Alexander Pleijter Profile picture
Universitair docent Journalistiek & Nieuwe Media aan Universiteit Leiden. Factchecker @Nieuwscheckers.
Apr 12, 2022 13 tweets 3 min read
1. Vreselijk, dit soort pseudowetenschappelijke artikelen die menen dat factchecken niet werkt. Zelfs insinueren dat het averechts werkt. Dat onderbouwen door cherry picking uit de wetenschappelijke literatuur. En dus de plank finaal mis slaan. 2. Neem deze zin: "Uit recente onderzoeken blijkt dat [...] factchecken juist een averechts effect kan hebben." En dan linken naar 1 (!) onderzoek. Terwijl er legio onderzoeken zijn die dat dit 'backfire effect' hebben weerlegd.
Feb 11, 2022 5 tweets 2 min read
1. Knack factcheckt een bewering die een immunoloog deed in een interview in Knack. Goed dat Knack dit checkt, maar het roept wel de vraag op: moet dat niet voor publicatie? Nu staat de kop met de onjuiste bewering zelfs nog gewoon op de website van Knack. 2. Wek je als journalistiek medium zo ook niet de indruk dat je allerlei citaten van mensen publiceert, zonder vooraf te checken of ze feitelijk wel kloppen. Lijkt me toch niet de goede journalistieke aanpak.
Feb 11, 2022 19 tweets 3 min read
1. Dit oude artikel staat zo vol onjuistheden en misvattingen over factchecken, dat ik me afvraag waarom iemand het nu nog weer zou tweeten. Toch een reactie in dit draadje. 2. Om te beginnen die eeuwig terugkerende retorische dooddoener 'wie checkt de factcheckers?' Antwoord: iedereen. Factchecks zijn transparant over bronnen, iedereen kan ze dus controleren.
Sep 23, 2021 10 tweets 3 min read
1. Weer een onderzoek dat laat zien dat correcties of factchecks (enigszins) nuttig zijn om misvattingen recht te zetten. Met een bijzonder effect als positief nieuws wordt gecorrigeerd. 2. In het experiment kregen mensen ofwel een negatief ofwel een positief bericht te lezen over een ziekenhuis. In het negatieve bericht was het nieuws dat dit ziekenhuis het hoogste sterftepercentage van coronapatiënten had van alle ziekenhuizen.
Sep 10, 2018 10 tweets 4 min read
Hoe ziet het mediagebruik eruit van studenten die de minor Journalistiek & Nieuwe Media aan de @UniLeiden volgen? Vandaag geïnventariseerd tijdens eerste college. Hier enkele bevindingen. (Draadje!) Voor 80% van de studenten is de mobiele telefoon het belangrijkste medium om het nieuws te volgen.