Mohammad Faeez Harith Profile picture
Peminat,Pengkaji,Penggiat Seni Warisan Alam Melayu.Pelajar seumur hidup,bukan guru atau adiguru.Ada saluran YouTube,TikTok dan Instagram tapi aktif di Twitter.
25 Dec 20
Saya sertakan pautan untuk berita penuh, berserta ringkasan isi penting yang tak dibacanya sebelum nak geleng kepala (smh) sangat.

nst.com.my/news/nation/20…
1) Tajuk terang-terangan tulis "KNOWINGLY SMUGGLE HARAM MEAT WILL BEAR SIN"

atau bahasa Melayunya: "Muslim yang menyeludup daging haram dalam keadaan sedar,akan menanggung dosa"

Kata kunci: KNOWINGLY.
2)Kemudian berita itu memetik kenyataan mufti:
"If a (Muslim) person knows that the food in his hands is non-halal and purposely distributes it to others, he will bear the sins of his actions."

Lagi sekali kata kuncinya: KNOWS dan PURPOSELY.
Read 8 tweets
25 Dec 20
Kecoh lagi fasal JAKIM.
Kali ni fasal kek bertulisan 'Merry Christmas' dan seumpamanya.
Sebelum gaduh-gaduh panjang.Mari semak dulu Manual Prosedur Pensijilan Halal JAKIM 2020.
Kalau rujuk dalam gambar di atas memang unsur-unsur keagamaan termasuklah yang menggunakan agama Islam sekalipun dilarang,seperti dalam perkara 6 (C).Maka tak dibenarkan pengiklanan dan pameran produk berunsur keagamaan bagi pemegang sijil halal,bukan terhad pada Krismas sahaja.
Sebab awal-awal lagi telah diterangkan pada perkara 11, kriteria permohonan yang tidak layak mendapat persijilan.
Read 7 tweets
25 Dec 20
Ada Apa Dengan Pulut Kuning?

Pernah tertanya-tanya tak kenapa banyak majlis orang Melayu mesti ada pulut kuning? Khatam Qur'an,khatan anak,kahwin semua ada pulut kuning.

Nak tahu?
Ayuh ulang ciap (RT) hantaran ini untuk sambungan kisahnya dalam bebenang!
1)Pulut kuning dari segi sejarahnya mempunyai sedikit pengaruh Hindu-Buddha, kerana wujudnya hidangan pulut kuning sebagai hidangan ritual sembahan bagi dewa-dewi dalam berberapa negara Asia,termasuklah India,China,Laos,Vietnam dan lain-lain.
2)Kerana itu pasca kedatangan Islam ke tanah Melayu sekalipun, saki-baki unsur animisme-paganisme-Hindu-Buddha dalam acara menyediakan pulut kuning bagi ritual tertentu masih wujud,seperti menyediakan ancak atau jamuan untuk jin tertentu yang dipercayai sebagai penunggu.
Read 14 tweets
24 Dec 20
Merungkai Salahfaham Ungkapan Melayu:
"Perempuan belajar tinggi-tinggi akhirnya ke ceruk dapur juga"

Kita sembahyang Maghrib dulu.Nanti malam sikit Abang habiskan cerita.Sementara tunggu, ulang ciap bagi meriah, baru semangat nak cerita.Itupun kalau ada orang nak baca la,kan?
1) Sebagaimana kebanyakan ungkapan Melayu yang sarat dengan kiasan dan maksud tersirat,ungkapan ini juga tidak terkecuali sebenarnya.
2) Bahagian pertama ungkapan ini menunjukkan bahawa kaum wanita sebenarnya tidak dihalang atau dibataskan daripada proses menuntut ilmu hingga ke tahap yang paling tinggi dalam tradisi Melayu.
Read 15 tweets
24 Dec 20
Bersunat: Tradisi Khatan Melayu

Bebenang ringkas ini akan bercerita tentang tradisi berkhatan dalam masyarakat Melayu.
1)Perkataan 'bersunat' yang merujuk kepada khatan merupakan kependekan daripada frasa 'bersunat rasul'.Pernah ditimbulkan persoalan antaranya oleh @IblisTerlaknat kenapa nama perbjayannya 'bersunat' sedangkan hukumnya wajib?
2)Jawapannya adalah kerana perbuatan khatan disifatkan sebagai sunnah (kebiasaan) para Rasul serta disebut sebagai 'Sunan Fitrah' yang lima dalam hadith berikut:
"Lima daripada perkara fitrah: Khatan,memangkas bulu ari²,memotong kuku,mencabut bulu ketiak serta memendekkan misai"
Read 12 tweets
23 Dec 20
Kes Kartel Daging Haram ini ada berberapa perkara kita kena faham.

1)Daging atau apa-apa makanan import memang tidak pernah akan dapat persijilan halal daripada JAKIM.Faham ini elok-elok,semat dalam kepala.

2)Yang ada ialah persijilan halal badan² luar negara diiktiraf JAKIM
3)Untuk perbekalan daging tempatan pun,persijilan halal hanya diberi sekiranya sembelihan mematuhi piawai Jabatan Veterinar dan JAKIM.Bukan JAKIM semata-mata.Premis sembelihan dan rumah sembelihan ada pegawai pemantau dari Veterinar dan JAKIM
4)Daging Import pula pemantauan itu berlaku pada peringkat Jabatan Kastam dulu,baru melalui Veterinar dan JAKIM.Dekat sini yang isu besarnya sebab pemalsuan sijil,cop halal badan luar negara dan kertas kerja boleh berlaku sebelum masuk ke tapisan Veterinar dan JAKIM.
Read 6 tweets
21 Dec 20
Tatasusila Busana Melayu Ketika Berziarah Kematian.

Kematian adalah pengakhiran kehidupan di dunia.Kematian suatu perkara yang menduga emosi,maka sudah pasti tatasusila berbusana ketika berziarah kematian mesti dijaga.

Ini adalah bebenang. Image
1) Tatasusila Busana ini berbeza dengan adat-istiadat (protokol) pakaian berziarah kematian orang-orang kenamaan, yang mana setiap negeri dan tempat,berbeza pula adat-istiadat kematiannya.Maka ini hanyalah panduan umum sahaja agar tidak canggung ketika berziarah.
2)Pertama; Pemilihan warna dan jenis fabrik.
Pilih warna yang tidak terlalu terang,polos ,tidak bercorak dan tidak terlalu menarik perhatian serta pilihlah fabrik yang sederhana dan tidak terlalu menonjol.Berpada dengan kain tenun sahaja atau kain biasa daripada memakai songket.
Read 10 tweets
21 Dec 20
Wangi-Wangian Alam Melayu.

Orang Melayu sebenarnya gemar berwangi-wangian,dengan memanfaatkan sumber alam di sekeliling mereka.Tulisan ringkas ini akan menyenaraikan beberapa kaedah serta bahan yang biasa digunakan sebagai wangi-wangian Alam Melayu.

Ini adalah bebenang. Image
Terdapat berberapa cara orang Melayu memanfaatkan bahan-bahan haruman alami untuk berwangi-wangian.Antaranya ;
i.Merenjis wangian atau berminyak
ii.Mewukok atau Mengasapkan
iii.Melangir.
iv.Menyisip atau menyelit.
1)Merenjis wangian atau berminyak, sememangnya cara kebiasaan orang memakai wangian,tidak terhad kepada orang Melayu sahaja.Namun ada catatan bahawa kebiasaan berminyak wangi ini sudah wujud sejak zaman kesultanan Melayu Melaka lagi,sebagaimana catatan Sulalatus Salatin:
Read 20 tweets
20 Dec 20
Lelaki Metroseksual Melaka: Petikan Sulalatus Salatin.

Ya.Lelaki metroseksual memang wujud sejak zaman Melaka lagi,dan ada terakam kisahnya di dalam Sulalatus Salatin,tahu? Jam 8 malam nanti Abang cerita.
Sementara tu ulang ciap dulu banyak-banyak,barulah seronok nak bercerita!
1)Definisi Metroseksual dalam bahasa mudahnya; lelaki yang sangat menjaga penampilan dan tatarias peribadinya.ini tidak ada kena mengena dengan seksualitinya, baik dia seorang heteroseksual atau selainnya.

Catatan: @DBPMalaysia tolong kemaskini PRPM.Entri metroseksual tiada!
2)Lelaki yang bukan metroseksual ini kebiasaannya sangat sederhana dalam penampilan.Atau kadangkala dilihat serabai atau tidak kemas,berbanding dengan lelaki metroseksual yang terkadang mampu mengalahkan wanita dari segi ketelitian penjagaan dirinya.
Read 16 tweets
19 Dec 20
Tun Teja: Sang Jelita Yang Digilai Sultan Melaka

(Catatan ringkas untuk @InjangNation )
Ada berberapa versi kisah berkenaan Tun Teja,namun semua versi ini berakhir dengan pernikahannya dengan Sultan Melaka.Sebahagian versi ini boleh kita rujuk semula di dalam Sulalatus Salatin atau Hikayat Hang Tuah.
Versi Sulalatus Salatin:
1)Hang Nadim, anak Hang Jebat telah dititahkan oleh Sultan Melaka untuk membeli kain serasah di Negeri Keling (India) namun,kapal Hang Nadim dipukul ribut kerana terkena sumpahan seorang Sayyid yang bertengkar dengan Hang Isap.
Read 17 tweets
19 Dec 20
Pengalaman buat aduan dengan saluean yang betul,tanpa tular di media sosial:

1)Pergi makan dengan keluarga di sebuah hotel, dalam menu ditulis 'Asian Risotto' sekali yang sampai Nasi Ladna.Mengadu dengan pengurusnya,dapat ganti rugi.
2)Tempah makanan dalam talian,makanan lambat sampai.Mengadu dekat akaun media sosial,diberi ganti rugi lagi besar dari nilai makanan yang dipesan.Sampai rasa bersalah pula mengadu 😅

3)Pesan makanan di kedai,air minum tak sampai.Bila adukan pada pengurus,bil dilangsaikan percuma
Banyak lagilah keadaan yang sebenarnya tak perlu buat kecoh di media sosial dahulu.Buat aduan guna saluran sepatutnya,samada bersemuka berdepan atau hubungi talian khidmat pelanggan terlebih dahulu.Dah tak dapat atau tak dilayan barulah boleh nak mengaruk pun.
Read 5 tweets
10 Dec 20
Wukok Kain: Teknik Cucian Kering (Dry Cleaning) Melayu

1)Pada zaman dahulu kain ikat limar, kain songket,tenun yang dihasilkan menggunakan pewarna asli. Jus buah Belimbing Manis (Averrhog Carambola) atau Asam gelugur (Garcinia Atrovirdis) digunakan sebagai pengukuh warna kain.
2)Pewarna semulajadi masih lemah dari segi ketahanan warna selepas dicuci. Untuk mengatasi masalah ini orang Melayu biasanya menggunakan rawatan tradisional yang dikenali sebagai " wukok kain" atau "mewangikan kain".
3)Menurut Hajah Halimah dari Pasir Mas, Kelantan, rawatan wukok ini dilakukan dengan menyebarkan kain yang ingin diwangikan pada "saji" besar, yang merupakan kubah kecil, yang terbuat dari rotan. ”Setanggi diletakkan di bawah kubah untuk memberi wangian pada kain.
Read 7 tweets
7 Dec 20
Sebelum Abang sambung tulisan berkenaan 'Pamor' keris minggu inj, berikut himpunan bebenang tulisan berkenaan Keris yang pernah Abang siarkan dahulu.Bab Keris agak rumit sebab kekangan sumber rujukan.
Read 4 tweets
5 Dec 20
Kain Samping,pakaian kelengkapan orang Melayu:
Fungsi dan Kegunaannya.

Ini adalah bebenang.
1)Kain Samping dinamakan sebagai 'Samping' kerana:
i. Ia merupakan kain sampingan iaitu kain tambahan dari pakaian asas yang dipakai.
ii.Pemakaiannya yang berada di samping tubuh dan tidak menyentuh tubuh secara terus seperti pakaian lain.
2)Menurut Dr Johan Iskandar,kain samping juga disebut sebagai 'Kain Sinjang' dan istilah ini masih terkenal di negara Brunei Darussalam.Perkataan 'Sinjang' boleh ditemukan dalam Kamus Bahasa Melayu Brunei (gambar dan maklumat ihsan saudari @UBMalaysia )
Read 19 tweets
21 Nov 20
Sebenarnya Abang sendiri dah tak berapa ingat apa yang Abang tulis berkenaan ungkapan dan peribahasa Melayu.Tapi abang cuba senaraikan yang mana Abang ingat dalam bebenang tentang bebenang yang Abang pernah tulis sebelum ini.Kalau sudi,bacalah.Ulangciap(RT) juga.
Terima kasih!
Read 8 tweets
21 Nov 20
"Sudah gaharu,cendana pula
Sudah tahu,bertanya pula"

Peribahasa dalam pantun dua kerat ini menyebut tentang dua jenis kayu yang terkenal.Apa pengertiannya dan apa kegunaan kedua kayu ini dalam alam Melayu?

Bagi cukup 350 ulangciap(RT) dulu baru abang cerita.

Mula!
Dah capai sasaran!

Kita mulakan dengan berkenalan terlebih dahulu dengan Gaharu dan Cendana.Kedua-dua kayu ini mempunyai bauan yang wangi,tetapi aromanya berlainan.Kedua-dua pokok ini berbeza spesiesnya.
Gaharu juga disebut sebagai Agarwood atau Oud,Cendana pula Sandalwood.
1)Gaharu merupakan bahan yang terhasil dsri pohon Karas atau Agarwood dari speisis Aquilaria.Ia boleh ditemukan di Malaysia,Indonesia,India,Kemboja,Laos,Thailand dan Laos.Terdapat pelbagai jenis pula cabang dari speisis Aquilaria yang menghasilkan Gaharu.
Read 17 tweets
15 Nov 20
"Sayangkan anak tangan-tangankan,sayangkan isteri tinggal-tinggalkan"

Ini pun antara ungkapan Melayu yang kerap disalahgunakan dan disalahertikan.

Cukup 300 ulangciap(RT) abang huraikan balik pemahaman sebenar ungkapan ni.
1)Baiklah oleh kerana sudah capai sasaran ini penjelasannya.
Ungkapan ini ada dua bahagian yang mempunyai maksud tersirat.

Pertama pada sebutan 'tangan-tangankan'

Pasti apabila disebut frasa ini,anda akan terbayang maksudnya begini:
2)Sebenarnya salah satu maksud tangan-tangankan juga memberi erti supaya diurus,dibentuk dan dididik,bukan semata-mata pukul.Ini seperti yang terakam pada definisi perkataan 'tangan' dalam Kamus Dewan Edisi Keempat.
Read 10 tweets
15 Nov 20
Mengenal Sosok Pengarang Feminis Melayu Klasik;
Raja Aisyah bintu Raja Sulaiman.

Ini adalah bebenang.
1)Beliau merupakan cucu kepada Raja Ali Haji,tokoh ulama',sejarawan,dan sasterawan Bugis yang terkenal dengan pelbagai karya tulis, antaranya;
-Tuhfat Al Nafis
-Gurindam Dua Belas
-Salasilah Melayu dan Bugis

Serta banyak lagi.
2)Raja Aisyah merupakan puteri diraja Kesultanan Riau-Lingga,lahir di Pulau Penyengat,Riau sekitar tahun 1869.Beliau kemudian bernikah dengan Raja Khalid bin Raja Hasan yang lebih dikenali sebagai Raja Khalid Hitam.
Read 13 tweets
14 Nov 20
Warna-Warni Alam Melayu
(Bahagian 2)

Bebenang ini merupakan kesinambungan tulisan yang lepas,berkenaan kerencaman warna secara umum dalam Alam Melayu;
Boleh baca di pautan ini:


Tulisan kali ini memfokuskan kepada warna hitam.
1)Menurut Dr Siti Zainon Ismail dalam "Pakaian Cara Melayu" , warna hitam merupakan warna yang sinonim dengan 'Orang-Orang Bergelar' atau pahlawan.Pendapat beliau disokong berdasarkan teks 'Hikayat Hang Tuah' , 'Misa Melayu' serta 'Salasilah Melayu dan Bugis'.
2)Hikayat Hang Tuah menyebutkan;
"...serba gagak sekawan atau serba hitam berbaju hayat".

Manakala pakaian Upu Daeng Celak dalam 'Salasilah' pula;
"...Seluar bertabur tanah hitam, berbaju tabur tanah hitam".
(Gambar hiasan ihsan Cikgu Jad,seorang pengajar silat & tanjak)
Read 8 tweets
4 Nov 20
Ini adalah bebenang ikatan samping yang pernah abang kongsikan.

Akan dikemaskini dan ditambah lagi dari masa ke semasa.
Read 11 tweets
29 Oct 20
Istimewa Sempena Peringatan Keputeraan Rasulullah ﷺ

Kitab-kitab Selawat yang masyhur di Alam Melayu dan Kepulauan Nusantara

Ini adalah bebenang
(1)
عقد الجوهر في مولد النبي الأزهر
‘Iqd Āl-Jāwāhir fi Māwlid Ān-Nābiy Āl-Āzhār yang dikarang oleh Syeikh Ja'far bin Hasan bin Abdul Karim bin as-
Sayyid Muhammad bin Abd ar-Rasul al-Barzanji yang lebih kita kenali dengan sebutan 'Kitab Mawlid Barzanji'.
Mawlid Al Barzanji disempurnakan penulisannya dengan dimasukkan syair dan nazam oleh cicit pengarangnya, iaitu ‘Allamah Sayyid Zain al- Abidin ibn Sayyid
Muhammad al-Hadi Al-Barzanji.
Read 17 tweets