unzaptable Profile picture
'IKAROS'un Sayıklamaları'
12 subscribers
Mar 5, 2022 31 tweets 4 min read
1. A. Kitov ve V. Glushkov, N. Wiener'in 'Cybernetics'inden etkilenmiş iki büyük Rus matematikçi. 1960'larda SSCB ekonomisinin dijital bir ağ üzerine oturtulması hususunda hemfikirler. Bu iki büyük matematikçi internet dediğimiz günümüz ağ yapılanmasının ilk girişimcileri. 2. SSCB büyük. Onlarca farklı millet. Rejimin derdi devasa imparatorluğun bilgisini merkezine bağlamak. Merkezde 1.3 milyon istatistikçi yüzlerce km ötedeki ayakkabı, binlerce km ötedeki buğday üretimine karar vermekte. Ağır, hantal, taşınması zor bir uğraş.
Dec 11, 2021 19 tweets 3 min read
1.
Zorunluluk: Yakın gelecekte biraraya geleceğiz.

Risk: Biraraya gelmemiz sonucu ortaya çıkacak anlam / tanım / düzen bizler için anlaşılmaz olacaktır. 2. Birbirine benzer bilgi işleme mekanizmalarına sahip bütün oluşların / akışların / sistemlerin bir süre sonra bir araya gelmeleri kaçınılmazdır.
Nov 5, 2021 28 tweets 5 min read
1. Neden 'Bn gtmk styrm' yazmak yerine 'Ben gitmek istiyorum' yazıyoruz? Aralara israf boyutunda ünlü harf eklemenin mantığı nedir? 2. DNA'larımızın en az yüzde 75'i gereksizdir, neden? 

newscientist.com/article/214092…
Oct 30, 2021 4 tweets 1 min read
Üstünlük, edinilen bilgilerde değil keşfedilen bilgilerdedir. Edindiğiniz bilgiler üzerine inşa ettiğiniz benzersiz ideallerinizden büyük coşku ve heyecanla
bahsederek senaristinizi güldürmeyiniz.
Oct 29, 2021 28 tweets 5 min read
1. Yakın gelecekte hepimiz Mars’tan taş toprak satın alacağız. Gram bazında ayarlanmış fiyatlarla… 2. Hayır, Mars’ı kolonileştirme projesinden bahsetmiyorum. Orada koloni kurma meselesinin ciddiye alınacak bir tarafı yok.
Oct 23, 2021 26 tweets 3 min read
1. Akılla tanış olabilmiş insanoğlu için tarihteki iki bilimsel gelişme önce varoluş sorunsalını ortaya çıkardı, sonra da problemi içinden çıkılmaz hallere soktu. 2. Bu gelişmelerden ilki evrenin büyüklüğünü ve bulunduğumuz noktayı kavrayışımızdır.
Oct 15, 2021 18 tweets 2 min read
1. Bir tahta kaşık, dört saniyelik hatırlanmayan rüya, aniden bastıran sağanak, boş bir kola şişesi veya yarısına kadar dolu buzdolabı kaç bitlik bilgi taşır? 2. Bizler maddeyi keşfedeli çok oldu. Empedokles 2500 sene önce hava, su, toprak ve ateşi `şeylerin doğası´ olarak gördü ve onları element kabul etti.
May 7, 2021 43 tweets 4 min read
1. Gelecekte bizleri neler bekliyor? Dijital dünya tasarımcılarının bir sonraki adımı ne olacaktır? Bu sorunun cevabı önemli. 2.Önemli,çünkü konu 'Bilgi' ve bu yüzden istisnasız herkesi ilgilendirir. Toplumun devinim hızı,coşkulu zaferlerle ulaşılan farklı bilgilerin kafalara boca edilmesi sonucu ivmeli artış gösterir. Bu artış insanlar arası sürtünmeyi/sürtüşmeyi artırarak toplumdaki harareti yükseltir
Feb 20, 2021 16 tweets 2 min read
1. Hayatın anlamı nedir? Nasıl bir değeri vardır? Örneğin onu verip karşılığında ne alabilirsiniz? 2. 2200 yılında, milyar qubit'lik kuantum bilgisayarlarla çalışan birkaç bilim insanının geleceği tahmin için BigBang'den günümüze koşturduğu bir simülasyonun aparatları olma ihtimalimiz var mı?
Jul 25, 2020 20 tweets 3 min read
1. Antik çağda beynin fonksiyonları katapult ile açıklanıyordu. Freud, beyni hidrolik ve elektromanyetik bir sistem olarak tanımlamaya çalışmıştı. Leibniz, beynin çalışma prensiplerini değirmenin çalışma prensipleriyle izah etmişti. 2. Kepler Tanrı'nın geometrici olduğuna inanıyordu. Galileo Tanrı'nın matematikçi olduğunu düşünüyordu. Newton Tanrı'nın doğa kanunlarını yaratan bir fizikçi olduğunda ısrarcıydı. 20 sene önce Tanrı'nın iyi bir algoritma yazılımcısı olduğunu düşünüyorduk.
Jun 5, 2020 23 tweets 3 min read
1. Devasa büyüklükteki bir okyanusun içindeki küçücük bir adada yaşıyoruz. Bu ada bildiğimiz bilinenlerden (known knowns – örneğin sabah 8’deki toplantı) ve bildiğimiz bilinmeyenlerden (known unknowns – örneğin İstanbul depremi) oluşuyor. 2. Etrafımızı çevreleyen okyanus ise bilmediğimiz bilinmeyenlerden (unknown unknowns) müteşekkil. Bilgilerimizin ve tahminlerimizin, bilmediklerimiz ve asla bilemeyeceklerimize kıyasla bu büyük okyanustaki küçücük bir ada olması beklenen bir durum.
May 1, 2020 39 tweets 4 min read
1. Uzaylıların varlığını ve onların dünyamızı ziyaret ettiğini kabul, arka planda çok daha korkunç bir durumu da kabul anlamına geliyor. 2. Evren, tahmin ettiğimizden tuhaf değil, bütün hayal gücümüzle tahmin edebileceğimizden de daha tuhaf.
Apr 17, 2020 32 tweets 5 min read
1. Bu bir bilgi savaşı. Sıfır anından, yani BigBang’den günümüze değişmeyen evren kanunlarından ilki, belki de teki. 2. Günümüzdeki savaşın bir tarafında insanoğlu ve son derece iyi argelenmiş beyni ile ürettiği akıllı makineleri var.
Apr 3, 2020 24 tweets 3 min read
1. Bu bilgisel, dünyayı yöneten 5 ailenin çalışma prensiplerini Rockefeller ailesi özelinde anlatma hedefindedir. Bilgisel, bütün perdeleri aralama ve büyük resmi gösterme amacındadır. 2. Niels Bohr ve Werner Heisenberg, bilmeyeniniz yoktur, kuantum teorisinin en önemli isimlerinden. 1920’li yıllarda Rockefeller Vakfı’nın desteklediği International Education Board (IEB) tarafından gayet cömert bir şekilde fonlanmaktadırlar.
Mar 28, 2020 15 tweets 3 min read
1. Kapitalizmin sonunun geldiği, devasa sistemin bir virüsün önünde diz çöktüğü tarzı çok fazla yorum var. Üzülerek belirtmek isterim ki kendimizi aldatma hususunda çok başarılıyız.

İtiraf ediniz! Kapitalizm bizi sevdikçe onun emrine amadeyiz. 2. Korona, Çin’in dünyaya yaydığı ne ilk virüstü, ne de son virüs olacak. Bir sonraki salgının kaç ölüme sebebiyet vereceğini bilmiyorum ama bu virüsün adı belli;

Distopya Virüsü veya DIVID-25.

Mar 20, 2020 33 tweets 5 min read
1. Sular bir süre sonra durulacak, fırtına dinecek, yerkürenin bir süredir geçici sahipliğini yapan insanoğlu, virüs savaşından da yaralı bereli olsa da galip ayrılacak. 2. Olay soğumaya bırakılırken birkaç zeki çocuğun bulaşıcı hastalıkları çok erken tespit edebilen algoritmaları virüsten hızlı yayılacak. Akla hayale gelmeyecek yaratıcılıktaki bu algoritmalar sizden bilgilerinizi sürekli ve gerçek zamanlı paylaşmanızı isteyecek.
Mar 14, 2020 17 tweets 3 min read
1. Yellowstone süper volkanı en son 640 bin sene önce patladı. Yellowstone'un tarihsel patlama döngüsüne göre her an yeniden patlaması mümkün. Sonuç; ağır buzul çağı ve insanoğlunun soyunun tükenmesi. 2. Toba süper volkanı 75000 sene önce patladı. Buzul çağına sebep oldu. Araştırmalar insan nüfusunun bu dönemde 10000'in altına düştüğünü tahmin ediyor.
Mar 13, 2020 22 tweets 3 min read
1. 1972 yılının Ekim ayında, Oslo'nun kuzeyinde bulunan Kjeller şehri Lawrence Roberts ve Robert Kahn isimli iki Amerikalı bilim insanını konuk eder. 2. Ziyaretin amacı, Norveç sismik hareketleri görüntüleme merkezini (NORSAR) henüz Amerika sınırlarını aşamamış ilkel ağ yapılanması olan ARPANET'e bağlayarak Norveç'teki sismik hareketleri eş zamanlı Amerika'dan takip edebilmektir.
Feb 8, 2020 28 tweets 4 min read
1. 2004 yılı Temmuz ayında İtalya'nın Monza şehri sakinleri ilginç bir yasanın yürürlüğe girmesi ile sohbetlerine neşe katacak bir konuya sahip olmuşlardı. Yasa, fanus veya benzeri akvaryumlarda japon balığı beslemeyi yasaklıyordu. 2. Yasa, fanus tarzı akvaryumların dışbükey camlarının japon balıklarında bozulmuş bir gerçeklik görüntüsü oluşturduğunu söylüyor ve bunun japon balıkları için işkence anlamına geldiğini iddia ediyordu.
Nov 22, 2019 11 tweets 1 min read
1. 'Yarın'... Artık ne anlama geliyor ise, insanoğlu için dünya üzerinde sahip olunabilecek en kıymetli şey. 2. Anı yaşama gayretindeysen, telaşa gerek yok; 'Yarın' bir yerlerde kendi başının çaresine bir şekilde bakıyordur...
Oct 11, 2019 27 tweets 4 min read
1. İnsan hayatındaki absürdizmin en güzel örneği, fiziksel olarak dört boyuta hapis insanoğlunun en tepesine dört boyuttan özgür bir beyin inşa edilmiş olması. 2. İnsanoğlu için dünyayı var eden tek şey 'beyin'. Diğer canlı türlerinde insana nazaran çok az gelişmiş beyin içgüdülerle destekleniyor ve dünya beyin&içgüdü birlikteliği ile var ediliyor. İnsanlarda içgüdü hemen hemen hiç yok.