1/- Ik lees weer overal dat statushouders lang in een uitkering zitten en ik denk dat het klopt.
Maar de reden wordt niet genoemd. Opiniemakers laten je met een gevoel achter dat het vooral aan de luie, kansarme vluchteling ligt, maar mijn ervaring is precies tegenovergesteld.
2/- Het ligt aan ons en ik zal dat uitleggen.
Mijn kennis haal ik uit het feit dat ik een aantal Syrische vluchtelingen vanaf de noodopvang uit persoonlijke interesse jarenlang intensief ben gaan volgen.
Een vluchteling komt meestal uit een dictatoriaal regime en begrijpt >>
3/->> helemaal niets van onze westerse cultuur en samenleving. Als hij in ons land aankomt wordt elk initiatief dat hij wil nemen de kop in gedrukt.
De bedoeling is dat je niets doet, niets leert en vooral wacht of je aanvraag tot asiel gehonoreerd wordt. Heel ongezond voor >>
4/->>een mens.
Dat wachten op de asielstatus duurt maanden. Daarna verandert er niets behalve dat je een tijdelijke verblijfsvergunning hebt. Je hebt (nog steeds) bed, bad, brood in een AZC , je zou mogen werken maar dat beseffen er heel weinig en als je werkt moet je dat >>
5/>> inkomen wel grotendeels weer inleveren.
Ik vind dat begrijpelijk maar mijn Syrische vrienden begrepen daar natuurlijk niets van. Het werd hen niet uitgelegd dus waarom zou je werken als je er niets voor krijgt?
Vluchtelingen zijn bang iets fout te doen dus ze stellen >>
6/>>zich heel afhankelijk op.
Wat ze te horen krijgen is dat ze moeten wachten op huisvesting. Als een woning beschikbaar komt wordt er een uitkering voor hen geregeld (velen denken trouwens dat elke Nederlander zo’n uitkering krijgt en dat woningen voor het oprapen liggen).
7/- Niets doen wordt voor velen de meest veilige manier om geen fouten te maken.
Wanneer die zelfstandige woonplek er eindelijk is en je huur kan betalen via de automatisch geregelde uitkering word je na een tijd uitgenodigd voor een gesprek om je te begeleiden naar werk. Dit >>
8/>> doet elke gemeente op zijn eigen manier.
Ik ging een aantal keer mee naar deze gesprekken als een soort tolk. Dat was best belangrijk want om de een of andere reden kunnen veel ambtenaren en hulpverleners geen Jip en Janneke taal.
Daarbij begrepen de vluchtelingen >>
9/>> maar de helft van wat er verteld werd. Soms was er een echte tolk en luisterde ik alleen maar mee en kwam later met hen op het gesprek terug.
Ik was geschokt. Gesprekken waren vriendelijk (met steeds weer een ander contactpersoon) maar nergens werd hun goed duidelijk >>
10/>> gemaakt dat je MOET werken. Sollicitatieplicht is er alleen in woorden. Op geen enkele manier werd gecheckt of dat gebeurde.
Vergeet niet dat mensen op dat moment al één à twee jaar in de wachtstand waren gezet.
De eigenwaarde zijn vluchtelingen dan al voor een groot >>
11/>> gedeelte verloren doordat ze overal als zielige afhankelijke mensen worden behandeld. Zelf initiatief nemen wordt kapot gemaakt.
Werk vinden moet je dus eigenlijk gewoon zelf gaan uitzoeken. Doe je dat niet dan heb je gewoon je inkomen via de uitkering.
12/- Ik vraag me altijd af hoe ik dat zou doen als ik een taal (nog) niet goed spreek en de nieuwe samenleving niet begrijp. Waarschijnlijk hetzelfde.
Toen ik een bevriende vluchteling met al 3 jaar een uitkering administratief hielp met de verhuizing naar een andere gemeente >>
13/>> kreeg ik een hele strenge ambtenaar aan de lijn.
Ze zouden hem hard aanpakken met werk zoeken. ‘Goed zo,’ zei ik. ‘Dat moet ook maar leg hem dat ook goed uit en stel eisen als bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. Kort hem desnoods op zijn uitkering zodat hij het >>
14/>> gaat voelen.’
Ik was geschokt dat hij ook bij deze “strenge” gemeente pas na lange tijd een vrijblijvend gesprek kreeg.
Hij hoefde net als bij andere gemeenten nooit te solliciteren. En kwam zoals ik later ontdekte zonder het te weten in het “hopeloze gevallen” mapje.
15/- Het lukte me dat hij met behoud van uitkering als ZZP-er mocht beginnen. Ik had weer eens een gesprek aangevraagd en ging als “tolk” mee.
Ik vertaalde wat de ambtenaar vertelde in eenvoudige korte Nederlandse zinnen.
Met hulp van NLse vrienden werd dat ZZP traject een >>
16/>> succes. De betreffende ambtenaar die hem ook zou begeleiden heeft nooit meer iets van zich laten horen.
Toen er genoeg inkomen kwam heeft mijn Syrische viend (die statushouder was) zelf de uitkering gestopt. De aangekondigde verrekening met de uitkering kwam er niet, maar>>
17/>> dat was weer heel fijn, anders was iets op te starten heel moeilijk geweest.
Wanneer wij vluchtelingen uit andere culturen opvangen dan moeten we anders in hen investeren dan we nu doen. Neem mensen heel serieus en stel op een humane manier eisen net zoals de overheid >>
18/>> eisen aan Nederlanders stelt.
De eigenwaarde blijft behouden en ik weet zeker dat een groot gedeelte na een paar jaar volwaardig mee kan draaien. Ik ben nog nooit een vluchteling/migrant tegengekomen die het raar vindt dat hij voor zijn eigen levensonderhoud moet werken.
19/19
Oh ja die zogenaamde cultuurverschillen zijn veel kleiner dan we denken. Het gaat om gewoontes en voor de rest zijn het mensen die opvallend veel op ons lijken.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Draadje voor het slapen gaan.
1/- Ik was 12 jaar.
In onze woonwijk zag ik een wilde achtervolging van een politieauto en een Daf 44. Achter het stuur van de Daf zat een jongen die ik alleen van gezicht kende.
Hij was een paar jaar ouder dan ik.
De politie reed de auto klem >>
2/- >>en sleurde hem achter het stuur vandaan.
Het maakte grote indruk op mij. Ik zou zoiets ook willen durven.
Van wie was die auto, hoe legt hij dat straks thuis uit en welke straf krijgt hij?
Vragen die mij lang bleven achtervolgen.
3/- Ik zag hem toen wel eens lopen maar durfde het contact niet aan. Ik wist immers helemaal niets van hem.
Soms zag ik hem een paar jaar niet en plots dook hij dan weer op.
En dat ging tientallen jaren zo door.
De laatste 20 jaar zag ik hem misschien maar 10 keer door >>
1/- Misschien is wel het belangrijkste uitvaartritueel dat we elkaar condoleren. Als je het woord niet uit je strot krijgt zeg dan iets anders maar niets zeggen is geen optie. Zelfs ik, die al duizenden keren gecondoleerd heeft kan daarmee worstelen. Een draadje in de herhaling.
2/- Toen ik net met mijn werk als kistenmaker begon kon ik er niet van leven en deed ik er andere klussen naast. Een ervan was verhuizingen, het liefst een beetje van aparte mensen die ver weg gingen wonen. Ik had een grootrijbewijs en kon de grootste vrachtwagens huren.
3/- Zo kwam er ook een verhuizing op mijn pad van een stel dat een Chateau kocht in Frankrijk met 120 ha grond. ‘s Ochtends heel vroeg laadden ik en mijn neef, die mij dan vaak hielp, de spullen in om ‘s avonds ergens in the middle of nowhere in midden-Frankrijk aan te komen.
Helden van de straat.
1/- Mijn stoep bij de werkplaats lag open voor een nieuwe stroomkabel. Toen de stratenmaker kwam om de oude klinkers weer in te leggen, viel me meteen op hoe strak hij dat deed maar nog meer hoe opvallend zijn leeftijd was.
Na een compliment over zijn ...
2/- ... werk te hebben gegeven, vroeg ik hem hoe oud hij eigenlijk was. Hij begon te glimlachen. ‘Voorbij de 67,’ zei hij met een Drents accent. En hij begon te vertellen:
Naarmate zijn pensioen dichterbij kwam werd hij steeds nerveuzer. Op de dag dat ...
3/- het ‘grote genieten’ zou gaan beginnen, bood zijn baas aan dat hij 2 dagen per week mocht blijven werken. Een enorme opluchting. En al heel snel werden die 2 dagen weer volle werkweken.
‘En dagelijks op en neer naar Drenthe he!’ zegt hij met een stralend gezicht.
1/ Wat als niemand de uitvaart van een familielid kan of wil betalen?
Een korte uitleg hoe dat in NL juridisch werkt:
Wanneer iemand overleden is moet er één iemand de verantwoording nemen voor de uitvoer van de uitvaart. Normaal gesproken is dat iemand van de directe ...
2/ ...familie maar in principe mag iedereen die taak op zich nemen. Deze persoon belt een uitvaartondernemer en geeft een opdracht om de uitvaart te verzorgen. Juridisch is deze persoon de ‘opdrachtgever’.
Deze opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling.
3/ Voor de betaling mag hij gebruik maken van de erfenis of uitvaartverzekering van de overledene. Maar, stel dat die middelen er niet zijn, dan is deze persoon persoonlijk aansprakelijk voor de betaling.
Wanneer niemand opdrachtgever wil zijn (denk bijvoorbeeld aan eenzame...
1/ Het verhaal achter de foto.
Vorig jaar werd ik door een vrouw gebeld of ik een hele rechttoe rechtaan kist wilde maken voor haar man. Hij lag in een verpleeghuis en zou een dezer jaren overlijden. Ze wilde de tijd hebben om de kist te beschilderen. Ik maakte de kist en ...
2/...bezorgde hem thuis. We hadden een lang en mooi gesprek. De oude vrouw maakte indruk op mij.
Laatst belde ze mij weer. Haar man was toch nog vrij onverwachts overleden. Ze had op internet mijn oude Mercedes gezien en vroeg of ik en de auto a la minuut inzetbaar waren.
3/ Het leek haar zo mooi om hem samen op te halen en naar huis te brengen. Ik gooide mijn gereedschap aan de kant. Kleedde mij om en belde de begrafenisondernemer of hij een schaarwagen klaar had staan in het verpleeghuis om de kist met de man erin te vervoeren.
1/ Tante Jo deel 3 “De Opgraving”
vervolg draadje (van 22 mei)
Op de dag van de opgraving zaten we al vroeg in de auto naar Franeker. Het was bewolkt.
Zowel mijn tante als ik waren een beetje gespannen. Zouden we vandaag echt bij het openen van het graf van haar moeder en ...
2/ ...zusje aanwezig kunnen zijn? Ik vertrouwde op de empathische kracht van mijn tante. Een vrouw waar iedereen sympathie voor had.
Hoe dichter we bij Franeker kwamen, hoe donkerder de lucht werd. Op een half uur afstand, kwam de regen zelfs met bakken uit de lucht.
3/ Als dit maar geen teken was. Had ik er wel goed aan gedaan om letterlijk en figuurlijk te gaan wroeten in het verleden van onze familie? Moest je de doden niet laten rusten?
Mijn tante, positief als altijd, vond de regen geen probleem. ‘We hebben toch regenjassen en ...