FatihKumas Profile picture
Yeni twitter hesabım @FatihKumasNL
Anar Teymurov Profile picture Oku Ya Hû! Profile picture Yusuf Ozgen Profile picture İbrahim Demirci Profile picture 4 subscribed
Apr 24 16 tweets 3 min read
1-İnsanlar beğendikleri bir filmi, bir diziyi veya bir müzik parçasını neden tekrar tekrar dinler veya izlerler? Bunun arkasında yatan psikolojik nedenleri Prof. Dr. Robert Kraft ve diğer bazı akademisyenler şöyle açıklıyorlar: 2-Kraft diyor ki: Yeni bir film izlemek ya da yeni bir diziye başlamak eğlenceli ve heyecan verici olabilir. Yeni karakterler, hikayeler ve fikirlerle farklı bir dünyaya gireriz. Yeni yerler görür, alışılmadık bakış açıları öğrenir ve diğer insanların hayatlarını dolaylı olarak tecrübe ederiz.

Yine de birçoğumuz aynı tanıdık dizileri ve bölümleri tekrar tekrar izlemekten de keyif alıyoruz. Neden zaten bildiğimiz hikayelerle bu kadar çok zaman harcıyoruz?
Apr 17 14 tweets 3 min read
1-Odaklanma ve konsantrasyon problemleri günümüzün en önemli sorunlarının başında geliyor. İyi uyku uyuyamamak da insanın gün içinde konsantrasyonunu olumsuz etkileyen bir faktör. Bu konuda bir kitap yazmış Chris Bailey diyor ki: 2-Bailey diyor ki: Kaçırdığınız her uyku saati için, ertesi gün iki saat üretkenlik kaybedersiniz. Daha uzun saatler çalışmak için uykumuzdan ödün verdiğimizde kazandığımızdan daha fazlasını kaybederiz.
Apr 8 17 tweets 4 min read
1-Tarih, Hocaefendi'nin ifadesiyle icabında vacip olan ilimlerdendir. Mesela, Rönesans'ın gerçekten yaşanıp yaşanmadığı tartışılmıştır. Modern çağa geçiş muazzam bir olay, onun öncesi ise karanlık bir zaman dilimi algısı daima vurgulanmıştır..Prof. Dr. Matthew Gabriele diyor ki: 2-Tarihsel dönemlerin aniden "başlamadığını" veya "bitmediğini" sezgisel olarak anlama eğilimindeyiz. Örneğin, "Roma bir günde inşa edilmedi" deriz ve bunun ne anlama geldiğini anlarız. Benzer şekilde, Roma'nın ve imparatorluğunun da bir günde yıkılmadığını anlıyoruz. Ancak hala bu fikirlere bağlıyız, hala ani bir kıyamet fikrine bağlıyız. Temiz kırılmalar istiyoruz - Yunanistan yerini Roma'ya bıraktı, o da yerini Orta Çağ'a bıraktı, o da yerini Rönesans'a bıraktı, Reformasyon'a bıraktı vs...
Mar 13 25 tweets 6 min read
1-Aliye ümmü Reyyan, 1999 yılında müslüman olmuş, İngiltereli bir hanımefendi. Kendisinin Ramazan'a dair çok güzel bir kitabı var. O kitapta geçmişteki kendisiyle bir konuşması ve Ramazan ve tefekkür'e dair de önemli değerlendirmeleri var... Kitaptan bir derlemede bulundum: 2-Ümmü Reyyan diyor ki: Allah'ım,
Sana acı içinde olduğumu söyledim. Sen: 'Allah'ın rahmetinden ümit kesme' dedin." (39:53)
Sana, kalbimde olanı kimse bilemez, dedim. Sen: 'Şüphesiz kalpler Allah'ı anmakla huzur bulur' dedin. (13:28)
Sana dedim ki: "Birçok insan beni incitti. Sen de: 'Öyleyse onları bağışla ve onlar için mağfiret dile' dedin. (3:159)
Sana söyledim, yalnız olduğumu hissediyorum. Sen: 'Biz ona şah damarından daha yakınız' dedin. (50:16)
Sana günahlarımın çok olduğunu söyledim. Sen de: 'Günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir' dedin." (3:135)
Beni bırakma, dedim sana. Sen de: 'Öyleyse beni an, ben de seni anayım' dedin." (2:152)
Sana, hayatta birçok zorlukla karşı karşıya olduğumu söyledim. Dedin ki: "Kim Allah'tan sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu yaratır." (65:2)
Sana, gerçekleşmesini istediğim hayallerim olduğunu söyledim. Sen de: 'Beni çağır, sana cevap vereyim' dedin." (40:60)
Jan 27 19 tweets 3 min read
1-Hocaefendi'ye sorulan önemli bir soru ve cevabı:

İmanlı olarak gitmek yaşayışa bağlı mıdır, yoksa son an meselesi midir? Takva dairesi içinde yaşayan bir kimse son anda imansız olarak gidebilir mi? Ya da bunun tersi olabilir mi? Olursa bunlar istisna mıdır? 2-Kur’ân ve Sünnet’in beyanları içinde, insanın imanlı gitmesine sebep ve vesile olarak; Müslüman olarak yaşamak, Müslümanca düşünmek, Müslümanlık çizgisinde bulunmak gibi esaslar beyan edilmiştir.
Jan 20 20 tweets 10 min read
1-Celal Şengör dini anlatılara dair Mısır'da arkeolojik hiç bir kanıt yok diyor. Oysa bu konuda son zamanlarda bir çok akademik kitap yazıldı.. Bu seride tam aksine olarak kutsal metin anlatılarının Mısır tarih ve kronolojisine uyumuyla ilgili uzun bir araştırmayı derledim: Image 2-Mısır, insanlık tarihinin en eski ve en iyi belgelenmiş uygarlıklarından biridir. Arkeolojik kanıtlar ve çok sayıda tarihi metinden yola çıkarak Mısır'ın tarihini dönemlere ayırabiliriz. Akademisyenlerin ve uzmanların çoğunluğu, Kutsal Kitap'taki Mısır'dan Çıkış anlatısının, İsrail'in monarşi döneminden hemen önce, M.Ö. ikinci binyılın ikinci yarısını (yaklaşık M.Ö. 1570-1070) kapsayan Mısır'ın "Yeni Krallık" dönemine uyduğu konusunda hemfikirdir. Kronolojik olarak bu zaman dilimi Mısır'dan Çıkış'ın tüm dönemini, İsrail'in çölde geçirdiği süreyi ve hâkimlerin dönemini kapsar.
Dec 2, 2023 23 tweets 4 min read
1-Türkiye'deki İslam karşıtları, standart ezberleri olan, Afganistan, İran'dan video gösterince dinin safdışı bırakıldığına inanan insanlar. Mesela bir iddiaları Muazzez İlmiye Çığ'ın dinin Sümer'den geldiği iddiası. Oysa kimileri inançsız da olsa sahanın uzmanları diyor ki: 2-Marmara Üniversitesi'nde eski çağ tarihi hakkında doktora yapmış Tacettin Belli diyor ki: Muazzez İlmiye Çığ’ı neden eleştiriyorum? Bu hanımefendinin neden ciddiye alınmaması gerek üzerine bir kaç kelam edeyim.
Sep 29, 2023 27 tweets 4 min read
1-İran daima Sünni dünya ile siyasi mücadele içinde olmuş, onların mahvı için entrikalar düzenlemiş, gerekirse Moğolları veya Haçlıları Ehli-Sunnet'e/ Türkler'e saldırmaya tesvik etmiştir. Bernard Lewis'in bir kitabında şu bilgiye rastladım ve bu konuda bir derlemede bulundum: 2-Osmanlı'da elçilik yapmış ve tarihi kayıtlar tutmuş Busbeke(Busbecq) İran'ın Osmanlı için nasıl bir tehdit oluşturduğunu, Osmanlı ve Avrupa mukayesesi yaparak şöyle anlatıyor:
Jul 17, 2023 21 tweets 3 min read
1-Hocaefendi diyor ki:

Faiz, iktisadî hayatın en eski problemlerinden biridir. Haksız bir kazanç olan faizin ne aklî ne de vicdanî hiçbir dayanağı yoktur. 2-Zamanın seyri içinde, faizin meşruluğu, vasıfları ve ekonomi içindeki fonksiyonu hep münakaşa edilegelmiştir. Kimi zaman yerin dibine batırılmış, kimi zaman da göklere çıkarılmıştır.
Jun 27, 2023 26 tweets 4 min read
1-Uzun yıllar diyebileceğim bir zaman diliminde İslami hareketler ve İslam'ı güncelleme meselesi ile alakadarım. Bu konuda Hizmet'te gördüğüm bazı yaklaşımları değerlendirmeyi düşünüyorum. Çünkü bu mesele Hizmet'in geleceğini belirleyecek meselelerden birisi. 2-Evvelen şunu söylemek istiyorum, Bediüzzaman'ın dediği gibi, nazar ile niyet mahiyet-i eşyayı tağyir eder. Bir meseleyi değerlendirirken kalkış noktanız, bakış açınız, niyetiniz, nihai varmak istediğiniz hedef doğrultusunda yorum yapmanıza sebep olur.
Jun 25, 2023 23 tweets 3 min read
1-Sosyal medyada insanların bedenlerini sergilenmesi üzerinden beğeni kazanılması özellikle ergenlik döneminde yaşayan kızlarda beden memnuniyetsizliğinin artmasına sebep olmuş ve belirli psikolojik sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu konudaki bir akademik çalışmanın özeti: 2-Ergenlik, fiziksel, sosyal, bilişsel ve duygusal değişikliklerin ve kimlik oluşumunun meydana geldiği önemli bir gelişim dönemidir.
Jun 23, 2023 26 tweets 4 min read
1-Günümüzün önemli sorunlarından birisi insanların uzun süreli bir şeylere odaklanamamalarıdır. Mesela insanlar artık kitap okumakta zorlanmaktadırlar, bir kitabı bitirmek kimileri için işkenceye dönüşmektedir. "Lost Focus" kitabından bu sorunla alakalı bir derlemede bulundum: 2-Los Angeles Times'da otuz yıldan uzun bir süre kitap eleştirmenliği ve editörlük yapmış olan David Ulin, bana uzun süreler boyunca derinlemesine okuma yeteneğini kaybettiğini, çünkü ne zaman sakinleşmeye çalışsa, online sohbetin vızıltısına geri çekildiğini söylemişti.
Jun 9, 2023 32 tweets 5 min read
1-Kuran-ı Kerim'de eşlerin birbirlerine yakınlık duymaları, birbirlerini sevmeleri ve birbirlerine merhamet göstermelerinin Allah'ın ayetlerinden olduğu belirtiliyor. Bu konuya temas eden bazı ayetlerin açıklamalarını tefsirlerden derlemeye çalıştım, belki bir kaç seri sürebilir: 2-Önce şu ayetin tefsirine bakalım: Onda 'sükun bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet kılması da, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır.(Rum/21)
Jun 8, 2023 23 tweets 3 min read
1-Amerikalı bilim tarihçisi Clifford D. Conner, İslam medeniyetinde geliştirilen bilimsel faaliyetler ve bunların modern zamanlara etkisine dair önemli tespitlerde bulunuyor. O'nun bir eserinden bu konularla alakalı aktardığı bilgileri özetlemeye çalıştım: 2-Conner diyor ki: Yunan mucizesi doktirininin doğal sonucu olarak, Avrupa­lıların MS altıncı ya da yedinci yüzyıldan onbirinci ya da oni­kinci yüzyıllara kadar uzanan " Karanlık" ya da "Orta" Çağ di­ye isimlendirdiği dönem boyunca bilim tarihinde önemli hiçbir şey gerçekleşmedi.
Jun 8, 2023 16 tweets 2 min read
1-Hocaefendi helal kazanç ve aile arasındaki münasebet ve gençlerin evlenmelerine yardım ve teşvik edilmeleri hakkında diyor ki:

Fukaha-i kiramdan bazılarınca eşine, çocuklarına haram yedirecek bir insanın evlenmeyerek mücerred kalması evla görülmüştür. 2-Zannediyorum ulema-i kiramdan uzzab da bu mülâhazaya bağlı olarak hayatlarını münferit geçirmişlerdir. Ancak bunlar az yemiş, az içmiş, hayrete varmış, kendilerinden fâni olmuş, Allah'ı bulmuş ve O'nun izn u inayetiyle, günahlara hiç girmeden hayatlarını hep bu
Jun 7, 2023 10 tweets 2 min read
1-Kurban zamanlarında çokça kullanılan bir söz bulunuyor: "Ben iki kurbanın oğluyum". Bu sözü gerçekten Resulullah aleyhissaletu vesselam söylemiş midir? Bu konuda Hocaefendi'nin eski bir vaazındaki beyanlarını ve bazı hadis uzmanlarının görüşlerini derlemeye çalıştım: 2-Hadis alimi Sehavi Makasıd adlı eserinde bu ifadenin aslının olmadığını söylemekte..Acluni de Keşfu'l Hafa adlı eserinin birinci cildinin 606. rivayetini bu söze ayırmıştır. Keşfu’l Hafa’daki rivayetlerin çoğu yine Sehavi’nin mezkur kitabına dayanmaktadır.
Jun 7, 2023 27 tweets 4 min read
1-Uyku, hakkında ayet nazil olmuş(Nebe/9) çok önemli bir konudur. Gerek insanın psikolojik, gerekse bedeni sağlığı için önemi günden güne de daha net anlaşılıyor. Bu seride uykusuzluğun gün icindeki dikkat ve konsantre kaybına neden olmasına dair bir kitaptan derlemede bulundum: 2-...Harvard Üniversitesi'nden uyku uzmanı Prof. Dr. Charles Czeisler o ana kadar uyku üzerine çalışmakla hiç ilgilenmemişti. Tıp eğitiminde ona, uyuduğunuzda zihinsel olarak 'kapalı' olduğunuz öğretilmişti.
Jun 6, 2023 28 tweets 4 min read
1-Günümüzün önemli sorunlarından birisi, çok ufak yaşta çocukların cinsel içerikli yayınlara maruz kalmalarıdır. Bu sorunun tehlikelerine dair bir nöropsikolog olan Dr. Gola ile, Kristen Jenson'ın röportajını ve onların haricindeki uzmanların görüşlerini derledim: 2-DR. GOLA: 300.000 kişinin internetteki davranışlarını izlediğimiz bir çalışma yayınladık. Bunların arasında yedi yaşından itibaren çocuklar da vardı. Ve tahmin edin 7-10 yaş grubunda kaç çocuk ayda en az bir kez cinsel içerikli yayın izliyordu.
May 16, 2023 17 tweets 2 min read
1- Bu seçimde muhalefetin istenilen oya ulaşamaması ile ilgili bazı analizler okuyorum, çoğu AKP taraftarlarının ahlaksızlığından ve zihnen donuk bir kafa yapısına sahip olmalarından dem vuruyor.Bu seride seçim sonuçlarının ideolojik nedenlerine dair bir değerlendirmede bulundum: 2-Bediüzzaman bir asır önce Meclis'te yaptığı konuşmada şunu demişti: Bu millet-i İslâmın cemaatleri, çendan bir cemaat namazsız kalsa, fâsık da olsa, yine başlarındakini mütedeyyin görmek ister.
May 15, 2023 18 tweets 3 min read
1) Ümidimizi kesmeyeceğiz..:

Yakup (a.s) yıllardır göremediği oğlu Yusuf (a.s)'dan sonra Bünyamin (a.s)'dan da ayrı kalmıştı. Böyle bir durumda dahi diğer oğullarını kardeşlerini aramak için Mısır'a gönderdiğinde onlara "Allah'ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin" dedi. (Yusuf/87) 2) Ayet mealen şöyledir: Ey oğullarım! Gidin de Yûsuf’u ve kardeşini iyice araştırın, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü inkâr edenlerden başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez!”(Yusuf/87)
May 15, 2023 25 tweets 4 min read
1) Bakara suresi 214. ayetinde, önceki ümmetlerin de zorluklar yaşadıkları, Allah'ın yardımının ne zaman gelecegini düşünecek seviyede sıkıntı çektikleri söylenmektedir. Müfessirlerin özellikle Allah'ın yardımının gelmesi ile alakalı yorumlarına bakacak olursak; 2) Fahreddin-i Razi ayetin manasını söyle veriyor:"Ey mü'minler, sizler Allah'ın sizi kullukla mükellef tuttuğu her şey ile ibâdet etmediğiniz, sizi imtihan ettiği şeylere sabretmediğiz, kâfirlerin eziyetine, fakirlik ve yoksulluğa, geçim sıkıntısı ve darlıklarına katlanmadığınız