FatihKumas Profile picture
Yeni twitter hesabım @FatihKumasNL
5 subscribers
Dec 16 22 tweets 5 min read
1-Bir bireyin mutlu bir çocukluk dönemi geçirmesi, yetişkinlikte psikolojik durumunu etkileyen önemli bir faktördür. Emeran Mayer, Zihin-Bağırsak Bağlantısı hakkında yazdığı kitabında, çocukluk dönemin fizyolojik sağlığı da etkilediğine dair şunları söylüyor: Image 2-Mayer diyor ki: Uyumlu ve korunaklı bir aile ortamında büyümenin, bireyin gelişimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sezgisel olarak anlaşılabilir. Dünyanın her yerinde ebeveynler, çocukları için böyle bir ortam sağlamaya çalışırlar.
Dec 13 23 tweets 3 min read
1- Avrupa'da farklı liderler, savaşa hazırlık söylemlerini dile getirmeye başladı. Son olarak, eski Hollanda Başbakanı ve şu anda NATO Genel Sekreteri olan Mark Rutte, olası bir savaşla ilgili dün bir açıklama yaptı. Açıklaması şu şekildeydi: Image 2-Rutte: "Savaş tehlikesi hızla üzerimize geliyor"

NATO Genel Sekreteri, Batı'nın güvenliği konusunda önümüzdeki dört ila beş yıl için ciddi endişeler taşıyor. "Çok endişeli olmalıyız." dedi.

Rutte'nin konuşmasının analizi şöyle:
Dec 10 25 tweets 3 min read
1-Evliliğe teşvik sadedinde şu ayetin tefsirine bakalım:

"Evlenmeye niyeti olanlar, yoksul iseler, bu sizi kaygılandırmasın. Allah onları lütfuyla destekleyecek ve zengin kılacaktır. Nur/32" 2-Beyzavi diyor ki: Bu evlenmeye mani olabilecek şeyi reddir. Mana da şöyledir: İsteyen erkeğin yahut istenen kadının fakirliği buna mani olmasın. Çünkü Allah'ın lütfü mala ihtiyaç bırakmaz, çünkü o, gelip geçicidir ya da Allah'ın onları zengin edeceğine vaadidir.
Nov 27 18 tweets 5 min read
1- Dünyada her ne olursa olsun, kişi hangi halde bulunursa bulunsun, en önemli ve tek gerçek, Allahü Teâlâ’yı hoşnut etmek ve O'nun sevgisine ulaşmaktır. Geri kalan hiç bir şey, kişiyi bu yoldan alıkoymamalıdır. Bu konuda Kemâlî Efendi, şöyle içli ve güzel bir şiir yazmıştır: 2-
Nâre yanıp aşk-ı pâkinden ferâgat etmedim
Mahvolup cânân yolunda cânâ rağbet etmedim.

Tasavvuf edebiyatında "nâr" (ateş) genellikle aşkın verdiği ıstırap, arınma süreci veya ilahi aşkın yakıcı etkisiyle ilişkilendirilir. Şair, aşkın saf (pâk) ateşine yanmış, bu ıstırabı ilahi bir lütuf olarak görmüştür. Ancak, bu çileden kaçmamış, "ferâgat etmemiştir." Buradaki ateş, nefsin terbiye edilmesi ve ruhun Allah’a yakınlaşması için bir araçtır.
Nov 26 16 tweets 2 min read
1-Eskiden paylaşılırdı, biraz zenginleştirildi. Bir imamın tecvid kuralları ile evden ayrılmış hanımına yazdığı mektup:

Cevriyem..

Sebeb-i medden, hemzem..Neden muttasıl iken munfasıl olduk? Kalbimi her nefeste izhar eden muhabbetin, şimdi gizli bir ihfa gibi saklandı. 2-Sana olan sevdam lâzım-ı sükûn gibi sabit iken, sen neden arızî bir hal aldın? Ne olur, arızaya bağlama, bizi meşru bir vakf ile durdur. Sana her nefeste secâvendiyle bağlanan kalbim, yer yer sekte-i lazım gibi kesiliyor.
Nov 24 25 tweets 3 min read
1) Bu seriyi öğretmenler günü münasebeti ile gadre uğramış öğretmenler ve insanlara faydalı şeyler öğreten insanlar için kaleme aldım..

Peygamber Efendimiz aleyhissaletu vesselam'ın şöyle dediği rivayet olunuyor "Ben ancak bir muallim olarak gönderildim”(İbn Mace, 229/ zayıf) 2-Seneden hasen bir rivayette ise şu söylenmektedir: "Ben size, bir babanın evlâdına öğrettiği gibi öğretiyorum.” (İbn Mâce, Tahâret, 16; Nesâî Tahâret, 36)
Nov 23 25 tweets 4 min read
1) Hocaefendi, Üstad ve sosyolog Pitirim Sorokin'in kriz dönemlerinin insanın üretkenliğine etkisine dair bazı yorumları:

HE diyor ki:Sosyal çalkantılar insanlarda alternatif düşünme melekesini geliştirir, beyin fırtınalarına müsait zemin, fikrî bir dinamizmin ateşleyicisi olur. 2) Bu dinamizm doğurgandır. Rönesansın gölgesi veya gerçek bir rönesans bu tip dönemlerde ortaya çıkar. Mesela bizim tedvin dönemimiz, asırlarca bizi ayakta tutacak -ki hâlâ geçerliliklerini sürdürüyorlar- Kelâm ve Fıkıh başta olmak üzere düşünce akımlarının doğduğu bir dönemdir.
Nov 20 21 tweets 3 min read
1-Bediüzzaman diyor ki: "Evet, bütün hakikî saadet ve hâlis sürur ve şirin nimet ve sâfi lezzet, elbette marifetullah ve muhabbetullahtadır".

A. Helwa'nın, Allah sevgisine dair yazdığı kitabı çok ses getirdi. Düşünceleri güzel işlenmiş bu kitaptan bir derlemede bulundum: 2-Allah gökyüzündeki yaşlı bir adam değildir; bir bulutun içinde oturup sizi cezalandırmayı bekleyen Zeus değildir. Allah, kurtarılamayacağınız bir yaramazlık listesi olan Noel Baba değildir. Allah kainatın yaratıcısı, merhameti her şeyi kucaklayan, sevgisi tüm kalpleri saran,
Nov 14 25 tweets 5 min read
1-Önemli isimlerin kaleme aldığı "Why We Forget and How To Remember Better" kitabında, bir bilgiye çalışarak kendinizi hazırlayıp onu ezberlediğinizden emin olmanıza rağmen, kritik an geldiğinde ne söyleyeceğinizi hatırlayamamanızın sebepleri ve bunun çözümü şöyle açıklanıyor: 2-Bu tür hataları anlamak için, şu an deneyimlediğiniz görüntüleri, sesleri, kokuları, düşünceleri ve duyguları gelecekte hatırlayabileceğiniz bir hafızaya nasıl dönüştürdüğünüzü anlamamız gerekiyor.
Nov 9 24 tweets 4 min read
1-Emily Nagoski, "Burnout" adlı kitabında, kız çocuklarının küçük yaşlardan itibaren fiziksel olarak güzel olmaya yönlendirildiğini ve bunun, yetişkinlik dönemlerinde görsel medyanın da etkisiyle kadınlar için günümüzde aşırı bir strese dönüştüğünü şöyle açıklıyor: 2-Nagoski diyor ki: 6 yaşına geldiğinde kız çocuklarının yaklaşık yarısı “çok şişman” olma konusunda endişe duymaya başlıyor. 11 yaşında bu oran üçte ikiye çıkıyor ve ergenlik dönemine gelindiğinde neredeyse tüm kız çocukları bir tür “kilo kontrolü” davranışına başvurmuş oluyor.
Oct 29 25 tweets 4 min read
1) Prof. Dr. Sadi Çöğenli, Hocaefendi'nin ilmi yönü ile alakalı bir siteye röportaj vermişti. Şu an bu bilgiler o siteden kaldırıldı. Ama bence Hocaefendi'yi bir ilim ehlinin nazarı ile tanımak adına önemli bir konuşmaydı. Bu seride o konuşmadan bazı alıntılar derleyeceğim: 2) Sadi hoca diyor ki: O zamanlarda bizde gençlik hevesiyle hocaları imtihan etme düşüncesi vardı. Filan kitabı okudun mu, okumadın mı? Filan nedir, falan nedir? diye bir heves vardı. Tabii Hocaefendiye de bir gün birkaç soru sormuştum.
Aug 21 17 tweets 2 min read
1-Hikmet ehli demiş ki: Namazında acele ediyorsan, hatırla ki yetişmek istediğin her şey ve kaybetmekten korktuğun her şey, huzurunda durduğun Allah'ın elindedir.

Sahabe, ve yetiştirdikleri nesiller tam bir namaz kahramanıydılar: 2-Kur'an sahabe hakkında diyor ki: Onları, rüku edenler, secde edenler olarak görürsün(Fetih/28).

Beyzavi ayetin bu kısmını açıklarken diyor ki: "Çünkü çoğu vakitlerinde namazla meşguldürler".
Aug 14 25 tweets 4 min read
1-Bu seride, Hizmet'in geçmişi ile ilgili önemli bir dönemece değinmek istiyorum. Hizmet'in ve özellikle Hocaefendi'nin medyada görünür olmaya başladığı dönem, 1993 yılı ve sonrasındaki yıllara denk geliyordu. Peki, neden? 1993 yılında neler olmuştu? 2-Türkiye'nin geleceğini 1993 senenin içinde gerçekleşen hadiseler ne kadar belirledi?

24 Ocak 1993 Uğur Mumcu suikasti
5 Şubat 1993 Adnan Kahveci'nin ölümü
17 Şubat 1993 Eşref Bitlis'in ölümü
17 Nisan 1993 Turgut Özal'ın ölümü
24 Mayıs 1993 Bingöl Saldırısı
Aug 13 22 tweets 5 min read
1-Bunu önceden yazacaktım, ama bazı insanlar rencide olabilir diyerek yazmamıştım. Lakin ilmi bir mesele.. Ateizm'in psikolojisini incelemiş, Prof. Dr. Paul C. Vitz de benzer şeyler söylüyor. Vitz, ateizmin otistik spektrum ile bağlantısına dair şunları söylemektedir: 2-"Galileo, Bacon ve özellikle Descartes ile birlikte egemen hale gelen modern bilim yaklaşımının 'otistik' doğası üzerine düşünmek ilginçtir.
Aug 5 25 tweets 4 min read
1) Tarih’te İslam kadar kadın alimin yetişmesine vesile olmuş başka bir din yok. Şu ifadeleri yazan sosyal medya pazarlayacısı bunları bilmez, lakin biz tekraren yazalım. İslam tarihinde büyük alimlere hocalık yapmış kadın alimler ve lime katkıları: 2) İbn Hazm, Cevamiu's Sire adlı eserinde sahabe arasında fetva veren altmış ismi sayarken, bunların arasında yirmi tane kadın sahabeyi de zikretmektedir. Mesela listenin en başına Müminlerin annesi diyerek Hz. Aişe'yi (radıyallahü anha) koyuyor.
Jul 24 18 tweets 2 min read
1-Bir müslüman için evlilik, sadece gönlünü teskin edecek, nefsini tatmin edecek bir eşe sahip olmak değildir. Kur'an'da, ailede topluma önderlik yapacak dinine sadık çocukların yetiştirilmesi bir gaye olarak sunulmaktadır. Üstad da diyor ki: 2-“Haneniz bir küçük Medrese-i Nuriye, bir mekteb-i irfan olsun ki; bu sünnet tam yerine gelsin”. Yani insanın evi bir medrese, bir irfan yuvası haline gelmesi gerekiyor ki, nikahla hedeflenen sünnet, tam yerine gelmiş olsun.
Jun 26 21 tweets 6 min read
1-Arnavutluk ilk kez ateizmi devlet ideolojisi olarak kabullenen ülkedir. Son asırda önemli hadis alimleri Arnavut olduğu gibi, Diamond Tema gibi din muhalifi bir insan da Arnavut. Bu farklı kutuplar Anadolu'da da bulunuyor. Arnavutluğun ateizm sürecini bir makaleden özetledim: 2-Arnavut Katolik rahip Peder Ernest Simoni Troshani, komünist diktatör Enver Hoca liderliğindeki rejimin din adamlarına ve dindarlara yönelik bir baskı başlattığı İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemi hatırlıyor. Troshani, Kasım 1963'te suikasta kurban giden ABD Başkanı John Kennedy anısına bir ayin düzenledikten sonra Noel arifesinde tutuklandı ve 28 yıl hapis yattı.
May 31 21 tweets 6 min read
1-Prof. Dr. Marion Nestle, moleküler biyoloji ve beslenme uzmanı. Kendisinin yiyecek maddeleri ve gıda şirketlerinin politikalarına dair oldukça dikkat çekici kitapları var. Bu seride gazlı içeceklerin zararlarını açıkladığı "Soda Politics" kitabından bir derlemede bulundum: 2-Nestle diyor ki: Aromalı şekerli sudan biraz daha fazlası olan gazlı içeceklerin üretimi ya da satın alınması pratikte pek bir şeye mal olmamakla birlikte, üreticilerini -başta Coca-Cola ve PepsiCo olmak üzere- küresel tanınırlığa, dağıtıma ve siyasi güce sahip milyarlarca dolarlık endüstrilere dönüştürmüştür.
May 30 13 tweets 4 min read
1-Uyku hem beden sağlığı, hem de ruh sağlığı için insanın hayatı adına oldukça önemli bir zaman dilimidir ve Allahü tealada uyku ile alakalı ayet indirmiştir.(Furkan/47). Stres sarmalından çıkmaya dair yazılmış "Burnout" kitabında uyku ile alakalı şu önemli bilgiler veriliyor: 2-Uyku gerçekten tuhaf bir şey. Uykunun belirli evrelerinde motor fonksiyonlarımız kilitlenir, böylece bedenlerimiz beynimizin aktivasyonuna yanıt veremez. İnsanlar hayatlarının üçte birini bu en savunmasız durumda geçirmek üzere tasarlanmışlardır - günde sekiz saat, her gün. Bu nasıl mantıklı olabilir?
May 14 19 tweets 7 min read
1-Kendisi de bir zamanlar ateist olan Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Paul Vitz, ateizmin psikolojisine dair yazdığı kitabında, meşhur ateistleri psiko-analize tabi tutmuş ve ateizmin psikolojik bir mesele olduğuna karar kılmıştır. Bahsi geçen kitaptan bir derlemede bulundum: 2-Vitz diyor ki: Güçlü ya da yoğun tipteki ateizmin, önemli ölçüde, savunucularının kendine özgü psikolojik ihtiyaçları tarafından üretildiğini öne sürüyorum. Peki ama neden ateistlerin psikolojisi üzerine çalışılsın ki? Yaşamlarında tutarlı psikolojik örüntüler olduğuna inanmak için herhangi bir neden var mı? Gerçekten de yoğun ateizmin tutarlı bir psikolojik kökeni vardır.
May 9 18 tweets 5 min read
1-İslam tarihinin inceden inceye tahkik edilmesi, geniş bir perspektifle ele alınması ve rivayetlerin güvenirliliği üzerinde önemle durulması gerekir.

Abbasiler döneminde yazılan tarih kitaplarının Emevi dönemini ne kadar objektif yansıttıklarına dair bir seri hazırladım: 2-Prof. Dr. Adnan Demircan: İslâm dünyasında dinî konularda mezhep içi ve mezhep dışı görüş ayrılıkları her zaman olmuşsa da son zamanlarda ülkemizde yanlış din algısının Emevîlerden kaynaklandığı şeklindeki söylemlerin daha sıkça gündeme getirildiğini görüyoruz.

İslâm dünyasında çoğunluğun mezhebi olan Ehl-i Sünnet mezheplerini eleştiri kastıyla gündeme getirilen “Emevî İslâmı” söylemi, özellikle bazı akademisyen ve yazarlar tarafından gündemde tutulmaya çalışılmaktadır.

Bu konuda Alevilerden bazı kişi ve grupların bilinçli bir rol oynadıklarını söylemek yanlış değildir. Muâviye, iktidarı kendi ailesine ait bir mülk haline getiren bir adım atmışsa da hilafet onun soyundan gelenlerde değil, Hz. Ali’ye karşı giriştiği mücadelede yanında yer almak yerine Hz. Âişe ile birlikte hareket eden ve Sıffîn savaşında Muâviye’nin yanında yer almayan Mervân b. el-Hakem’in soyunda kalmıştır.

Hicri takvimle 91 (miladi takvimle 89) yıl süren Emevî iktidarının yaklaşık 60 yılı Ashab’tan bazı kimselerin yaşadığı bir dönem olduğu için sahabî dönemi sayılır. Bundan sonraki dönem, tabiîn dönemidir.