сектор військових поховань. Родини полеглих більшістю проголосували за уніфікацію у вигляді козацьких хрестів з пісковика. І все б було ок, але Image
Одна родина, а саме родина горезвісних в Тернополі Стадників, вирішила, що їхній загиблий син «рівніший» за інших, тому вони ставитимуть йому серед однакових хрестів - бронзовий памʼятник в повний зріст з автоматом, «бо можуть собі дозволити». Прямо в меморіалі> Image
Image
На пропозицію перепоховати сина в сектор поруч з яким завгодно памʼятником, аби не руйнувати єдине архітектурне рішення, вони послали міську раду і родини загиблих, і подали ПʼЯТЬ позовів в суди по цьому кейсу. Детальніше у Вахтанга:

Але це не все>facebook.com/share/p/17sj7A…
Read 7 tweets
Nov 17, 2024
Щоб уявити масштаби зачистки нашої національної пам'яті, головно руснею, достатньо подумати, чому у нас далі Боярки на Київщині жодного військового кладовища УНР, коли найбільше боїв з більшовиками 1917-21 - це центр, схід і південь.
Жодного. Все знищили.
Але наскільки знищення поховань було ефективне для нашої амнезії, що відновлювала такі місця вже за незалежності група міських божевільних та небайдужа частина діаспори, збираючи копійки по всьому світу, коли більшості з нас це просто було не треба.
І мені здається, що поки ми так будемо ставитися до своєї пам'яті, нас ніхто не поважатиме. Коли нам то угорська, то польська, то чеська, то австрійська громада допомагає відновлювати такі місця. Але нам самим це не дуже то й потрібно.
Read 6 tweets
Nov 1, 2024
Хочу розказати вам про один дуже крутий військовий меморіал в Україні, який мене дуже вразив. Це Вежа Пам'яті на горі Діл (село Недільне, Львівщина), яку відкрили у 2017-му (роботи почалися з 2009-го). Це найвища дерев'яна дзвіниця у Європі на висоті 907 метри над рівнем моря>. Image
Image
Вона зведена на цьому місці, бо саме на горі Діл в роки Другої світової війни діяла підпільна підстаршинська школа УПА. Місце мало псевдо «Київ» і було дуже важливим осередком української визвольної війни>. Image
Image
У 1943 році тут відбувся нерівний бій між 115 упівцями, які протистояли 3000 німецьких нацистів. У битві загинули 43 українці. Тому сама бойківська вежа має 43 метри у висоту, де кожен метр символізує одного загиблого бійця>. Image
Image
Read 10 tweets
Oct 27, 2024
Арлінгтонське національне кладовище – головний військовий некрополь США, де поховані понад 400 тисяч військових, судді Верховного суду і президент Кеннеді. Мала нагоду там побувати і хочу показати вам, як американці шанують своїх полеглих. Image
Image
Арлінгтон знаходиться через річку Потомак від столиці Вашингтону. І поховані тут військові є немов вартові за «домом американської демократії», адже некрополь «дивиться» на Капітолій. Image
Image
Я буда там в неділю. Вхід туди безкоштовний, через металошукачі. Черги були дуже великі. Сімʼї з дітьми, шкільні і студентські групи з вінками. І це виглядає невимушено. Image

Image
Read 21 tweets
Oct 26, 2024
Зафіксую тут декілька важливих для мене історій з робочої поїздки в США🇺🇸. Не потрібно сприймати їх за чисту монету, бо це всього одна поїздка, за яку треба було встигнути дуже багато зрозуміти про США і якомога краще пояснити Україну. ТРЕД Image
Ця програма організована Digital Communication Network та World Learning за підтримки американського МЗС. Нас було 15 журналістів, яких обрали з-поміж 500 кандидатів. Image
Отож, Америка готується до «найважливіших виборів в історії». Цю фразу я чула тут не один раз. Американці дуже поляризовані, за атмосферою в країні це «стінка на стінку». Щось віддалено схоже на зарубу ЯнуковичVSТимошенко 2010, тільки ставки дуже високі для всього світу. Image
Read 28 tweets
Aug 15, 2024
Поговорила з правозахисником Центру Громадянських Свобод Володимиром Яворським про те, що ми зобов’язані й що не зобов’язані цивільним росіянам в Курській області згідно з міжнародним правом. ТРЕД Image
Мої питання полягали не в гуманітарному забезпеченні цивільних і не в евакуації у більш безпечну зону.
Мене цікавить наразі тільки евакуація росіян НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ. Враховуючи, що Україна вже контролює тисячу квадратних кілометрів рф.
Отож, основні тези
🖊️Держава має обов'язок захистити цивільне населення в зоні бойових дій. Якщо рф цього не робить, тоді це повинна зробити Україна. Зокрема, евакуювати охочих в безпечнішу зону. До закінчення бойових дій, після чого повернемо їх назад асап.
Read 9 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!

This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(