Fezza Hussin Profile picture
If you need any help during this PKP, let me know. DM for any collaboration. Chief Marketing Officer (CMO) @MyFundAction
15 Oct
Korang pernah lalu Menara Bank Islam dekat Jalan Perak tak? Valuation tanah tu sekarang 151 Juta tau.

Sebenarnya tanah tu adalah tanah yg diwakafkan oleh Ahmad Dawjee Dadabhoy.

Akhir hidupnya, beliau meninggal dalam rumah flat je. Zuhud betul.

Nak tahu kisahnya?
Ahmad Dawjee Dadabhoy ni memang businesman yg berjaya. Lahir kat India, tetapi masa tahun 1940-an, beliau memilih untuk settle down kat KL.

Walaupun ada bisnes yang hebat & harta yang banyak, beliau memilih untuk tinggal kat rumah flat di Masjid India.
Mana ada orang sangka, seorang lelaki yang tinggal kat rumah flat tu rupa-rupanya businesman yg sangat dermawan. Tah2 mak ayah kita dulu ada berselisih bahu dgn dia kat Masjid India dulu. Haha

Beliau kekal tinggal di rumah tu sampailah beliau meninggal dunia pada tahun 1987.
Read 9 tweets
25 Sep
3 Facts Merisaukan Tentang Keadaan Kewangan Rakyat Malaysia.

(thread)
1. Belanja lebih daripada income

Ada satu survey yang pernah dibuat oleh RinggitPlus. Daripada ribuan yg jawab survey tu, 30% daripadanya bagitahu yg memang diorang komitmen bulanan = gaji.

Dan separuh daripada 30% tu spend more than their income.
Maksudnya, daripada 10,000, 3000 orang memang tak ada saving langsung setiap bulan.

Dan daripada 3000 tu, 1500 tu bukan setakat takde saving tapi setiap bulan bertambah hutangnya.

Aduhai kesian betul.
Read 13 tweets
14 Sep
Starbuck untung $185 juta daripada unredeemable git/reload card dia masa tahun 2018.

Dan lagi gila, Starbucks sebenarnya pinjam $1.6 Billion daripada customer dia, tanpa ada sorang pun yg marah. Haha

Apa yg starbucks buat?
Starbucks gift card ni launch pada tahun 2001. Tahun tu, ramai dah start ada member card / loyalty card etc, but starbucks buat lain sikit, card dia boleh reload.

Boleh reload tapi orang tak boleh cashkan duitnya. Haha
So setiap kali orang reload card, duit tu diorang kira as loan. Ni bukan saya kata, tapi memang ada dalam annual report diorang.

Bawah ni screenshot annual report Starbucks tahun 2018 dulu.
Read 10 tweets
12 Sep
Kelmarin Zuckerberg umumkan Rayban Stories. Collaboration antara Rayban & Facebook untuk smartglass baru.

Korang rasa menarik tak benda ni?

Features & harga dia kat bawah ni saya letak.
Harga dia $299. Tapi maybe akan ada high spec jugak, so mungkin yg tu lg mahal obviously.

Range harga bila masuk Malaysia mungkin RM1300 - Rm1500.
Features apa je ada?

Basically, boleh ambil gambar/video & jawab call.

Lagi detail dia explain dalam video ni.
Read 5 tweets
15 Aug
5 brand luar negara yang kebanyakan orang sangka Malaysian brand.

(thread)
1. Maggi

Punyalah dekat dihati brand Maggi ni, sampai apa jenis mi segera pun orang Malaysia panggil Maggi.

Mamee orang panggil maggi.
Ruski orang panggil maggi.
Indomie pun orang kita panggil maggi.

Tapi Maggi ni sebenarnya bukan dari Malaysia, tapi dari Switzerland.
1886 Julius Maggi cipta resipi perasa untuk bagi makanan ada extra umph.

Interesting facts tentang mi segera Maggi?

Tahun 2015, Malaysian makan 3.6 juta mi segera sehari. Daripada 3.6 juta tu, 1.4 juta adalah jenama Maggi.

Hantu maggi sungguh orang Malaysia ni weh. Hahaha
Read 13 tweets
13 Aug
Sekarang ni banyak sangat SOP, fasa & macam2 lagi yang kadang kita pun tak sure.

Saya baru discover yang ada website ni boleh semak tentang semua ni.

Korang boleh cek kat sini: pelanpemulihannegara.gov.my/wp-kualalumpur… Image
Bagi saya interface dia nice & info dia pun mantap. Sangat berguna.

Lagi satu, ada senarai bantuan dalam fasa PPN ni. So kita boleh cek kalau ada bantuan yg kita boleh manfaatkan. Image
Apa-apa pun, moga cepatlah berakhir nightmare ni. Dah lama sangat dah ni.

Risau jugak what will happen in the next few months kalau berterusan macam ni atau makin teruk.

Sekarang pun dah berapa banyak nyawa yang terkorban, ekonomi yg collapsed, bisnes yg terjejas teruk.
Read 4 tweets
8 Aug
Ringkasan pengumuman Perdana Menteri berkenaan kelonggaran untuk individu yg lengkap suntikan vaksin.

Thread...
Semua kemudahan ini akan berkuatkuasa bermula 10 Ogos 2021.

Berikut antara perkara penting untuk kefahaman bersama :

MAKSUD VAKSINASI LENGKAP :

💉 Vaksin jenis dua dos suntikan (Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac) : Telah MELEPASI HARI KE-14 dari tarikh suntikan dos kedua.
💉 Vaksin jenis satu dos suntikan (Johnson & Johnson dan CanSino) : Telah MELEPASI HARI KE-28 dari tarikh suntikan.
Read 11 tweets
23 Jul
So apa business model FoodPanda? Betul ke mudah kerja FoodPanda ni jadi orang tengah?

(a thread)

p/s: baru sempat update harini.
First, macam mana FoodPanda ni start?

March 2012 - Launch kat Singapore
December 2012 - Expand ke 16 negara
Februari 2013 - Expand ke 23 negara

Now?

FoodPanda ada dekat 43 buah negara.
Q2 2020, FoodPanda terima 281 juta tempahan secara keseluruhan. Q2 2019, 144 juta tempahan. 95% growth weh.

Total revenue untuk Q2 2020, 612 juta Euro. Tak banyak, dalam 3 billion+ ringgit je. Ahahah

Q2 2019, revenue diorang baru baru 315 kita Euro. Peningkatan hampir 100%.
Read 14 tweets
6 Jul
Interesting facts tentang netijen Malaysia.

(a thread)

p/s: Data by Hootsuite
Malaysian spent more time on social media compared to watching television.

Look at the time spent using the internet tu. 9 jam 17 minit. Internet dah jadi satu keperluan yg sangat penting untuk kita semua.
27.43 juta rakyat Malaysia gunakan internet setiap hari. Meningkat 738K daripada tahun sebelumnya. Fuh banyak weh. Ni kesan kena PDPR, WFH etc jugak kot.

Hampir 97% daripada user gunakan mobile. Weh banyak gila. Rugi tak belajar buat apps dulu. Haha
Read 11 tweets
17 Jun
Market harini dah saturated weh penuh dengan macam2 produk! Haha

So, customer sangat terganggu dan ada banyak sgt pilihan (overchoice).

Jadi, macam mana kita bisnes nak stand out daripada pesaing?
Strategi stand out ni dah lama company besar pakai, antaranya Apple.

Kenapa ramai sangat iFag?

Sebab Apple jadikan customer experience tu as something personal.

You can do anything and everything with Apple!
Also, bila pakai Apple, terasa macam uplah sikit. haha. (okay saya tau hp android pun mahal jugak)

Dan pengalaman macam ni menarik perhatian orang.
Read 12 tweets
15 Jun
Marketing ni susah sangat ke?

Tbh, susah. Kalau senang, mestilah semua orang pun boleh buat & berjaya kan? Haha.

Cuma, bila kita implement strategi yg baik, akan memudahkan kita.

So malam ni, saya nak share 5 marketing hacks untuk korang.

Moga bermanfaat!

[Thread]
1. Guna Video

Kalau dulu update di IG atau FB Story je, sekarang semua orang dah mula nak guna TikTok!

Nampak tak persamaan kedua-duanya?

Ya, dua-dua menggunakan format video!

So, rugilah kalau kita tak tap into video marketing ni.
87% marketer bgtahu yang video dapat tarik lebih banyak trafik ke website mereka.

84% pelanggan pulak bgtahu yang diorang lebih tertarik nak membeli lepas tengok video.

Powerful kan impact video dalam marketing ni?
Read 15 tweets
29 May
Selalunya share tips pasal marketing dekat Twitter, hari ni nak share tips marketing untuk IG pulak.

Kenapa kena buat marketing dekat IG?

Based on data, currently IG user dekat Malaysia ni ada 13,798,000. Dekat 14 juta weh.

Besar kolam dan banyak ikannya.

[THREAD]
13,798,000 ni bersamaan dengan 41.2% daripada total population rakyat Malaysia.

Daripada hampir 14 juta ni, ~54% adalah wanita dan ~46% adalah lelaki.

Largest user group (4.8 juta) berumur antara 25-34 tahun.

High buying power!

So apa tipsnya ni?
1. Manfaatkan IG Story

Banyak bisnes yang tak manfaatkan IGS ni dengan sempurna. Padehal, IGS ni sangat berkesan. And tbh, saya boleh katakan lagi berkesan dan dapat reach lebih ramai audience daripada post gambar dekat feed.

Sayang betul kalau kita tak manfaatkan betul2.
Read 14 tweets
15 Apr
Mengapa orang muda sekarang ni berbelanja tak ingat dunia?

Sebenarnya isu ni bukan dekat Malaysia je, tapi isu ni melanda seluruh dunia.

Dekat Korea, fenomena ni dikenali sebagai Shibal Biyong (maaf perkataan kurang sopan).
Shibal biyong ni kalau kita terjemahkan dalam bahaya melayu lebih kurang macam, 'Mampuslah, belanja je!' (lagi kasar bunyi dia sebenarnya)

Konsep ni muncul disebabkan kekecewaan generasi muda terhadap keadaan ekonomi, pasaran hartanah dan peluang pekerjaan yang sangat menekan.
Disebabkan kekecewaan ini generasi muda jadi tak percaya dengan simpanan dan pelaburan jangka masa panjang.

"Buat apa nak simpan duit? Sama je!"

"Aku dah penat-penat kerja ni, beli je lah baju ni. Mahal sikit takpe."
Read 6 tweets
13 Apr
Kita selalu baca or dengar cerita betapa manisnya kejayaan startup.

Cerita pasal Tesla, Facebook, Paypal, Airbnb, Grab, Gojek & macam2 lagi. Tapi tak semua kisah startup ni manis. Haha

Jom kita cerita facts tentang startup yang didiamkan. Hehe

[Thread]
Kegagalan startup

- Hampir 90% startup sebenarnya gagal. Hanya 10% je yang berjaya.
- Daripada 90% yang gagal ni, 10% gagal pada tahun pertama mereka bermula!
- Lagi 70% gagal antara tahun kedua sampai tahun kelima.
- Accross all industries, failure rates startup ni hampir sama.
Kenapa gagal?

- The number one reason adalah sebab startup tu misread market demand. 42% startup gagal disebabkan alasan ni.
- Sebab yang kedua: duit funding & personal money pun dah habis. 29% gagal disebabkan perkara ni.
Read 11 tweets
4 Mar
7 prinsip kejayaan Elon Musk yang kita boleh share dengan team kita.

[thread]
1. Jangan pernah give up

Elon Musk kata apa?

“I’d have to be dead or completely incapacitated to give up.”

Mati atau menang.

Putus asa bukan dalam kamus kita. Ok? Fuhh
2. Do what you love or Love what you do

Apa Elon kata?

“It’s really important to like what you do if you don’t like it, life is too short.”

After all, hidup ni bukan lama mana pun kan.

Asalkan apa yang kita buat tu boleh bawa ke syurga. why not? Hurm.
Read 9 tweets
2 Mar
Cuba bayangkan, kita naik bas balik dari sekolah,ada 1 lelaki ni naik bas sekali dan bawak senapang.

Dia tanya nama sorang budak dlm bas yg sama.

Semua org pandang dia.

Tiba2, Lelaki tu tembak budak tu dekat kepala!

Gila weh! Tapi benda ni memang pernah jadi tau
Kisah ni adalah dlm 9 tahun lepas, 2012.

Malala Yousafzai masa tu berumur 15 tahun je.

Bas yang Malala ni naik untuk balik rumah, diberhentikan oleh geng-geng Taliban.
Seorang lelaki dengan topeng bersama senapang naik keatas bas dan tanya,

Siapa Malala?

Kawan2 dia pun pandang kearah Malala.

Lelaki tu terus melulu kepada Malala dan melepaskan tembakan.
Read 12 tweets
21 Feb
Kalau la esok kita mati, agaknya apa penyesalan plg besar kita?

Saya kdg terfikir juga la. Esp bila tengah penat & down. Hahha Biasalah perempuan kan.

Saya terbaca ada 5 penyesalan paling common la yang dicatatkan oleh Bronnie Ware. Bronnie Ware ni siapa weh?
Bronnie Ware ni nurse kat Australia. Dia jaga bahagian palliative care. Ape tu? Hahah

Palliative care ni basically specialized medical care utk pesakit yg ada masalah penyakit kritikal.

So basically dia mmg berurusan dgn orang yang di penghujung hayat la kiranya.
1. Berharap ada keberanian utk menjalani hidup yang mereka nak berbanding hidup yang orang lain expect.

Actually dalam hidup ni mmg semua orang ada expectation pada diri kita.

Ada yang expect kita jadi doktor, ada yang expect kita jadi cikgu. Cehh
Read 18 tweets
16 Feb
Apa ciri-ciri leader disayangi staf? Hahahh adoi. Topik ni macam bagi nasihat ke diri sendiri. Haha

Saya terfikir benda ni sebab nak improve cara saya manage team. After study sikit, sy simpulkan ada 5 ciri yang common & sgt penting.

Saya summarizekan dlm thread ni okay?
1. Tunjuk pada staf yang kita perlukan mereka

Ni benda commen sense tapi ramai yang bila dah naik pangkat atau reach certain level terus lupa. Hahhah

Tapi ni lah antara rahsia dia.
Kita kena tunjukkan pada staf yang kita perlukan mereka.

CEO Wegmans selalu ingatkan pada staff dia,

“I don't know what you know, but I need what you know.”

Nampak macam simple, tapi penghargaan ni akan buat staf lagi bersemangat.
Read 20 tweets
4 Feb
Korang tahu tak, Tesla spend $0 untuk iklan compare to General Motors $3 Billion+, Ford lebih $2 Billion & Toyota & Honda lebih $1 Billion.

Gila kan?

Apa yang diorang buat sampai diorang tak perlukan iklan untuk marketkan produk diorang?

[Thread]
Interesting story & a good reputation

Interesting story create free publicity. Tapi please jangan buat benda bodoh okay!

Tesla selalu come out dengan kisah yang menarik tentang brand diorang.
Korang ingat, tahun 2017 taufan Maria menyerang Puerto Rico?

Tu antara bencana terburuk yang pernah dialami sampai Trump terpaksa approve Emergency Disaster Declaration dekat sana.

Disebabkan taufan tu, Puerto Rico mengalami masalah gangguan elektrik.
Read 18 tweets
3 Feb
Hai korang. Saya nak improve cara penyampaian saya dekat Twitter. Jadi nak minta pendapat korang sikit.

Tolong undi boleh? Lepas undi nanti rolong rt sama eh.

Pilih mana yang rasa macam paling gila bagus 😂 ⬇️
Untuk marketing, korang selalu hadapi masalah yg macam mana?
Untuk team development, korang hadapi masalah apa?
Read 4 tweets
2 Feb
Actually kalau nak jadi jutawan, tak perlu jadi founder produk pun.

Ada je stokis yang boleh capai profit juta-juta setiap tahun.

Tapi taklah mudah. Stokis/Agen ni kena ada team yg kuat jugak. "Konsep strong team ni sangat penting."

So, how to be leader/stokis yg power?
1) Jadilah role model

Macam mana nak suruh agen jual 100 produk sebulan, kalau kita sendiri tak pernah jual satu pun produk sebulan?

Tapi, bila kita pernah jual 1000 produk sebulan, lagi mudah untuk agen kita jual 100 produk setiap bulan.

Sebab apa?
Sebab bila kita jadi leader ni, kerja kita bukan semata mengarah & mintak orang lain capai KPI je.

Kita kena guide mereka.

Macam mana nak guide kalau kita sendiri tak pernah lalui apa yg diorang rasa?
Read 13 tweets