Doganay Tolunay Profile picture
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. Toprak İlmi, Ekoloji, İklim Değişikliği konularında çalışıyor. Kepirtepe Öğretmen Lisesi
Oct 22, 2021 19 tweets 5 min read
Paris Anlaşmasının onaylanması ve 2053 yılı için net sıfır karbon emisyonu hedefinden söz edilmesinden sonra ülkemizin sera gazları envanteri önem kazandı. Bu bilgisel de sera gazları emisyonlarımızı ve karbon yutakları tarafından atmosferden alınan CO2 miktarlarını anlatacağım👇 En son açıklanan sera gazları envanterine 2019 yılı itibarıyla toplam sera gazı emisyonumuz 506 milyon ton CO2 eşdeğeridir. Son iki yılda azalmıştır. Karbon yutakları tarafından ise atmosferden alınan CO2 84 milyon tondur.
Sep 14, 2021 13 tweets 4 min read
Gelen sorular üzerine yanan orman alanlarındaki ağaçların durumu açıklamaya çalışacağım.

Yanan ormanların büyük bir çoğunluğu kızılçam ormanı. Az miktarda da karaçam ormanı yandı. Yangından etkilenen makilikler de bulunmakta 👇 Image Bunlardan kızılçam ve karaçam ormanlarında yanan ağaçların kesilip kesilmeyeceğine karar verilmesi için ağaçların tepelerindeki ibrelerin yanıp yanmadığı incelenmeli. Eğer ibrelerin tamamı ya da çok büyük bir kısmı yanmışsa bu ağaçların yaşama şansı bulunmamaktadır. Image
Aug 15, 2021 8 tweets 3 min read
Bozkurt Selinin nedenlerinin neler olabileceğini Google Earth görüntüleri üzerinden incelemeye çalıştım.

Öncelikle ilçeye 3,5-4 km uzaklıktaki HES'in ve regülatörlerinin konumu. Bir regalütörün su alma yeri yaklaşık 2bin m2 kadar. Diğeri ise 4.250 m2 kadar. HES iki derenin birleşim noktasında kurulmuş. Ezine deresine bağlanan yan kolun daha dik olduğu ve yatağında daha fazla materyal olduğu dikkat çekiyor.
Jul 30, 2021 21 tweets 3 min read
Ülkemizdeki son orman yangınlarından sonra yanan alanların yeniden ormanlaştırılması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği tartışılıyor. Bu konuya değinmeye çalışacağım. Bilgisel biraz uzun. Bu nedenle görüşlerimi affınıza sığınarak paylaşıyorum.👇👇 Ülkemizin toplam orman alanı 22,9 milyon ha. Bunun 5.9 milyon ha’ı meşe, 5,6 milyon ha’ı ise kızılçam ormanlarından oluşuyor. Kızılçam ülkemizin en geniş yayılışa sahip 2. türü ve tamamen doğal.
Jul 15, 2021 5 tweets 2 min read
Uzun bir tatil dönemine girdik. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde ve çoğu yer oldukça kurak. Önceki yıllarda uzun tatillerde mangal ve trafik nedenli yangınlarda artışlar olmuştu. Temmuz/ağustos (hatta eylül) aylarında orman yangını riski oldukça yüksek. ImageImageImageImage Bu nedenle dikkatli olmamız gerek. Orman yangınlarının çoğu ihmal kaynaklıdır ve önlenebilir niteliktedir.
*Yetkililer orman yangını için kırmızı alarm vermeli
*Mangal yasaklanmalı
*Anız yakılmaması için uyarılar yapılmalı
*Ormanlara giriş yasaklanmalı
*Denetimler arttırılmalı Image
Jun 17, 2021 4 tweets 1 min read
Çölleşme "kurak, yarıkurak ve kuru-yarınemli bölgelerde ekonomik ve biyolojik olarak üretken bir arazinin daha az üretken olması sonucunda ortaya çıkan ekolojik bozulma sürecidir" (M.Türkeş). Ülkemizin % 13'ü yüksek, %52'si orta düzeyde çölleşme riski altındadır. Image Dünyanın her yerinde olan arazi tahribatları kurak, yarıkurak ve kuru-yarınemli iklime sahip bölgelerde oluyorsa çölleşme adını alır. Örneğin İç Anadolu bölgesinde bir bozkır ya da tarım alanı yapılaşıyorsa, maden açılıyorsa bu çölleşmedir.
#ÇölleşmeveKuraklıklaMücadeleGünü