🇲🇾Astro AWANI🇲🇾 Profile picture
Akaun Twitter Rasmi Astro AWANI #AWANInews #HapusCOVID19 Telegram: https://t.co/tVnUhCr1Vn
16 Jul
#PeristiwaHariIni : Dipercayai lewat hari ini 103 tahun yang lalu, keluarga Romanov telah dibunuh, sekaligus menamatkan sebuah dinasti berusia 300 tahun.

Ini adalah bebenang.
Maharaja terakhir Rusia, Tsar Nicholas II Romanov menaiki takhta pada 1896 di usia 26 tahun apabila bapanya, Tsar Alexander III meninggal dunia. Tidak bersedia dan terlatih secukupnya, Nicholas mewarisi takhta pada waktu genting di Rusia.

#PeristiwaHariIni
Golongan petani dan pekerja mendesak pembaharuan dalam pentadbiran Rusia, daripada raja berkuasa mutlak kepada sistem monarki berperlembagaan. Begitupun, Nicholas tidak mahu mengubah apa-apa yang diwarisi daripada bapanya.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
15 Jul
#PeristiwaHariIni : Hari ini 222 tahun yang lalu, Batu Rosetta telah ditemukan di Mesir.

Ini adalah bebenang.
Ia adalah sejenis batu bertulis seberat hampir 800 kg, setinggi 114 cm, selebar 72 cm dan setebal 28 cm yang merupakan antara artifak terpenting dalam sejarah dunia, kunci yang membuka pintu pengenalan kepada tamadun Mesir Purba.

#PeristiwaHariIni
Batu Rosetta ditemukan secara tidak sengaja ketika kerja-kerja pemulihan Kota Julien, sebuah kubu lama binaan Empayar Uthmaniyah, dekat pekan al-Rashid oleh tentera Perancis yang menduduki Mesir di zaman pemerintahan Napoleon Bonaparte.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
14 Jul
#PeristiwaHariIni : Hari ini 38 tahun yang lalu, permainan video Mario Bros. dilancarkan oleh Nintendo buat pertama kali di Jepun.

Ini adalah bebenang. Image
Watak Mario dicipta oleh Shigeru Miyamoto dan Gunpei Yokoi pada 1981, asalnya bernama Jumpman yang menjadi karakter utama dalam permainan arked Donkey Kong, di mana Jumpman perlu menyelamatkan kekasihnya yang diculik Donkey Kong.

#PeristiwaHariIni
Bertitik tolak daripada kejayaan Donkey Kong, Miyamoto dan Yokoi mengolah Jumpman menjadi Mario, daripada identiti sebagai seorang tukang kayu kepada tukang paip, dan membangunkan siri khusus untuk watak tersebut.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
12 Jul
#PeristiwaHariIni : Hari ini 23 tahun yang lalu, Perancis memenangi Piala Dunia FIFA buat kali pertama.

Ini adalah bebenang.
Sebagai tuan rumah bagi temasya edisi 1998, Perancis nyata memiliki segala resepi untuk melakar kegemilangan. Perjalanan bersejarah Les Blues itu bermula apabila ditempatkan dalam Kumpulan C bersama Denmark, Arab Saudi dan Rusia.

#PeristiwaHariIni
Memenangi semua saingan kumpulan, Perancis mara ke pusingan kalah mati untuk berdepan naib juara Kumpulan D, Paraguay di saingan 16 terakhir. Pertemuan sengit itu diakhiri dengan jaringan emas Laurent Blanc pada masa tambahan.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
11 Jul
#PeristiwaHariIni : Hari ini 128 tahun yang lalu, mutiara terkultur pertama dunia dihasilkan oleh Kokichi Mikimoto.

Ini adalah bebenang.
Mikimoto dilahirkan pada 1858 di Toba, Jepun sebagai anak sulung pasangan peniaga mi udon. Pada umur 13 tahun, beliau terpaksa berhenti sekolah untuk menyara adik-adiknya dengan menjual sayur apabila ayahnya meninggal dunia.

#PeristiwaHariIni
Minatnya terhadap mutiara tercetus apabila melihat objek perhiasan itu dikeluarkan daripada tiram yang dibawa naik oleh para penyelam di Ise. Pada 1888, Mikimoto bersama isterinya membuka ladang penternakan tiram di Teluk Ago.

#PeristiwaHariIni
Read 11 tweets
10 Jul
#PeristiwaHariIni : Hari ini tahun lepas, Hagia Sophia dengan rasminya ditukar menjadi sebuah masjid.

Ini adalah bebenang. Image
Hagia Sophia di Istanbul, Turki asalnya dibina pada 325M di atas tapak kuil pagan oleh Maharaja Byzantine pertama, Constantine I yang mengasaskan kota Constantinople. Anaknya Maharaja Constantius II menaik tarafnya menjadi basilika Kristian Orthodoks pada 360M.

#PeristiwaHariIni
Ia menempuh tiga fasa pembinaan sebelum bentuk seni bina yang terlihat pada hari ini. Hagia Sophia yang pertama berbumbung kayu, namun musnah dibakar pada 404M ketika rusuhan ekoran konflik politik antara keluarga Maharaja Arkadios.

#PeristiwaHariIni
Read 11 tweets
15 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 189 tahun yang lalu, Perang Naning yang tercetus di antara pejuang Melayu pimpinan Dol Said dan British berakhir.

Ini adalah bebenang.
Naning merupakan sebuah wilayah kecil yang berada di persempadanan Negeri Sembilan-Melaka. Ketika penjajahan Belanda, pentadbiran tempatan di Naning tidak diganggu dan mereka hanya perlu membayar 400 gantang padi sebagai ufti kepada Belanda.

#PeristiwaHariIni
Susulan Perjanjian Inggeris-Belanda 1824, berlaku pertukaran wilayah jajahan antara dua negara itu di Kepulauan Melayu, menyaksikan Melaka diserahkan kepada British. British menyangka Naning berada di dalam wilayah Melaka yang dikawal Belanda.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
14 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 127 tahun yang lalu, kumpulan pejuang Pahang menawan pos kawalan British di Kuala Tembeling.

Ini adalah bebenang.
Apabila J.P. Rodgers dilantik sebagai Residen British yang pertama di Pahang pada 24 Ogos 1888, negeri itu diserap menjadi Persekutuan Negeri-Negeri Bersekutu maka secara tidak langsung Pahang sudah ditabdir bawah telunjuk British.

#PeristiwaHariIni
Hal ini tidak diterima beberapa pemimpin tempatan terutamanya Dato Bahaman. Maka beliau bersama Tok Gajah dan anaknya Mat Kilau melancarkan beberapa siri penentangan, bermula dengan serangan terhadap pos kawalan British di Lubuk Terua pada 21 Disember 1891.

#PeristiwaHariIni
Read 10 tweets
13 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 696 tahun yang lalu, dipercayai Ibn Battuta memulakan pengembaraannya.

Ini adalah bebenang. Image
Pada usia 21 tahun, Ibn Battuta meninggalkan kampung halamannya Tangier, Maghribi (Morocco) pada awalnya hanya untuk menunaikan haji di Mekah yang perjalanannya mengambil masa 16 bulan. Tanpa diduga, perjalanannya itu berlanjutan hingga 27 tahun.

#PeristiwaHariIni
Seusai menunaikan haji, Ibn Battuta terdorong untuk mengembara ke negara-negara Islam selepas mendapat satu mimpi. Maka dilanjutkan pengembaraannya yang ditempuh dalam tiga peringkat dengan cara berjalan kaki, menaiki haiwan tunggangan dan menaiki kapal.

#PeristiwaHariIni
Read 7 tweets
9 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 75 tahun yang lalu, Bhumibol Adulyadej menaiki takhta selaku Raja Thailand.

Ini adalah bebenang.
Baginda serta merta menaiki takhta pada usia 19 tahun tatkala abangnya, Raja Ananda Mahidol, yang menjadi raja sejak berusia sembilan tahun, mangkat pada usia 20 tahun atas punca yang tidak dapat dipastikan.

#PeristiwaHariIni
Selepas menamakan bapa saudaranya sebagai pemangku putera, Raja Bhumibol kembali ke Universiti Lausanne untuk menyempurnakan pengajian sarjananya. Kerana peranan baharunya, baginda menukar subjeknya daripada sains kepada sains politik dan undang-undang.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
8 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 1,389 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah wafat.

Ini adalah bebenang.
Di penghujung tahun ke-11 penghijrahan umat Islam ke Madinah, Nabi Muhammad SAW kembali ke kota Mekah buat kali terakhir untuk menunaikan ibadah haji, yang menjadi satu-satunya haji yang dilaksanakan Baginda semasa hayatnya.

#PeristiwaHariIni
Pada 9 Dzulhijjah (6 Mac), Rasulullah SAW menyampaikan Khutbah Terakhir di Jabal Rahmah di mana Baginda menyeru umatnya supaya tidak kembali ke cara hidup lama yang jahil dan berpegang kepada Al-Quran dan sunnah sebagai cara hidup terbaik.

#PeristiwaHariIni
Read 7 tweets
7 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 92 tahun yang lalu, Kota Vatican sah berdiri sendiri sebagai sebuah negara.

Ini adalah bebenang.
Ia apabila Perjanjian Lateran diratifikasikan, yang ditandatangani pada 11 Februari 1929 oleh Perdana Menteri Itali, Benito Mussolini mewakili Raja Victor Emanuel III dan Setiausaha Kardinal, Pietro Gasparri mewakili Holy See bawah pimpinan Paus Pius XI.

#PeristiwaHariIni
Perjanjian itu dimeterai bagi menamatkan Roman Question, pertikaian panjang sejak pertengahan kurun ke-19 tentang bidang kuasa Paus sebagai pentadbir Negeri-Negeri Papal dalam konteks penyatuan Itali (Risorgimento) pasca Perang Kemerdekaan Itali Kedua.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
6 Jun
#PeristiwaHariIni : Hari ini 37 tahun yang lalu, permainan Tetris dilancarkan di Rusia.

Ini adalah bebenang. Image
Ia dicipta oleh Alexey Patijnov, seorang jurutera perisian di Akademi Sains Soviet, Moscow. Ketika dia ditugaskan untuk menguji komputer jenis baharu, Elektronika 60, dia membina sejenis permainan ringkas untuk menilai keupayaan komputer tersebut.

#PeristiwaHariIni
Patijnov mengambil inspirasi daripada pentamino, permainan minda klasik yang menyusun atur blok lima petak. Pajitnov ringkaskannya menjadi empat petak, dan memanggilnya ‘Tetris’, gabungan kata Greek ‘tetra’ bermaksud empat dan tenis, sukan kegemarannya.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
30 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 590 tahun yang lalu, Joan of Arc dibakar atas kesalahan bidaah.

Ini adalah bebenang.
Joan dilahirkan pada 1412 dalam keluarga petani di Domremy, sebuah kampung di utara Perancis yang menjadi medan tempur Perang Ratusan Tahun antara Inggeris dengan Perancis. Dua tahun kemudian, ia memasuki fasa kritikal apabila Raja Henry V menyerang Perancis.

#PeristiwaHariIni
Selepas kematian Raja Charles VI, anaknya Charles VII bersedia untuk menaiki takhta. Bagaimanapun, Reims, bandar pertabalan tradisi Perancis dikawal oleh kuasa Anglo-Burgundy (Inggeris) menyebabkan Charles VII tidak dapat dimahkotakan.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
29 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 568 tahun yang lalu, Constantinople berjaya ditakluk Uthmaniyah.

Ini adalah bebenang.
Kota Constantinople diasaskan pada tahun 324 oleh Maharaja Rom, Constantine I sebagai ibu kota Empayar Byzantine. Selama lebih 800 tahun, kota tersebut teguh menahan pelbagai serangan namun semakin melemah pasca kekalahan pada Perang Salib Keempat.

#PeristiwaHariIni
Pada masa sama, kerajaan Orthodoks itu tidak mendapat sokongan Barat apabila enggan menyatu dengan Gereja Katolik. Kesempatan diambil oleh Sultan Mehmet II untuk menggerakkan angkatannya seramai 80,000 orang dan mula mengepung kota tersebut pada 2 April 1453.

#PeristiwaHariIni
Read 9 tweets
28 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 57 tahun yang lalu, Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) diasaskan.

Ini adalah bebenang.
Pertubuhan tersebut bertujuan untuk menyatukan kumpulan-kumpulan Arab untuk bersama memperjuangkan kemerdekaan Palestin daripada penjajahan rejim Zionis yang membentuk Israel secara haram di tanah suci tiga agama itu.

#PeristiwaHariIni
Pada Sidang Kemuncak Liga Arab pada 28 Mei 1964, orang Palestin bersatu menubuhkan sebuah organisasi pusat, maka lahirlah PLO dengan Ahmad Shuqayrī sebagai pengerusinya yang pertama.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
27 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 26 tahun yang lalu, 'Superman' jatuh kuda dan lumpuh.

Ini adalah bebenang.
Pelakon yang masyhur dengan membawa watak Superman, Christopher Reeve, mula menceburkan diri dalam sukan ekuestrian pada 1985 selepas belajar menunggang kuda untuk lakonan dalam filem ‘Anna Karenina’.

#PeristiwaHariIni
Dia sebenarnya alah kepada kuda, tetapi mengambil antihistamin untuk mengatasi masalah tersebut. Dia mula menyertai pertandingan pada 1989 dan alahan itu lama-kelamaan hilang. Reeve membeli seekor kuda ‘thoroughbred’ yang dipanggil Buck.

#PeristiwaHariIni
Read 9 tweets
26 May
#PeristiwaHariIni: Hari ini 2,644 tahun yang lalu, dipercayai Siddhartha Gautama telah dilahirkan.

Ini adalah bebenang.
Beliau adalah seorang putera raja Sakya yang lahir di Lumbini, sebuah wilayah di Nepal hari ini. Ketika dilahirkan, beliau diramal menjadi sama ada seorang raja atau panglima perang yang hebat, atau seorang pemimpin rohani yang ulung.

#PeristiwaHariIni
Bapanya mahu menjadikannya seorang raja, maka Siddhartha dibesarkan dalam penuh kemewahan, melindungi Siddhartha daripada dunia luar, sebarang pengetahuan tentang agama dan kepayahan serta kesengsaraan manusia.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
25 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 21 tahun yang lalu, tentera Israel berundur dari Lubnan.

Ini adalah bebenang.
Segalanya bermula rentetan penubuhan negara haram Israel pada 1948 yang mencetuskan pelbagai perang susulan. Selepas Tebing Barat ditakluk rejim Zionis pada Perang Enam Hari 1967, tentera Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) mengalihkan kem mereka ke Jordan.

#PeristiwaHariIni
Bersama Angkatan Bersenjata Jordan (JAF) mereka berjaya menyekat kemaraan tentera Israel pada Pertempuran Karameh. Namun bermula 1970, berlaku konflik apabila PLO mahu menggulingkan monarki Bani Hashim di Jordan.

#PeristiwaHariIni
Read 8 tweets
24 May
#PeristiwaHariIni : Hari ini 177 tahun yang lalu, mesej telegram pertama berjaya dihantar.

Ini adalah bebenang.
Samuel F.B. Morse, menghantar mesej dari U.S. Capitol, Washington disaksikan para ahli Kongres kepada rakan penciptanya, Alfred Vail di sebuah stesen kereta api di Baltimore, Maryland. Mesejnya berbunyi ‘What Hath God Wrought?” (Apa tuhan sudah buat?).

#PeristiwaHariIni
Ciptaan yang menjadi mencetus kepada telefon dan internet hari ini sebenarnya terlahir daripada sebuah tragedi. Morse sebenarnya adalah seorang pelukis, mendapat komisyen untuk menghasilkan satu lukisan pada 1825 di Washington, D.C.

#PeristiwaHariIni
Read 9 tweets
23 May
Hari ini 24 tahun yang lalu. Malaysia berjaya menawan Everest.

Ini adalah bebenang

#PeristiwaHariIni
Buat pertama kalinya, Jalur Gemilang berkibaran di puncak dunia pada ketinggian 8,848 meter tatkala M. Mohanadas dan N.Magendran menjadi dua rakyat Malaysia pertama yang menjejakkan kaki ke sana.

#PeristiwaHariIni
Magendan tiba dahulu, pada jam 11.55 pagi waktu Nepal (2.10 petang waktu Malaysia) sebelum Mohanadas sampai 15 minit kemudian. Menjadikan juga mereka warga Asia Tenggara yang pertama menakluk gunung tertinggi dunia itu.

#PeristiwaHariIni
Read 7 tweets