ᴇʀɪs Profile picture
Ben tanrıya inanmayan biri değilim, ben tanrının olmadığını bilen biriyim / #ErisBeyAphorisms
May 25, 2019 12 tweets 2 min read
Zamanın birinde, bir ülkede fazlasıyla yoksul bir halk, zengin bir kral ve onun çevresinde de varlıklı tanıdıkları varmış. Yoksul halkın pazarında fakir biri eskici tezgahından bir şeyler bakarken bir lamba görmüş. Eline almış ve tam fiyatını soracakken + + lamba elinden düşmüş ve bir anda etraf toz duman içerisinde kalmış. Herkes şaşkınlık içerisinde sağa sola bakınırken, lambanın içinden bir cin çıkmış. Herkesin gözleri açılmış tabi, şaşkınlıkla donup kalmışlar. Cin konuşmaya başlamış. +
Mar 16, 2019 18 tweets 3 min read
Tanrı konusu, 0 ve 1 gibidir, arası olması mümkün değil. Tanrı ya vardır ya da yoktur. Öncelikle hangi seçeneğin doğru olup olmadığını düşünmeden önce sadece iki seçeneğimiz olduğunu anlamanız gerekir.

"TANRI YA VARDIR YA DA YOKTUR" Yani tanrının varlığı konusu, atılan bir zar için ortaya çıkan ihtimaller zinciri gibi değildir. Belki 3 gelir, belki 6, belki 1,belki de 4...

Ama tanrı konusu için böyle ihtimallere sahip değiliz. Çünkü tanrı bazen olan ve bazen olmayan bir kavram değildir.
Nov 9, 2018 4 tweets 1 min read
Medium & Floods
(Her şey tek başlık altında) 1) Medium Yazıları
Oct 27, 2018 9 tweets 4 min read
Özellikleri ve ne olduğu belli olmayan kısmi güçteki varlıklar için "KESİNLİKLE YOKTUR" demeniz pek mümkün değildir. Bunun için evrenin her noktasına kesin bir şekilde bakmanız gerekir. Yani Zeus'a sadece inanmıyorum diyebiliriz, imkansız diyemeyiz. Ve bunlara da... Ama TANRI (BİLİNÇLİ SONSUZ GÜÇ) için ve dinlerin mutlak güçlü tanrı figürleri için kesinlikle yok demek hiçbir şey ile çelişmez. Çünkü bu bir varlık sorunudur, var olan her şey kusurludur.

Bu yüzden de kusurlu Zeus var olması mümkün (ne kadar absürt gelse de) bir varlıktır.
Feb 9, 2018 21 tweets 4 min read
TANRI VAR veya TANRI OLABİLİR dedikten sonra hiçbir şey hakkında kesinlik, bilimsellik, kanıt, hüküm, netlik; hatta ahlaki, toplumsal, psikolojik bir görüşte bulunamaz ve taraf olamazsınız. Çünkü tanrı olası ise, her şey belirsiz ve tutarsızdır. "HİÇBİR ŞEY KESİN DEĞİLDİR." Herhangi bir şeye kesin demeniz, onun değişmediğini ve değişemeyecek olduğunu iddia etmeniz demektir.

İçinde tanrı ihtimali olan birinin herhangi bir kesinlikten söz etmesi mümkün değildir.Hem de hiçbir konuda, hiçbir alanda.
Jan 21, 2018 7 tweets 2 min read
Ateistler hiçbir zaman :

- Dinciler kötü diye din yalan demez.

- İnançlılar kötü diye tanrı yok demez.

- "Siz böyle yaptınız." diyerek tanrı / din eleştirisi yapmaz.

- Olaylara bakıp, "Geçmişte böyle yapılmış." diyerek inanç sistemini sorgulamaz. - Topluma faydası veya zararı üzerinden çıkarımlar yaparak, inanç sorgulaması yapmaz.

- Bir bireyin, topluluğun veya ülkenin yaptığı eylemler ile benimsediği inanç veya seçimler arasında bağ kurarak eleştiri getirmez.

- Bu ve bunlara benzeyen şeyler (kişi / olay) konu dışıdır.
Jan 19, 2018 28 tweets 8 min read
Tanrı varlığı hakkında "ONTOLOJİK KANIT" üzerine... Öncelikle ontolojik kanıtın çürütülmesini sağlamak, ontolojik kanıtı anlamaktan geçiyor.

Ontolojik kanıtın çürütülmesinin sağlandığını anlamak için de yine ontolojik kanıtı anlamak gerekiyor.

Yani ontolojik kanıtı anlamadan hiçbir şey ne yazık ki olmuyor...
Jan 17, 2018 6 tweets 4 min read
Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Ateizmi anlamadan, non-teizm bakış açısını ateizm sanarak kendini ateist ilan edenlerin ve romantizm ardında felsefe yapanların düşeceği durum elbette budur. "YANILMIŞIM TANRI VARMIŞ" Selametle mübarek 😊 Biraz önce yolda tabelada reklamını gördüm, "BİZ KİTABA İNANIYORUZ" yazıyordu. İlk algı olarak, "bilime, bilgiye, düşünmeye, sorgulamaya inanıyoruz" gibi geldi. Ama sonra düşündüm, zaten tüm cehalet kitaba inanıyor 😊 Siz siz olun inanmayın, bilmeyi arzulayın 👍
Jan 14, 2018 9 tweets 2 min read
Ateizm dogma değildir, "Bak kitapta böyle yazıyor." diyerek gelişime kapatılacak bir görüş olamaz. Daha iyiye, daha kusursuza, daha akla, mantığa, bilime uygun olması için ilerlemesi ve gelişmesi gerekir.

İnançlar gibi "üzerine yatarak" benimsenen bir görüş değildir. Kimse bir görüşün sahibi olamaz. "O öyle diyorsa öyledir." gibi bir düşünce asla olamaz. Zaten ateizmin mantığına oldukça terstir bu. Çünkü yapılan şey biat olur.

Ateizm, ateizmi bile sorgular, eleştirir, sınar...

"Ateizm budur." diye bir şey yoktur, her zaman daha iyisidir.
Dec 3, 2017 36 tweets 5 min read
DOĞRU & HAKİKAT Nedir ;

OLUMLU / OLUMSUZ
DOĞRU / YANLIŞ
GERÇEK / YALAN
ve HAKİKAT ?