Het is lange tijd mijn Guilty Pleasure geweest om de adviezen voor (iniatief)wetsvoorstellen van de Raad van State te lezen en vrijwel zonder uitzondering was het oordeel dat het niet doordacht en overbodig is, de genoemde problemen niet oplost en de boel nodeloos compliceert en vrijwel zonder uitzondering werd dit oordeel genegeerd en het voorstel toch ingediend
Een (onvermijdelijk) negatief oordeel van de Raad van State negeren zal op zichzelf dus ook niet wereldschokkend zijn
(Wel is een zekere Pieter Omtzigt die helemaal geen decennialange trackrecord heeft van selectief schermen met een negatief RvS-onderdeel)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
De koepel van de Dom van Florence is een wereldwonder en dit is waarom:
Het begon allemaal in de 13e eeuw. Florence was dankzij de wolhandel extreem rijk, maar had slechts een bescheiden kathedraal uit het jaar 600. Praktisch een ruïne, zeker in vergelijking met de schitterende kathedralen van buursteden (en rivalen) Pisa (1118) en Siena (1263).
Aan deze beschamende vertoning moest een einde moest komen en in 1294 besloot het stadsbestuur tot de bouw van een kathedraal "zo magnifiek dat de mensheid nooit iets groter of mooier zou kunnen bouwen" (erg ambitieus, maar het belangrijkste was groter dan die van de buren).
De Opéra Garnier in Parijs is het beste gebouw ooit en dit is waarom:
Het begon allemaal in 1858. Keizer Napoleon III hield van de opera en bezocht er wekelijks eentje. In januari van dat jaar was hij echter het doelwit van een bomaanslag in een van de krappe straatjes rond het enige theater van Parijs.
Ondertussen was baron de Haussmann al een tijdje bezig met het enorme project om de Franse hoofdstad te transformeren van een middeleeuwse stad met nauwe en modderige straten tot een met de grootse en brede boulevards zoals we Parijs vandaag de dag kennen.
Momenteel wordt de iconische art deco luchtbrug die de Metropolitan Life Insurance Company Tower (1909, 210 m) en het Metropolitan Life North Building (1932, 137 m) met elkaar verbindt afgebroken.
De eerste toren is overduidelijk geïnspireerd op de Campanile van San Marco in Venetië en was tussen 1909 en 1913 het hoogste gebouw ter wereld.
De verzekeraar wilde in de jaren '20 nog een keer uitpakken door naast hun oude gebouw een nieuwe toren te bouwen die met 443 m wederom de titel van hoogste gebouw ter wereld zou pakken. Helaas sloeg de Grote Depressie toe en de bouw bleef steken op 127 m.
De Hagia Sophia is werkelijk een constructief wonder en dit is waarom.
Het gigantische gebouw werd voltooid in 537 na Christus (!) en is 55 meter hoog. De indrukwekkende koepel heeft een diameter van 33 meter. Dat is kleiner dan het Pantheon in Rome. Die een diameter heeft van 44 meter, maar de verschillen zijn enorm.
Het Pantheon een relatief donker gebouw omdat daglicht maar van één plek komt, de oculus (overigens een direct gevolg van de constructie van het Pantheon). De Byzantijnen wilden wat anders: een veel opener gebouw met veel meer daglicht.
In een hoek van de tuinen van Versailles ligt een klein idyllisch complex van gestileerde boerenhuisjes dat door koningin Marie-Antoinette werd gebouwd en gebruikt om zich af en toe terug te trekken van de drama en het strenge protocol van het hofleven op het kasteel.
In het pseudo-fantasiedorpje leefden echte boeren die de moes- en kruidentuinen, de boomgaarden en het zorgvuldig uitgekozen vee verzorgden. De koningin hield ervan zich ‘boers’ te kleden om geiten en koeien te melken terwijl ze omringd was door zwaar geparfumeerde schapen.
Hoewel de huisjes van buiten eruit zien als rustieke huisjes, van binnen zijn ze gewoon vormgegeven als salons zoals je die ook in het hoofdgebouw van Versailles ziet.
Aangezien jullie allemaal zo fan waren van die dronebeelden rond het Pantheon een draadje over het best bewaarde en meest technisch meest hoogstaande monument van het Romeinse Rijk:
Volgens de legende is de tempel gebouwd op de plek waar Romulus, de stichter van Rome, naar de hemel ging en de directe aanleiding was waarschijnlijk de overwinning van keizer Agrippa op Marcus Aurelius en Cleopatra. Het huidige gebouw is de derde constructie op deze plek.
De naam Pantheon komt van het Griekse woorden pan (alle) en theos (goden) omdat het gebouw een tempel was gewijd aan alle Romeinse goden. De bouw was klaar in 126 na Christus onder keizer Hadrianus. De voorgevel is leuk, maar zeker niet wat het gebouw bijzonder maakt.