Jochen Cals Profile picture
Huisarts Sittard | Hoogleraar Effectieve Diagnostiek @maastrichtU | (Onder)zoekt bruikbare wetenschap voor de huisarts |Vader van 3| 🏃🏼‍♂️
Aug 4, 2022 9 tweets 3 min read
De kernwaarden van de #huisarts: persoonsgericht & medisch-generalistisch & continu & gezamenlijk. Waar huisartsen voor staan en waar patiënten op kunnen rekenen.

Ik benadruk de ‘&’, want deze kernwaarden heeft elke huisarts. Het fundament is de wijk waar je vast praktiseert. Huisartsen hebben kerntaken waarop patiënten mogen rekenen.

1Medisch-generalistische zorg
2Spoedeisende huisartsenzorg
3Terminaal-palliatieve zorg
4Preventieve zorg
5Zorgcoördinatie

Om die👆🏻goed te doen zijn vaste dokters nodig. Geen co-med gedrochten met waarnemers
Aug 3, 2022 9 tweets 2 min read
PLOS ONE trekt meer dan 100 artikelen terug in verband met manipulatie van peer review retractionwatch.com/2022/08/03/exc… Het journal publiceert meer dan 15000 artikelen per jaar over alle disciplines. Honderd is veel, maar dus ook relatief. Belangrijk dat wetenschap ook eigen peer review proces blijft controleren inclusief de verstrengeling van belangen
Oct 24, 2020 17 tweets 6 min read
Waar zorg is, is markt. Waar zorgen zijn, is markt nog duurder. Sneltest Covid 🦠kost inkoop minder dan 10 euro per test. Deze collegae vragen 120 euro per test..... coronasneltestgroenehart.nl Het heet dan ook de GoedGezondGroep. Gezond voor hun bankrekening in ieder geval. Met zorg heeft het niets te maken.
Oct 24, 2020 5 tweets 2 min read
Covid 🦠 antigeen sneltesten leken even dé oplossing om personeel met klachten snel te testen en zo niet onnodig thuis te hebben. @nhgnieuws past vandaag aanbeveling aan en daarmee vervalt dit voordeel helaas m.nhg.org/sites/default/… En dan gaat het specifiek om advies 6: “Controleer een negatieve sneltest bij personen met klachten of symptomen met een PCR-test.”

Dan heeft sneltest dus geen meerwaarde boven PCR want die is vaak dezelfde dag bekend