1-Abdullah Bozkurt Bey, 15 Temmuz hakkında yaptığı İngilizce yayınlar ile Türkiye rejiminin en hoşlanmadığı(!) gazeteciler arasında önlerde bulunuyor. 2024 yılında eski CIA direktörünün kitabını da konu edinerek 15 Temmuz hakkında şu analizde bulunmuştu:
2-Bozkurt diyor ki: ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’ndan (CIA) iki üst düzey kaynağın verdiği bilgilere göre, 2016 yılında Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimine dair Türk hükümetinin anlatısı sorgulanmaya başlandı. Pek çok kişi tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını pekiştirmek için kurgulanmış bir “sahte bayrak operasyonu” (false flag operation) olarak değerlendirilen bu olay hakkında CIA kaynakları şüphelerini dile getirdi.
Jul 11 • 25 tweets • 7 min read
1-Bugün ticarete atılan bazı genç iş insanları benden İslam tarihindeki ticaret hakkında bilgi talep ettiler. Hem onların isteğini karşılamak hem de burada paylaşmak için Hint Okyanusu çevresinde Müslüman tüccarların tarih boyunca yaptığı katkıları derledim:
2-Ortaçağ yüzyıllarında Hint Okyanusu, İslam medeniyetinin etki alanına dâhil olmuş; bu süreç, bölgenin dinamik bir ekonomik bölgeye dönüşmesine, İslam’ın Arap ana yurdundan çok daha uzak coğrafyalara yayılmasına ve nihayetinde muazzam bir kültürel çeşitlilik üretmesine yol açmıştır.
Jul 2 • 20 tweets • 4 min read
1-Hocaefendi diyor ki: Zihin ve kalb dağınıklığı yaşayan bir insan birinci dereceden üzerinde durup yoğunlaşması gereken meselelere dahi konsantre olamaz.
Chris Bailey de, konsantrasyon meselesi ile alakalı ses getiren bir kitap yazıyor. O kitaptan bir seri derledim:
2-Bailey diyor ki: Genellikle dikkatimizi otomatik pilotta yönetiriz. Patronumuzdan bir e- posta aldığımızda, içgüdüsel olarak yaptığımız işi bırakıp e-postaya yanıt veririz. Birisi internette bir fotoğrafımızı paylaştığında, nasıl göründüğümüzü kontrol eder, ardından posta hakkımızda ne söylediğini okumak için tıklarız. Bir iş arkadaşımızla ya da sevdiğimiz biriyle konuşurken, o daha düşüncesini tamamlamadan otomatik olarak kafamızda zekice yanıtlar oluşturmaya odaklanırız. (En az önemsenen becerilerden biri: kendi cümlenize başlamadan önce başkalarının cümlelerini bitirmesine izin vermek).
Jul 1 • 25 tweets • 4 min read
1-Hocaefendi, 15 Temmuz 2016 sonrasında tam sekiz yıl daha yaşadı. Bu, herhangi bir liderin, hele de hayatı boyunca titiz stratejik hesaplamalar yapmış, her sözünü ölçüp tartmış ve en zor zamanlarda bile istikametini korumuş bir liderin, düşüncelerini netleştirmek, pozisyonunu belirlemek ve hareket çizgisini tayin etmek için fazlasıyla yeterli bir zaman dilimidir.
2-Evvelen, eğer Hocaefendi’nin zihninde o geceyle veya sonrasındaki süreçle ilgili en ufak bir tereddüt, bir “acaba” düşüncesi olmuş olsaydı, bunu açıkça ifade etmekten çekinmezdi.
Jun 30 • 25 tweets • 9 min read
1-Bu seride, uluslararası algı operasyonlarının nasıl kurgulandığını gösteren Hollanda'da yayınlanmış dikkat çekici bir haberi derledim. Parayla akademik yazılar yazdırmak, sahte yazarlar üretmek ve istihbarat oyunları oynamak gibi yöntemlerin perde arkası anlatılıyor:
2-Haftalık yayımlanan Elsevier dergisinde (Hollanda’da sağ görüşlü bir dergi) çalışan bir editör, 9 Temmuz 2018 Pazartesi öğleden sonra e-posta kutusunu açar.
Gelen kutusunda bir ihbar vardır.
Mesaj şu cümleyle başlar: "Merhaba," diye yazıyor Laurent Martin. "Bu, ilginizi çekebilir."
May 2 • 16 tweets • 2 min read
1-Önümüzdeki birkaç yıl, Hizmet adına belki de en kritik dönemlerden biri olacak. Bu sürecin en önemli safhalarından biri, Hocaefendi’nin ardından sistemin sağlıklı bir şekilde oturması ve bugüne kadar gösterilen toparlanma çabalarının artarak devam etmesidir.
2-Hocaefendi sonrasında hem yapısal hem de ahlaki bir dirayet gerektmektedir. Zira hareketin içinde doğabilecek küçük görüş ayrılıklarının çatışmaya dönüşmeden, suhulet ve istişareyle çözülmesi hayati önem taşıyor.
May 1 • 23 tweets • 4 min read
1-Ben gözle okuma yapan biriyim. Hızlı okuma tekniklerinde bunun önemli olduğu belirtiliyor. Ancak, gözün hareket ettirilebilmesi ve metin üzerinde bir noktaya sabitlenmemesi oldukça önemli. Bu konuda çok ses getiren bir kitap yazan Kam Knight şöyle diyor:
2-Night diyor ki: Hızlı okuma, büyük miktarda zaman, enerji ve çaba gerektiren yorucu bir etkinliktir. Gözler ve zihin, zaten doğal olarak hızlı okuma yeteneğine sahiptir; yapmanız gereken tek şey, bazı alışkanlıkları kırmak ve kelimelere bakış biçiminizde küçük değişiklikler yapmaktır. Bu değişiklikler arasında boşluklara bakmak, kelime gruplama (chunking) ve içten seslendirme (subvokalizasyon) alışkanlığını azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak yer alır.
Mar 13 • 25 tweets • 3 min read
1-Tim Elmore ve Andrew McPeak’in Z kuşağına dair yazdığı kitapta, bu neslin en kaygılı nesil olduğu ve dokuz farklı zorlukla mücadele etmek zorunda kaldıkları belirtiliyor. Bu seride, söz konusu dokuz zorlukla ilgili bir derlemede bulundum:
2-Zorluk #1 | Bilgelik Olmadan Güçlendirme Günümüz çocukları akıllı cihazlar sayesinde kaynaklarla donatılmış durumda, ancak bu gücü bilgece kullanacak olgunluktan yoksun olabilirler. Akıllı dünyamızda sağduyu giderek daha az rastlanan bir şey haline geliyor.
Feb 28 • 16 tweets • 2 min read
1-Ramazan'a sadece bir gün kaldı:
Muallâ bin Fadl şöyle der:
Selef-i sâlihîn, Cenâb-ı Hakk’a, altı ay kendilerini Ramazân’a ulaştırması için duâ ederlerdi. Geri kalan altı ayda da idrâk ettikleri Ramazân’ı kabûl buyurması için duâ ederlerdi.(et-Terğîb ve’t-Terhîb, II, 354)
2-Hasan el-Basri, Ramazan ayında gülüp eğlenen bir topluluğun yanından geçti ve onlara şöyle dedi:
"Allah, Ramazan ayını kulları için bir yarış alanı kıldı. Kullar bu ayda ibadet yarışına girerler; kimileri kazanır, kimileri ise geride kalır ve kaybeder.
Feb 20 • 25 tweets • 4 min read
1-Bediüzzaman Hazretleri'nin dediği gibi, “Avrupa'nın en büyük üstadı Endülüs Devlet-i İslamiyesidir.”(Sözler, s. 313)
Bu seride, konunun uzmanları tarafından tespit edilen Endülüs medeniyetinin Avrupa’da Tıp İlmi'nin gelişmesine katkılarına dair bazı bilgiler derledim:
2-İslam tıp ilmi, Batı'da büyük ilgi görmüş ve Avrupa’daki birçok üniversitede tıp öğreniminin temelini teşkil etmiştir. XI. yüzyıla kadar Batı tıbbında büyük bir başarı görmek mümkün değildir.
Feb 17 • 26 tweets • 7 min read
1-Prof. Dr. John Lennox, inanç konusundaki fikrî tartışmalarda tanınan bir isimdir. Evrenin oluşumuna dair yazdığı bir kitabında, evrendeki hassas ayarların insanı evrenin yaratılmış olduğu gerçeğine nasıl götürdüğünü ele alan bir bölümü bu seride derlemeye çalıştım:
2-Lennox diyor ki: Son yıllarda bilim, bizi yalnızca şaşırtıcı değil, aynı zamanda gizemli bir yolculuğa çıkardı. Kozmoloji, hayal bile edilemeyecek kadar büyük ölçeklerde, temel parçacık fiziği ise inanılmaz derecede küçük ölçekte, evrenin muhteşem derecede güzel yapısını bize yavaş yavaş açığa çıkardı.
Feb 12 • 23 tweets • 4 min read
1-Günümüzde erkeklerde kadınsı tavırların artışı var. Dr. Anthony G. Jay, günümüz gıdalarının ve çevresel faktörlerin yalnızca obezite, depresyon ve hastalıklara yol açmakla kalmayıp, östrojen hormonunu tetikleyerek cinsiyet problemlerine de sebep olabileceği hakkında diyor ki:
2-Jay diyor ki: Testosteron ve östrojenin her ikisinin de steroid olduğunu, çünkü her ikisinin de vücudunuzdaki kolesterolden yapıldığını unutmayın. 300 sayfalık doktora tezimi yağlar ve kolesterol üzerine yaptım.
Feb 7 • 25 tweets • 17 min read
1-Peygamber Efendimiz aleyhissalâtu vesselam'ın liderlik vasıflarıyla ilgili olarak, İslam dünyasında, veya Batılılar tarafından da takdire şayan bazı incelemeler yapılmıştır. Bu seride, Resulullah aleyhissalâtu vesselam'ın öne çıkan bazı liderlik vasıflarını derlemeye çalıştım:
2-Peygamber Efendimiz aleyhissalâtu vesselam'ın bazı liderlik vasıfları
Olumlu Bakış Açısı
Meydana gelen her olay, insanın gelişimine ve kendini gerçekleştirmesine katkıda bulunur (Covey, 2013). Bu sebeple, yaşanan olayları olumsuz değerlendirmek yerine bakış açısını genişletmek gerekir. Olaylar kişinin kendisine doğrudan isabet etmese de toplumların ve bireylerin deneyimlerinden öğrenilenler, insanın manevi anlamda olgunlaşmasına katkı sağlar (Kalyoncu, 2024). Tarih bu tür olaylara örnekler sunar. Hz. Eyyüb’ün hastalık tecrübesi ve Hz. Yunus’un fırtına sonrası yaşadıkları tüm insanlığa önemli mesajlar vermiştir. Hz. Eyyüb’ün tüm bedenini saran hastalığı ona sabrı öğretmiş, Hz. Yunus’un görev yerini terk edip ardından balık tarafından yutulması ise Yaradan’a güvenin önemini göstermiştir (Yiğit, 2007). Bu iki peygamber de bu tecrübelerden dönüşerek ve gelişerek çıkmıştır. İnsanlar da tarihte yaşanan bu olaylardan ders alarak, sıkıntı olarak gördükleri anlarda olumlu bakış açılarını korumaya çalışmışlardır. İnsanların "dert" ve "keder" olarak nitelendirdiği tüm tecrübeler, aslında bir olgunlaşma ve içsel büyüme sürecidir (Cüceloğlu, 2017).
Jan 15 • 25 tweets • 4 min read
1-Belirli aralıklarla Diyalog hizmetlerinde mesai harcayan arkadaşlar ile fikir teatisinde bulunuyoruz. Bu kapsamda meselelere dair kitap okuma listesi de hazırlıyoruz. Bu seride Arap aleminde ve Batı'da diyaloğa dair yazılmış bazı eserlerin bir listesini derledim:
2- 1. “Dinler Arası Diyalog” – William Suleiman
Mısırlı Kıpti Hristiyan William Suleiman, bu eserinde dinler arası diyalogun olumlu yönlerini vurgulayan örnekler sunar. Özellikle, barış içinde bir arada yaşam, küresel barış ve insan hakları gibi gerçekçi diyalog konularına odaklanmıştır. Akidevi tartışmaları ise, bu diyaloğun önünde bir engel olarak değerlendirmiştir.
Dec 24, 2024 • 22 tweets • 7 min read
1-Antonino Del Popolo, astrofizikçi bir akademisyendir ve bilimin bir Yaratıcı'nın varlığını inkâr etmeye gerekçe üretmediğini, aksine bu hakikati desteklediğini savunan bir kitaba sahiptir. Del Popolo, evrenin oluşumunda şans faktörünün geçerli olmadığına dair şunları söylüyor:
2-Del Popolo diyor ki:
Amino asitlere sahip olduğumuzu varsayalım, bir protein yapmak kesinlikle basit bir iş değildir. Eğer 100 amino asitten oluşan bir protein inşa etmek istiyorsak, bu amino asitlerin iki farklı kiral forma sahip olduklarını unutmamalıyız. “Kiral” terimi Yunanca’da “el” anlamına gelir. Sağ eli bir aynada yansıttığımızda sol el gibi görünecektir ve bunun tersi de geçerlidir.
Dec 16, 2024 • 22 tweets • 5 min read
1-Bir bireyin mutlu bir çocukluk dönemi geçirmesi, yetişkinlikte psikolojik durumunu etkileyen önemli bir faktördür. Emeran Mayer, Zihin-Bağırsak Bağlantısı hakkında yazdığı kitabında, çocukluk dönemin fizyolojik sağlığı da etkilediğine dair şunları söylüyor:
2-Mayer diyor ki: Uyumlu ve korunaklı bir aile ortamında büyümenin, bireyin gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sezgisel olarak anlaşılabilir. Dünyanın her yerinde ebeveynler, çocukları için böyle bir ortam sağlamaya çalışırlar.
Dec 13, 2024 • 23 tweets • 3 min read
1- Avrupa'da farklı liderler, savaşa hazırlık söylemlerini dile getirmeye başladı. Son olarak, eski Hollanda Başbakanı ve şu anda NATO Genel Sekreteri olan Mark Rutte, olası bir savaşla ilgili dün bir açıklama yaptı. Açıklaması şu şekildeydi:
2-Rutte: "Savaş tehlikesi hızla üzerimize geliyor"
NATO Genel Sekreteri, Batı'nın güvenliği konusunda önümüzdeki dört ila beş yıl için ciddi endişeler taşıyor. "Çok endişeli olmalıyız." dedi.
Rutte'nin konuşmasının analizi şöyle:
Dec 10, 2024 • 25 tweets • 3 min read
1-Evliliğe teşvik sadedinde şu ayetin tefsirine bakalım:
"Evlenmeye niyeti olanlar, yoksul iseler, bu sizi kaygılandırmasın. Allah onları lütfuyla destekleyecek ve zengin kılacaktır. Nur/32"
2-Beyzavi diyor ki: Bu evlenmeye mani olabilecek şeyi reddir. Mana da şöyledir: İsteyen erkeğin yahut istenen kadının fakirliği buna mani olmasın. Çünkü Allah'ın lütfü mala ihtiyaç bırakmaz, çünkü o, gelip geçicidir ya da Allah'ın onları zengin edeceğine vaadidir.
Nov 27, 2024 • 18 tweets • 5 min read
1- Dünyada her ne olursa olsun, kişi hangi halde bulunursa bulunsun, en önemli ve tek gerçek, Allahü Teâlâ’yı hoşnut etmek ve O'nun sevgisine ulaşmaktır. Geri kalan hiç bir şey, kişiyi bu yoldan alıkoymamalıdır. Bu konuda Kemâlî Efendi, şöyle içli ve güzel bir şiir yazmıştır:
2- Nâre yanıp aşk-ı pâkinden ferâgat etmedim
Mahvolup cânân yolunda cânâ rağbet etmedim.
Tasavvuf edebiyatında "nâr" (ateş) genellikle aşkın verdiği ıstırap, arınma süreci veya ilahi aşkın yakıcı etkisiyle ilişkilendirilir. Şair, aşkın saf (pâk) ateşine yanmış, bu ıstırabı ilahi bir lütuf olarak görmüştür. Ancak, bu çileden kaçmamış, "ferâgat etmemiştir." Buradaki ateş, nefsin terbiye edilmesi ve ruhun Allah’a yakınlaşması için bir araçtır.
Nov 26, 2024 • 16 tweets • 2 min read
1-Eskiden paylaşılırdı, biraz zenginleştirildi. Bir imamın tecvid kuralları ile evden ayrılmış hanımına yazdığı mektup:
Cevriyem..
Sebeb-i medden, hemzem..Neden muttasıl iken munfasıl olduk? Kalbimi her nefeste izhar eden muhabbetin, şimdi gizli bir ihfa gibi saklandı.
2-Sana olan sevdam lâzım-ı sükûn gibi sabit iken, sen neden arızî bir hal aldın? Ne olur, arızaya bağlama, bizi meşru bir vakf ile durdur. Sana her nefeste secâvendiyle bağlanan kalbim, yer yer sekte-i lazım gibi kesiliyor.
Nov 24, 2024 • 25 tweets • 3 min read
1) Bu seriyi öğretmenler günü münasebeti ile gadre uğramış öğretmenler ve insanlara faydalı şeyler öğreten insanlar için kaleme aldım..
Peygamber Efendimiz aleyhissaletu vesselam'ın şöyle dediği rivayet olunuyor "Ben ancak bir muallim olarak gönderildim”(İbn Mace, 229/ zayıf)
2-Seneden hasen bir rivayette ise şu söylenmektedir: "Ben size, bir babanın evlâdına öğrettiği gibi öğretiyorum.” (İbn Mâce, Tahâret, 16; Nesâî Tahâret, 36)