Eigenlijk zijn eindtermen A, B, C, D nu onder één domein gezet (domein A). Dat betekent dat al deze taalbeheersingsdoelen een kleiner percentage in het programma zullen innemen.
4/
Eindterm 1
Is een prima eindterm. Niet te specifiek, genoeg invulling voor accenten door de docent. Zo wil ik er meer zien.
5/
Eindterm 2 (p. 11)
Geen opmerkingen. Wat mij betreft hoeven creatieve uitingen niet in een eindterm, maar ik zie als docent voldoende mogelijkheden om hier iets moois en waardevols van te maken.
6/
Eindterm 3 (p. 12)
Geen opmerkingen. Dit is het huidige domein B.
7/
Eindterm 4 (p. 13)
Geen opmerkingen. Dit is het huidige domein A.
/8
Eindterm 5 (p. 14)
Is relatief nieuw, maar lijkt mij relevant.
/9
Eindterm 6 (p. 14)
Geen opmerkingen. Dit is het huidige subdomein C2.
(en een nieuw rondje Against the current)
10/
Eindterm 7 (p. 15)
Geen opmerkingen. Dit is het huidige subdomein C1.
11/
Eindterm 8 (p. 16)
Geen opmerkingen. Dit is min of meer het huidige subdomein D1. Het socioculturele element zou er wat mij betreft uit mogen. Niet dat het niet belangrijk is, maar moet dit in een eindterm?
12/
Dit was domein A, eigenlijk grotendeels een voortzetting van het huidige curriculum, met wat meer accenten, maar in principe werkbaar.
Nu gaat het interessant worden, want we gaan naar Domein B: Taalbewustzijn
13/
Eindterm 9 (p. 17)
Dit is Vergelijkende Taalwetenschappen. Waarom zou een VWO leerling deze expertise moeten ontwikkelen? Het is zeker interessant, maar is het belangrijk genoeg om verplicht kostbare lestijd aan te besteden?
14/
Een dergelijke vergelijking vraagt ook om een goede beheersing van de L2 talen (Engels, Frans, Latijn). Zonder degelijke domeinkennis is het lastiger talen te analyseren. Het blijft dan oppervlakkig en geeft weinig toevoeging.
15/
Het vergelijken van talen op deze manier lijkt mij zeker interessant om te behandelen in de les en voor een deel doe ik dit al. Maar ik wil de ruimte behouden om extra taalverwerving te geven in plaats van dit indien de taalvaardigheid van leerlingen achterloopt.
16/
Eindterm 10 (p. 17)
Dit klinkt als een interessant project binnen het domein literatuur, maar als eigen eindterm lijkt mij overtrokken. Ook hier ben ik nu verplicht een plek in mijn lestijd te reserveren.
17/
We zijn op de helft, maar het echte werk gaat nu komen. (ben ook met draadje op LinkedIn bezig).
18/
Eindterm 11 (p. 18)
Deze doelen krijgen meer betekenis binnen Domein A. De doelen zelf zijn nuttig voor het vwo, maar vallen m.i. onder Taalvaardigheid, niet Taalbewustzijn.
19/
Eindterm 12 (p. 18)
Dit onderdeel van mijn beroep: hoe maak je Engels eigen? Om hier weer opdrachten aan te koppelen (presentaties, portfolio, taalleerplan) is onnodige werkdrukverhoging bij de leerling en de docent.
20/
En ja, het staat er echt: vraag het AI.
Vraag het AI...
21/
21b/
Enfin
Eindterm 13 (p. 19)
Dit voegt weinig toe aan taalvaardigheid van Engels. Het valt mij ook op dat hier constant gesproken wordt over meertaligheid. We hebben het hier over het curriculum Engels maar in dit domein gaat het meer over taalbewustzijn in zijn algemene vorm.
22/
Ook hier lijkt men te vergeten dat Engels hier een moderne vreemde taal is waar leerlingen tijd en ruimte voor nodig hebben om eigen te maken.
23/
Eindterm 14 (p. 20)
Deze eindterm heeft één van mijn grootste bezwaren. Zoals gezegd ben ik met een verdiepend artikel bezig over Generatieve AI in het onderwijs. Ik zal proberen het beknopt te houden.
24/
Om te beginnen is het opvallend dat er gesproken wordt over ‘experimenteren’. We hebben het hier over eindtermen die beoordeeld moeten worden. Hoe beoordeel ik ‘experimenteren’?
25/
Ten tweede is het opvallend dat er gehint wordt naar Generatieve AI, maar niet benoemd. Veel AI geven alleen toestemming voor gebruik vanaf 18 jaar. Bij ChatGPT is dit 13 jaar met toestemming van ouders. Wat als een ouder geen toestemming geeft?
26/
Ten derde zijn scholen verplicht een AVG-overeenkomst te sluiten met externe bedrijven (het Europese GDPR) omdat leerlingen gebruik maken van hun diensten. Moeten scholen nu een AVG-overeenkomst proberen te sluiten met bedrijven als OpenAI, Anthropic en Meta?
27/
Dit is sowieso een interessant vraagstuk omdat niemand, ook de ontwikkelaars niet, weet wat er binnen Generatieve AI gebeurd. Er kan niet bekeken worden wat er met de gegevens gebeurd. Dit moet echt eerst onderzocht worden alvorens dit in een curriculum te verankeren.
28/
Generatieve AI wordt nu gedomineerd door Big Tech. Miljardenbedrijven die al decennia proberen het onderwijs te domineren omdat dit een lucratieve markt is.
29/
Door kennisoverdracht en didactiek over te hevelen naar deze bedrijven, in hoeverre blijft er dan nog handelingsvermogen over bij de docent?
Of zoals Joost Berding onlangs zei, past technologie zich aan aan ons onderwijs, of moet onderwijs zich aanpassen aan technologie?
30/
Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat Generatieve AI niet gaat om waarheid. Feit en fictie hebben dezelfde waarde binnen Generatieve AI. Ook is de vraag, willen we onze leerlingen domeinkennis bijbrengen, of Generatieve AI leren lezen: een geavanceerde voorspellingsmachine?
GenAI staat nog in de kinderschoenen, dit vastleggen in een curriculum voor de komende jaren kan schadelijk zijn. De laatste maanden komen er steeds meer scheutjes in de hoge verwachtingen van Generatieve AI en het onverstandig deze technologie in een programma te verankeren. 32/
Ik ben zeker geen tegenstander van AI in het onderwijs, maar we weten op dit moment nog te weinig over hoe het aansluit op de cognitieve wetenschap en onderzoeken over effectief leren.
33/
Generatieve AI in je curriculum zetten brengt een onnodig risico. Generatieve AI kan kennis en vaardigheden bij leerlingen ontnemen. Ik heb het gevoel dat de risico’s zwaar onderschat worden.
34/
Eindterm 15 (p. 21)
Dit het oude domein F: Oriëntatie op studie en beroep, maar dan meer uitgewerkt. Lijkt mij verder prima. 35/
Dan gaan we nu naar mijn favoriete domein C: Cultuur... nou ja Literatuur. Ken je mijn website al? :D
Wat opvalt is dat de eis van 'drie literaire werken' (Subdomein E1) eruit is. Er wordt alleen nog gesproken over 'werken'. Op zich geen groot probleem mee. Wij lezen er 8 in klas 5/6.
37/
Eindtermen 16, 17 en 18 gaan alle drie over het lezen van literatuur. Waarom zo uitgebreid? Geven scholen ruimte en vertrouwen.
38/
Eindterm 16 (p. 22)
Het valt op dat het lezen van literatuur zich uitgebreid is met allerlei eisen. Het lijkt mij voor de leesbevordering van jongeren niet verstandig allerlei verplichtingen op te leggen. 39/
Kwaliteitskaders moeten er zeker zijn, maar leg niet te veel op aan leerlingen en docenten. Geef hen de ruimte om zelf projecten op te zetten en leeservaringen op te bouwen.
40/
Eindterm 17 (p.23)
Belangrijk voor docenten Engels. Alleen werken oorspronkelijk in het Engels geschreven zijn toegestaan. (deden wij al). 41/
Ik vraag mij af hoeveel presentatie men wil dat leerlingen doen. Het wordt zo vaak als suggestie gegeven. Maar presentaties afnemen kosten veel leertijd en dienen tactisch ingezet te worden.
42/
De kijk op de wereld van de auteur lijkt mij minder belangrijk voor een moderne vreemde taal. Interessant als je het als docent kunt bespreken, maar leg de verplichting niet op. Geef docenten ruimte en vertrouwen.
43/
Eindterm 18 (p. 23)
Zie eindterm 16. Voeg eindtermen 16, 17, en 18 samen met kwaliteitsborging maar ook met ruimte.
44/
Op naar het laatste subdomein: C2 - cultuur in de maatschappij.
Dit heeft natuurlijk met burgerschap te maken.
45/
Eindterm 19 (p.24)
Dit gaat over burgerschap. Op zich is de insteek niet verkeerd. Het kan worden gecombineerd met andere eindtermen.
Maar wederom moet de leerling produceren, presteren, bewijzen. En dat moet dan ook weer nagekeken en besproken worden. #werkdruk #studielast 46/
Eindterm 20 (p. 25)
Ik denk dat dit best interessant kan zijn, maar dit curriculum is overvol. Combineer met Eindterm 19 zodat ik als docent gedegen onderwijs kan geven.
47/
En wtf is dit? Hoe spreek je een vreemde aan? Wat heeft dit met Engels te maken?
Voeg dit bij Eindterm 19 en subdomein A3.
48/
Ok. het bulk is nu af. Nu nog een paar aanbevelingen en een afsluiting en dan hup, naar de griffier.
49/
Het wordt nog eens wat.
50/
Aanbevelingen
Dit programma is simpelweg te veel om voor mij als docent degelijk les te kunnen geven. Bepaalde elementen zouden niet misstaan op universitaire studies van Vergelijkende Taalwetenschappen, Sociologie, en Antropologie.
51/
En hoewel ik dit mooie, waardevolle studies vind, gaat zal dit ten koste gaan van mijn primaire taak: jongeren Engels bijbrengen.
52/
Het moet veel compacter zodat er ruimte ontstaat om contact met de leerling te kunnen maken, persoonlijke accenten te kunnen leggen, en alle leerlingen op alle niveaus mee te krijgen.
53/
Daarnaast is het aantal werkstukken, presentaties en portfolio’s opvallend. Dit geeft leerlingen en docenten onnodig veel studielast en werkdruk.
54/
Ook met de komt van Generatieve AI is zijn deze producten in waarde gedaald en moeten er andere meetinstrumenten worden gevonden om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen.
55/
Ik ben geen onbekende met Generatieve AI en altijd zeer geïnteresseerd geweest in nieuwe ontwikkelingen in de ICT, maar Generatieve AI brengt op dit moment nog te veel risico’s met zich mee om op te nemen in een nationaal curriculum.
56/
Beperk literatuur ook tot één eindterm en geef docenten en scholen de ruimte hier invulling aan te geven.
57/
Dit programma raakt jongeren uit een kansarme omgeving. Zij hebben minder voorkennis over de wereld en zullen meer moeite hebben met domeinen B en C waardoor zijn minder aan taalvaardigheid kunnen werken.
58/
@threadreaderapp unroll please. I call it a day.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Vandaag een les met 6vwo hoe je degelijk antwoord geeft tijdens het Engels literatuurmondeling. Interessant om te zien dat leerlingen de kennis wel hebben, maar in eerste instantie die kennis niet gebruiken om goed antwoord te geven en daarmee punten laten liggen. (1/11)
Stap 1: Set the Stage
Voordat je antwoord geeft op de eerste vraag van het boek geeft je een zeer korte samenvatting van je boek om 1) jezelf terug te brengen naar het verhaal, 2) je ruimte te geven om een antwoord te bedenken, en 3) je al kunt zoeken naar het antwoord. (2/11)
Stap 2a: Volg de M.E.A.L. structure
M.E.A.L. is een structuur die wordt gebruikt bij het schrijven van betogen: Main Message, Evidence, Analysis, Last Thought. Deze vorm is ook goed te gebruiken tijdens een mondeling. De Main Message is het antwoord op de vraag. (3/11)
Morgen mondeling van een 6VWO leerling over een paar boeken en deze gedichten.
Er is een verplicht deel en een vrij deel. Voor het vrije deel heb ik een reader gemaakt om de leerling te helpen, maar ze mogen ook gedichten buiten de reader kiezen.
1/
Leerlingen mochten al langer gedichten lezen, maar ze worden niet echt begeleid daarin. Dit jaar wil ik daar verandering in brengen door het systematischer op te pakken.
Drie leerlingen zullen deze testfase doorlopen.
2/
Dit zijn de voorwaarden. Ik reken gemiddeld 50 minuten voorbereidingstijd per gedicht (komt ongeveer overeen met het lezen van een boek van 280 bladzijden).
Een tijdje geleden toen ik het NL_Leraar account beheerde sprak ik over het feit dat ik probeerde academische vaardigheden te koppelen aan literatuur om het meer betekenisvol te maken voor meer leerlingen.
Hierbij het draadje.
1/
Zoals gewoonlijk een disclaimer.
Ik ben niet de enige die aan dit programma heeft gewerkt. De sectie Engels heeft de lijnen uitgezet (kaders) en de doelen bepaald. Daarbinnen pak ik de ruimte die ik heb.
Ik vertel alleen over dat deel.
2/
Een andere disclaimer is dat ik niet ga discussiëren over wat academische vaardigheden precies zijn.
Het doel is leerlingen beter voor te bereiden op hun vervolgstudie met behulp van literatuur.
Semantische discussies helpen niet bij dat doel.
3/
Ik kan overigens wel de zin van cijfers uitleggen. Dat is niet zo moeilijk, Je ziet het in het dagelijks leven; overal in de maatschappij.
@benwilbrink@CasperHuls@dmasluijsmans@toetsrevolutie Om te beginnen moeten we eerst cijfers in de breedste zin van het woord zien. Het hoeven geen getallen te zijn, het kunnen ook letters, kleuren, smileys, of rubriksen zijn. (1/20)
@benwilbrink@CasperHuls@dmasluijsmans@toetsrevolutie Daarnaast is het ook belangrijk om te benoemen dat cijfers altijd een benadering zijn: is een werk met een 6,9 beter dan een werk met een 6,7? Ik denk het niet. Ook moet ik benoemen dat ik het Nederlands cijfersysteem zwak vind. (2/20)