Gisbert van Ginkel Profile picture
Opleider van leraren | gvginkel@mastodon.education |
Nov 18, 2022 22 tweets 5 min read
Vanmiddag met collega's een sessie voorbereiden over welk model voor formatief toetsen we in de opleiding willen gebruiken. Hier wat gedachten en meedenken is welkom. We hebben een model nodig dat studenten handelingsmogelijkheden geeft (wat doe je, hoe doe je het) en OOK helpt om principes erachter te begrijpen (waarom en waartoe). Beiden zijn belangrijk; hoe goed het onderbouwd is en de didactische kracht voor studenten.
May 26, 2022 52 tweets 12 min read
Er was vandaag veel te doen over evidence-informed/reseach informed etc. Als lerarenopleider is dit een belangrijk deel van mijn taak: studenten bekend maken met wat we weten uit onderzoek. Dus een 🧵 Eerst een anekdote uit mijn laatste trainee groep (want ja ik leer ook nog van mijn studenten). Deelnemer: 'veel theorie lijkt wel een soort kaboutermuts principe. Als iedereen maar een kaboutermuts opzet, gaat het beter' Vond ik een mooie metafoor.
Mar 11, 2022 13 tweets 3 min read
Is bevoegdheid nodig of hinderpaal in onderwijs? Ik zie hier geregeld de oproep dat je 'zonder papiertje' (bevoegdheid) toch heel bekwaam kan zijn als leraar. En dat we daar dus veel meer ruimte voor moeten maken. 🧵 Als lid van #teamnuance maak ik daar graag een kantekening bij vanuit onderzoek naar uitval van startende leraren. Context: Nederland en VO. pure.rug.nl/ws/portalfiles…
Apr 21, 2021 8 tweets 2 min read
Vraag 4: Ik herken het toetsfetisjisme in de praktijk. Maar, u haalt de toets uit de context. Hetzelfde toetsbeleid is constant geweest onder diverse beleidscontexten. U mist de belangrijkste beweging: kwaliteitsdenken (ik herken dat typisch als een neo-liberale insteek) Waarom dan kiezen voor 'New public management'? Mijn vraag als ouder: mijn kinderen zijn met toetsen en LVS gevolgd. Dat maakt het gesprek over leerstijl makkelijker (LEERSTIJL?!?!?!?) het is onderdeel van een rijkere context. Abstraheert u daar niet teveel van? Stropop?
Apr 21, 2021 6 tweets 1 min read
Vraag 3: Intro - Gelezen met rode oortjes, van opwinding, boosheid. Tilburg was ooit verscheurd tussen tabbelaars en babbelaars, zie de vorige discussie. 'ik ben wetenschappelijk een kleinzoon van A de Groot'. We kijken hier naar een micro-macro vraagstuk. Het stelsel/macro zoekt naar verdeling, de leerling/micro naar kansen. (Interessant: willen we als stelsel niet ook een vorm van rechtvaardigheid?). Systeemkenmerk: dwingt een stelsel niet altijd? En is meritocratie niet ook dwingend. Moet een toets dat niet juist verzachten?
Apr 20, 2021 24 tweets 4 min read
Draadje: 1) De onderwijsraad adviseert: een 3 jarige brugperiode en veel differentieren. Zowel binnenklasdifferentiatie als niveaugroepen. Gaat dat gelijke kansen vergroten? onderwijsraad.nl/publicaties/ad… 2) In principe is vroege selectie niet positief voor onderwijskansen. Later selecteren naar verschillende onderwijsstromen is beter. (Lucy Crehan, Cleverlands). Die consensus is er wel.