Asaf Vodvil Profile picture
Yunus AK Profile picture 1 subscribed
Oct 10, 2019 23 tweets 3 min read
savaş meraklısı insanların kafalarının çalışmadığı kesin; hele vatan diyen tam mal. çünkü kazanmanın ne olduğunu bilmiyorlar; kazanmayı birini hırpalayıp ondan güçlü olduğunu göstermen sanıyorlar, ilkel bir düşünce yapıları var; haliyle mevzuyu kavrayamıyorlar. + bir sorunu çözmek için fiziksel olarak savaşman gerekiyorsa; son seçeneğe gelmişsin demektir. ilk seçenek avukat tutmaktır çünkü; iş ölüm-kalıma gelene kadar beş bin tane daha yöntem/yordam var. sorun birilerinin ölme ihtimali içinde gerçekleşebiliyorsa mağarada olmalısın... +
Jul 24, 2019 13 tweets 2 min read
kısmen yuvarlak hesaplarla (ki makro bir işte bu gayet normal) neden her alanda niteliksiz işlerin çok satar olması konusuna değinelim. bu sayede her fırsatta çoğunluğa bok atma kolaycılığını da bertaraf etmiş olalım. umarım çok kişi okur. (flood) kültürlü/nitelikli/kendini eğitmiş insan olmak için zaman/mekan/sınıf fark etmeksizin bir gerçek var; buna ayrılmış bir zamanın ağırlığının olma zorunluluğu. yani zengin de olsan fakir de kalsan fark etmez, zaman ayırabilmişsen keşfetmeye, öğrenmeye o zaman niteliklileşirsin. +
Apr 17, 2019 5 tweets 1 min read
şu anda akp, sermayesi azaldığı için arz fazlası veriyor. bu, akp’ye yetmediğinden mhp birlikteliği çöpe gider. mayıs bitmeden bakanlar kurulu değişir, reformlar da başlar. şu ana kadar ekranda gördüğümüz akpli yetkililerin çoğu yok olacak. burada iki ihtimal var bence: + reis, yeni bakanlar kurulunda küskün akplilere rol verebilir. krizle uğraşacak ekip bunlar olacağından hem parti kurmaları engellenmiş olur, hem de reis kendine kriz dönemi için maşa bulmuş olur. ama gül, babacan, atalay tayfası şu an hangi basamakta bilemiyorum tabi.
Mar 17, 2019 11 tweets 2 min read
müslümanlık gelecekte varlığını temsil eden iyi müslüman kitlelere sahip olacak. geçmişten günümüze kadar müslümanlığın iyi temsil edilememesinin nedeni müslümanların yaşadığı ülke yönetimlerinin yozlaşmışlığından ileri gelir. bu yozlaşmanın ömrü de çok uzun değil artık. (flood) şöyle bir dönüp baksak örneğimiz hazır zaten: hristiyanlık. avrupa’nın gerçek anlamda refahı sağladığı dönem son 50 yılı kapsar. şimdi buradan yola çıkıp, adım adım geri gidelim.
Mar 13, 2019 7 tweets 1 min read
ne zaman ben fero gibi alışılmışa uymayan popüler bir müzisyen çıksa, anında ‘abi eskisi gibi kaliteli işler para yapmıyor, insanlar basit şeyler istiyor’ geyiği de başlıyor. nereye dayanıyor yav bu uyduruk eleştirinin temeli? kaliteli işlerden çok haberin oluyor mu? bu, günde 1000 kişinin gelip yediği, kapısında kuyruk olunan menemenciye bakıp, ‘ya artık insanlar basit şeyler seviyor kimse mantıyla uğraşmıyor’ demek gibi. popüler olanın hacminin büyüklüğü; kaliteli işi azaltmaz; bilakis pazarı büyütür, faydası daha çok olur.
Mar 11, 2019 45 tweets 6 min read
Türkiye’nin şu anki ekonomik pozisyonunu herkesin anlayabilmesi adına, konuyu basitleştirerek anlatmak gerekiyor. (flood) Öncelikle ekonominin bir güven meselesi olduğunu kavramak lazım. Örnek: İşten maaşınızı alamadığınız ay değil, sadece bir iki gün geç aldığınız anda ya da alt kademeden birkaç kişi işten çıkarıldığı anda işinize dönük bir güven kırılması yaşarsınız.
Mar 3, 2019 11 tweets 2 min read
Geçmişte her şeyin daha iyisinin yapılıyor olduğunu düşünme zırvalığından ne zaman vazgeçeceğiz acaba? Sinemada da, müzikte de, sporda da, edebiyatta da böyle bir baskın düşünce var. VE BU KOCA BİR ZIRVA. İnsanlık tarihinin en yaratıcı, en üretken, en kalite dönemini yaşıyoruz. Mozart’ın doğduğu çağda, bulunduğu ülkede enstrüman eğitimi alabilecek potansiyel insan sayısı bile bellidir. Şu an Kadıköy ilçesinde, o dönemin Avrupasından daha fazla sanatçı vardır sayısal olarak. Böyle deyince de herkes sayısal olarak var da kalite olarak var mı diye sorar.
Mar 2, 2019 14 tweets 2 min read
‘Gelenekler yok oluyor’ cümlesinin otomatikmen kötü bir şeymiş gibi algılanması yanlış düşüncelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu cümle, ‘mahalle kahvesi’nde söylendiğinde destek bulabilir de geneli düşünürsek üzerinde uzun uzun kafa patlatmamız gereken bir konu bu. (flood) Adım adım gidelim:
1- Aile: Boşanmalar arttıkça aile kurumunun çatırdağı düşüncesi hasıl oldu. Oysa burada bir eşitsizlik vardı. Aile kurumunun nasıl olması gerektiğine erkek ve kadın ortaklaşa karar vermediler. Kurumun nasıl olması gerektiğine erkekler karar verdi.
Feb 28, 2019 44 tweets 12 min read
Standup izlemeye vaktini fazla fazla ayıran biri olarak; bu konuda aradığını bulamayan, yeterince gülemeyen insanlara hayrı olması açısından adım adım bir tavsiye listesi oluşturdum. Liste uzun, kaydedin yanınızda dursun. (flood) Bu arada komedyenlere odaklanarak oluşturdum listeyi. Özellikle önerdiğim gösteriler oldu; fakat ben sevdiğim/tavsiye ettiğim komedyenin her işini izlerim. Birinin diğerlerinden açık ara iyi ya da açık ara kötü olduğu durumlara zor rastlanır.
Feb 18, 2019 115 tweets 16 min read
Türkiye’nin geleceğine dönük yapılan her yorum maksimum miktarda kahır içeriyor, herkes umutsuz. Anlattığım herkesin ‘sen çok iyimser bakıyorsun’ dediği fakat başka bir ihtimalin de olmadığı ülkemizin geleceğinden bahsedeyim. (flood) İlk olarak durum tespiti yapalım. Türkiye’ye 2001 Krizi’nden sonra IMF geldi. Borç aldık, ekonomik reformlar yapıldı ve yıllarca bu yolun peşinde yürüdük. O dönem ülkenin refaha doğru yaptığı sıçramanın tüm puanları da Akp’ye yazıldı.
Feb 7, 2019 25 tweets 3 min read
internetteki en büyük problemlerden biri fake haberlerin doğru kabul edilip çok hızlı yayılması. 2 dakikalık bir google aramasıyla engellenebilecek bu duruma karşı insanlar neden bilinçlenemiyor? cevabı başka başka yerlerde aramaya çalışacağım bir soru bu. (flood) öncelikle ‘aptal’ bir tür olduğumuzu kabul etmemiz lazım. genel olarak hayatımız, kısa zamanda aptalca şeyler yapıp, uzun zamanda bunları toparlamakla geçiyor. çünkü insan, hem eksik/yetersiz bir canlıdır yani tutkularının kölesidir, hem de yaşamak için bilgiye ihtiyaç duymaz.
Feb 5, 2019 27 tweets 5 min read
dün gece türkiye’nin bireyleşememe sorununundan girip dünya tarihindeki süreçlerinden bahsetmiştim. flood limiti dolduğu için konu yarım kalmıştı. dünkü floodun son twitinden (alıntıladığım twit) devam ediyorum. (flood) 2. dünya savaşı’ndan sonra dünya 2 kutuplu bir evreye geçmiş gibi gözükse de (amerika-sovyetler) aslında tek bir lider olduğu (amerika) 20-25 yıl içinde belli oldu. şimdi bu soğuk savaş döneminin dünyaya neler yaptığına bakalım.
Feb 5, 2019 26 tweets 3 min read
türkiye’nin en büyük problemi nedir? sorusuna ne cevap verirsiniz bilemiyorum lakin ben bireyleşememek derim. bireyleşememek; diğer bütün problemlerimizin de çözümünü engelliyor diye düşünüyorum. (flood) bireyciliğin tarihine baktığımızda günümüze kadar kopmadan güçlenerek gelmesi sanayi devrimiyle başlıyor. üretim sonsuz bir artış imkanı sundu ve hem üretmek hem de üretileni tüketmek için kitlelere alım gücü imkanı doğdu.
Jan 31, 2019 15 tweets 2 min read
Mesela bu yaptığım çevirileri alıntı gibi göstermeden, kendim yazmışım gibi paylaşarak birkaç ayda fenomen(!) takipçi sayısına gelebilirdim. 3-5 meraklı/şüpheci hariç kimse de çakmazdı; ifşa edilsem dahi takipçim artmaya devam ederdi. Bu bir nevi size tavsiye olarak da söylenebilir. Türkiye’deki hukuksuzluk ve güçlü medya eksikliğinin sonuçlarından biri; ahlaksızlıkların ödüllendirilmesinin önüne geçilemiyor. Buradan yanlış bir anlam da çıkmasın; takipçi çokluğu tek başına ödül değildir. Komplike bir konu bu.
Jan 31, 2019 13 tweets 2 min read
Soru: Sosyal psikolojiyle alakalı kafa açan gerçekler nelerdir?
Cevaplayan: Em lo isimli bir kullanıcı
(Günlük hayatta epey karşılaştığımız enteresan bilgiler var bu cevapta) 1- Bir grupla beraberken, yalnız olduğumuz anlardan daha çekici görünürüz. Beyin böyle durumlarda tek bir yüzün taramasına odaklanmaktan ziyade grubun tamamının yüzünü tarayıp bir ortalama çıkarır. Buna, Cheerleader Effect/Amigo Etkisi adı verilir.
Jan 30, 2019 19 tweets 6 min read
Soru: Neden bazı insanlar fotoğraflarda gülümsemiyor?
Cevaplayan: Nate White (Reklamcı) Reklamcılık sektöründe çalışan biri olarak mankenlerin neden gülümsemediğini açıklayabilirim.
Jan 28, 2019 14 tweets 2 min read
Hocamın alıntıladığı yazıyı tane tane anlatmaya çalışayım. Sonuçta küfürlü konuşmak bizim toplumumuzda, çoğunlukla eğitilmemiş kirli bir dil ve kelime dağarcığı yetersizliğiyle açıklandığından; tersini söyleyen bu araştırma ezber bozan cinsten. Marist College’deki bir grup psikolog tarafından bu konuyla alakalı birçok çalışma yapılmış. Yazıda anlatılanlar da bu çalışmaların sonuçlarına dayanıyor.
Jan 25, 2019 25 tweets 3 min read
venezuela’da şu an neler yaşanıyor konusundan biraz bahsedeyim, hem kendi payımıza düşenleri de görme imkanımız olur. (flood) venezuela’nın önemli muhalefeti guiado, kendini -durduk yere- geçici devlet başkanı ilan etti ve ülkeyi adil bir seçime götürmek istediğini söyledi. asıl ilginç olan da amerika, guiado’yu anında başkan olarak tanıdığını açıkladı.