Εκδόσεις Διόπτρα Profile picture
A Greek publisher / Υπάρχουν ωραία βιβλία εκεί έξω που αξίζει να χωρέσουν στην καθημερινότητά σας. #dioptrabooks #diavazo #VresXrono #ebookgr
Nov 17, 2022 11 tweets 3 min read
Θρεντ / Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω. Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία.
[...]
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
μπορεί να χρειαστεί ν’ αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένη ή το παιδί σου.
Δε θα διστάσεις.
Nov 11, 2022 24 tweets 5 min read
Θρεντ / Ποιος διαβάζει βιβλία στην Ελλάδα;

Παρουσιάστηκε η πρώτη, εδώ και 10 χρόνια, μεγάλη έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά Ελληνίδων και Ελλήνων.

Μερικά αποτελέσματα είναι αναμενόμενα∙ μερικά θα σας εκπλήξουν. Σημειώνουμε τα πιο σημαντικά, μαζί με ορισμένα σχόλια: >8/10 πολίτες μιλάνε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα
Εμείς, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια κατακόρυφη αύξηση όσων διαβάζουν βιβλία στα αγγλικά (εννοούμε λογοτεχνικά ή nonfiction, όχι τα εκπαιδευτικά).

Από την πανδημία τα ξενόγλωσσα βιβλία αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς.
Oct 26, 2022 32 tweets 7 min read
Θρεντ / Ο θάνατος του Καζαντζάκη και η λυσσαλέα άρνηση του ελληνικού Κράτους να τον κηδέψει

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου του 1957, στις 22:20, ο Νίκος Καζαντζάκης φεύγει από τη ζωή. Ο σπουδαιότερες και πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας. Μετά από ένα ταξίδι στην Κίνα, ο Καζαντζάκης επέστρεψε με κλονισμένη την υγεία του και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957, σε ηλικία 74 ετών στο Φράιμπουργκ.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο με τη ζωή του:
Apr 26, 2022 15 tweets 4 min read
Θρεντ #ElonMuskBuyTwitter

(*Η οπτική μιας ελληνικής εταιρείας που χρησιμοποιεί το μέσο εδώ και 10 χρόνια, τίποτα παραπάνω. Δεν θα γίνεται σοφοί, απλώς θα διαβάσετε μια γνώμη ακόμα.)

Αγόρασε το "στέκι" λοιπόν για 44 δις. 44 δις μοιάζουν πολλά χρήματα, ειδικά για να αγοράσεις κάτι που έχει λίγα σχετικά έσοδα και που πάντα είχε αυτό το "πρόβλημα": Δεν μπορούσε να παράγει αυξανόμενους τζίρους ή να καυχηθεί ότι έχει δισεκατομμύρια χρήστες.

Δύσκολα ο Μασκ θα βγάλει τα λεφτά του σε κανονικά χρήματα.
Dec 14, 2021 18 tweets 3 min read
Εκδικητική πορνογραφία / Ένα μεγάλο θρεντ

Η μη συναινετική πορνογραφία, ή αλλιώς εκδικητική πορνογραφία, η οποία ολοένα και συχνότερα απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι παθογένεια μόνο της εποχής μας. Πρόκειται για την ίδια και απαράλλαχτη τακτική κοινωνικού στιγματισμού και ταπείνωσης των γυναικών με το μανδύα της τεχνολογίας αποτελώντας μια μέθοδο ακόμη πιο βάρβαρη από την εποχή που κούρευαν τις διακορευμένες άγαμες κορασίδες και τις περιέφεραν μισόγυμνες πάνω στο γάιδαρο.
May 17, 2021 22 tweets 9 min read
Θρεντ Ισραήλ-Παλαιστίνη

Αυτή η σύγκρουση είναι μια από τις πιο δυσεπίλυτες διενέξεις του κόσμου, στην οποία είναι εγκλωβισμένοι τραγικά οι δύο λαοί. Αν γνωρίζετε καλά την περιοχή κι έχετε σχηματίσει γνώμη, καλώς! Για τους υπόλοιπους, συνθέσαμε ένα άρθρο, βασισμένο σε βιβλία μας. Το άρθρο μας στο τέλος του θρεντ έχει έκταση αρκετές χιλιάδες λέξεις και πιστεύουμε θα σας δώσει μια καλή αρχική εικόνα σχετικά με τη σύγκρουση, αλλά και αφορμή για να αναζητήσετε κι άλλες πηγές.

Στο θρεντ εδώ, απλά θα αναφέρουμε επιγραμματικά κάποια από τα σημαντικά σημεία.
Mar 30, 2021 9 tweets 4 min read
Θρεντ για Έλενα #Ακρίτα 1/3

Το Facebook αφαιρεί τον λόγο από την Έλενα Ακρίτα για 30 μέρες. Καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο πρόσωπο έρχεται αντιμέτωπο με αυτήν την «τιμωρία», πρέπει να αναρωτηθούμε για τη δύναμη που έχει αποκτήσει ένα μέσο πάνω στον δημόσιο διάλογο. 2/3

Παρ' όλα αυτά, η Έλενα θα συνεχίσει για όσους δεν έχουν τη δική τους φωνή. Κι ας πληθαίνουν τα υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια προς το πρόσωπό της. Κι ας έχει λάβει μυριάδες φορές από κατάρες μέχρι και απειλητικά μηνύματα για τη ζωή της. #Ακρίτα
Mar 5, 2021 10 tweets 2 min read
Θρεντ / Είσαι γυναίκα και αυτό αρκεί
(Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.)

«Γιατί πήγε στο σπίτι του και πόση ώρα έμεινε εκεί; Γιατί δεν αντέδρασε; Καλά, τι πάει να πει ένιωθε μουδιασμένη; Μήπως τα ήθελε και τα έπαθε;» «Καλά, γιατί βγήκε τώρα να το πει; Μήπως διψά για δημοσιότητα;»

«Μου επιτέθηκε ο ταξιτζής και με παρενόχλησε σεξουαλικά. Πήγα να το καταγγείλω και μου είπαν να κάνω ότι δεν έγινε γιατί δεν έχω αποδείξεις και εντάξει, δεν με βίασε κιόλας.»
Feb 7, 2021 15 tweets 3 min read
Θρεντ

Τι σημαίνει άντρας παλαιάς κοπής, αλήθεια; Γιατί στο δικό μου μυαλό μόνο αρνητικές σκέψεις δημιουργούνται. Βλέπω συνεχώς σχόλια για γυναίκες που δήθεν προκάλεσαν με το ντύσιμό τους, που τα ήθελαν και τα έπαθαν, που κέρδισαν λεφτά από αυτό, που απέσπασαν ρόλους. Η διαφορά που τους διαφεύγει, και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό, είναι πως το όχι σημαίνει όχι. Δεν είναι κάποιο παιχνίδι εξουσίας. Δεν σημαίνει ναι.

Αν έρθω σπίτι σου και αλλάξω τελικά γνώμη σημαίνει όχι.
Nov 17, 2020 7 tweets 2 min read
Ένα θρεντ για σήμερα:

Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ἑφτὰ χρόνια ἔκαναν πὼς δὲν εἶχαν πάρει χαμπάρι
καὶ μία ὡραία πρωία μεσοῦντος κάποιου Ἰουλίου
βγῆκαν στὶς πλατεῖες μὲ σημαιάκια κραυγάζοντας «δῶστε τὴ χούντα στὸ λαό». Φοβᾶμαι τοὺς ἀνθρώπους ποὺ μὲ καταλερωμένη τὴ φωλιὰ
πασχίζουν τώρα νὰ βροῦν λεκέδες στὴ δική σου.
Oct 6, 2020 27 tweets 6 min read
ΘΡΕΝΤ

Μπορεί ένα παιδικό παραμύθι να σας κάνει να κλάψετε; Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε εδώ όλο το βιβλίο «Η Βαλίτσα».

Γιατί αξίζει, πραγματικά, να το διαβάσετε.
Mar 18, 2020 14 tweets 3 min read
Ένα θρεντ από τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο:

Χαίρετε.

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και κατά πάσα πιθανότητα δεν με γνωρίζετε. Είμαι ο εκδότης της Διόπτρα. Σας στέλνω αυτό το μήνυμα τώρα, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, για να σας γράψω μερικά απλά λόγια που σίγουρα γνωρίζετε ήδη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει, αλλά είμαι βέβαιος −και αισιόδοξος− ότι αν ακολουθούμε τις εντολές των αρχών και των γιατρών, αυτή η δοκιμασία