Diederik Jekel Profile picture
Wetenschap leuk maken voor TV, boeken, internet, toneel en film -β4ααα'- NNV - De Kennis van Nu (NTR) - WIDM - Prof. Nicolai en dr. Beckand - Willem Wever
Jon Profile picture 1 added to My Authors
11 Jul
De afgelopen week is een collega van ons neergeschoten en moest ik lastminute omdraaien omdat er mogelijk op mijn werk geschoten zou worden. Veel mensen praten nu over persvrijheid. Sommige mensen vinden dat er gezwicht wordt voor criminaliteit. 1/12
Ik wilde even reageren. Niet namens wie dan ook, maar namens mijzelf en gewoon omdat ik het van dichtbij meemaak. Ook wil ik graag een samenvatting van mijn corona-verhaal van dit weekend geven, want ik weiger me helemaal tegen te laten houden. Eerst over Peter. 2/12
Wat er met hem is gebeurd is voorbij verschrikkelijk en een trauma voor hem, zijn familie, ons team, de journalistiek en de rechtstaat. Dierbare collega’s die met hem werken, hem goed kennen, stonden vlakbij toen het gebeurde. Even niet uitzenden kun je als zwichten zien. 3/12
Read 12 tweets
8 Jun
Is het nou slim om kinderen tussen de 12 en 18 óók te vaccineren? Is het ethisch om dit soort experimenten uit te voeren? Waarom onderzoeken we deze groep, als ze toch nooit in het ziekenhuis komen? Alle kinderen of alleen kwetsbare kinderen? Een draadje van voors en tegens. 🧶
Eigenlijk moet je dit aan een ethicus vragen, maar het is een debat dat we met elkaar moeten voeren. Ik probeer alleen wat voors en tegens te noemen die mij te binnen schieten en de lijst is zeker niet onuitputtelijk en de intentie is goed.
Sommige mensen zijn boos dat men vaccin-onderzoek doet bij mensen jonger dan 18. Dat is helaas wel gedacht vanuit je eigen westerse blik. Bij in ieder geval 17 landen in de wereld is meer dan 50% van de mensen onder de 18. Dus je wilt hier ook data voor hebben.
Read 17 tweets
21 May
Waarom ik me laat vaccineren! 🧶

1) Vaccins zijn enorm uitgebreid getest en inmiddels 1.6 miljard keer gezet. Er bestaat bij mij, na veel research doen, geen enkele twijfel over het feit dat voor bijna iedereen de voordelen opwegen tegen de nadelen van de mogelijke bijwerkingen. Image
De kans dat je direct of indirect last van corona krijgt is gewoon veel groter dan van het vaccin.

2) Het voorkomt dat je ernstig ziek wordt of in het ziekenhuis komt. In mijn geval is de kans op ziekenhuis klein maar ook buiten het ziekenhuis kun je vreselijk ziek zijn.
Ook kunnen jongeren er heel flink ziek van worden. Een deel houdt maandenlang last. Hopelijk doet het vaccin daar ook wat tegen.

3) Het is waarschijnlijk zo dat de kans dat ik anderen besmet en dus mogelijk doodziek maak een stuk kleiner wordt. Dat vind ik fijn.
Read 8 tweets
22 Apr
Voor als iemand nog tegen je roept: "Corona is maar een griepje, want kijk maar naar de IFR!" Dat wordt denk ik bijna altijd groepen door mensen die voor 2020 nooit die afkorting gehoord hadden.

Om het clickbaity te maken:
5 Dingen die je niet met de IFR kunt duiden! ‼️
1: Een IFR van 10% is minder dramatisch dan die van influenza als maar 8000 mensen die ziekte krijgen.
2: Ziekenhuizen stromen niet over door doden, maar door zieken. us als voor elke dode 10x zoveel in ziekenhuis belandt, kan je zorg nog steeds overlopen met lagere IFR.
3: Een IFR zegt niets over hoe lang mensen in ziekenhuis liggen (17 dagen bed bezet houden).
4: Een IFR zegt niets over long-covid.
5: Een IFR zegt niets over de snelheid van verspreiding. 20000 zieken in één maand of in één jaar, bepaalt volledig de belasting zorg.
Read 8 tweets
16 Mar
My 2 cents: Er is gemiddeld niet meer trombose gevonden in de gevaccineerde populatie, tov niet-gevaccineerde. In 2 landen zijn 6 mensen met trombose en weinig plaatjes gevonden met 1 overleden persoon. Week 8: 21.863 coronadoden in EU. Besmettingen stijgen, economie gaat kapot.
Het moet uitgezocht worden, maar zelfs als, en dat is dus NIET zeker, deze bijwerking komt door vaccin en het is zo ongelooflijk zeldzaam dat na 381 miljoen vaccins wereldwijd je een paar gevallen vindt, is vaccineren statistisch een goed idee. Heb je bijwerkingen meldt het wel!
Een medicijn heeft altijd bijwerkingen. Zelfs een placebo kan dat hebben. Wetenschappers doen hun best om alles weer open te krijgen. Heb wat vertrouwen. Corona nu 2.7 miljoen doden met verschrikkelijke maatregelen en uitgestelde zorg. Zo'n prik is VEEL minder eng voor iedereen.
Read 5 tweets
11 Mar
Bijwerkingen van het vaccin in Denemarken. Is het waar? Moet het vaccineren in NL stoppen? En zijn vaccins een slecht idee als iemand overlijdt (nee, ik ben geen eikel of gevoelloos)? Een draadje over bijwerkingen, toeval en dit kattenfilmpje.

Allereerst ieder persoon dat overlijdt is er een teveel en op Twitter moeten dingen kort en daardoor zakelijk maar ik leef met elk persoon mee, of je nu corona hebt, niet naar buiten kan door maatregelen of trombose hebt. Maar dat kattenfilmpje is belangrijk in dit verhaal.
Oh en ik probeer dit objectief op te schrijven om uit te leggen waarom de keuze voor doorgaan of stoppen wordt gemaakt. Je moet zelf bedenken of je het ermee eens bent of niet. Ik ben hier niets aan het verdedigen of wat dan ook. Feitelijke uitleg.
Read 14 tweets
25 Feb
Politici kom terug van je reces en ga opzoek naar een oplossing voor horeca, onderwijs, en sportbranche, anders dan je nu doet en wel als volgt: we zitten in een levensgevaarlijke valse tegenstelling. Er zijn maatregelen-daardoor neveneffecten en DUS moeten maatregelen weg. Nee!
De maatregelen moeten want exponentiele groei is het gevolg als de R iets boven de 1 is. Hoe graag je ook wilt, je kunt NOOIT winnen van exponentiele groei. Zo simpel. Je kunt niet opschalen of bevolking scheiden, je komt ALTIJD uit op weer lockdown. Dat doet exponentieel.
Nu stijgen de aantallen besmettinhen en DUS zit R al boven de 1. Burgers willen perspectief: dat is te geven als je de neveneffecten oplost ipv discussieren over of de maatregel moet en of mensen ff moeten volhouden. Dat lukt niet. Perspectief zit hem niet in dom volhouden.
Read 11 tweets
24 Feb
De reden dat het verstandig is om iedereen, ook niet kwetsbare mensen te laten vaccineren, is dat een vaccin nooit 100% van de tijd werkt en zeker niet bij kwetsbare mensen. Een vaccin is een universiteit voor je afweer waar het leert beter SARS-COV-2 te bestrijden.
Maar als je afweer slechter is, en je meer risico loopt, zal je afweer ook minder goed kunnen leren van het vaccin. Als je zelf niet zo slim bent dan haal je ook niet het meeste uit je opleiding. Dus als een kwetsbaar familielid een inenting heeft gehad is de kans dat hij/zij...
Ernstig ziek wordt veel kleiner, maar niet nul. De kans dat zij het doorgeeft wanneer ze het heeft is, zo blijkt uit onderzoeken de afgelopen weken, ook enorm veel kleiner. Maar ook niet nul. Dus afhankelijk van je eigen situatie en dat van je oudere familielid zou ik de...
Read 7 tweets
18 Feb
Een goeie vraag van @Diedhein die zich afvraagt waarom NASA zoekt naar sporen van leven die aansluiten bij ons eigen soort leven. Waarom zoeken naar organische verbindingen, zuurstof of water? Waarom niet naar iets gekkers? Een klein astrobiologiedraadje (3x woordwaarde).
Allereerst belangrijk om te weten: Je kunt geen apparaat maken dat 'alles' opzoekt. Geen magischie knop: search all. Elke sensor, elk meetinstrument moet je zorgvuldig maken om specifieke dingen te onderzoeken. Dus je moet al keuzes maken voor je lanceert. Dat is altijd zo!
Dat is geen gebrek aan fantasie maar zo werkt de wetenschap en zo werken sensoren. Als je dat accepteert, komt de volgende vraag op: waar gaan we naar zoeken? Eerst op een iets algemener niveau. Je kunt kijken naar dingen die op aarde werken. Sommige dingen doen het altijd goed.
Read 11 tweets
29 Jan
Best vaak zie ik de opmerking: schaal de zorg toch op. Dat is hetzelfde als roepen voetbal gewoon wat beter en we winnen het WK. Er is niet voldoende personeel. Het is zwaar specialistisch werk, zowel lichamelijk als fysiek. Je kunt daar geen werkloze eventplanners neerzetten.
Dat impliceren is eigenlijk respectloos naar het vak van IC-verpleegkundigen. Daarnaast als je met extréme inspanning de capaciteit verdubbeld (bizarre inspanning) en we de R op 1.2 hebben dan heb je effectief ongeveer 2 weken uitstel gecreëerd na al die inspanning!
Los van de kosten die je uiteindelijk als maatschappij ook moet betalen en die mensen na de pandemie niets meer te doen hebben en het niet kan want je krijgt niet snel genoeg al dat personeel, levert het je dus maar kort uitstel op als we niet die R omlaag krijgen!
Read 8 tweets
26 Jan
Wat mooi dat de relschoppers ervoor zorgen dat MVV-supporters Maastricht veiligstellen, 200 boeren hun trekkers inzetten in Doetinchem om daar de straten te beveiligen en jongeren in Schalwijk helpen opruimen. Deze rellen zijn geen terrorisme en we komen hier wel doorheen!
De overheid moet hard op blijven treden maar ook aangeven dat ze wil luisteren naar waar de onvrede vandaan komt. Carrot AND stick. Want of het nu gaat om antidiscriminatieprotesten, boerenprotesten, coronaprotesten, er zit altijd iets van paniek en onvrede onder.
Die onvrede kun en moet je er niet uit proberen te slaan. Die moet je proberen op te lossen. We moeten luisteren als iemand vertelt over racisme. Luisteren als een boer vertelt dat het water aan z'n lippen staat. Naar een Groninger die bang is voor zijn huis. Luisteren en helpen!
Read 18 tweets
15 Jan
Ik heb niet het gevoel dat de kamer doorheeft hoe akelig die Britse variant is. Doe die avondklok niet pas als die Britse variant al te snel om zich heen heeft geslagen. In het VK is de lockdown NIET genoeg geweest om deze onder de duim te krijgen
Eigenlijk leg ik meestal alleen uit wat het beleid is en meng ik me niet zozeer in de keuzes maar de slides van het RIVM schreeuwen in wetenschappelijke taal. Variant B1.1.7 kunnen wij NIET aan. Zet ambtenaren aan het werk voor toeslagfamilies en NU door met corona weer!
Dus @D66 of @VVD of @cdavandaag of wie maar wil, kijk ff naar de slides van Jaap van Dissel. Jullie móeten nu gaan handelen. Het is een race tegen de klok met het vaccin. De winter en Britse variant doen R stijgen. Vaccin en maatregelen verlagen het. Zo simpel is het.
Read 10 tweets
17 Dec 20
Vaccinvragendraadje! Wat doet een vaccin? Wat zit er in het vaccin? Wat is dat m-RNA? Uitleg met vliegenstrips en snapchat. Als er iets niet klopt feitelijk hoor ik het graag. Paar tweetjes uitleg helpen misschien.
Wat doet een vaccin? Het traint je lichaam om snel het virus te herkennen, voordat het virus bij je binnenkomt en je ziek maakt. Denk aan de "Wanted Dead or Alive"-posters uit cowboyfilms. Hang die op naast de saloon en zodra de echte crimineel langs komt...
Kan de sherrif hem meteen in de kraag grijpen, voordat die de bank overvalt! In een vaccin zitten die posters of een vaccin helpt de sketchartists in je lichaam die posters tekenen. Voor een goede immuniteit heeft je lichaam een paar dingen nodig.
Read 17 tweets
9 Oct 20
Volgens mij hoorde ik bij Op1 Robin Fransman zeggen dat de groep ouderen en kwetsbaren niet zo heel groot is en je moet oppassen voor dubbel tellen. Als je gewoon naar CBS gaat zie je 60+ is 4.540.000 mensen. Daar komen nog BOVENOP kwetsbare jongeren.
In geen enkel land lijkt afzondering van ouderen en jongeren te werken. Je ziet nu in Frankrijk en Israël bijvoorbeeld dat ziekenhuisstijging achter de stijging onder de jongeren aanloopt. Jort vroeg toen hij naar de "kleine toename" keek van ziekenhuisopnames:
Overdrijven we niet? Reële vraag. Het probleem is dat een virus exponentieel groeit. Stel je voor dat elke 10 dagen het aantal ziekenhuisopnames verdubbeld. Dat betekent dat een maand voordat de ziekenhuizen overstromen de ziekenhuis bezetting maar 12.5% was! Praktisch leeg!
Read 12 tweets
8 Oct 20
Dit is wat ik kwalijk vind: "In het voorjaar had ik diverse patiënten die overleden aan covid-19. Vervolgens ben ik hydroxychloroquine voor gaan schrijven en tien patiënten op rij herstelden van het virus. Dat kan toch geen toeval meer zijn", zegt hij in de krant.
Mijn ergernis zit hem niet zo zeer in het experimenteren op zijn patiënten, omdat HCQ geen onbekend middel is en we allemaal in paniek verkeerde. Het stomme alleen is dat je als huisarts dat niet moet gebruiken als argument omdat je daarmee de discussie kapot maakt.
Natuurlijk kan dit toeval zijn. Sterker nog als ik 10 Covid-patiënten tegenkom en ik geef ze alle tien een tiktak dan is de kans nog enorm groot dat ze het overleven. De mortaliteit is niet zo hoog dat je verwacht dat het merendeel overlijdt gelukkig.
Read 13 tweets
1 Oct 20
Een draadje over het 'schokkende' RIVM-filmpje dat facebook overneemt waarin een RIVM-mederwerker 'los zou gaan'.
Allereerst is dit niet het nummer van het RIVM, maar van de overheid en de mensen die je hier spreekt werken niet of spreken niet namens het RIVM. Ten tweede zijn er twee makkelijke methodes om het te faken. Of je belt echt, en haalt de audio weg en speelt het gesprek na.
Of zoals @harryhol heel leuk in zijn filmpje (link onderaan) laat zien, je verandert iemands naam in je telefoonboek naar 0800 1351. Hij laat ook zien dat het in ieder geval geupload is door iemand die ernstig tegen de maatregelen is. Maar wat nou als het wel echt is?
Read 14 tweets
13 Sep 20
He @mariannezw. Ben gelukkig 20 kilo afgevallen, wat fijn dat je je zo zorgen maakte en nu ook dikke mensen naast oude mensen gaat ridiculiseren. Mijn oproep ging niet per se om mij, ik ben jong, maar om anderen. Vind je mij op dik zijn aanvallen werkelijk sterk inhoudelijk?
Weet je waar dit ook om lijkt te gaan is dat jij als gezond mens misschien voor het eerst geconfronteerd wordt met dat iets niet maakbaar is en je rekening met iets anders moet houden. Wellicht levert dat ook angst op. Natuurlijk is het een goede dissussie of we iedereen...
kunnen redden en voor wat voor kosten. Dat is in de medische ethiek altijd hoe je het doet. Daar ben je niet origineel in. Je kwalificaties zijn alleen zo kort door de bocht en je formulering die je kiest om te provoceren kan als egocentrisch bestempeld worden. Dat je dan...
Read 4 tweets
17 Aug 20
Het idee van zo'n app is als volgt: Iedereen die de app installeert, stuurt via bluetooth een anonieme code in het rond. Die code is niet naar mij als persoon Diederik terug te voeren. Alléén als een ander de app op zijn/haar telefoon heeft, krijgt die codes van anderen te 1/5
zien. Als ik dus bij iemand (laten er hem Harrie noemen) in de buurt ben slaat die andere app, mijn code voor dat moment op. Harrie heeft nu op zijn app codes van apps die langdurig in de buurt waren. Uit die code is NIET mijn naam voor Harrie te achterhalen. Als ik nou 2/5
besmet raak (GGD-test als bewijs), dan ga ik naar de app en vertel ik dat. Alle codes die ik uitgestuurd heb in de periode dat ik besmettelijk was, worden nu op de cloud gezet. Alle mensen (waaronder Harrie) die de app hebben geïnstalleerd, kijken om de zoveel tijd of er 3/5
Read 6 tweets