Radyasyon nedir, nasıl ölçülür, neden uzayda radyasyon ölçümü gerekli gibi konularında inanılmaz bir bilgi kirliliği mevcut. Bu bilgi selinde bazı konulara açıklık getirmek istiyorum.
"Radiation" kelimesinin Türkçesi "yayılım"dır.
Örneğin tr.wikipedia.org/wiki/Radyasyon epey hatalı.
Genel olarak ikiye ayrılır: iyonize eden ve etmeyen olarak.
Radyasyon, tüm elektromanyetik spektrumu da içerir ve iyonize etmeyen radyo dalgaları bile bir radyasyondur ancak zararsız olduğu için çoğunlukla wikipedia'da olduğu gibi unutuluyor. (İngilizcesinde aynı hata yok. )
Jul 1, 2018 • 15 tweets • 3 min read
Notlar ve araştırma kapasitesi üzerine.
"Not ortalamam 3.5'un üzerinde olmadığı için yüksek lisans yapmayı düşünmedim ama hep fizikçi olmak istedim" veya lise öğrencilerinden "puanım boşa gitmesin diye fiziğe gelmedim" diyenler...
Toplanın arkadaşlar. Açıyorum dosyayı!
Sorumluluk reddi: aşağıdaki satırlar liseden (sanılanın aksine) 1incilikle değil, 17incilikle mezun olmuş biri tarafından yazılmıştır.
-
Sınavlar, idealimizde ve gerçekte neyi ölçer ?
Bilgiyi mi ölçmelidir sınavlar ?
İnsanın rafta duran bir ansiklopediden üstünlüğü nedir ?
Jun 28, 2018 • 15 tweets • 3 min read
Evet başlıyoruz.
Endüstri 4.0 üretim hatlarında otomasyon, veri paylaşımı ve akıllı sistemlerin kullanılmasıyla, sanayiinin daha "akıllı" hala gelmesi olarak tanımlanabilir. Bunun için "nesnelerin interneti"ni de, bulut bilişimi de katabilirsiniz ancak bu "devrimsel" değildir.
Endüstri 4.0 aslında "www"'in icadı ile başlayan bilgi paylaşımının yoğunlaşarak devamı niteliğindedir. Devamlılık arz eden birşey ise, tanımı gereği bir devrim olamaz.
www'i 1989'da icad edenin de CERN olduğunu hatırlatalım :) İyi ki açık ve özgür yazılımı desteklemişler.